Ћирилица Latinica
12.09.2020.
Друштво

Уставни суд укинуо Одлуку о мјесним заједницама СО Бар: Све радили незаконито!

Аутор: Редакција 25 Оставите коментар

Уставни суд Црне Горе укинуо је Одлуку о мјесним зајeдницама коју је донијела Скупштина општине Бар, а на основу које су конституисани привремени одбори овдашњих мјесних заједница. "Барском порталу" ово је јуче потврђено у Уставном суду.

Подсјетимо, привремени одбори мјесних заједница именовани су на 15. сједници Скупштине општине Бар одржаној крајем октобра прошле године.

Иницијативу за оцјену уставности и законитости пред Уставним судом покренуо је Ратимир Ратко Вујошевић, бивши в.д.предсједника МЗ Сутоморе и члан Демократске партије социјалиста, који је, како се овом одлуком испоставља, незаконито разријешен и који би требао да настави да обавља ту дужност до спровођења нових избора у овој мјесној заједници.

"Укида се Одлука о мјесним заједницама ("Службени лист" РЦГ - Општински прописи,број 12/07. и Службени лист Црне Горе - Општински прописи број 32/19.), коју је донијела Скупштина општина Бар и престаје да важи даном објављивања ове одлуке" - стоји у изреци Одлуке Уставног суда ЦГ.

Уставни суд је утврдио да је дошло до промјене нормативних околности које се односе на оснивање мјесних заједница и да СО Бар важећу Одлуку о мјесним заједницама није усагласила с одредбама члана 153.-156. Закона о локалној самоуправи, који је ступио на снагу 10.јануара 2018. године, односно да није донијела акт којим се уређују услови оснивања, послови, органи, организација и рад органа, начин одлучивања, финансирања и друга питања од значаја за рад мјесне заједнице из одредбе члана 153.став 1. Закона о локалној самоуправи.

Незаконито су, како произилази из Одлуке Уставног суда Црне Горе именовани (и у међувремено доносили одлуке)  привремени одбори мјесних заједница које чине следећа лица:

Одбор МЗ Сутоморе:  Милан Благојевић, Боро Дрешић, Сандра Брежанин, Франо Вуксановић, Драшко Поповић, Лука Живановић, Стево Новаковић, Милан Минић и Бранко Булатовић.

Одбор МЗ Црмница: Томислав Укшановић, Веселин Милић, Ненад Никач, Петар Бокан, Младен Ђуковић, Илија Марковић, Бојана Дабовић, Илија Марковић и Никола Драгишић.

Одбор МЗ Шестани: Велија Меховић, Незир Меховић, Фадиљ Џаферовић, Фадил Брацић, Есад Марисеновић, Персида Перколић, Џемал Хоџић, Јунуз Ликовић и Ћазим Веловић.

Одбор МЗ Бар 4 Поповићи:  Шахин Шаботић, Хасан Кочан, Жељко Јусић, Стево Пејовић, Милена Ђоновић, Милош Ракочевић, Драган Шоровић, Милан Нешковић и Гојко Ђурашић.

Одбор МЗ Бар 3 Бјелиши: Дејан Шкеровић, Слободан Кнежевић, Драгослав Бошковић, Никола Гвозденовић, Ненад Глобаревић, Слађана Живановић, Никола Ђуровић, Љубиша Тадић и Александар Вукмановић.

Одбор МЗ Бар 2 Поље: Анто Марколовић, Митар Мардуновић, Фаиз Шкријељ, Марија Маркоч, Зоран Пајовић, Осман Ђокић, Герина Елведина, Ивана Перак и Голуб Дацић.

МЗ Тополица 1: Марина Меденица, Јован Ђоновић, Небојша Ђуровић, др Бранка Пурлија, Марко Шкулетић, Љубомир Вукославчевић, Сергеј Перић, Мирослав Шепић и Маја Вукићевић.

Одбор МЗ Стари Бар: Анес Ђуламеровић, Драгомир Перишић, Осман Мариновић, Јово Крстајић, Аџија Бехаровић, Срђан Перколић, Алан Метовић, Фахрудин Хаверић и Томислав Марколовић.

Одбор МЗ Мркојевићи: Сенад Арабеловић, Есад Мартиновић, Ахмед Бошковић, Саид Чантић, Рамо Дабецић, Амир Муслић, Мирсад Шабовић, Омер Вукић и Дамир Новалић.

Одбор МЗ Шушањ: Рајко Милић, Мила Гвозденовић, Алмир Цецуњанин, Пешо Главановић, Иво Перјаковић, Марина Трцета, Марко Ражнатовић, Драгана Ђукановић и Нина Стојановић.

Одбор МЗ Острос: Лулзим Драговић, Шабан Утић, Вебија Додић, Бећир Берјашевић, Јетмир Цуковић, Сами Додић, Самир Чејовић, Етхем Лика и Муса Драговић.

Одбор МЗ Бар 5 Зупци: Омер Веловић, Божо Думезић, Данијела Ћетковић, Василије Вучковић, Есад Дедеић, Мустафа Перочевић, Ибрахим Рамић, Иво Миловић и Љубомир Суличић.

Чињеница да је иницијатор оцјене уставности и законитости сада већ укинуте Одлуке о мјесним заједницама члан ДПС-а и дугогодишњи предсједник МЗ Спич-Сутоморе, још једна је потврда жестоких сукоба унутар ДПС-а који врши власт у Бару заједно са коалиционим партнерима. О неслагањима са политиком челника те партије јавно су проговорили и њени локални функционери.

 

Коментари
Stara Maslina
Stara Maslina: Vujošević očigledno ima dobre savjetnike i pravne eksperte. Da je kojim slučajem DPS pobijedio na parlamentarnim izborima mogao je njemu dati da vodi ekspertsku vladu. Šalu na stranu, ovim je počistio Mića Orlandića i Dušana i od njih napravio buzdovane i klipane. Koliko je neznanja i pravnički nepismenih "pravnika" u SO Bar na najvažnijim mjestima govori i ovo da nijesu znali da usklade sa Zakonom odluku o mjesnim zajednicama. Ne mislim ništa dobro o Vujoševiću, ali za ovo mu svaka čast.
12.09.2020 08:26
Франко Барези
Франко Барези: Ово није ударац само за Душана, Мића и Бранку већ и за шефа ОКГ - Мила Ђукановића. А посебно за Брана магла работу Гвозденовића. Јер Ратко Вујошевић је кум Милу Ђукановићу, односно обрнуто.
12.09.2020 08:31
Anči
Anči: Uskoro neće biti ni u mjesnoj zajednici ni u Opštini Bar ni Ratka ni Dušana, ni Mića lopine. Ti izdajnici Crne Gore se moraju počistiti. Idu lokalni izbori mnogo prije nego što će mandat isteći mafiji
12.09.2020 08:33
Pravnik
Pravnik: Ovdje je i krivična odgovornost neupitna. Moraju se pročešljati sve odluke koje su od 31.10.2019. do danas donosile na ovaj način formirane Mjesne zajednice tj.njihovi odbori. Na osnovu toga utvrditi činjenice za pokretanje krivične odgovornosti. Uostalom, Zakon o slobodnom pristupu informacijama je tu, tako da će moja kancelarija sigurno zatražiti uvid koji se mora i dobiti. Pozdravljam inicijativu i ispravnu Odluku Ustavnog suda.
12.09.2020 08:41
Spič
Spič: Taman je dobro Ratko učinio(nenamjerno) za Sutomore. Sad nece biti predsjednik ni on ni iko iz dps! Spičani uporno glasaju protiv njih a oni hoce da vode MZ i to sve zbog ličnih interesa njih 2-3 lopova!
12.09.2020 08:59
Veliki brat
Veliki brat: Samo vas posmatram. Zasto drugi lokalni mediji cute o ovome? Zašto samo Barski portal piše ovo? Zar ovo nije informacija koju svi moraju imati. Zar je toliki strah od lokalne vlasti ? Ko je sve novinar i ko je sve medij - tragedija ! Hvala Barskom portalu a ostali bacite olovke jer ne izlazite iz dup... DPS-u. Pi !!!
12.09.2020 09:15
Ilhan
Ilhan: Kako ja vidim na toj slici Ratko je poprskao Dušana, a malo je našpricao i Mića.
12.09.2020 09:17
Крњице
Крњице: Брано Гвозденовић на апаратима!!! Хахахаха
12.09.2020 09:18
Tik-tak, Tik-tak, Tik- tak
Tik-tak, Tik-tak, Tik- tak: Raspada se ustaški DPS kao kula od karata. Bravo Fuštiću, bravo Ratko, vi ste tandem snova. Razbucajte tu boraniju. Ratko Vujošević inače nije izlazio na izbore 30.avgusta, što znači da je otkazao Kumu Milu na vrijeme. Makar tako sad zbori, nadam se da priča istinu
12.09.2020 10:07
Bobana Pančić
Bobana Pančić: Prijevremeni lokalni izbori su nam sad potrebni.
12.09.2020 10:17
Vrsuza
Vrsuza: Sve smo bliži opštini Sutomore, papiri spremni
12.09.2020 10:57
Pozdrav iz Sutomora
Pozdrav iz Sutomora: Svi znamo da je ova odluka donijeta prije izvjesnog vremena, ali da nijedan barski portal je nije smio objaviti, dok ne prođu izbori. Ovo govori o nezavisnosti svih portala. Svako dobro.
12.09.2020 11:24
muro
muro: ah što mi je drago za mz Stari Bar što ce odgovarat malo više za dat pjesak i cimenat i još za što drugo anes, osman - bato i ostali jer se od njih nije moglo doc na red sa nekim zahtjevom da se našklapaju za ovaj mandat od 1 godinu svi odgovarat krivično revizore i papire na sunce
12.09.2020 11:42
Sasa
Sasa: Raspad
12.09.2020 12:14
Stvarno
Stvarno: Tih li mi odbornika ..🤣
12.09.2020 15:25
Spicanin
Spicanin: Svaka cast onima sto su makli ratka vujosevica jer je on najveca rak rana sutomora.. Na zadnjim legalnim izborima mjesne zajednice na kojima je narod glasao ratko je izgubio i nije htio da preda vlast po svaku cijenu i 4 godine bio vd presjednik. Cak je i ustavni sud potvrdio njegov poraz i kaznio tadasnjeg presjednika opstine bar srzentica sto nije formirao novu mjesnu zajednicu
12.09.2020 17:09
Lijek
Lijek: Dok oni njuskaju po papira, njhovi predstavnici se ubise obilazeci od popa do pola po eparhija ljubeci ruke I zahvaljujuci se. Ovih dana svracaju I do Kacavende za blagoslov I da ih pomilije. Docice cetvoronoske. Medo ispalise te svi. Zar gospodin B. Radulovic nezasluzuje istaknuto mjesto u ovoj Vladi. To je covjek koji srcem radi sve, I iskreno. Samo kod Dritana nema mjesta. Profesore pljunih I napusti sve.
12.09.2020 19:10
Mile
Mile: Kum milov a znate kako??kad mu se sin jedvocek rodio posao kod momira pokojnoga,laka mu crna zemlja da se okumi,momir je bijo predsjednik a milaga premijer!?promasi kancelariju pa ti onako sa zdravicom uprca kod mila umesto kod momira!e to vam je istina!!sta bi da je mucenik potrefijo??prodavao bi novine jos,ovako posrecilo mu se..vise srece nego pameti!!!!!
12.09.2020 22:45
Dzoni
Dzoni: Toooo
13.09.2020 00:53
Za. Mileta
Za. Mileta: Bravo Mile znaci sjecas se i ti onog kombija Tamica sto je vozio kumara. Ovaj vozio kombi onaj taksirao ispod smokve i onda polecese bogami ko da su zavrsili fakultete na Sorboni. 😎😎🤔🤔🙄😜😜
13.09.2020 12:53
Humor
Humor : Odbornici hahhahaha .....sve sami lični interesi
13.09.2020 12:57
Oooo
Oooo: Na silu ga smenili pa im sad vraća. Ali kasno.
14.09.2020 20:30
Dzoni
Dzoni: Nek se cuje do nebesa nema vise drpsa kilo lopveeee kilo lopoveeeeee
18.09.2020 16:35
Vasilije
Vasilije: Gispodin Vujosevic ne moze biti predsjednik MZ Sutomore kada ce bitigradonacelnik Bara,to je bar svakom jasno i svaki baranin da. bude seik!!!
19.09.2020 05:53
Za vasilija
Za vasilija: Lijepo najljepse ime moj vasilije nosis,ali???vecu glupost i nebulozu nijesi mogao izgovorit!!ċu ratko gradonaċelnik??ratko vujoševiċ je nepismen čovjek jadan nebijo!!!četiri razreda osnovne škole ima!!!!
28.09.2020 18:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar