Ћирилица Latinica
27.12.2017.
Насловна
Црна Гора

Ђуровић пред смјеном у Савјету ТВЦГ

Аутор: Redakcija. 1 Оставите коментар

Ђуровић је на изјашњавању пред Административним одбором рекао да је прекршио чланове 11 и 13 Закона о спрјечавању корупције, али да због тога није у сукобу интереса.

"Нигдје није прописано да је несавјесно вршење функције разлог за разрјешење. Сукоба интереса није било, јер јавни интерес није био подређен мом приватном послу. Овом логиком – гдје узимате из закона шта хоћете – можете да смијените генералну директорку РТЦГ сјутра. Четири члана Савјета нису доставила имовинске картоне. Шта је већи гријех: производња салате или недостављање имовинског картона? Све што радите овдје је противзаконито"- истакао је он.

Административни одбор је, према његовом мишљењу, прекршио Закон о националном јавном емитеру.

"Улазите у процедуру која није дозвољена. Агенција за спрјечавање корупције (АСК) утврдила је да нема кршења члана 26 Закона о националном јавном емитеру, што не може да буде разлог за долазак овдје" - тврди Ђуровић.

Он сматра да је за осам година у Савјету РТЦГ урадио све што је могао да, како је рекао, врати Јавни сервис грађанима. "Сада на РТЦГ имате истраживачко новинарство – емисију Механизам, веће учешће НВО сектора, већу заступљеност мањина, више тема из локалних самоуправа, више запослених особа са инвалидитетом... Транспарентност је већа него што је икада била. Заступљеност власти у информативном програму је 53 одсто, а опозиције 47. Тога није било. Знам да вам то смета" - поручио је Ђуровић члановима Административног одбора.

Предсједник Административног одбора Луиђ Шкреља прокоментарисао је данашњи скуп подршке НВО сектора Ђуровићу испред Скупштине, рекавши да је то „права слика црногорских медија“.

"НВО нису на страни закона и владавине права. Они перформансом желе да сачувају Ђуровићеву функцију, иако је АСК утврдила да је он прекршио закон" – истакао је Шкреља.

Он је подсјетио да је Ђуровић прекршио чланове 11 и 13 Закона о спрјечавању корупције, зато што је истовремено са јавном функцијом члана Савјета РТЦГ обављао и функцију извршног директора у привредном друштву ''Натуре''. Шкреља је питао Ђуровића зашто није дигао глас против смјене претходног менаџмента РТЦГ, који је, како је рекао, иницирао „један опозициони политичар“.

Ђуровић је одговорорио да је дао двије изјаве у којима је осудио уплитање политичара, додавши да се он и прије тога залагао за смјену Радојке Рутовић. "Ја сам их смијенио,као и директора који је био прије њих, и част ми је што сам то урадио" - навео је он.

Члан Административног одбора из Демократске партије социјалиста (ДПС) Бранко Чавор, казао је да се у Ђуровићевом случају, као и сваком другом, закон мора поштовати.

"Ваша независност није угрожена, ми радимо само оно што је по закону. Више бих вјеровао у Вашу независност да сте се 2016. успротивили смјени цијелог руководства" – нагласио је он. Његов колега из ДПС-а Милорад Вулетић сматра да је на Јавном сервису у потеклом периоду урађено много добрих ствари, али да је учињено и много лоших.

"То се посебно односи на смањење гледаности РТЦГ" – подвукао је он. Он је упитао Ђуровића зашто је поднио оставку на мјесто директора у привредном друштву “Натуре” ако није у конфликту интереса, на шта Ђуровић одговорио да је тиме само желио да се ускладио са законом.

"То је 2015. урадио и предсједник ваше странке који је поднио оставку у приватној фирми, ступивши на премијерску функцију. Тада нико није дизао галаму" – напоменуо је Ђуровић и додао да се није жалио Управном суду јер у одлуци АСК не постоји ништа што жели да оповргне.

Извор: Аналитика

Коментари
Raki
Raki: Zar i ti sine Brute ?
27.12.2017 21:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar