Ћирилица Latinica
05.09.2020.
Колумне

"Албански четник" ће докрајчити Ђукановића

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

ПИШЕ: Др Момчило Д. Пејовић

Излизана фраза „политика је вјештина могућег“ и данас је актуелна у Црној Гори, посебно послије августовских парламентарних избора и ДПС-овог политичког понора и одласка у опозицију!

„Што (по)сејеш то ћеш и (по)жњети“, стара је народна изрека, која никако да дође до мозга појединим политичарима (црно)горским, који се упињу изнад својих физичких и умних могућности, наравно заборављајући на своју прошлост, само да буду још један мандат „и само још један“ на власти!

Међу најискусније политичаре са црногорске политичко-позоришне сцене свакако треба истаћи и убројити „предсједник свих грађана“! Гле „судбине“, сада послије три деценије, „јубилеј“ за његово лично памћење има могућност да по трећи пут покуша „т(р)ајно“ оставити политику, државне функције и прихватити се бизниса, онога што „најбоље“ зна и умије и наравно имати „ничију кућу“ као своју и у њој живјети!?

А судбина тог истог „предсједника свих грађана“ је „политичка прошлост“, која би могла односно требала (би) ићи и другим смјером! Ако побједници парламентарних избора буду хтјели да примијене право и правду, да имају воље и одлучности, истрајности и храбрости да се он позове на одговорност за све политичке и економске промашаје, за осиромашени и егзистенцијално угрожени стандард огромног броја грађана, за транзицију и огромну кредитну задуженост Црне Горе, за организовани криминал, корупцију и мафију на високом
нивоу (...), његово лично и његове уже породице енормно материјално и новчано
богатство на јавним и тајним рачунима у земљи и иностранству!

Током своје тродеценијске страначке - лидерске политике и владавине „предсједник свих грађана“ трпио је и прихватао метаморфозе са којима је „успјешно“ (оп)стајао на власти, као седмоструки премијер или сада по други пут „предсједник (...)“ Црне Горе!

По цијену опстанка на власти „заборављао“ је на своју политичку прошлост и гледао „напријед“ хватајући још један четворогодишњи мандат, који му је омогућавао да се припреми за још један нови и тако све до тродеценијског јубилеја на трону Црне Горе.

И камелеон би помодрио од честих и веома брзих политички промјена и одлука које је прихватао, само да би управљао државом и грађанима као сопственим феудом и кметовима на њему! Знао се неријетко осионо и бахато понашати и вријеђати своје политичке противнике. Такође, знао се често и презнојавати пред лицем јавности када је одговарао на питања „седме силе“ и често се зајапурити у лицу, од бијеса и немогућности, да онога који га постављеним питањем иритира физички нападне или му припријети!

Баш један такав „случај“, као добар односно изразит примјер његове бахатости, испољавања бијеса, политичке (не)моћи и физичке надмоћи „десио“ се „предсједнику свих грађана“ давне 2013. године, тада у својству премијера у црногорском парламенту у „демократској атмосфери“!

„Предсједник свих грађана“ нам је „објаснио“ свој порив за инцидентом: „(...) кажем да ми је жао да сам дозволио да будем испровоциран од људи из (...)“ и тешка срца се извинио „парламенту и јавности“, али не и лично ономе којему је пријетећи рекао „битанго (...), битанго једна (...)“, на мах спреман да се са њим и физички обрачуна! Назвати једног тада веома младог и политички неискусног посланика „битанго једна“ уз могућност да ако затреба и физички над њим примијени своју снагу и моћ „предсједник свих грађана“ показао је своје „(...) кућно васпитање“, па је наравно био спријечен од својих партијских колега и посланика да не оствари свој наум!

Само седам година и два мјесеца касније, тај исти посланик (др Дритан Абазовић) који је тада био тешко увријеђен од стране садашњег „предсједника свих грађана“, дочекао је да „одлучује“ о политичкој судбини несмјењивог лидера ДПС-а, најбројније политичке странке у Црној Гори! Сада има могућност да том и таквом „предсједнику свих грађана“, који се тада, а и касније много пута у другим приликама осионо, бахато и простачки понашао у парламенту, све „наплати са каматом“ и пошаље га у политичку прошлост са захтјевом да исти буде ухапшен и процесуиран и за аферу „Можура“, износећи „corpus 
delicti“ и позивајући главног СДТ-а да „ухапси Мила Ђукановића“!

„Мали, шта ћеш ти овдје“ или „битанго једна - албански четник“ данас је израстао у једног веома истакнутог, интелигентног, критички оштрог али са аргументима одлучног посланика који има снаге и мудрости, воље и одлучности, личне и политичке принципијелности и спремности без резерве, да не само у парламенту црногорском него и у јавност изнесе „црно на бијело“ аргументе - документе са којима брани свој политички став и критички осрвт на тему
о којој је ријеч или против личности без обзира одакле она долази!
Данас је тај „увријеђени посланик“ и политичар, једини који највише може и највише има личне храбрости, одважности, снаге, воље, одлучности и упорности да истраје у својој борби да од државе Црне Горе одвоји политички кукољ, спријечи конфликт интереса на високим функцијама, непотизам у запошљавању, истријеби организовани криминал, корупцију, мафију и уједно самога диктатора, који несмјењиво влада три деценије, ухапси и процесуира, приведе и пошаље пред лице истражних и судских органа и институција, позивајући га на
одговорност за бројне афере са којима је повезан, као на примјер: Шверц дувана, С. Ч, Авала, Завала, Лименка, А2А, Телеком, Државни удар, Коверта, Клап, Триглав, Вардар,Можура и тако даље.

Ни тада у скупштини црногорској није заћутао посланик Дритан Абазовић, а још мање се уплашио од тадашњег премијера, садашњег „предсједника свих грађана“, иако је наспрам себе имао физичког колоса у пуној кошаркашкој утренираности, изразитој политичкој и државничкој моћи и лидерској позицији! Његов (од)говор, иако мало са дозом узбуђења и несређености што је и разумљиво, у тадашњем парламенту био је довољно храбар и показаће се касније много мудар, а гласио је: „Ово је први и посљедњи пут да било коме, смијте се слободно, од ових људи овде, кажете да су дошли овдје да би бранили интересе мафије (...)“!

Сада „предсједник свих грађана“ са тродеценијским политичким и државничким искуством и институционалном моћи, као „политичка прошлост“ у својству диктатора режима, послије седам година и два мјесеца има прилику да „пожање што је некад посијао“ и то баш (к)од  онога посланика на којега се био нарогушио и којега је увриједио на простачки начин упућујући му ријечи „битанго (...), битанго једна“!

Политички лидер партије УРА и уједно носилац листе „Црно на бијело“ посланик у парламенту господин др Дритан Абазовић, увјерен сам да неће одустати од онога што је обећао грађанима Црне Горе, наравно уз велику подршку и помоћ својих колега из опозиционе коалиције; и да ће наставити своју борбу против корупције, криминала и мафије у Црној Гори и уједно „привољети“ оне који спроводе истражне радње и дијеле - спроводе закон и правду привести несмјењивог диктатора да одговара на оптужни материјал, који се годинама гомила или одбацује од стране надлежних служби и институција, а не гледајући шта се у њему налази!

„Коло среће непрестано се окреће, ко би доле сад је горе“! „Банак“ сада држи носилац листе „Црно на бијело“, господин др Дритан Абазовић!

Да ли ће „предсједник свих грађана“ сада имати храбрости да опет у црногорском парламенту понови ријечи које је некад упутио тада младом посланику Д. Абазовићу или ће му глас (за)дрхтати а кољена његова клецати
пред „снагом, вољом, принципијелношћу и одлучношћу“, са којом ће као већ искусан посланик, политичар и уједно страначки лидер ухватити се у коштац са „главом хоботнице“ у Црној Гори, а чија је персонификација у лику и дјелу тродеценијски несмјењивог дикататора?

Да ли ће сада „двометрица“, идол и узор некадашњем лидеру Народне странке и
новоцрногорцу проф. др Новаку Килибарди, и даље бити и остати оличење монтенегринске државе и независности, њене традиције и културе и осталих вриједности чојства, сојства и јунаштва или ће и он у свом „могућем неполитичком јављању“ направити јој једну метаморфозу своје личности?
Закон о лустрацији, који се планира усвојити у Скупштини од стране побједника на парламентарним изборима од 30. августа 2020. године, морао би ставити на видјело и рашчистити - прозвати све оне који су имали сличну или исту политичку улогу у дешавањима посебно у периоду посљедње деценије 20. вијека и наравно касније, да доживе судбину коју заслужују заједно са својим „предсједником свих грађана“!

На господину др Дритану Абазовићу сада је историјска улога у свргавању несмјењивог диктатора - „предсједника свих грађана“, јер је он једини које има чврсту подршку свих оних који су га гласали и који су гласали побједничку коалицију! Он је онај фактор који има политичку снагу и моћ, лични углед, принцип и традицију да чврсто дату ријеч одржи и са њом сруши ДИКТАТОРА!

Наравно да ће борба бити исцрпљујућа и тешка, али побједа ће свакако
бити слатка! Крај диктатору се примакао и на дохвату је руке!
Не вјерујем да би др Дритан Абазовић - „битанга или албански четник“ пристао на коалицију са „диктатором и лоповом“, само из једног веома важног разлога, а тај је: „да дату ријеч неће погазити због традиције, вјере и личних принципа! Али сам увјерен да ће понуда доћи од супротне стране директно или индиректно!

Господине др Дритане Абазовићу, звијезде су ти наклоњене, а судбина те је одредила и намијенила том историјском чину за Црну Гору! Показао си да можеш и имаш политичког осјећаја и мудрости, интелектуалне памети, снаге и храбрости и за тај историјски задатак!

„Прегаоцу Бог даје махове“!

Коментари
Гргур барски
Гргур барски: Све дође на наплату. Поједе га Милашу, и то ти га завуче овај што га сад зовете "шиптарче". Сад му псујете "шиптарску" мајку, а у дупе сте улазили Албанцима и дизали их у небеса. Сад бисте и са "Четницима" у власт, чак бисте и признање посране "државе" Косово да поништите само криминалом стечене милијарде да вам се не узму и да не одете доживотно у Спуж. Неће да може, кретени издајнички. Овај "Албански четник" ће сад да те прца за све !!!
05.09.2020 01:26
Za. Grgura
Za. Grgura: Albanski cetnik ce prevashodno da prca CG cetnike i pocetnike sve se vraca sve se placa. 🇦🇱🇦🇱🇲🇪🇲🇪
05.09.2020 03:00
Dino
Dino: Nikad vise 1918, da je vjecna 2020 xayaxaxa...to su vasi termini milogorski
05.09.2020 09:50
Drago
Drago: Zivjela Crna Gora prava ,poštena,moralna ,lopovi u bajbok
05.09.2020 12:29
rolls royce
rolls royce: Sačekaj Dino još dva mjeseca pa reci hop!Nakon treći novembra, sve se mijenja na štetu rušitelja Crne Gore.Ako do tada Vučić ne prizna Kosovo, bit će vam xayaxaxa.
05.09.2020 12:41
Za rollce roysa
Za rollce roysa: Sta ce biti novembra objasni bistrino vidovita Zorko?Sjedi dje si ,ni za dje nisi ahahahhaah pa pa zavrsili ste zlocinacku misiju,nikad vise nece bit kriminala lopova fasista nepismenih na foteljama nikad!!
05.09.2020 16:30
rolls royce
rolls royce: Obrati se Medojeviću i Mandiću, oni će ti sve objasniti.Nasljednici komunističke partije nemaju veze sa fašizmom, osim, kod maloumnih crnogoraca kao što si ti.
06.09.2020 12:40
Meho
Meho: Da li je tacna informacije da ce majka Milana K. biti mandatarka I sastavljati vladu. Moj Dritane preveslat ce oni tebe. Medojevic neka bude ekspert za Mup da ga vise nesamaraju po ulica. .Tebe ce Dritane u najbiljem slucaju kad save izdijele zapanuti resor za manjine.
07.09.2020 21:05
Dzoni
Dzoni: Ja vam rekoh pobjedjuje DEMOKRATSKI FRONT uippppp
13.09.2020 01:04
za dzonija
za dzonija: I pored sve bulumente koja se obrusila na Cg. pobjednici su partija koja ima vise mandata nego koalicije ,ne daj boze da drzava spadne na takve mrzitelje i glupsone.Za vas bi bila plemenska zajednica u sumama Amazona,da se izolujete i slavite ne znate ni vi sta,da vladate i vadite oci jedni drugima,nije za vas ni Evropa,ni civilizacija.Pismeni ne razmisljaju jednostrano i pogubno,daleko vam lijepa kuca.Balavite a ne znate ni tezinu izgovorenog,sramiti se treba zbog vas,balkanska balegara.
14.09.2020 14:44
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar