Ћирилица Latinica
19.03.2021.
Колумне

Запечаћена судбина Ђукановића и лоповске партије

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

ПИШЕ: Бошко Вукићевић

Побједа опозиционих снага на општинским изборима у Никшићу је историјског карактера. Партија аутократије која је поражена на прошлогодишњим изборима у августу, након таквог шокантног искуства, изгубила је и један од најзначајнијих градова у Црној Гори, из којег су се традиционално покретале политичке промјене. Осим тога, пораз ДПС-а у Никшићу је суштински и у симболичкој равни, јер се ради о родном граду одлазећег диктатора. Прилику да обављају власт у граду имаће двије коалиције које су у партнерским односима на државном нивоу и другим градовима.

Међутим, побједа опозиције у Никшићу ипак није изазвала ерупцију одушевљења код доброг дијела грађана који су је гласали, већ је радовање било умјерено а у неким случајевима и са горким укусом у устима. Разлог за такво стање ствари је једноставан: опште очекивање датог бирачког тијела је било да ДПС у Никшићу не буде само поражен, већ да пораз ове странке буде катастрофалног типа, тј. такав да створи услове за постепено нестајање са политичке сцене партијског експонента оборене диктатуре.

Треба истаћи да су за поменути горак укус у устима код слободних људи, након њихове суштински важне побједе у Никшићу, дијелом одговорне и опозиционе странке и коалиције у том граду, које су мјесецима уназад шириле тезу о неизбјежном и потпуном краху лоповске партије одлазећег диктатора Ђукановића, на основу партијских истраживања јавног мњења. Таква врста дискурса је од стране опозиционих партија форсирана и у разним медијима, а и у региону, што је у датом политичком амбијенту створило утисак да се као неповољна ситуација посматра сваки сценарио који не подразумијева катастрофу ДПС-а на изборима у Никшићу. На тај начин, побједа од круцијалног значаја за демократске искораке наше земље дијелом је замагљена изневјереним очекивањима о експресном сумраку ДПС-а.

Што се тиче самих резултата избора у Никшићу, они су суштински остали неизмијењени у односу на августовске, осим што је дошло до значајног преливања гласова из коалиције ЗБНК у коалицију Мир је наша нација – Не дамо Никшић. ДПС је остварио отприлике истовјетан резултат као прошле године, док се за одређену прерасподјелу снага између поменутих коалиција не може рећи да је неочекивана, а разлози су разни. Прије свега, треба истаћи да је један од лидера ДФ-а мјесецима уназад оптуживао неке свештенике наше Цркве, па и самог владику Јоаникија, да су својим понашањем и потезима „преварили народ“. 

Таква свакодневна и изузетно оштра антицрквена реторика поменутог политичара је код одређеног дијела бирачког тијела ДФ-а изазвала негативне реакције, а вјероватно и напуштање тог савеза. Осим овог неодговорног и наизглед мазохистичког понашања датог партијског лидера, треба истаћи да је прије локалних избора коалиција Мир је наша нација појачана новим покретом чији су оснивачи савјетници премијера, као и једном групом никшићких интелектуалаца. Напокон, премијер се пар дана прије избора на један прилично неуобичајен начин јавно оградио од коалиције ЗБЦГ, чији је био предводник на државним изборима. Има још разлога за поменуто преливање гласова из једне коалиције у другу, а они ће бити тема неког другог текста.

Сада ћу се усредсредити на изостанак очекивано драматичног изборног посртања Демократске партије социјалиста. Упоредна историјска искуства других европских друштава показују да је мало вјероватан опоравак партије из диктаторског миљеа, која бива поражена након више деценија страховладе, криминалног и коруптивног дјеловања. Разлоге за тренутно одлагање краха и политичког нестајања ДПС-а можемо потражити у различитим друштвеним околностима, али и неким политикама нове власти.

Имајући у виду да нова власт, како извршна тако и законодавна, има првенствену одговорност за што је могуће бржи процес развлашћивања бивше аутократске партије, морам примијетити да постоје и одређене објективне околности, на које та власт не може утицати.

Под тим прије свега подразумијевам пандемију коронавируса, околност коју бисмо могли назвати вишом силом, и која мора негативно утицати на популарност извршне власти. Јер, коју год стратешку одлуку нека Влада да донесе као одговор на ову глобалну пошаст, било тотално „закључавање“, потпуно „откључавање“ или нешто између, она ће код већине грађанства бити негативно дочекана. Из простог разлога што није увијек лако пронаћи одговарајући баланс између чувања здравља грађана и обезбјеђивања њиховог економског просперитета. Природно је да је такав амбијент политички профитабилан за опоненте власти, у овом случају ДПС-а.

Међутим, поред наведене „више силе“, није компликовано докучити гдје се налази првенствена одговорност за одлагање сумрака ДПС-а: у спорости и неодлучности нове власти у демонтирању накарадног система. Таква неодлучност наших представника осоколила је клептократе да се групишу, умјесто да се растуре, мислећи да за њих још увијек има наде. Очигледна је бојажљивост у процесу ослобађања корумпираних правосудних институција, које су деценијама представљале ударну песницу за антидемократске политике диктаторског режима. 

Наше власти треба да схвате да се у процесу демонтаже клептократије у неким случајевима морају супротставити вољи и захтјевима одређених међународних адреса, када је очигледно да такви захтјеви успоравају демократизацију наших простора и супротни су интересима државе и грађана. Ослобађање институција је предуслов за најављена хапшења и процесуирања „крупних риба“ из области политике, институција и бизниса, које су претходних деценија обављале разне криминалне дјелатности. Слична аргументација о неодлучности и спорости у демонтажи система се може искористити и за одавно обећан, али још увијек непокренут поступак „чишћења“ бирачких спискова.

Посебан осврт заслужује неодржива, и мало је рећи скандалозна, ситуација са државном телевизијом. Та ситуација је у неку руку и шизофрена, јер Јавни сервис, пола године након историјског пада мафијашког и диктаторског режима, свакодневно брани и заступа тај оборени криминални режим. Написао сам о тој цивилизацијској срамоти и удару на демократизацију наших простора на десетине текстова. Али је мој, очигледно био – vox clamantis in deserto.

РТЦГ није од значаја у квалитативном смислу, а и њена гледаност није велика, али јесте у симболичком. Вишемјесечна неосвојивост аутократске тврђаве РТЦГ шаље поруку гласачима ДПС-а да није све готово, да се заробљене институције још увијек држе, као и да постоји нада за Ђукановића и његову партију. Одговорност за апсурдно стање у којем се налази државна телевизија, непознато у историји европских друштава након пада неког режима, треба тражити у неодлучности нове власти (извршне и законодавне), која још увијек није нашла начина да специјалним законима и актима смијени корумпирана руководства и уредништва РТЦГ. То је заиста несхватљиво.

Умјерен пораз ДПС-а на изборима у Никшићу и политичко преживљавање лоповске партије додатно ће измрцварити наше друштво и одложити времена враћања отете државне имовине и природних богастава. Ипак, судбина Ђукановића и његове партије је запечаћена; они не могу политички преживјети. Лоповска партија је купила мало времена. Слободни људи се морају потрудити, а првенствено нова власт, да се ДПС-у не понуди додатно вријеме, јер нам је оно драгоцјено.“

( Српске новине )

Коментари
Mira
Mira : Ko je Boško i što je bitno što on kaže
19.03.2021 10:52
Danilo
Danilo: Realno i tacno, za one koji zele da cuju i vide. Nova vlast je plasljiva i demontazu mora da udje radikalnije i smjelije ili da prepusti hrabrijima taj posao.
19.03.2021 10:56
Бошко барски
Бошко барски: Браво имењаче, све гола истина. Да се извуку поуке и да се политички сахрани ДПС према заслузи.
19.03.2021 10:58
ZA. DVA BOSKA
ZA. DVA BOSKA: Znate li djavoli ve avetne pozobali da DPS uopste ne izadje na izbore vi nebiste dobili ni jedan glas vise ovo u NK je vas vrh vi ste najveci gubitnici ovih izbora kako drugo protumaciti izgubljenih 5 ~ 6 hiljada glasova to vas narod kaznjava a vi se kitite tudjim perjem tj. Demokratama i vojvoda proglasava pobjedu tipicno srpski oni slave sve poraze od Kosova 1389 na ovamo.
19.03.2021 15:06
Loren bar
Loren bar: Gosp.Boškovicu daj Boze ali za Bar te smo poceli utajili su se Branke Purulije drustvo prev...aranti , preko mrtvih do cilja dok Bar ne izgube nista i dopis ministarki zdravlja se podpisuju da je Micemo B.gvozdenovica ljubimicu
19.03.2021 17:36
Dusko
Dusko: Sve istinito objektivno i sveobuhvatno receno nema se tu sta vise dodati osim da mi je sad jasno zasto nisi u pravnom savjetu premijera krivokapica.ne voli niko istinu.Mislim ipak da ce se ovakav poluprovidan manevar od profesora do vjernika pa do premijera i to ispred najjace liste a potom diskurs i politikantski zaokret obiti o glavu bas premijeru i neka ce .To tako niti je u skladu sa postenjem niti vjerom vec korespondira sa manipulacijom i prevarantskim gafom ali bog je pravedni sudija pa ce svima dati po dijelima
19.03.2021 23:07
Za. Duska dugouska
Za. Duska dugouska: Sto bre lupas ki otvoren prozor kako te nije sramota da nazivas DF najacom listom pa u NK imaju 11 odbornika a DPS 18 jesi li isao u skolu maljugane valjda si naucio da je 18 vece od 11 mars bre u rupu tovaru jedan.
20.03.2021 00:29
Sss
Sss: Purlija ih proklela. Sve sto je na silu,nije tvoje
20.03.2021 09:37
Miki
Miki: Biće dobro Milu. Kad već nemože više da bude na vlasti, biće on zadovoljan i dobrom političkom penzijom. Neće, ga niko poslati u zatvor, samo će ga smeniti. Dogovor je postignut. Vrana, vrani oči nevadi.
20.03.2021 10:04
Dzoni
Dzoni: Kilo I drpsovci su na izdisaju treba I'm safari zavrsni udarac da napokon politicki krepaju I da vrate pare koje su godinama pokrali uz dugogodisnju robiju
20.03.2021 13:04
KRCUN
KRCUN: Ti ces dzoni krepati ko dzukela ali neces docekati propast DPSa jos ce te vi da igrate po taktu DPS svirke i da svirate uz diple.
20.03.2021 18:25
Војвода Момчило Ђујић
Војвода Момчило Ђујић: Удружена злочиначка удруга шифрованог назива ДПС ће на крају завршити у септичкој јами а Мило ће у Спужу на њиви доживотно да копа кртолу.Мотика му не гине да види како се зарађује за леба од својих десет прстију.Овакви лопови као Мило и ДПС се нису рађали у задњих хиљаду година,покрали су Црну Гору грђе него незвани гости из Анадолије.
20.03.2021 19:46
Dzoni
Dzoni: DEMOKRATSKI FRONT
21.03.2021 19:31
rolls royce
rolls royce: Nemate vi pečat da zapečatite DPS i presidenta MILA.Taj vaš, mizeran front, sa 10% da zapečati partiju od 48% nema šanse.
22.03.2021 17:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
24
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar