Ћирилица Latinica
23.01.2019.
Друштво

Уручене награде најбољим новинарима у 2018.

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

На свечаности одржаној данас поводом Дана црногорских новинара, Удружење новинара Црне Горе у подгоричком ресторану “Огњиште” уручило је лауреатима годишње новинарске награде за 2018.годину.

Прва новинарска награда припала је Радију “Светигора”, коју је примио главни и одговорни уредник тог медија о.Никола Пејовић, док је друга годишња награда припала главном уреднику “Барског портала” и новинару портала ИН4С Миленку Мишку Јовановићу. Трећу награду добио је новинар "Дана" Здравко Шакотић.

У образложењу жирија наводи се да је Светигора од свог постанка расла и израсла у модеран медиј који у својој програмској основи има мисионарски карактер, али се континуирано бави и очувањем језика, културе и традиције, те да поред информативне има и образовну мисију.

У години јубилеја, 20 година постојања, Радио „Светигора“ се чује на готово цијелој територији Црне Горе, посједује нови, редизајнирани сајт. Као дио Радија функционише и портал Митрополије, чиме је овај медиј постала озбиљан медијски центар.

О. Никола Пејовић, главни и одговорни уредник „Светигоре“, честитајући колегама Дан новинара истакао је да у сваком времену постоје људи који су достојни свога посла и заната и да увијек треба да их се сјећамо и да нам буду примјер како треба да дјеламо.

Поред осталог, у образложењу жирија за добитника друге награде Миленка Јовановића, наводи се да овог новинара одликује несвакидашња храброст и истрајност у извјештавању, са циљем да нарочито утиче на јачање укупне критичке свијести јавности.

„Ова награда, ако не више, онда бар подједнако припада и многим другим новинарима у 2018. години у Црној Гори. Доживљавам је као истински стимуланс за редакције и ИН4С и Барског портала у којима сам ангажован.

Нарочито за локалне медијe међу којима се, стицајем околности, нецензурисаним извјештавањем, Барски портал последњих годину дана наметнуо са циљем да афирмише jaчање критичке свијести јавности у Црној Гори“, истакао је Јовановић.

Здравко Шакотић, дописник Дана из Херцег Новог, добитник Треће годишње награде, својим текстовима о дешавањима на простору Хрецег Новог, а посебно темељитим освртима из области културе, успио је да читалачкој јавности представи најупечатљивије аспекте друштвене и културне свакодневице - навео је жири у образложењу награде.

„Ово је награда свим дописницима и уредницима Дана и биће мој светионик у даљем раду. Поносан сам што сам овдје уз ове доајене црногорског новинарства и овај дан ће ми остати као један од најљепших у мом професионалној животу“, казао је у свом обраћању Шакотић.

Награда за репортажу „Бошко Пушоњић“ припала је дописнику агенције Анадолија из Подгорице Аделу Омерагићу који јунаке својих прича – обичне људе из нашег окружења, извлачи из анонимности.

"Таква једна репортажа је о шест деценија брака и посвећености вјерским надзорима супружника Алихоџића.

Омерагић је честитао колегама Дан новинара и захвалио се жирију који је препознао његов рад посебно у дијелу репортажа: „Награде од колега увијек буду и најдраже и најмјерљивије“, казао је он.

Награда за животно дјело ове године, по одлуци Жирија, припала је новинарима Милану Шћекићу новинару ТВ Црне Горе и Слободану Вучинићу књижевнику и новинару листа „Војска“, дописнику многих медија из земље и региона.

Милан Шћекић је пуних 50 година у црногорском и југословенском новинарству, од којих скоро 43 у Телевизији Црне Горе и може се сматрати једним од људи који су темељили ондашњу Телевизију Титоград коју је наслиједила данашња Телевизија Црне Горе. Извјештавао је са свих значајнијих догађаја у Црној Гори, Југославији и иностранству, бавио се и животним питањима обичних људи у црногорским забитима. Био је уредник Дневника – централно информативне емисије и Унутрашњо-политичке редакције ТВ ЦГ.

„Памтим вријеме када је ова професија уживала већи углед и бољи статус у Црној Гори, када се више вјеровало изговореној и написаној ријечи у средствима информисања. Нажалост, последњих година свједоци смо сталног срозавања новинарства и материјалног положаја већине новинара, чак и подјела у самој новинарској организацији, самој професији. Само борба за истину, етичност, независност и професионализам могу вратити углед црногорском новинарству. То су врховни принципи без којих нема дјелотворног новинарства, без којих је једна узвишена професија само узалудни посао“, рекао је Шћекић захваљујући се на указаном повјерењу.

Слободан Вучинић је добитник бројних књижевних награда, а новинарску награду Удружења новинара добио је за своје извјештавање и текстове који су прецизно презентовали друштвену стварност у свим њеним сегментима. Радио је као дописник Борбе из Пљеваља од 1973 до 1976, дописник Радио Београда, дугогодишњи је сарадник Пљеваљских новина…

Жири Удружење новинара Црне Горе је одлучивао у саставу Милица Краљ (предсједник), Ђорђе Брујић и Горан Ћетковић (чланови).

Коментари
Lolita
Lolita: Čestitke iz Čeluge za našeg druga i naš Barski portal. Da nam trajete još dugo, ni po babu ni po stričevima
24.01.2019 00:04
Нада
Нада: Мишко заслужуо си награду за животно дијело.Храброст је твоја јача страна,а гдје нема храбрости нема ни вјере.Мишко,пријатељу,желим ти да и даље будеш храбар и истрајан у свему што радиш,поготово у новинарству.Покушавајући да те униште на правди Бога,сами ће због тога изпаштати.Живио ти нама и наш портал још 100 година.Нада Цимбаљевић.
24.01.2019 00:51
Hani
Hani: Auuu,a što ovako nahrani dušmane,Mikeli? 😀 Srećna i berićetna ti nagrada,druže 😉
24.01.2019 00:56
Stoletov drug
Stoletov drug: Sto ne pustate Stoletove komentare, on se ubi koliko pise. Nije Stole splacina i spijun kao sto svi pricaju. Ima on i dobre osobine. Nisu ni svi spijuni isti, na kraj krajeva. Pustite mu te komentare, e nas o jadu zabavi kako mu ne pustate, sve o tome zbori...
24.01.2019 09:15
Gazdic
Gazdic: Kuca ti ga daje maestro!! Srecno!!!
24.01.2019 10:20
STOJAN
STOJAN : Svaka cast MISKO neka Lipsu Dusmani
24.01.2019 12:02
Vido-vit
Vido-vit: Postovani Misko, cestitam i odmah da Vam rigovorim da u poslednja 3 dana stite Cakan od komentara konkretno mojih. On je javna lisnoct politicar i mora da trpi sve komentare posebno one koji su i privatni i poslovni.
24.01.2019 16:23
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar