Ћирилица Latinica
28.06.2020.
Друштво

Црмница: Народ Црне Горе иде путем Кнеза Лазара

Аутор: Редакција 23 Оставите коментар

“И данас се налазимо пред истим избором као Лазар на Косову, којем царству да се приволимо. Само слиједећи Лазара и његов Завјет, бићемо на спасоносном путу”, казао је јереј Слободан Лукић на данашњој свечаној прослави Видовдана у манастиру Светог Николе у Брчелима у Црмници.

Традиционални Видовдански сабор које се сваке године одржава у манастиру Св. Николе у Брчелима започео је служењем Свете литургије којом је началствовао игуман манастира јеромонах Никон Кокотовић, уз саслужење јереја Слободана Лукића, пароха црмничког, и ђакона Павла Божовића, при храму Св. Димитрија у Подгорици.

У литургијској бесједи о. Слободан је подсјетио на значај мученичке жртве Св. Лазара и свих српских мученика који су пострадали за вјеру хришћанску од Косовског боја до наших дана.

Након Литургије одслужен је парастос свим пострадалим за вјеру и отечество од Косова до данас. Потом је празновање настављено уз свечану трпезу коју су приредили братство манастира, ЦО Црмница и Удружење Црмничана “13. јул”.

МЦП

Коментари
Поп у Мерцедесу
Поп у Мерцедесу: Ова територија никакве везе с Лазаром Хребељановићем нема, а нема ни података да је ико од властеле са ових простора учествовао у Косовској битци.
28.06.2020 19:56
Za crmnicane
Za crmnicane : Srecan vi put➡️➡️➡️🇷🇸🇦🇱👋👋👋😂😂😂
28.06.2020 22:59
XYZ
XYZ: DA LI JE MOGUĆE DA OVAJ NAROD JOŠ UVIJEK ŽIVI U VREMENU KNEZA LAZARA I KOSOVSKOG BOJA? STRAŠNO !
28.06.2020 23:00
Ljiljana Milakov/rodj.VUJOVIĆ
Ljiljana Milakov/rodj.VUJOVIĆ: Žao mi je što nisam mogla da budem prisutna.Žalosna što ne mogu na grob svojih najmilijih na Komarnu.
29.06.2020 00:31
Lekovic
Lekovic: Vazda se zborilo "Oj Crmnice, srpska perjanice". Tako je i sad i biće dok je Srba u Crmnici koji se ne odriču đedova kao ovi dukljanezi iliti montenegrini, moderni i "fini"
29.06.2020 02:46
Crnogorka
Crnogorka: Moguce je da su Srbi, tako, pjevali o Crmnici, ali Crnogorci, sigurno nisu!
29.06.2020 05:50
Savo
Savo: Jel bio Ranko Djonovic.
29.06.2020 06:54
Zane za Crnogorku
Zane za Crnogorku: Pa vi Crnogorci ste samo geografski pojam , niti ste postojali ikad kao nacija niti vas danas ko priznaje. Vi ste Srbi bez obzira na potrebu da se djedovima popisate na grobove i orbukate ih kao sto ste vec uradili
29.06.2020 08:37
ORLANDO 🇲🇪🇲🇪
ORLANDO 🇲🇪🇲🇪: Crmnicani koji srbujete uvijek ste bili manjina kako u Crmnicu tako i u 🇲🇪🇲🇪 nedaj boze da vam je da dodjete na vlast (a necete nikada doci) nebi nam mjesta bilo kakvi ste a nikakvi ste. Vi se ponasate ka kad bi se neko ozenip i dopusti da mu domacinstvo vodi zena i tazbina a on da se za nista ne pita e pa vi koji tako mislite ustvari naucili ste da drugi za vas misle lijepo na 🚜🚜🚜 pa pravac 🇷🇸🇷🇸 boje vam se ne vidnelo, mada mislim da bi se brzo vratili kolko vas oni tamo vole
29.06.2020 10:26
za; Поп у Мерцедесу:
za; Поп у Мерцедесу:: Lazar Hrebljanovic je rodom iz Grblja. Kralj Srba ,Bosne i Primorja Tvrtko I osnovao je Herceg Novi i vladao Bokom Kotorskom ,njegove jedinice su ucestvovale u Boju na Kosovu i upravo je on pronio vijest o pobjedi jer njegove jedinice su zaustavile Turke . Vijest o pobjedi je prenio preko Trogira koji je bio dio njegove drzve dalje u Firencu. Poslije Kosovske bitke Srbijom je vladao sin Cara Lazara Despot Stefan Lazarevic a njemu je Balsa III tastementom ostavio Zetu.Znaci naslednik Cara Lazara poslije Boja na Kosovu vlada Zetom.
29.06.2020 11:53
Поп у Мерцедесу
Поп у Мерцедесу: Тотална је неистина да је Лазар Хребељановић из Грбља, он се родио у Прилепцу, на Косову, син му је наставио живот као турски вазал, а шћер Оља је завршила Бајазиту у харем. Баталите те басне, овђе немамо никакве везе са Косовским бојем, ни прије, ни за вријеме, ни послије боја. Његош га је помињао као стратиште хришћана са Балкана, због којег су пораза заузели ове просторе.
29.06.2020 14:43
anci
anci: A ja mislila put EU.
29.06.2020 15:06
rolls royce
rolls royce: U dalekoj godini 1389., Crmnica (Cernica) nije ni znala da postoje Srbijanci.Kako to odjednom postadoše Srbijanci, još slave i nepostojeće junake koji hrabro izginuše braneći Evropu?U Srbiji je opće poznato da se ime Tvrtko ne koristi, osim kad je u pitanju iskrivljavanje historije.U Hrvatskoj se koristi ime Tvrtko, kao i u BiH kod katolika.Poželjno bi bilo da umjesto Živorada,Milorada,Bogoljuba i Miroljuba, Srbijanci imaju i nekog Tvrtka.
29.06.2020 18:06
Baranin
Baranin: "Oj Crmnice, srpska perjanice" ovo je napisao Petar II Petrovic Njegos u njegovoj "Kuli Djurisica".
29.06.2020 21:07
za rolls royce
za rolls royce: Nedaleko od Crmnice u Baru imas Nadbiskupiju Barsku a njen Nadbiskup Barski nosi titulu Primas Srpski 300 godina prije Boja na Kosovu. Despot Stefan Lazarevic sin Cara Lazara je bio vladar Zete do svoje smrti. Sestra mu je bila udata za Bajazitu i to je koristila da pomaze bratu i rodu.Despot Stefana je bio pod uticajem jedno vrijeme Turske a jedno vrijeme Madjarske jer obadvije bile velike sile a Srbija izmedju njih. I kao takav dobio je Zetu na upravu Tastamentom od Balse III. Njega nasledjuje Djuradj Brankovic i vlada Srbijom i Zetom do pada Smedereva 1456. Niko se od srpskih dinastija nije poturcio dok kasniji gospdari Zete Crnojevici jesu svi u kompletu. Kralj Tvrtko je bio Kralj Srba (narod) Bosne i Primorskih strana (teritorija) a Hrvatska tada nije postojala a ni Hrvati u njegovoj drzavi mozda nesto Srba Katolika. Krunisan Krunom Nemanjica ,osnovao Herceg Novi 1382 a u tadasnjem Kotoru kovao svoj Novac.
30.06.2020 13:33
Za Rolls Royca
Za Rolls Royca: Mogu crmnicanima dati mojaga"Tvrtka"😉 😉 😉 😂😂😂
30.06.2020 16:54
rolls royce
rolls royce: Da nema Vatikana i popa Dukljanina možda bi i povjerovao u tvoje navode.Archiepiscopus Slavinensis prvotni naziv, a kako servi nisu Slaveni, već starosjedioci na ovim prostorima, na njih se to ne odnosi.Naziv "primas srpski", koristi se od 16 vijeka, moguće je i prije ali nema čvrstih dokaza.Nema Srbija vladara, već vazale koji služe Turcima, tako i ova priležnica Bajazitova, sestra Lazareva služi za učvrščenje veze sa Turcima.Nema smisla da pišem o Tvrtku kad kod srba ne postoji to ime.Crmnicanima možeš dati Živorada....hahaha!
30.06.2020 22:37
za rolls royce
za rolls royce: Nadbiskup Barski nosi titulu Primas Srpski da li od 11 v ili 16 v kako god hoces dobio je taj naziv da li po Srpskoj Drzavi dje se nalazila Nadbiskupija, da li po srpkom narodu, da li po vjernicima Srbima Katolicima kako god hoces ali nije Dukljanski ni Crnogorski ni Hrvatski.---------- Kralj Tvrtko kako se god zvao je bio Kralj Srba krunisan srpskom Krunom vladao Bosnom i Primorjem njegovi Srbi su osnovali Herceg Novi naselili ga 1382 i sve ove vijekove bili Srbi do danasnjih dana.------------ Despot Stefan Lazarevic sin Cara Lazara kakvi god da je bio i dje god da mu se sestra udala on je bio Despot Srbije a i Zete koju mu je ostavio Balsa III a Balsu I su postavili Nemanjici kao oblasnog vladara Zete u sastavu Srpskog Carstva.--------- I da dodam Tvtkovi naslednici su vladali Herceg Novim jos 100 godina a ostatkom Boke do 1420-te. Herceg Novi je bio i pod Turcima ali se nisu poturcili kao dio Barana.
01.07.2020 22:49
rolls royce
rolls royce: Možda je i bio Srbin, ali po babi Jelisaveti.Vi koji ga svojatate ne dajete svojoj djeci ime Tvrtko, dok Hrvati u Bosni i Hrvatskoj nose to ime.Vi mu niste podigli spomenik kao Bošnjaci, nikad ga ne veličate jer nije bio Srbin.Vi nemate ni prezime Nemanjić sa kojim se toliko kitite, dok je u Istri i sada prisutno to prezime, ali ne Srpsko.Istina da se okrunio u manastiru Miliševo, time je postao vladar Raške,Dalmacije,Hrvatske,Primorja i Bosne.Herceg Novi kao i cijela Boka oduvijek su bili katolički.Ne bih rekao da su ga svi Srbi priznavali za svoga kralja, samo oni koje je pokorio. Kotromanovići su Hrvati, potjeću od loze Šubića, kasnije Zrinskih.
02.07.2020 16:39
za rolls royca
za rolls royca: Pa U Herceg Hovom nema katolika mozda po neki doseljenik za vrijeme Jugoslavije ili Austro-ugarske ,potomak Italijana Mlecana.Ima Crkva jer su je Mlecani napravili zasvoje potrebe ane domace stanovnistvo. Katolici su u Boki uvijek bili 1/4 stanovnistva,jeste vlast Mletacka i Austrougarska ali ne lokalno stanovnistvo. Cijela Herceg novska opstina i rivijera do Kamenara Pravoslavna u Kamenara i Kostanjicu Katolici ,Morinj ,Risan Pravoslavni ,Perast Katolici i dio Kotora i Tivta , cijeli Grbalj Lustica ,Krtoli ,Kavac ,Pastrovici ,Budva Pravoslavni. Sto pricas gluposti uvijek je bilo 3/4 Pravoslavnih 1/4 Katolika a Herceg Novi od osnivanja 1382 Pravoslavni. Pa da je Tvtko bio Hrvat ili Katolik paosnovao bi Katolicki grad a ne Srpski Pravoslavni. Dubrovnik je uvijek bio vecinski Katolicki ali Srba Katolika sto govore austrougarski popisi i sva arhiva i istoricari.
03.07.2020 08:57
rolls royce
rolls royce: U Herceg Novom ima više katoličkih crkava, nije samo jedna Mletacka kako ti navodiš.Do pada pod turke u gradu su katolici koji napuštaju grad brodovima, te naseljavaju hrvatske otoke.Nakon oslobađanja Herceg Novog i Risana spuštaju se Srbi na more i tako se oni naseliše i postadoše većina.Da ne duljimo oko Tvrtka, tko nosi ime slavnog kralja tom narodu pripada.O konvertitsvu Grabljana,Luštice,Krtoli nemam namjeru da pišem.Kasno bi srbi bili u Herceg Novom da nije bilo turaka.Srpstvo u Dubrovniku objesi macki o rep.
03.07.2020 14:33
za rolls royce
za rolls royce: Tvrtko je staro slovensko srednjevijekovno ime koje se rijetko koristilo onda a i danas. Stari Dubrovcani i po govoru nisu Hrvati nego Srbi sa srpskom nacionalnom svijescu a po vjeri Katolici. To mozes provjeriti dje god hoces Herceg Novi sva sela i opstinu obidji Crkve I Groblja pa neces nidje naci ni katolicko ni hrvatsko groblje ili Crkve osim u centru I to katolika sto ima su italijanskih prezimena. Grad Ston iz temelja su napravili Nemanjici i dan danas ime Dusan je tamo prisutno. Hrvata je bilo zapadno od Cetine i Neretve . Za Dubrovnik imas i popise Austrougarske i tumacenje Natka Nodila osnivaca hrvatske katedre za istoriju u Zagrebu a takodje i pisma Pape pocetkom 20 vijeka kako se obraca Dubrovcinima kao Srbima Katolicima. Uostalom pogledaj istoriju Bara i cuvene barske Srbe Katolike ne treba ti ici u Dubrovnik. A pogledaj zahvalnicu Njegosa kad je boravio u Kotoru dje se zahvaljuje kako je kao Srbin docekan kod Srba Katolika.
04.07.2020 09:05
rolls royce
rolls royce: Staro slavensko, ali hrvatsko ime koje se koristi i sada u Hrvatskoj i Bosni.Nema srba katolika, ima samo Hrvata pravoslavaca kojima sporite pravo na svoju crkvu kao Crnogorcima.Do pada H. Novog pod tursku vlast, grad su naseljavali katolici.Nemanjići nisu ni postojali, dok prezime Nemanja nemate u Srbiji.Koliko mi je poznato, Dušana ima u Češkoj,Slovačkoj,Sloveniji....tamo nije bilo Nemanjića.Pogledaj barska, boko kotorska prezimena po Hrvatskoj, po otocima.. zašto tih nema u Srbiji?Gdje su Šestani u Srbiji,Peranići,Fabijanići,Zankovići?Podsjetime ako kojeg nađeš?Lažimo,lažimo pa će na kraju nešto od laži i ostati.
06.07.2020 13:57
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar