Ћирилица Latinica
07.01.2018.
Колумне

Божић у Витлејему

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

На мојим путовањима често се дешавало да нисам био кући у данима кад је то уобичајено! Али, промишљу Божјом увијек сам се задесио тамо гдје је то било важније и необичније, да не кажем јединствено!

Тако сам једном славу прославио у Јерусалиму, велики петак на путу бола... Вечерас пишем о Божићу у Витлејему! Немогуће је пожељети више од овога! Славите рождество Господње на мјесту гдје се то и стварно десило!

Витлејем је данас за разлику од незнавеног села из доба рођења градић са око 30.000 становника! Припада Палестинској самоуправи и налази се на само десетак километара од Јерусалима! Ограђен је једном неописиво ружном грађевином, тј. зидом високим око шест до 8 метара којим су Израелци оградили читаву Палестинску самоуправу!

Готово половина становника, или нешто мање су православни Арапи. Вољом Господњом присуствовао сам и једном њиховом вјенчању и готово да се не разликује од наших! Иако је тамо, као и свугдје у палестинској самоуправи побиједио Хамас, они истрајно подупиру хришћане и чине све да се не исељавају. И градоначелник Витлејема је увијек православац.

Овога пута је то била вјероватно нека Рускиња поријеклом - Вера Павловна! Дакле, Хамас, иако ни сам није довољно моћан ипак чини све да очува хришћанство у Витлејему, али и у цијелој Светој Земљи, тамо докле се простире њихова самоуправа!

Ја сам тамо био четири пута, три пута на Хаџилук и једном туристички, и о томе написао књигу, путопис.

Међутим, ово нисам забиљежио у књизи. Једноставно заборавио.

На неки начин овај мој осврт је самим тим у извјесном смислу и ексклузива за читаоце „Барског портала“!

Наиме, када сам био први пут,  ударна вијест на свим средствима информисања је била да је четврти син Махмуда Абаса, вође Хамаса-а примио хришћанство! И не само примио, већ је постао нека врста апостола који је упорно проповједао да је коначно у правој вјери, вјери љубави и праштања! Са пуно самопоуздања и вере је убјеђивао и муслимане и Јевреје да је једино таква вера гарант љубави и слоге међу њима! То је била буквално бомба међу тамошњим свијетом! Мало је еуфорија стала јер је послије неколико дана умро Аријел Шарон, легендарни командант Оклопне дивизије и дугогодишњин предсједник Израела, па су те вијести ставиле у други план Абасовог сина! 

Ипак сума-сумарум овај догађај је имао велики ефекат међу Арапима и многе људе превео у хришћанство!

И још бих рекао да за разлику од нас кадa се објави рођење Христово на стотине дувачких оркестара свих узраста наступи уским улицама старог града и ствара неописиву буку свирајући углаввном ону нама познату „Звончићи, звончићи...“

Што бучније и што гласније, јер је то најрадоснији глас у историји свијета и треба свуда да се чује! Требам ли напомињати да су то све оркестри православних Палестинаца? Како је тамо све увијек на ивици рата ја сам замолио неке војнике да нас пусте да дођемо до Цркве рођења, објаснивши да смо ми Срби! Одмах је један отрчао и довео неког официра који нас је уз поклике љутње осталих провео директно до цркве! Успут је неколико пута поновио „Палестајн пипл лав Сербиан пипл“! 
И за крај бих посебно нагласио своје запажање да  Палестици у односу на Јевреје живе као у контејнеру, али они имају хришћанску душу и срце. Током свих мојих путовања, а није их било мало, са пар стотина људи, тек  пар госпођа неких дипломата су изражавали симпатије према Јеврејима! Остала срца „заробили“ су Палестинци! Ово никако не значи да не поштујем Јевреје и њихове вриједности. Напротив, али о томе неком другом згодом!

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

 

Коментари
Darko
Darko: Svaka cast ovom Hadziji. Ovo je najbolje zapazanje koje sam citao u vezi sa Svetim Grobom Gospodnjiim.
07.01.2018 00:47
Peco
Peco: Ti si privilegovan od Boga da si u prilici da cesto budes na najsvetijem mjestu
07.01.2018 01:38
Комшо
Комшо: Добри мој комшо, баста ти, брате. Достојан си. Христос се роди!
07.01.2018 02:54
Кењић
Кењић: Осврт за поштовање. Ко вјере име с вјером прилази Христу, а Ви г.Шоћ то демонстрирате изворно. Сретан Вам Божић, Христос се роди !
07.01.2018 03:29
Pejak
Pejak: Nejasno mi je kako moze autor ovog teksta za sebe da kaze da je Srbin kad prezime Soc je jedno od starijih crnogorskih prezimena i bratstava !?
07.01.2018 03:42
Dule
Dule: Pejak, i ti si Srbin, nego ti je djed umro pa nema ko da ti kaze doma
09.01.2018 13:00
Pejacic
Pejacic: ZA Pejaka: znas li sta o 13. Vijeku. Sta? Pa Srbi, Srbine vjekovali.
12.06.2018 23:22
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar