Ћирилица Latinica
17.05.2021.
Друштво

Црквена Општина Бар: Немиле сцене пред храмом се не смију поновити!

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

Чини нам се просто невјероватним да неко има потребу да се тако понаша пред богомољом, без обзира које је вјере и нације. Још невјероватније је да неко дође из другог града у Бар и псује пред светињом коју поштује и посјећује огромна већина православних вјерника града Бара, али и Барани других вјероисповијести

****

Због узнемирења већег броја вјерника и грађана Бара синоћним дивљањем самозваних комита испред храма Светог Јована Владимира у Бару јавности се обратила Православна црквена општина Бар.

У реаговању се наводи:

Група грађана, који се представљају као црногорске патриоте, која протестује последњих недјеља, синоћ је на изузетно непристојан начин, који не приличи никоме, а особито не Црногорцима, скандирала пролазећи поред овог храма, вријеђајући блаженопочившег митрополита Амфилохија, а узвикујући и друге непримјерене увреде.

Чини нам се просто невјероватним да неко има потребу да се тако понаша пред богомољом, без обзира које је вјере и нације. Још невјероватније је да неко дође из другог града у Бар и псује пред светињом коју поштује и посјећује огромна већина православних вјерника града Бара, али и Барани других вјероисповијести.

Кратак извјештај који је објављен на сајту локалног јавног емитера Баринфо нетачно извјештава јавност, позивајући се на извор из Центра безбједности Бар, да је јучерашњи скуп протекао без инцидената и поред видео снимака које је видјела цијела Црна Гора. Држимо да је потпуно неприхватљиво и непрофесионално затварање очију пред овим догађајима, који су очигледно покушај провокације и изазивања озбиљнијег инцидента.

Не спорећи право ниједном грађанину да слободно изражава своја опредјељења, не мислимо да је добар пут за очување грађанског јединства и напретка наше земље, да ико икога грубо вријеђа несумњиво ширећи тиме вјерску и националну нетрпељивост.

Позивамо све релевантне друштвене чиниоце: од локалне самоуправе, преко полиције до политичких партија да предузму активности и радње из своје надлежности да се овакве ствари не би понављале, с обзиром да изазивају озбиљно узнемирење и провоцирају могуће нежељене реакције.

Молимо се Богу да све грађане Црне Горе просвијетли својом љубављу не би ли научили да прихватају међусобне разлике и живе у миру, баш онако како су то Барани чинили вјековима.

Коментари
Sonja
Sonja: Nemaju kada,mora 3 patrole da budu sa radarom.da hvataju ograničenje 50 ,a ti odeš 66 eeeee to nije dobro mora da se tu posveti pažnja jedni da piśu a drugi će da vataju.
17.05.2021 14:07
🇲🇪🇷🇸🇭🇷🇧🇦🇦🇱
🇲🇪🇷🇸🇭🇷🇧🇦🇦🇱: Bravo za crkvenu opstinu sve ste u pravu treba smirivati tenzije nikome ne ide u prilog izazivanje incidenata. Ja bih dodao da i barski portal po ugledu na vas pokusa da se ponasa pomiriteljski da se strasti smiruju a ne dolivati ulje na vatru objavljujuci ove zapalive komentare koji nicemu dobrom ne vodi. Konsultujte se sa crkvenom opstinom i napravite selekcinu komentara ne dozvolite da moze svako da laje ko pasce i unosi nemir jedino ako vam to nije cilj a bi se reklo da jeste da vas neko za to placa. Zapamtite da uz suvo gori i sirovo spustite loptu u pamet se da svi zajedno sacuvamo mir na ovim prostorima kao sto je uvijek bio. Bar postoji vjekovima sa tri vjere a vi ste praticno jucerasnji nemojte da vas po zlu pamte. Pozdrav.
17.05.2021 14:50
Ја
Ја: Дрогераши милови
17.05.2021 15:01
MILOŠ
MILOŠ: Oprosti im Bože, ne znaju šta rade...
17.05.2021 15:01
Mir
Mir: Jadnog i otuznog skupa. Do podne mrze sebe a od podne sve oko sebe. Snimak imate pa izvolite organi reda I tuzilastvo ,radite svoj posao! Na kraju ovo pokazuje koliko su jadni i slabi. Mrznja nikome nije donijela dobro. Kad su bile litije nije zabiljezen ni jedan eksces,ni jedna uvreda prema bilo kome,ni jedan mrki pogled. U tome je razlika izmedju nas i ovih nekulturnih,jadnih divljaka .
17.05.2021 15:53
Za litijase
Za litijase : I vi vrijedjate kad nosite barjake tudje zemlje i uzvikujete da je ovo srbija, i ona tri provokativna🖖!!! To nikoga ne vrijedja??? Probajte malo svoju 💊 💊 💊 💊, pa onda kritikujte druge🧐🧐🧐🇲🇪💓🇲🇪💓🇲🇪
17.05.2021 16:59
Za litijasa
Za litijasa: Mi na litijama nosimo nasu zastavu.i vasu dok se niste jeftino prodali.Crna Gora Srpska Sparta.Posrbice nismo nego ponosni Srbi.Da nam oduzmete indentitet.Nece vise moci Sta ste vi.Jeftino ste se prodali.Svaki pravi Crnogorac je ponosan Srbin.Ko takne svetinje projlet je od Neba🙏🙏🙏Dogodine u Prizrenu🙏🙏🙏
17.05.2021 22:47
Baranin
Baranin: Juce je na onom skupu bilo najmanje Barana i ti koji sebe nazivaju Baranima su 80%(došljaci) i nikad neće razumjeti da se u Baru nikad nije gledalo ko je koje vjere,nego smo uvijek živjeli u miru i skladu.Tuzno je ali i istinito da je u Bar ostalo najmanje Barana.Podrzavam proteste ali na ovakav nacin i sa onim ljudima na čelu NE! Sramota za ovo juče,neka se stide oni koji su pozvali juče onaj narod u Bar i koji im je lijepo vratio psovkama i uvredama ispred hrama,učinjeli su to da danas komsija ne moze prozborit sa komsijom,zato ih je 90% pravih Barana i napustilo i sa njima ne izlazi na proteste!
17.05.2021 23:06
Љутко
Љутко: Тужна је истина да потомци оних лоји су промијенили своју вјеру уче правовјерце било шта о вјери. И носе нс барјацима Крст! Сила је Крст! Али ваши преци су се њега одрекли. Ми због тога нијесмо криви! Вратите се крсту, кад га већ носите сваке Свете Неђење!
18.05.2021 18:37
Dzoni
Dzoni: Kilo im dao za gorivo da arlaukaju po gradu ponovo radi bioskop ponovo radi bioskop drogerasi i ulicari klosari
19.05.2021 00:14
Za litijasa
Za litijasa: Vase dogodine, znaci nikada. Sto ne odete na Kosovo junaci?
19.05.2021 09:55
Ljubomir Vujačić
Ljubomir Vujačić: Bog vidi sve !Dobre i plemenite ljude će nagradit,grešne ako se pokaju će pomliovat i oprostit.
19.05.2021 15:45
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar