Ћирилица Latinica
30.06.2020.
Друштво

У барској болници седам пацијената обољелих од короне, један преминуо

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

У Бару је тренутно седам пацијената обољелих од COVID-a 19, а један је преминуо током викенда, саопштио је др Немања Радојевић из Клиничког центра ЦГ.

................

Инфекција се шири и то је здравствени систем Црне Горе предвидио јер нијесмо затворени као што смо били на почетку, казао је директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша на почетку конференције за медије.

Казао је да све ово што се дешава говори да је инфекција присутна, да ће бити присутна, те да се морамо придржавати свих мјера.

''Тешко је затварати границе, тешко је гушити тако нашу економију, а можемо се сачувати мјерама које су врло једноставне и лако изводљиве'', казао је.

Како је рекао доктор Немања Радојевић из КЦЦГ, тренутно је на болничком лијечењу 32 пацијента у црногорским болницама, од тога 11 у КЦЦГ, од чега осам на инфективној клиници а три на интензивној.

''Један од њих се налази на механичкој вентилацији је животно угрожен. У Бару је тренутно седам пацијената, ту је био један смртни случај током викенда. Пацијент је био млађе животне доби, 1970 годиште, гдје је постмортално стигла анализа да се ради о sars-cov2 позитивном пацијенту.

У Беранама је тренутно 14 пацијената од којих су два животно угрожена, али још увијек нијесу на респиратору. Остали су стабилни'', рекао је он и додао да се из ових података види да вирус није ослабио.

''Клиничка слика симптоматских случајева је иста као и прије, тако да та нека предвиђања да ће топлије вријеме утицати на блажу клиничку слику је пала у воду. Сада имамо више пацијената млађе животне доби са блажим симптомима па се зато можда стиче утисак да је сада ослабио вирус, али није тако'', казао је он.

''Три здравствена радника су позитивна, један љекар и двије медицинске сестре,а како је рекао, а у самоизолацији је 52 здравствена радника, 11 љекара, 33 техничара/медицинске сестре и осам немедицинских радника и број грађана под надзором је 1 905'', казао је он.

Како је објаснио, здравствени систем се скоро у потпуности вратио у систем рада као у вријеме првог таласа.

''У зависности од даљег развоја ситуације здравствени систем ће се томе прилагођавати'', казао је он.

Упитани да ли ће границе са Србијом бити отворене, ако тако одлучи ЕУ, Мугоша је рекао да је већ саопштено да ће политика отварања граница бити у складу са политиком ЕУ.

На питање да ли су тачне информације да се на резултате тестова чека и по пет дана, Мугоша је нагласио да Црна Гора тестира највише у региону.

''Велики је број особа које се тестирају и правимо приоритете у складу са ситуацијом. Ми ћемо свакако наставити оно што је најважније, а то је епидемиолошко третирање случајева - а то је инсистирање на изолацији, самоизолацији и утврђивању контаката. Ми радимо најбрже што можемо. И у Европи се чека 7 или 8 дана, ми смо ставили у погон све наше капацитете и ако се сви придржавају онога што им кажемо, онда проблема не треба да буде'', казао је Мугоша.

Упитан да прокоментарише зашто је НКТ нашло за сходно да коментарише реакцију полиције у Будви, Мугоша је рекао да је порука била усмјерена из тијела за спрјечавање заразних болести и да ту поруку треба посматрати тако.

Када је говорио о мјерама које су уведене, Мугоша је казао да се ситуација врло помно прати, па су и зато негдје мјере ригорозније, негдје блаже, у складу са ситуацијом.

''За сада сматрамо да су мјере које имамо довољне и ако се будемо сви придржавали њих сузбићемо ширење, али опет кажем, пратићемо и видјећемо како ће ситуација тећи'', казао је Мугоша.

Са конференције је поручено и да наши надлежни помно прате ситуацију у региону, посебно у Новом Пазару одакле стижу, како су навели, прилично ''катаклизмичне слике'', али су додали да се надају да ће се наши грађани бити одговорни, придржавати се свих мјера, како се не би та ситуација прелила на сјевер наше државе.

Коментари
Dzoni
Dzoni: Ijete ..ovna kakva korona i gluposti ljudi umiru ko i uvijek sto su umirali ne mlatite ne zaludjujte ljude fukare jedne smradovi
30.06.2020 12:43
Za 🏥🏥
Za 🏥🏥: Bravo Mugosa✌️
30.06.2020 12:59
Ilhan
Ilhan : Pazite se ljudi, I ne svaljujte da su sve doneli Rozajci jer su Rozajcima Pazarci. Ne bira ova kuga vjeru. A najveca kuga je Milo mrzni Djukanovic dusmanin svih naroda Crne Gore
30.06.2020 13:24
Ана
Ана: Зна ли се ко је човјек из Бара који је умро ?
30.06.2020 13:34
Za Anu
Za Anu: Zna se ko je samo sto su doktori krivi za njegovu smrt , najgore je kad covjeka lijecis pogresno samo da bi ovim fukarama iz vlasti ispunio zelju da je korona.
01.07.2020 14:47
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar