Ћирилица Latinica
24.08.2018.
Друштво

Још један апел за Аквадукт

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Иако су водоводне цијеви на старобарском аквадукту, усљед екстремно ниских температура, попуцале још претпрошле зиме, надљежне службе нијесу ништа предузеле. У међувремену, према расположивим информацијама, радници барског “Водовода” су тек након вишемјесечног, бесомучног отицања воде, затворили вентиле и на више мјеста изломили камене плоче на аквадукту.

И, тако оставили до данас…

Пошто смо о овом случају обавијестили јавност и позвали да се предузму хитне мјере на санацији аквадукта, који је од неизмјерног културно-историјског значаја и уједно једини објекат ове врсте у Црној Гори, једино што су званичне институције предузеле јесте саслушавање у полицији извршног директора НВО “Број 19”!

Почетком године, започета је рестаурација цркве Св. Катарине унутар старобарске тврђаве.

Како је медијима саопштено, рестаурација је повјерена црногорској експозитури компаније “Кото” са сједиштем у Београду. С обзиром да је онемогућен доток воде у тврђаву, радници се сналазе тако што пумпама извлаче воду из старих бистијерни.

Као подсјетник, одмах близу главне капије, постављене су информативни панои у вези реализованих пројеката изградње уличне расвјете и водоводне мреже у Старом Бару.

Тек када видите да је за водоводну мрежу утрошено близу 60 000 долара, схватите до које мјере су овдашњи појединци и институције неодговорни и безобзирни.

У сваком случају, потребно је хитно идентификовати одговорне за девастацију аквадукта и исти санирати прије јесењих киша. Такође треба извршити поправке водоводне мреже и исту пустити у функцију.

Несхватљиво је зашто се овим поводом не оглашавају како они који газдују културним добром старобарске тврђаве, тако и они у чијој надлежности су послови одржавања водоводне и канализационе мреже у Бару? Нажалост, није нам познато да се овим поводом огласила и нека од бројних НВО…?

Можда нова руководећа гарнитура локалне самоуправе, буде имала више слуха и коначно предузме нешто? Крајње је вријеме!

www.broj19-number19.org

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar