Ћирилица Latinica
11.09.2019.
Друштво

Формализовано пријатељство Бара и Ресена

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

На позив предсједника Општине Ресен (Република Сјеверна Македонија) Живка Гошаревског, делегација Општине Бар на челу са предсједником Општине Душаном Раичевићем присуствовала је  свечаности поводом обиљежавања 75 година  од ослобођења Ресена и Преспе -11.септембра.

Том приликом, Раичевић и Гошаревски потписали су Споразум о пријатељству и сарадњи. Иницијатива за успостављање сарадње и пријатељских односа Општине Бар са Општином Ресен покренута је од стране амбасадорке Црне Горе у Републици Сјеверној Македонији, Њ.Е. Марије Петровић и предсједника Општине Ресен Живка Гошаревског.

Општине Бар и Ресен дуги низ година имају блиску сарадњу, а потписивање Споразума о пријатељству ће значити формализацију повезаности локалних управа као и правни оквир за даље продубљивање сарадње.

Посебно су важне историјске и културне везе између ове двије општине.

“Са великим задовољством сам примио иницијативу Њ.Е. Марије Петровић, амбасадорке Црне Горе у Републици Сјеверној Македонији и предсједника Гошаревског за потписивање Споразума о пријатељству и сарадњи са Општином Ресен.  Споразум представља круну наших и више него добрих односа, заснованих на културно-историјском и духовном наследју култа Свети Владимир, којег на овим просторима једнако поштују и православни и католици и муслимани. 

Потписивањем Споразума, а вођени овим култом који нас спаја, омогућили смо институционални оквир за унапријеђење наше активне сарадње и пријатељства, са циљем сарадње у области културе, туризма, образовања, економије, као и на свим другим пољима које заједнички оцијенимо да су од обостраног интереса за наше градјане”, истакао је Раичевић.

Између Општина Ресен, Елбасан и Бар је 2015. године потписан Меморандум о сарадњи као наставак културно-туристичког пројекта „Путевима светог Владимира”, са циљем промовисања и афирмације заједничког културног, историјског и духовног насљеђа. 

Коментари
Rile
Rile: Vasko presao i formalno u DPS ili se varam?
12.09.2019 08:59
Luka
Luka : Vratia se Šime
12.09.2019 09:23
Слобо
Слобо: Василије је људина, најелоквентнији и најписменији одборник, а и у парламенту државе није имао премца. Воли свој Бар и природно је да буде у делегацији локалног парламента која није страначка, тј вишестраначка је, или боље казати састављена од свих који партиципирају у СО. Не можете му ништа докони завидници и комплексаши.
12.09.2019 09:25
Iva
Iva: Vasko je brat.
12.09.2019 12:23
Mujo Lalević
Mujo Lalević: Zašto nema Cakana,Mića-koalicije..Sramota. Dobro je bar što je Branka pošla. Ona je personifikacija opštine Bar. Ovdje je morao biti i Božo Janković. Nije ovo u redu..
12.09.2019 20:13
Đoka
Đoka : Varaš se Rile,ništa od toga
13.09.2019 00:03
cus Resen
cus Resen: Ja po imenu mislio neka"Njemacka Pokrajina"Kad ono bratko iz "Sjevernata Makedonija"ali bolje nego sa"Moravu"
13.09.2019 17:14
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar