Ћирилица Latinica
17.09.2018.
Колумне

Још понешто о божанствима код древних Срба

Аутор: Редакција 15 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Весна је богиња прољећа и радости. По узору на њу облачили су се у траве, гранчице са пупољцима, цвијеће...

Древни српски свештеници су се звали жреци! Управљали су између осталог и и пастирским играма у којима су учествовали младићи и дјевојке.

Заштитници богиње Весне били су богови Геровит, ратник и витез и Стрибор, бог вјетра и ваздуха. Весна је била противник многим женама, а посебно Морани, богињи зиме и смрти.

Весна је доносила људима радост и срећу, а у њену част су се правили колачи са медом - Меденчићи.  Веснин цвјетни прољећни празник и данас постоји и слави се у хришћанству као Цвјети!

Дјеца су кићена врбовим гранчицама, а данас у православљу се славе као Врбице!

Вјеровали или не, али древни Срби су у рано прољеће и бојили јаја, углавном у црвено, што је симболизовало Сунце и ватру. У данашњем хришћанству је покривају Свети архангели Михаило и Гаврило и света Тројица!

Стрибор је био бог вјетра, стреловит, моћан и неуморан ратник! Бог Геровит је био заштитник немоћних болесних и нејаких.

У хришћанству га предтавља Свети Ђорђе. На тај дан по старом србском обичају вјерници и данас ките куће, капије и имања!

Лада је богиња љепоте, плодности и љета. У хришћанству је обиљежавају Ивањданске игре, а у православљу Свети архангели Михаило и Гаврило!

Богиња Слава је претеча свих богова код Срба! Њен култ потиче још од матријархата. Називали су је још крилатом српском мајком. Била је наоружана мачем у једној и вијенцем побједе у другој руци.

У случају пораза зали су је Мирослава. Описивали су је и на киповима представљали у облику двоглавог орла са дугом изнад главе, а на прсима јој је у центру био бог Сварог, а у другом гругу Световид и Перун, у трћрм Стрибор, Хораст и Радгост и у четвртом Велес, Јарило, Лада, Дајбог, на крају у петом кругу су били Вишњин, Кришен и Коледо.

У хришћанству је покривају Свети Димитрије и сви славски свеци.

Бог Велес је најдуже трајао код древних Срба, посебно код балканских. Он је земаљско божанство, заштитник сточара и ратара. У хришћанству су то Свети Василије Велики и Лука.

Култ бога Радгоста је био широко распострњен. Српско гостопримство је било опше познато. Радгост је зато имао двије главе, једну за домаћина другу за госта.

На његовом кипу је у руци посуда са хлебом и сољу, као и данас. Раадгост је пренио у хришћанство на Светог Андреју и Свету Тројицу.

Хорз је бог јутарњег сунца који је задужио пјетла да буди људе. Средњевјековни историчар Јорданес помиње његов храм код запорошких Анта и његов кип који изнад главе има ауру, зато и вјерујемо да су ауре око глава хришћанских светаца преузети од њега.

У хришћанству га је наслиједио Свети Петар и Огњена Марија. Морана или Мора је богиња смрти, зиме и патње. Летјела је на метли или у љусци од јаја. Од ње су настале баба Јага, Баба Руга, Баба Рога, али и изрази као мори ме жеђ, или мори ме туга, или ноћна мора и сл.

Митологија древних Срба јесте била веома развијена, што није чудно с обзиром на њихову бројност и распрострањеност. Било је још много божанстава: Бјелобог, свјетли бог, Чемобог, тамни бог, Руговит седмоглави бог рата, Џеџилеја, пољска богиња дјеце, Јарило, бог прољећа, Купало, богиња изобиља, Пагод бог бог лијепог времена, Перунка бранитељица праведности у браку, Пикутик бог мртвих, Семеник бог јела и пића, Сварожић бог свјетлости, Волоска, заштитница кућног огњишта, Вида, заштитница кућног мира и слоге, Зермагла богиња зиме и њена противница Зимстрла, богиња против зиме...

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим"из Бара)

Коментари
Učenik profesora Šoća
Učenik profesora Šoća: Poštovani profesore, Uvijek se iznova obradujem svakoj vasoj novoj kolumni. Vi ste medju onim cestitim ljudima iz prosvete koji se nisu prodali, i koji nisu zbog debelog crijeva prodali vjeru. Pozdrav iz daleke Moskve i samo nastavite. Neka vas Bog pozivi na radost Srba grada Bara koji se nisu prodali i postali Crnogorci i Montenegrini preko noci...
17.09.2018 12:54
ZA ucenika loseg tkz profesora Soca
ZA ucenika loseg tkz profesora Soca: Ucenice profesora Soca, ja imam 50 godina , i vjeruj mi nijesam znao do sada da su Crnogorci postali preko noci, prosto sam frapiran, ja znam nase pretke koji su sebe nazivali Crnogorcima vjekovima, gradili i branili nezavisnu CRNU GORU vjekovima, svoju drzavu zvali CRNOM GOROM i evo pojaviste se vi i vasi istoisljenici da to negirate, sta reci , samo se grohotom nasmijati, vjerovatno ste culi za Puskina, Tenisona, Bajrona, Lotija Carmaka, Rovinskog koji su posjecivali CRNU GORU i pisali o junackoj borbi Crnogoraca , o Crnoj Gori, o njihovim moralnim i etickim karakteristikamma, niko o njima nije pisao niti ih prepoznavao kao srbe, pa da su nasi preci bili toliki srbi i sve u njoj srpsko, pa oni bi je nazvali srbija i sebe srbima a ne Crnogorcima, to sto mnogi od vas navode bukvare i knjizice za osnovne skole iz doba Kralja Nikole i NJegosa su smijesan dokaz da su Crnogorci srbi, nikako da cujem vas odgovor zasto se NJEGOS kod prodaje manastira Stanjevici potpisuje, '' MI PRIPADNICI CRNOGORSKE NACIJE'' u potpisu NJegops i glavari , vrlo zanimljivo zar ne, orginal dokumenat imate u Istoriskom muzeju CT, vi samo uzimate ono dje Petrovici pricaju i pisu o srpstvu, ali ono dje kazu da su Crnogorci to prenebjegavate, evo u Istoriji Cernije Gore vladika Vasilije jasno pravi razliku kad kaze , Crnogorci, Bugari i srbi., sve te vase price su na staklenim nogama, niko ovdje nije prodao vjeru za veceru, ja i svo moje bratstvo smo uvijek ostali pravoslavci i Crnogorci, a Montenegroi se samo upotrebljava kao medjunarodni izraz za CG, kao Dojcland za NJemacku i drug zemlje, sva ta vasa prica je prazna, a uvazeni profesor Soc svoje kolumne moze samo da objavi na '' Barskom portalu''' ni u Srbiji mu ne bi objavili ovakve nebuloze.
17.09.2018 14:29
1918.
1918.: Замјерам уредништву портала што објављује ове кретенске коментаре типа овог неписменог одговора за професоровог ученика. Учите од професора, незнавена говеда, продата.
17.09.2018 14:41
za 1918
za 1918: A sto bi trebalo 1918, da objaljuju samo vase komentare, da li si ti mozda cuo za razlicita misljenja i demokratski dijalog, ne bih po tvom vokabularu i rijecniku to rekao, obrazovan i kulturan covjek nikad nece koristiti tvoje izraze da odgovori nekome ko ima razlicito misljenje , moras se nauciti prvo kulturnom ophodjenju, jer prepostavljam da su roditelji radili na tome dsa te vaspitaju, ali sumnjam da su uspjeli.
17.09.2018 14:53
ZA 1918
ZA 1918: 1918 tebe zasto je nepismen komentar za profesorovog ucenika, uopste nije vec je apsolutna istina, zasto ti argumentima i cinjenicama ne pobijes komentar, nego ruznim izrazima, argumentima bi nas uvjerio da nesto znas, a ovako djelujes vrlo primitivno, prazno i nevaspitano, slazes li se
17.09.2018 15:01
St.Bar
St.Bar: Za Draska sta reci on cera po svome i sto rece ovaj predhodnik to mu ni u srbiju nebi objavili nego zamisli kakav mu je ucenik koji jeto buzdovan pa nesto laparda ko covjek sa pola mozga i on kao zna kako se postaje srbin a kako Crnogorac za nevjerovati e pa posrbice posto si kazes u Moskvu za tvoju informaciju u barskom parlamentu imate dva odbornika a vi samo srbujte i sanjajte to vam je samo ostalo a sto reci za ovog 1918 zamislite on hajvan bez mozga uci redakciju sto da objavi a sto ne ZLO GOVEDO DOVIJEKA JUNE tvoje komentare redakcija bi trebala zabraniti jer samo lapardas ko kakva grdna zena i vrijedjas sve koji ne misli kao ti a njih koji misle kao ti dao je bog je vrlo malo pa ako ti je to zadovoljstvo samo nastavi tebe ionako niko ne uhima za ozbiljno ti si ser budala
17.09.2018 15:17
Момчило
Момчило: Толико мржње према Шоћу од стране групице ретардираних придошлица у Бар, који се лажно представљају псеудонимима типа "Старобаранин" и слично, да је то већ виђено. У Стари Бар кад сједне професор Шоћ, они који прођу поред њега поздрављају га са дубоким наклоном и поштовањем. Никоме воду натрунио није, а више је помогао Баранима и Старобаранима који су других вјера него својима најближима, колико је коректан и колико није заслијепљен мржњом као овдје неки медиокритети. Па нису сви спремни да буду полтрони и да се одрекну својох коријена као ови Монтенегрини јадни и очајни. Заударају на издају, базде на нечовјештво, да упадну у септичку јаму загадили би је што рече велики наш Морачанин и пјесник Момир Војводић.
17.09.2018 15:52
za Moma
za Moma: Dragi Momcilo, niko ne mrzi profesora Soca, samo mnogi od nas imaju animozitet prema njegovim tekstovima i kolumnama, to je nase pravo ljudsko i svako drugo, mnogi od vas uzdizu Soca u nebeske visine, ja mislim da za to nema razloga, on je obican covjek koji se svojim tekstovima eksponira i vrijedja mnoge ljude koji ne misle kao on, inace Socovi su porijeklom Albanci , dosli na ove prostore u 15 vijeku iz Draca i bili su katolici - Albanci.
17.09.2018 18:29
List Crne Gore
List Crne Gore: Vidi se da se gospidin Soc mnogo potresa pisanjem pojedinih bezkicmenjaka. Strasno se upire da ih ubijedi u nesto sto je za njega sveto i sto je zaista njegovano u njegovoj porodici, za razliku od ostrascenih: neki koji treba da napune jos 50 godina pa da pametuju; neki kojima se cini da su Starobarani; neki koji treba da procitaju Decansku hrisovulje ( da bi znali vijek i odakle poticu Soci). Tako mi Boga doslo je vrijeme da su svi istoricari, politicari, hirurzi, a niko onaj kojem ne smetaju sve vjere na ovim prostorima i dalje. A zapravo ovi pojedinci hoce da se takvim predstave, ali da pljuju i da zatiru Srbe. Ne pije vodu. Srbin je Srbin , a ne mrzitelj. Zao mi je, sto kao dijete koje je zaplakalo u bolnici ispod Rumije, postadoh i svjedok ovakve nepismenosti vrlog St. Bara i nekakvih bezlicnih ljudi. Samo maske. Vidi se da se niste napili vode sa Kajnaka.
17.09.2018 20:33
za bukov list
za bukov list: meni je jos zalije sto si ti zaplakao u istu bolnicu dje i ja kamo srece da si zaplakao u surdulicu ili gadzin han jedan bezmozgovic bi bio manje na ovim prostorima za tvoju informaciju ja jos pijem vodu sa kajnaka 13 jula idemo ispod spila druzimo se i to sve tri vjere dodji dogodine pa se uvjeri a kupao sam se u virosovicu i sad mi je zao ako si se i ti kupao jer si je zagadio za sva vremena kako te nije sramota da na svaki tekst bilo o cemu da se radi ti samo srbi pa srbi pa ko te pita budi srbin eskim sta god hoces samo ne lapardaj i nevrijedjaj ljude po portalu prvo to govori o tebi a posto si penzioner opasno se nervirati da ti neotkaze cuka jer vidim ti si bespotrebno stalno pod nervozom daj ponasaj se kao da si normalan pozdrav iz srca ST.BARA SA VELJIH VRATA
17.09.2018 21:33
ZA MOMCILA
ZA MOMCILA: KAO PRVO TI SI RETADIRAN TI SI VJEROVATNO PRIDOSLICA I LAZNO SE PREDSTAVLJAS A NE JA KOJI SAM RODJENI STAROBARANIN DRUGO NEMAS TI POTRBE BRANITI DRASKA OD MENE BNITI JA NAPISAH NESTO RUZNO ZA NJEGA BEZ DA JE PROMASIO TEMU AKO JE OVO BARSKI PORTAL A NIJEDNA KOLUMNA DO SAD NAPISANA NI JEDNOG SLOVA O BARU NEGO SRBIJA SRPSTVO DA JE SVE NA PLANETU POSTALO OD SRBA PA DOSADIO JE I BOGU I NARODU JA MISLIM DA POKUSA OVO DA PLASIRA U NIS BGD KRALJEVO VALJEVO BI GA STOPIRALI ZA TVOJU INFORMACIJU ON MI JE SKOLSKI DRUG A PEKO MI JE BIO DIREKTOR U PRISTAN AKO TI UOPSTE ZNAS DJE JE TO A SAMO DA TE PODSJETIM KAD JE ONA HASKA BARABA DOLAZILA U BAR POGODI KO MU JE BIO DOMACIN A KAD SPOMENES UBUDUCE STARO BARANE MONTENEGRINE APOSEBNO CRNOGORCE ODMAH DA SKOCIS NANOGE U STAVU MIRNO ILI PUD SRBIJE PA TAMO SRBUJ DO MILE VOLJE A STO SE TICE SMRADA I SEPTICKIH JA SE NEBIH SPUSTAO NA TVOJ NIVO I VRIJEDJAM NIJEDNU NACIJU ILI NAROD TO SAMO GOVORI O TEBI I DA SI TI VELIKI SMRAD I BEZ LAPARDANJA NEMAS TI POTRBE BRANIT DRASKA OD NAS NJEGA I DOK OVAKO BUDE PISAO NIKO ZA OZBILJNO I NE SHVATA RAZUMJE LI ME INDIJANCU JER I ONI VODE PO DRASKU PORIJEKLO OD SRBA SRBIJA DO NISA NESTO SE SMANJUJETE E VIVA MONTENEGRO.
17.09.2018 22:06
Marija
Marija: Da li bi ste nam mogli navesti izvore vasih informacija, koje knjige da citamo kako bi smo saznali vise? Zahvaljujem.
17.09.2018 22:31
1918.
1918.: Малоумник би да ја дебатујем с њим.... Држим до менталне хигијене. Бар је Србија !!!
17.09.2018 23:01
HAHAHA
HAHAHA: STO TI 1918 MALO POSJETIS JEDNO MJESTO BLIZU KOTORA BAS BI TI SE OBRADOVALI ONI TAMO A I TVOJI UKUCANI OVAMO A KAD NA VRBU RODI GROZDJE I NOKAT NIKNE TAMO DJE NIJE NICAO TAD CE BAR BITI SRPSKI
18.09.2018 00:27
Za ,za Moma
Za ,za Moma: Pa upravo taj podatak da su Soci dosli sa teritorije danasnje Albanije u 15 vijeku govori da su Srbi. Do 18 vijeka Srbi su bili vecina u Skadru i sjevernoj Albaniji. Pod pritiskom Turaka i Albanaca Srbi se iseljavaju.Da su Soci bili Albnaci zasto bi napustali Albaniju i isli tamo dje su manjina. Isto kao na Kosovu ,dolaskom Turaka naseljavaju se Albnaci a Srbi iseljavaju . Dolaskom Turaka Albanci se spustaju sa planina u ravnicu ,Metohiju (srpski naziv) i u ravnicu oko Skadarskog Jezera ,Velje Polje koje i dan danas je toponim na srpskom jeziku iako je u Albaniji sto govori da su tu Srbi zivjeli inace ne bi se zvalo Veliko ,Veli Polje nego nekako na albanskom.
02.10.2018 22:47
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar