Ћирилица Latinica
07.08.2020.
Колумне

Балкански одјеци Хирошиме

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар

ПИШЕ: Ранко Бабић

Преко леђа сиротих Либанаца могли смо да се на очигледан начин подсетимо нуклеарне страхоте Хирошиме. Рушилачки ефекат 3000 тона амонијум-нитрaта, према брзини детонације, еквивалентан је, на прилику, хиљади тона ТНТ, или модерно речено, једној килотони (кТ). Хирошима је добила 20 кТ најбризантнијег експлозива, који је усмртио између 90.000 и 146.000 људи, половину првог дана, док су остали умирали месецима после тога од опекотина, озрачења и других повреда.

Нуклеарна смрт је, дакле, далеко од тренутне.

Пре Хирошиме, у кампањи америчког масовног бомбардовања Јапана, класичним разорним и, пре свега, запаљивим бомбама, током пролећа и лета 1945. године, убијено је око 300.000 Јапанаца, 750.000 рањено, а 1,7 милиона обескућено (види 1). По броју мртвих, то је еквивалентно са две Хирошиме, такорећи у једнаком временском периоду.

Једина разлика је у "елеганцији чина усмрћивања". У првом случају је потребна секунда, у другом месеци. Један авион, једно полетање и једна бомба, наспрам стотина авиона, хиљада полетања и стотина хиљада бомби. Економски посматрано, дође му подједнако скупо, ако се имају у виду трошкови истраживања да би се направила та једна нуклеарна бомба.

Друга значајка оваквог система масовног убијања је бројчана несразмера између џелата и жртве, тј. једног џелата и стотина хиљада жртава, као и просторна дистанца између њих. Изгледа да се тиме мери ниво културе и цивилизованости: да што мање људи може да убије што више људи, и да се сам чин убијања не види. Знате, џелату се може пореметити варење.

Ако се у тим оквирима посматра масовно убијање, онда се може рећи да је и Антички свет имао "нуклеарно" оружје. Типичан пример је битка код Кане (216 пне), у којој је Ханибалова војска за неколико сати побила скоро 50.000 легионара Рима.

На 450 км и 2160 година одатле, преко Јадранског мора, налази се место, Јасеновац, где је такође примењено "нуклеарно" оружје.

У периоду август 1941. - април 1945. године, тзв. Независна Држава Хрватска је у логорском комплексу Јасеновац побила око 800.000 људи, махом Срба, и то својих грађана.

Упоредна анализа показује да је продуктивност убијања у овом логору била веома ниска у односу на Хирошиму или Кану.

Хирошима: 60.000/дан

Кана: 50.000/6 сати = 200.000/дан

Јасеновац: 800.000/(4х365) = 800.000/1460 = 548/дан

Да ли ово може бити рачуноводствена основа оноликих упињања Хрватске да до бесмисла умањи број убијених у Јасеновцу, а сам логор прикаже као центар за едукацију чланова клуба "Јасеновац"?

Из ових бројки се може закључити да је у (НД) Хрватској ниво културе и цивилизованости најнижи, без обзира на њихово разметање "тисућљетном" културом, на шта се и најпаметнији Хрват осврнуо опаском "сачувај ме Боже хрватске културе". Такође се може закључити да је њихова "нуклеарна" технологија најпримитивнија, без обзира на висок кумулативни учинак, 800.000 убијених за 4 године.

Разлог није тешко уочити. Наиме, (НД) Хрватска није поштовала принцип дистанце у убијању, који је такође мерило цивилизованог убијања, а тиме и високе продуктивности, већ су се извршиоци емотивно уносили у сам чин, а емотивност се не може остварити формулом један-на-више већ искључиво један-на-један. Било је покушаја да се ова формула један-на-један побољша, и тако повећа продуктивност ове фабрике смрти, кроз нпр. специјално изумљени нож "Србосјек", међутим ефекти су били слаби. Из тога закључујемо да ни после 1940. године Хрватска није започела индустријску револуцију него је остала на нивоу мануфактурне производње.

Повећање продуктивности су ометале и саме жртве, тиме што нису на адекватан начин учествовале у чину убијања, најчешће клањем или разбијањем лобање. Тако је познат случај Вукашина Мандрапе из Клепаца који није хтео да узвикне "Живио Павелић" па је тог дана дежурни кољач морао да га убеђује сукцесивним одсецањем ушију и носа, да би након тога завршио код психијатра јер га је пореметило Вукашиново спокојство уз понављање реченице "Само ти дијете ради свој посао", што је свакако код кољача у смени изазвало грижу савести да свој посао не обавља како треба, а и страх да може добити отказ, јер тим крухом храни своју ситну дјецу у свом дому.

Кад већ спомињемо децу, треба истаћи још један фактор ометања продуктивности: "педагошки" рад кољача са децом. Кољач би некима поделио по бонбон а сутрадан би их, кад би та деца дотрчала до њега, пуна наде и радости да ће добити нови, уз уживање преклао. Кад кољач дели колаче!

Током наредних пола стољећа Хрвати су технолошки напредовали па су 1995. године, у тзв. акцији "Олуја", за цигло један дан елиминисали 250.000 Срба из свог "Дома". Од уласка у ЕУ до данас, из Хрватске је у Немачку отишло скоро 600.000 највиталнијег и најпродуктивнијег становништва, што Хрвати примају са запрепашћењем, од некога коме су до јуче певали "Данке Дојчланд". Просто збрајање даје преко 800.000 људи. Испада да Хрватска сваких 50 година направи по један Јасеновац, на овај или онај начин. Недоумица је на кога она заправо примењује своју "нуклеарну" технологију? Да ли то има везе са оним вицем о жаби коју је шкорпија замолила да је на леђима пренесе преко реке па је негде на половини пливања ујела и на чуђење жабе одговорила "Нисам могла да одолим"? Емоције су чудо!

А највећа иронија око прославе 25 година "Олује" је што Милановић лукаво убеди Милошевића да дође на прославу а Јадранка Косор (рођ. Влаисављевић) досоли одозго да мора и да призна да Олуја није била етничко чишћење (види 2). Три прста једне руке. Што би рекао један амбасадор "Има ли овде Хрвата!". Највећи симбол овог братско-сестринског прегањања је презиме - Милошевић. Још само кад би се Борис звао Слободан, "Олуја" би постала темељом спрско-хрватских или хрватско-српских братских односа .

Већ дуже време трају упорна настојања да и Монтенегро развије "нуклеарну" технологију, преузимајући искуства од ДОМА. Главни "нуклеарни" институт је ДПС, на чијем челу је познати стручњак, специјалиста органске хемије, са супспецијализацијом из психоактивних супстанци.

Доста се било одмакло у примени меких "нуклеарних" метода, али је недавно дошло до хаварије на реактору услед његовог преоптерећења. Тим експерата ДПС очекује да ће крајем месеца успети да отклони квар, после чега би ремонтовани реактор наставио са још интензивнијим радом.

 

****

 1. Srđa Trifković, Mit o Hirošimi, 75 godina kasnije, Нови Стандард, на:   https://www.standard.rs/2020/08/06/mit-o-hirosimi-75-godina-kasnije/

2. http://www.politika.rs/sr/clanak/459581/Jadranka-Kosor-Milosevic-da-prizna-da-Oluja-nije-etnicko-ciscenje# 

Коментари
Obrad
Obrad: Uh, najezi me covjek. Ovo se mora citati vise puta. Jako, jako, jako!!! Gospodine Babicu, cestitam.
07.08.2020 23:53
Srna
Srna: nepre(BOLNO)... Tekst, koji ostavi bez teksta. Čitam, i pre novog slova, pre svake nove rečenice, već gledam odraz svih naših rađanja, življenja i smrti. Naša snaga je nemerljiva. Satkana je ta naša ogromna nepre(BOL) od ljudskosti koju nismo izgubili, u osmehu novorođenom i suzi za onima koji su otišli, odlaze i koji će tek otići u nepovrat. Duše bezgrešnih nisu više u raskopanim grobovima i stratištima. Vaskrsenje je naša snaga koja nas nadljudski uzdiže nad neljudskim!
08.08.2020 00:18
Za. Babica
Za. Babica: Kazes pedagoski rad sa decom da im bombone pa ih onda prikolje a da li se mozda sjecas jednog vaseg heroja(ratnog zlocinca) kad isto tako daje deci bombone i onda ih za 24 sata sve masakrira zajedno sa babama i dedama kako to zaboravi Babicu. Pa kazes da su Hrvati od 1941avgusta do aprila 1945 u jasenovac pobili 800.000 svojih drzavljana vecinom srba tuzno i zalosno za svaku osudu ali Babicu ako su ovi tvoji heroji za 24 sata pobili 8000 golorukih Muslimana zamisli da im se pruzila prilika da ubijaju 4 godine ko hrvati koja bi to cifta bila. Babicu glupo je ceprkati po istoriji treba ici na pomirenje a ne obnavljati zlu krv malo ima bezgresnih a vi Srbi i Hrvati najmanje imate pravo na to jer ste mnogo gresni.
08.08.2020 01:07
Tomica
Tomica: Sam Luburic rece na godisnjicuNDH: pobili smo vise Srba no Turci za 500 god. Cudnovata je opsesija Hrvata da izjednaci zlocine Hrvata i Srba sto predstavlja nemogucu misiju. Imaju neko cudnovato oboljenje zaraznije od Korone ali neizlecivo. Da ne pominjem dijagnozu onog cetnika Ducica.
08.08.2020 07:29
Пецони
Пецони: Прича о 8000 „голоруких" муслимана које су побили Срби за један дан, а заборавити (не-намерно) петнаест Српских села око Сребренице где су пре тога побијени деца, жене, старци а сва та села угашена не води помирењу! Све жртве, на свим странама морају бити једнако третирне а кривци кажњени да би помирење било икако могуће!
08.08.2020 08:18
Vanja
Vanja: Mocan tekst. Analiticki i sa preciznim ciframa. Poredjenja vrhunska. Bravo za autora
08.08.2020 09:28
Nesa Tonic
Nesa Tonic: JAKO ali istinito . Odlican tekst istoriski potkovano a i jos bolje istorisko poredjenje.
08.08.2020 12:07
rolls royce
rolls royce: Po piscu ovog teksta, Hrvati su nadljudska stvorenja.Zamislite, da su kojim slučajem imali atomsku bombu pobili bi pola svijeta.Da im nije nametnut embargo u korist Srbije, ne bi Šljivančanin i ostala četnička bratija izdvajali iz kolone muškarce i slali ih u smrt na Ovčaru.Nigdje nisam pročitao da su Hrvati, srbe izdvajali iz kolone i ubijali.Iako slabo naružani, uspijeli su da zarobe "čuvenog" Arkana koji se tresao od straha poput malog djeteta.Čudni su ti Hrvati!
08.08.2020 12:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar