Ћирилица Latinica
12.11.2019.
Друштво

Фекална канализација у Мандаринићима и колектор у Поповићима: Лоше вријеме одлаже реализацију

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Како је саопштено из Општине Бар,  мјештани насеља Мандарићи добиће ускоро фекалну канализацију, а у насељу Поповићи слиједи изградња фекалног канализационог колектора.

На иницијативу представника мјештана насеља Мандарићи, Општина је спровела поступак јавне набавке за одабир најповољнијег понуђача за извођење ових радова. Као најповољнији понуђач одабран је “Универзал Раи” д.о.о. Бар, док је стручни надзор над извођењем радова вршио АМ Студио инжењеринг д.о.о. Бар.

“У складу са иницијативом мјештана, након закључења уговора са извођачем, изведени су радови на изградњи главног канализационог колектора у Улици Виторија Паганинија, а радови на изградњи канализационих прикључака на главни колектор су обавеза мјештана, имајући у виду чињеницу да општина не изводи радове на земљишту које није у њеном власништву”, саопштавају из Општине.

Истиче се да до окончања радова на прикључцима није рационално асфалтирати саобраћајницу, с обзиром да су том приликом нужни ископи који би уништили нови слој асфалта.

“Извођач радова је након полагања колектора и изградње шахти ров затрпао јаловином и саобраћајницу оспособио за коришћење, али упркос томе, због конфигурације терена (великог успона) приликом падавина долази до испирања насутог материјала због чега је насипање рова рађено у више наврата. Извођач радова је 11. новембра са циљем рјешавања тог проблема почео бетонирање најкритичнијег дијела рова у саобраћајници које ће се, у зависности од временских услова, завршити у најкраћем року”, додају из барске општине.

Констатују и да постоји проблем у коришћењу ове саобраћајнице, па је неопходно да мјештани у што скоријем року организују радове на прикључцима и стављање овог инфраструктурног објекта у функцију. Након завршетка радова на прикључцима секундарне фекалне канализације на главни колектор Општина ће асфалтирати Улицу Виторија Паганинија у којој је положен главни канализациони колектор.

Осим ове инвестиције, на захтјев мјештана насеља Поповићи- Бјелиши режијски одбор дијела Мјесне заједнице Бар IV обратио се Општини Бар са захтјевом за изградњу фекалне канализације у насељу Поповићи- крак К16, са уписаним правом коришћења општине Бар дужине 260 м.

“Недуго након пријема захтева, у сарадњи са пројектантском фирмом ‘Вирмонт доо’ из Бара урађена је пројектна документација, док је ревизор главног пројекта било доо Водовод и канализација Бар. За извођење радова по ревидованом главном пројекту издата је грађевинска дозвола од стране Секретаријата за уређење простора, комунално-стамбене послове и заштиту животне средине. Након спроведеног тендерског поступка за извођење радова сачињен је уговор са извођачем

‘Индел инжињеринг’ доо из Подгорице, укупне инвестиционе вриједности 27.868,81 € са урачунатим ПДВ-ом. Извођач радова ‘Индел инжињеринг’ је радове на изградњи фекалне канализације окончао 19. новембра 2018. године, али су након асфалтирања канализационог рова, у фебруару 2019. године примјећене одређене неправилности. Имајући у виду да радови нијесу квалитетно изведени (али и чињеницу да није испоштован рок за извођење радова од стране извођача) Општина Бар није извршила исплату уговорених средстава”, кажу из барске локалне управе.

Извођачу радова је упућено више ургентних захтјева са циљем предузимања неопходних радњи на санацији утврђених недостатака, након чега је ангажован вјештак грађевинске струке који је сачинио Елаборат о процјени квалитета изведених радова. Тај документ је достављен извођачу 26. августа 2019. године.

“У складу са Елаборатом о процјени квалитета изведених радова, извођач радова је у периоду од 21. октобра до 28. новембра ове године укланио све недостатке, али је усљед обилних падавина у току радова дошло до осипања материјала што је проузроковало одређене проблеме на тој саобраћајници”, кажу из ресорног секретаријата.

С тим у вези, из Општине наводе да су за завршетак радова на замјени материјала, збијању тампона, испитивању збијености и поновном асфалтирању потребни нешто повољнији временски услови како би сви радови били завршени на квалитетан начин и у што скоријем року, на задовољство како мјештана, тако и Општине Бар која је опредијелила средства за реализацију овог пројекта.

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar