Ћирилица Latinica
24.07.2018.
Колумне

Барске бунарџије

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Бунарџија је мајстор или радник који се бави копањем бунара. Раније се овај посао радио искључиво ручно, обичним грађевинским алатима као што су: пијук, мотика, будак, ћускија, лопата, ашов, кофа и слично.

Поред копања бунара знање бунарџије се ценило по томе да нађе место где да копа бунар односно да нађе извор воде на што мањој дубини. За то је било потребно искуство али и знање у руковању специјалним прстеном или рашљама помоћу којих се налазило извориште. Поред копања бунарџија се бавио и зидањем (озиђивањем) унутрашњости бунара каменом или циглом како се бунар не би урушавао и како се вода не би мутила…” (Wikipedia)

************************************************************

Корнел Апетроаи (52) је у Бар дошао прије 22 године. Са супругом је направио кућицу под Волујицом, док су им двије кћерке остале у Румунији. Из свог родног села у близини румунског града Јаси, једног дана кренуо је за Италију, али Бар му се допао па је ту бацио сидро.

Копање бунара је, како каже, већ породична традиција и почиње од његовог дједа, коме се у послу придружио са својих 19 година. Његов дјед је током свог живота ископао око 500 бунара, од којих 120 са Корнелом. Најдубљи бунар је био дубок 41 метар, а копао га је заједно са стрицем.

Негдје до 2010. г. на копању бунара у барском крају су радиле три екипе.

Међутим, двије су се вратиле у своје крајеве - Босну и Косово.

Корнел је до сада у Црној Гори ископао 335 бунара,а први је овдје ископао Дему Метовићу, на Мировици.. Иначе, ради се као што се радило одвајкада, само што се он у Црној Гори модернизовао тако што користи дизалицу којом избацује ископану земљу.

Копају током цијеле године, највише љети. Недјеља је обавезан дан одмора. Осим у Бару, бунаре су копали и у Улцињу, Будви, Вирпазару.

На Великом Пијеску су ископали четири. У Пољу су, на 12 метара дубине, свега пола метра прије воде, наишли на отровне гасове. У таквим ситуацијиама укључују вентилатор.

Најдубљи бунар, 30 метара, ископали су у Сутомору. Углавном , прије воде се наиђе на кречњак- камен који нагриза вода. У неким бунарима вода и не буде исправна за пиће и може да се користи само за вањску употребу.

Заједно са њим већ 19 година бунаре копа и његов земљак Михаи Цата, који је прије доласка у Црну Гору радио као рудар. До прије неких годину дана дио њихове екипе су били и Соса Цостел и Симилиеасцха Нелу, који су се у међувремену вратили у Румунију.

Од почетка своје црногорске каријере, Корнел сарађује са проф. Микијем Новаковићем, који помоћу рашљи и виска непогрјешиво лоцира воду.

Неки бунари су са више или мање воде, на различитим дубинама, али се до сада није десило да су узалуд копали. Током свих протеклих година, никада им се није десила нека несрећа, иако је копање бунара прилично ризичан посао. Сајлу мијењају на сваком трећем бунару и то обавезно са атестом.

На Старом Пристану су, копајући бунар, нашли пет чаша за ракију и флашу од керамике, за које су стручњаци касније установили да су стари око 2300 година. Посуду стару око 2600 година нашли су током копања бунара у близини тунела којим се ријека Рикавац улива у море. Слична посуда је, кажу, нађена и у Сарајеву.

Са свима који су га ангажовали на копању бунара, Корнел је остао у контакту и у добрим односима.

 

www.broj19-number19.org 

 

Коментари
List Crne Gore
List Crne Gore: Ovo se zove pravo steceni novac. Prost ti bio svaki dinar koji si zaradio, posteni covjece. Imao zdravlja i dug zivot!
10.08.2018 17:36
Predrag
Predrag: Svaka čas za posao.Kako doći do kontakta bunardžije???
23.05.2020 08:42
Zoran
Zoran: Kako se moze doci do broja telefona gospodina koji kopa bunare
04.07.2020 14:30
Nino
Nino: Kako doći u Kontakt sa ljudima koi rade bunare? Imateli neki broj telefona?
08.07.2020 22:55
enver hamza
enver hamza: postovani potrebno mi je kopanje bunara u Utjehi. molim vas kontakt lijep pozdrav
13.12.2020 12:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar