Ћирилица Latinica
07.02.2019.
Насловна

Кнежевић документовао: И Брану Гвозденовићу сам платио боравак у Дубаију

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Бранимир Гвозденовић, некадашњи градоначелник Бара и министар туризма и одрживог развоја, а данас потпредсједник Скупштине Црне Горе, такође је био корисник аранжмана у Дубаију који је финансирао власник Атлас групе Душко Кнежевић.

"Дан" је данас објавио нове доказе како је Кнежевић плаћао рачуне за брачни пар Ђукановић и, како се вјерује, најоданијег сарадника шефа ДПС-а.

Наиме, Кнежевић је у марту 2010. године платио те рачуне и за Ђукановићеву супругу Лидију и функционера ДПС-а и тадашњег министра уређења простора и заштите животне средине Бранимира Гвозденовића, пише „Дан“.

Како произилази из докумената који су достављени „Дану”, Кнежевића су повратне авионске карте за њих троје коштале 6500 евра, а летјели су авионима ексклузивне компаније Емирејтс. Смјештај за њих троје у хотелу „Van and onli rojal Miraž” предсједник Атлас групе је платио 23000 евра. У питању је веома ексклузиван хотел са пет звјездица, који је резервисан за госте високе платежне моћи.

Кнежевић је казао да је укупни цех био много већи и да све што је платио током боравка шефа црногорске државе, његове супруге и сарадника у Дубаију, укључујући и активности мимо смјештаја и превоза, прелази 50.000 евра.

Он је „Дану” доставио фактуру из хотела, гдје се види да је платио 23000 евра за трошкове смјештаја за период од 25. до З0. марта 2010. године у „Palas gold klуbu”. У цијену је урачунат и оброк, као и десет одсто општинске таксе и десет одсто таксе за услугу.

„Ми бисмо тражили гаранцију и аванс за све собе до 19. марта 2010. године. Ако то не добијемо, нећемо моћи да гарантујемо да ћемо сачувати простор и захтјев ће аутоматски бити отказан“, наводи се у фактури из хотела.

Наведено је и да је Кнежевић са своје Виза картице одобрио плаћање аванса, чиме је процедура плаћања могла да почне. Наведено је и да је Кнежевић власник картице, што је он потврдио и својим потписом.

Тако је плаћен аванс за пет ноћења, уз напомену да све евентуалне касније промјене треба да буду додатно наплаћене.

„Дан“ пише да у имовинском картону Ђукановића за 2010. годину, који се може видјети на званичном сајту Агенције за спречавање корупције, нема никаквих података о поклонима или другим повољностима које је Ђукановић уживао те године. Тамо се наводи само да је он власник стана испод Горице, да је власник у неким привредним друштвима гдје је пренио право управљања, да има мјесечну плату и имовину у Никшићу.

Међутим, како се види у фактури из хотела, Душко Кнежевић је хотелски смјештај за Мила и Лидију Ђукановић и Бранимира Гвозденовића платио укупно 97200 дирхама (валута у УАЕ), односно 23000 евра. Фактура је директно послата предсједнику Атлас групе 21. марта 2010.године, а плаћање је обављено преко Емирејтс банк интернешенел. Број рачуна је 1011040931907.

Предсједник Атлас групе је у марту 2010. године платио повратну авионску карту Милу и Лидији Ђукановић, као и Бранимиру Гвозденовићу, на релацији Истанбул-Дубаи, што га је коштало око 6500 евра. У то вријеме Ђукановић је био премијер и, као и сада, лидер ДПС-а. Карте на којима су имена Мила и Лидије Ђукановић и Бранимира Гвозденовића плаћене су 15. марта 2010. године. Већ 25. марта, како се може видјети на основу података из карте, авион је ишао из Истанбула за Дубаи, а шеф црногорске државе путовао је у бизнис класи. Ђукановићев повратак из Дубаија у Истанбул, према подацима из купљене карте, био је предвиђен З0. марта.

 Карта је купљена код компаније Емирејтс, највеће авио-компаније Уједињених Арапских Емирата, са сједиштем у Дубаију. Та компанија лети редовно, са преко 1990 летова недјељно.

Интересантно је да на владином сајту нема никавих података о Ђукановићевом путу у Уједињене Арапске Емирате у марту 2010. године. Након прегледа архиве на том сајту, установили смо да нема саопштења нити било какве друге информације о Ђукановићевом путу у Дубаи. Исто важи и за Гвозденовића, јер, макар на сајту Владе, нема доказа да је његово путовање у УАЕ у том периоду имало службени карактер.

То се додатно може потврдити на основу виза које су добили Мило и Лидија Ђукановић и Гвозденовић. Наиме, у питању су туристичке визе. Све су издате 18. марта 2010. године, а важиле су до 16. маја те године. Визе је издало Министарство унутрашњих послова УАЕ, то јест његов директорат за боравак и странце.

Може се видјети да је туристичка виза, уз број дозволе за улазак 43537198/2010/201, издата 18. марта 2010. године Милу Ђукановићу, црногорском држављанину, рођеном 15. фебруара 1962. године у Никшићу. Наведен је и број Ђукановићевог пасоша, који је користио да добије визу за улазак у УАЕ.

Уз то је издата и туристичка виза Лидији Ђукановић, рођеној 15. маја 1962. године у Беранама. Као и у случају њеног супруга, и за њу је виза важила до 16. маја 2010. године. Број дозволе за њен улазака у УАЕ је 43537199/2010/201, издата је од МУП-а УАЕ. Трећа туристичка виза издата је Бранимиру Гвозденовићу, рођеном у Бару 3. фебруара 1961. године. И њему је виза важила до 16. маја 2010. године. Број дозволе за улазак је 43537204/2010/201, а дати су и подаци о пасошу који је користио да добије визу.

Што се тиче хотела у којем су Мило и Лидија Ђукановић и Бранимир Гвозденовић били смјештени, у питању је луксузни ризорт у Дубаију, са погледом на острво Палма и Персијски залив, који нуди један километар дугу плажу и бујне вртове површине 26 хектара.

„Дан” је раније објавио да је Душко Кнежевић плаћао приватне рачуне Мила Ђукановића приликом његовог боравка у Уједињеним Арапским Емиратима у прољеће 2011. године. Ради се о п лаћању хотелског рачуна за луксузни седмодневни боравак Мила Ђукановића и још једне особе у хотелу„Van and onli palm” у Дубаију. Црногорски предсједник је у Дубаију боравио од 25. марта до 2. априла 2011. године, у хотелу „Van and onli palm”, у соби 304, која је краљевски апартман, а рачун је годину дана након боравка платио Душко Кнежевић, са адресом Аматусија бич, Лимасол на Кипру.

Мук у Миловом кабинету

Из кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића нијесу одговорили на захтјев „Дана“ да прокоментаришу тврдње челника Атлас групе Душка Кнежевића да је Ђукановћу плаћао луксузне одморе у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ).


Из Ђукановићевог кабинета нијесу појаснили ни зашто, ако је тако било, он у свом имовинском картону није пријавио неки поклон такве врсте.

Одговор на иста питања „Дан“ није добио ни од Бранимира Гвозденовића.

Измиривао приватне дугове

У посебном саопштењу, издатом прије извјесног времена, Душко Кнежевић је истакао да је Ђукановић признао да је имао картице у Атлас банци.

Он је тада затражио од црногорског предсједника да саопшти ко је пуцао на Олега Обрадовића и Предрага Митровића. У реаговању на Ђукановићеве изјаве, Кнежевић је рекао да је шеф ДПС-а потврдио да је имао картице, као што је прије неки дан потврдио да се вила под Горицом гради за њега и да су бизнисмени финансирали ДПС.

Појаснио је да је папире о његовим картицама и дуговима пронашао специјални истражни тим и они су анонимно послати на мејлове банке, те да банка никако нијесу могла да се договори са кабинетом да ђукановић врати дуг. Недавно је саопштено да је Ђукановић, након помпе у јавности, измирио дуг.

ИН4С/Дан

Коментари
Limljanin
Limljanin: To je sitno koliko je pokrao ovaj lopov. Imacemo sto čut narednih dana, nemam sumnje, a ako ikako mogne, Milo će i njega puštit niz vodu kao Marovića samo da sebi i bratu mafijašu spasi zadnjicu. Živi bili pa viđeli. No mislim da ovoga puta nema spasa niko od njih, Spuž im ne gine.
07.02.2019 09:41
Liberal
Liberal: Nikad nisam glasao za Nebojsu Medojevica i Front, ali sad se vidi da je ipak sve znao i sve bio u pravu. Sve je ovo on govorio, kad niko smio nije, ali mu se nije uzimalo za ozbiljno. Đe je Medo od sad tamo glasam, uz sve njegove mane kojih nije malo, ali je bar iskren opozicionar i pošten čovjek.
07.02.2019 09:43
Fakač
Fakač: E moj Di Kej, mnogima si i kurve plaćao, imaš račune i za noćne klubove po Evropi i Americi.... Nego, sa Svetom nije sve gotovo, ima puno toga i on da kaže iz Beograda. Jake je susrete imao prošlog vikenda, sad kad bukne on sa svojim plamenom, i svojom pričom i svjedočenjem. Grbljanin će se osvetiti žestoko, neka niko ne misli drukčije.
07.02.2019 09:53
Paki
Paki: Što je ovo te je jutros deficit DPS botova. I barski DPS puštio niz vodu Brana, au..... Nije im Jevric dao link....
07.02.2019 10:10
JAMI
JAMI: Ko je placao privatne avione za pevaljku ili je Dusko Dugousko ili ovaj sludjeni narod. Jami ljepoto nasa.
07.02.2019 13:47
di kej
di kej: DPS kako mi se cini ima da vlada jos mnogo mnogo godina dok je opozicija takva kakva je...ne mucite se vise, prihvatite tu cinjenicu...brano ce vam i dalje bit trn u oku koji ce vas boljeti jos dugo..prihvatite tu cinjenicu...
07.02.2019 13:54
Za di keja
Za di keja: Grehota kad je covjek glup i slijep sve drugo reci za tebe je suvisno. Pazi buzdovane znas da uz suvo gori i sirovo smanji malo dozivljaje.
07.02.2019 14:17
Magla
Magla: Ma nemoguce da je to Brano magla! Bice da se spustila samo magla u Dubai
07.02.2019 16:52
MAGLUSTINA
MAGLUSTINA: Najgori predsjednik Barske opstine od njenog postanka.sprdaju se te Magla te Beton ali se on debelo ovajdio uz DON MILASA .VOLI INEX SOHO ITD ITD .DIS SE TILE LEGENDO OTVARAJ ONAJ HOTEL NA MORU ZA OVU VIP GOSPODU. KAKVA SLUCAJNOST SVE CLANOVI DPSa .10 za BAR Mi znamo kako samo posteno godine pocinju januarom .Pa i DUSKO je poceo januarom kad ce zavrsit nezna se zavisi kolko ima tog materijala.Drs se Dusko stari prevarantu pazi kad padne magla da nenagazis na kakvu koru BANANA.
08.02.2019 01:15
Boki
Boki: Za Brana, izađi iz naše partije jer si nam nanio veliku štetu.Ovo je prijateljski savjet.Uzeo si šta si uzeo,radio šta si radio a sad radi u rukavicama jer si olinjalo i dolijao
31.05.2019 23:32
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar