Ћирилица Latinica
04.02.2019.
Колумне

Бој за рођење (2.): Погибије Мурата и његовог сина нијесу могле бити побједа за Турску

Аутор: Редакција 8 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Не постоји нити један документ који је из тог времена, а који помиње или наглашава српски пораз, или турску побједу.

Прије пар година Вучић и Ердоган су потписали споразум о отварању архива обје стране. Одмах су два докторанта са Балканолошког инсститута провели два мјесеца истражујући баш тих неколико вјекова за вријеме и послије битке, а по доласку написали саопштење и јавно на РТС-у рекли да до сада нису пронашли ништа што би указивало на побједу Турске или пораз Срба.

Додуше, они се ипак ограђују, јер кажу да има око шест милиона докумената и да су потребне године да се то проучи.

Али, кренимо редом: најстарији документ за који се зна настао је само 12 дана након битке. Потиче од монаха Игњатија који се био задесио у Турској у граду Астравију! Митрополит, којему је Игњатије био у пратњи се задржа да би чуо тачне вјести о Мурату. Наиме, знало се да је отишао у рат против српског кнеза Лазара, али су се спорадично и шапатом шириле вијести да су обојица погинула у истој бици.То је чињено са великом невјерицом, јер је било просто немогуће да било ко и било гдје може убити Алаховог изасланика на земљи, како се сматрао Султан у турском царству...

Застрашени потврђеним вјестима о погибији ове двојице, јер ипак, су били усред турске империје, митрополит отпусти епископа Михаила, који бијаше у пратњи, а овај отпусти мене Игњатија и монаха Сергеја Азакова.

Да ли било ко из овог, уз још неку ријеч мање или више може и наслуитити да се у Турској славила нека побједа? Више личи на то да је била велика пометња , бар у овом нама ближем, европском дијелу Турске...

Сам краљ Твртко је Бој на Косову свугдје приказивао и поносно истицао као своју побједу, мада, лично није учествовао, јер је био заузет освајањем градова по Далмацији, али је послао свог најбољег ратника, великог војводу Влатка Вуковића, који се истакао на Косову пољу, а сам је непуних двије године раније страховито потукао једну велику турску ордију од око пет хиљада људи у билећком пољу.

У својим писмима Трогиру и Фиренци Твртко пише да се његова војска вратила са незнатним губицима, а Турци претрпјели велики пораз,тако да је: " мало од њих живе главе изнијело"...

Завршавајући један свој спис у Паризуприје октобра 1389 године Филип Мезијер, истиче да је Мурат потпуно побјеђен и да је оставио главу заједно са синовљевом, али и многим најхрабријим и најугледнијим из његове војске...

Не тако давно су пронађена, и научно је потврђено, да се  два писма која је византијски хуманистички писац, државник и теолог, Димитрије Кидон, упутио тада прогнаном на острво Лемнос, византијском цару Манојлу Палеологу, односе експлицитно на Косовку битку.

Пише овако: "Онај проклетник веома осио према Богу и његовој баштини, а истовремено веома дрзак према свима, сада нестаде и погибе од оних за које је мислио да ће их сам глас о његовом доласку и његовој сили натјерати да скачу у океан , али иако је он пао наше стање се неће поправити, јер ни кад би сви Турци помрли, увјерен сам да Ромеји не би почели паметније радити!"

Има још неких похвалних списа који уздижу и славе побједу хришћанске војске и оружја. Али много значајнији за историју су записи који нису похвални, већ рационални и што кажу " са стране", који дају реалну слику о догађају.

Нема никаквих података о побједи Турака или поразу Срба. Најћешћи су коментари, или вјести са, оквирно, оваквим садржајем: "Пошто су обје стране изнемогле и бој престао, небројена мнозина  и Срба и непријатеља би побијена остала лежати на Косову заједно са Муратом и Лазарeм"...

Наставиће се...

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

 

Коментари
Klaus
Klaus: I Njemce ste vi cetnici potukli u II Svjetskom ratu, iako ste zajedno ratovali protiv covjecanstva. Je li šok Šoćko ?
06.02.2019 08:12
List Crne Gore
List Crne Gore: Klaus- reprezentativno ime. Citaj: slijedi nastavak. Uci od Soca. ( A uci uz put i Srpski jezik, Klausko- po tebi!). Glupane, ovo je sve iz milionske arhivske gradje, a ne od juce.
06.02.2019 14:46
Za. List TJ Margarin
Za. List TJ Margarin: Jesi dosadan ko ona podguzne muva samo zuji okolonaokolo i kao ti nekoga nesto ucis ajde zivota ti odmori malo bice dobro za tvoje zdravlje nemoras biti mirodjija u svako jelo. Tisina Bre.
06.02.2019 15:01
Za Draska
Za Draska: Drasko zdravo ti nama bio molim te nemoj se javljati jedno vrijeme jer vidis kolko ima interesntnih tema slabo ima komentara a i ovi iz portala su te zastitili ko bijelog medveda i moze covjek samo da te hvali ko svojevremeno Tita.
07.02.2019 10:32
List Crne Gore
List Crne Gore: Margarinu- stetni: znas li da govoris kao covjek. Ovako pricaju ulicari i fukara. Bolje se javi kuci, da znaju gdje si, da te traze- doma ne umijes doci. Mirodjija, velis. Pa, to jelo krasi.
07.02.2019 19:14
crmnicki
crmnicki: Samo me interesuje , kada se sve ovo desavalo dje su bili nasi Bosnjaci, ili su tada bili neko drugi.
07.02.2019 21:06
LISTIC
LISTIC: Tisina bre UGURSUZE sta samo kefces ko ove lutalice primiri se malo sotono ,Ti da nekome kazes fukara smradu jedan popi te tablete i fataj se kuce ako je imas a i sto ces tamo kad je njima lepse kad te nema dzangrizalo staro.
08.02.2019 01:34
Рале
Рале: Одлично обрађена тема.
09.02.2019 02:05
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar