Ћирилица Latinica
10.02.2018.
Друштво

Цакан први општински функционер који је за седам година посјетио Дом здравља

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Барском порталу стигло је саопштење предсједника СО Бар Радомира Новаковића, које преносимо интегрално.

Предсједник СО Бар Радомир Новаковић, секретар СО Бар мр Александра Грабеж и Марија Тошковић Калуђеровић, самостални савјетник у Служби за скупштинске послове посјетили су данас ЈЗУ Дом здравља Бар. Директор Дома здравља, Борислав Лалевић са сарадницима - др Момиром Вукелић, мр Катарином Малић, др Снежаном Лабовић, др Биљаном Масоничић и Суданом Рамусовићем представио им је рад ове установе и свих њених сегмената.

Повод састанка, како је Новаковић истакао, била је јучерашња расправа о информацији о стању у примарној здравственој заштити и социјалној и дјечијој заштити у општини Бар за 2016. годину, у наставку 21. сједнице Скупштине општине Бар - „Вјерујем институцији, вјерујем да оно што је презентовано грађанима Бара јесте тако, али желим да видим чињенично стање, у каквим условима је Дом здравља и да се увјерим да ли лабораторија ради у најбољим условима и да грађани Бара не морају да брину за исправност воде“ - казао је Новаковић.

Лалевић је истакао да је ово, након осам година, прва посјета представника локалне самоуправе овој институцији примарног нивоа здравствене заштите која запошљава 170 радника и кроз коју дневно прође двије хиљаде, а у сезони и двије и по хиљаде пацијената.

Он је представио рад ове установе у прошлој години, истакавши да су готово све организационе јединице урадиле више прегледа него што је планом Фонда здравства предвиђено. У прошлој години, како је казао, Омбудсману за права пацијената стигло је само седам приговора, од којих се ниједан није односио на стручност у раду и медицинки третман.

У овој установи, која је међу најбољима у Црној Гори, врши се електронско заказивање прегледа, а почиње и имплементација електронског рецепта. Иако је Бар туристичка општина, сви страни пацијенти падају на терет ове здравствене установе, без иједног еура уложеног са стране у рад тзв. туристичких амбуланти.

На састанку је истакнуто и да је Скупштина расправљала о извјештају из 2016. године, а да су 2017. превазиђени многи проблеми. „Све што радимо, радимо из својих средстава“ - истакао је Лалевић, додавши да су у четири године одрађене три акредитације по најстрожијим европским стандардима.

Др Снежана Лабовић истакла је да је Дом здравља Бар једна од ријетких здравствених установа која има специјалисту хигијене и да анализу воде ради за Бар, Тиват, Будву, и Улцињ. Истакла је добру сарадњу са барским Водоводом и указала на њихову стручну оспособљеност и одговорност.

"Анализе воде раде се у Дому здравља од 1970. године", истакла је др Биљана Масоничић, шеф Лабораторије санитарне хемије. Она је истакла да је ова установа прошла други циклус акредитације када је у питању опрема и лабораторија микробиологије.

Лалевић је истакао да је прије неколико година било ријечи да се у Бару формира Дневни центар за дјецу са посебним потребама, што није реализовано. Мишљења је да би Дневни центар за дјецу за посебним потребама и дјецу са аутизмом требало да буде при Дому здравља, истичући да је у Бару регистровано 1.067 дјеце са посебним потребама. Истакао је да је алармантно да се ништа није урадило и поред толиког броја дјеце.

"Док је Дом здравља у овом саставу и са овом жељом за рад, нема бриге за здравље грађана“. - казао је Новаковић

Посјета је завршена обиласком лабораторија у Дому здравља.

Коментари
Omer
Omer: Sustina je u naslovu. Politicki marketing.
10.02.2018 15:29
conte
conte: E PA SPRDNJA. A KAVE VEZE NJEGOVA FUNKCIJA IMA SA VLADINOM USTANOVOM. MUJO LALEVIC GADJA MJESTO NOSIOCA LISTE DPS-A I SA OVIM POTEZOM PONIZAVA DR SRZENTICA I PRIMA SPIKERA SKUPSTINE U ZVANICNU POSJETU,,,, DOBRO ZNA STA JE ZAKONODAVNA A STA IZVRSNA VLAST I DA OVA GRADSKA ATRAKCIJA I GLAVNA ZABAVA GRADA BARA TJ SPRDNA OD CAKANATJ BARSKOG DRAGA DJUROVIC DOLAZI U POSJETU JEDNOJ OD NAJVAZNIJIH USTANOVA U GRADU. E MOJI BARANI....DOTAKLI SMO DNO,TONEMO U MULJ,
10.02.2018 19:55
cavez
cavez: Emoj Mujo. Sto dozvoli sebi. Da Cakanu podnosis raport.
12.02.2018 03:01
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Издавач:
Српска народна читаоница - Бар