Ћирилица Latinica
11.05.2022.
Друштво

Фирма из Подгорице упослиће 41 радника у Бару

Аутор: Редакција 13 Оставите коментар

Подгоричка фирма ,,Инновативе Греен Индустриес“ од наредне године ће у Бару прерађивати старе аутомобиле, пише "Побједа".

Од Агенције за заштиту животне средине добила је сагласност на елаборат о процјени утицаја на животну средину који је урадио ,,Интер пројецт“.

Постројење површине 4.253 м² градиће у првој фази привредне зоне (Лука Бар) на парцели од 15.057 м².

У опису пројекта наведено је да ће сировину - издробљени труп возила (шасије, стакла и проводнике) увозити из Италије. Годишње ће прерађивати 129.800 тона бакра, материјала на бази гвожђа, стакла и пепела.

"Полазна сировина, издробљени материјал од трупа возила, који поред шасије укључује сва стакла и проводнике, бродом се допрема из Италије до Луке Бар.

Прије почетка уситњавања из аутомобила се уклањају све течности (гориво, уља, течности против смрзавања), акумулатор, мотор, точкови, пластична цријева, који се не увозе у Црну Гору, већ остају на даљем третману и преради у Италији.

Величина дробљених комада је испод 30 мм" – наведено је у документу.

Процес

У елаборату објашњавају да због високих трошкова, али и недостатка адекватне технологије, аутомобили још нијесу у ланцу прераде отпада (саморазарање и постројења за предобраду).

"Такође, стакло у трупу аутомобила је прекривено пластичним материјалима што прераду такве врсте отпада чини веома компликованом, жељезни материјали због високог притиска и топлоте изазване у постројењима за дробљење оксидују се, док бакар, који је све присутнији у склоповима који се спајају жицом, има тенденцију да се мијеша са влакнима и другим материјалима, а с обзиром на то да је фино исјечен одвајање је немогуће" – наведено је у опису производног процеса.

Прерада се заснива на процесу пиролизе, односно термичком третману издробљеног и исушеног материјала на високим температурама.

"Није предвиђено сагоријавање било ког материјала, јер се процес одвија у одсуству кисеоника или било ког другог оксидационог средства.

Овим процесом избјегава се оксидација метала који су присутни и евентуално угрожавање квалитета добијених метала, као и стварање потенцијално загађујућих једињења који могу представљати опасност за животну средину.

Ближе објашњено, технологија омогућава трансформисање органске материје (угљеника) која се налази у аутомобилу у синтетички гас, такозвани сингас, индукцијом енергије у анаеробном окружењу активирањем цијепања сложених угљеничних веза на једноставније везе" – пише у елаборату.

Прерада

Аутори наглашавају како је кључно да такав начин прераде отпада омогућава избор повратних материјала (на бази гвожђа, бакар, алуминијум, стакло) које је првобитно било тешко идентификовати, јер су мијешани и уграђени у органске материјале.

"Важно је напоменути да одсуство кисеоника у термохемијском процесу омогућава редукцију оксида гвожђа, јер се кисеоник везан за гвожђе одваја како би пронашао стабилнију везу са угљеником који је присутан у реакцији.

На крају термохемијског процеса метали и кристали се једноставније могу идентификовати и селектовати, па самим тим могу бити економски валоризовани" – наведено је у еколошком елаборату.

Планирано је да изградња објекта почне у октобру ове а да се оконча у мају наредне године. Предвиђено је да ради 41 радник.

 

Побједа/Ферал Бар

Коментари
Ja
Ja: Stize cista ekologija u nas bar sa srecom
11.05.2022 10:56
Sasa
Sasa: Providno pred izbore DRPS I MIRAŠ NVO ALI SPASA IM NEMA CARCINOM CG DRZAVE RASPADA SE OD BARA DO PG
11.05.2022 12:02
Aleksandra BR
Aleksandra BR: Zaposlite Miraša Dedejica vaseg i Milovog popa. Hahaa the end Drps i Caki
11.05.2022 12:02
Jokaš 1990
Jokaš 1990: Prerada kokaina iz Volija i cigara Luke Bar. Ee kako je dps sistemacki unistavao ovu jadnu drzavu zbog licnih interesa pojedinaca.. GLAS MOJ I.MOJIH NAJBLIZIH da je spas zivota vise nikad DRPS sekti
11.05.2022 12:04
Dr W
Dr W: Trange frange _ ko koga zaj..be . Tako je funkcionisao Barski Drps zadnjih 20 godina
11.05.2022 12:08
Fk Mornar
Fk Mornar: Izbori će brzih mjeseci ali glas nas 2 iz familije Dps malo mörgen.nikad vise
11.05.2022 12:19
Medena
Medena: DPS fabrika lazi, prevare, korupcije,lopovluka i smradova.
11.05.2022 19:28
Nole
Nole: Baru trebaju radna mesta hitno.
11.05.2022 21:12
MNE
MNE: Dobar posao. No hoce li mi ko objasnit kako tako velika zemlja kao sto je Italija sama to ne reciklira no ga salje u ekulosku drzavu malu koja ima pet nacionalnih parkova. Bruka prave smetliste od naseg grada i luke.
11.05.2022 23:29
Mario
Mario: Ja se iskreno nadam da ovo Barani neće dozvoliti!!!!
12.05.2022 15:30
Jadranka
Jadranka : I dje nadjose u centar grada maltene. Sto rece neko kako Italija propusti '' tako dobar I isplativ posao'' E pa nas Barane niko nije pitao a sad vam kažemo NE!!!
12.05.2022 15:32
Dzoni
Dzoni: A direktor ce biti kilo bin zajeb
13.05.2022 01:16
doko
doko: bolje da ne donose to smece imamo ga dosta.
17.05.2022 18:35
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar