Ћирилица Latinica
27.02.2019.
Колумне

Бој за рођење (5.): Запис из Апостола

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Пише: Шоћ Драгиша, Хаџија

Kао и претходна два записа и оригинал је уништен у нацистичком бомбардовању Народне библиотеке у Београду, али сачувано је неколико преписа у цјелости и још неколико цјелина у разним формама у неколико манастира.

Апостол је писан на пергаменту, састављен из три дјела и настао је у периоду од 12 до 14 вијека.

За ово писаније наводим неке од инсерата из њега :" Ову књигу написа Божидар у дане благочестивог кнеза Лазара кад дође цар Мурат на Ситницу. И били су бој мјесеца јуна петнаестог дана на Косову. Свештеном епископу пећком и мудром сваке части достојном смјерно поклоњење. Да знаш да дође цар на Ситницу и баша Ибараин а са царем Дохатовић барјак носећи......"

И још један запис који се сматра најстаријим код нас записаних, тзв. "Пахомијеви записи" Они су у цијелости сачувани и налазе се у Патерику у збирци рукописа Пећке патријаршије.

Овај Патерик је први поучавао и први описао Душан Вуксан, да би га касније дуго проучавао и описао и Ђорђе Радојичић. Он је послије и у цјелости рестаурисан и по тврдњи Владимира Мошина , написан је 1389 год.!

Дакле, из тог разлога се зна да је најстарије свједочанство код нас забиљежено о Косовском боју и о погибији кнеза Лазара и султана Мурата.

Данас се чува у библиотеци манастира Пећке патријаршије под бројем 96. између осталог у Отачнику (Патерику) пише; "Грешни Пахомије, Пахомије земља, Пахомије трава, Пахомије златравник. Грех мој пред ммном непрекидно, легнувши на одар, помјери свој гроб, мисли на то . Страх и трепет отргнуће ме од грехова мојих. Боже, прости грешнога Пахомија душицу. Писа се ова света књига Отачник, која се зове Липсаитик у дане благоверног Вука Стефана. Те године када Турци убише кнеза Лазара, а цара Амурата Србљи. Хвала богу за све"....

Већ следеће 1390 године настао је запис грешнога Михаила на Минеју. за месец јануар. , али и он је изгорео у већ често помињаном баомдардовању Народне библиотеке. Међутим сачувани су неки фрагменти преписа и то рецимо овај:" Слава Господу Богу у векове Амин! Ова света и божанствена књига, која се зове генуар, написа се годишта бо боју кнежевом, у дане баговерног и христољубивог господина Вука. Написа се по заповести хвостанског митрополита Арсенија! Нека му је вечно сећање, јер се бринуо за добра дела и за успомену добру и приложи нови извод књиге. И сврши се 6898 године Грешни Михаило написа. И Бог га извести што патих од страха турског овамо, од костобоље не устадох ни с места и прославих Бога, не мого бежати, ни друго што. Рекох: О мати божја хвостанска, сакри од садашње ове беде, о што пати душа од бегова турских! Мати Божја сачувај ме, раба својега! Бог да прости судију, јер ми даде три велике чаше вина".

********************************

Иако нису побиједили на Косову, Турцима није било неопходно да наставе рат, јер су посљедице биле поразне за обје војске, али много више за слабију и малобројнију Србију. Толико је ратника и племства изгинуло да се то није могло никако надокнадити.

Требало је да прођу деценије и деценије да се опет роде и оформе такви јунаци међу Србљем! Осим тога у боју је убијен и кнез Лазар који је био главна објединитељска снага међу свим властелинима и највећи ауторитет.

Његова погибија је готово извјесно морала довести до додатне пометње међу малобројним преосталим властелинима. Са друге стране турци су се вратили дубље у позадину која није ратовала и могли су брже да мобилишу војску, будуће да територије данашње Бугарске и европске турске су биле насељене становништвом које није учествовало у великом броју у Косовској бици, па је тако било много људи које су могли додатно мобилисати.

Велики додатни проблем за Србију је био напад угарског краља Жигмунда, већ ујесен, само неколико месеци после боја на Србиу! Тај напад на немоћну, исцрпљену Србију је био права катастрофа за Србе.

Једноставно, Србију више није имао ко да брани! Тек та чињеница угарског напада на готово небрањену Србију је потпуно употпунила ефекат косовског боја. Не знам зашто се тај ужасни напад Угара на Србију заборавља, али је апсолутна истина да је тек после тих унапријед изгубљених битака када је изгубила и додатна два града у Гружи ( Честин и Борач) Србија доживљава прави суноврат!

Мађари немилосрдно и детљно пљачкају и робе незаштићено становништво и на тај начин га просто тјерају да се опредијели за статус турске вазалне државе, што Србија и постаје, те на тај начин полако себе уводи у вишевјековно ропство.

Косово Поље је могло бити граница за империјалну Турску, да су се хришћанске земље одазвале позивима на заједнички отпор освајачима који су од Србије ишли према западу, још од цара Душана, али тога није било! На тај начин и све околне земље полако почињу потпадати под турско ропство!

Ипак, чудесна Србија ни тада не губи државност, јер вазални однос је тада била нормална, или уобичајена ствар, поготову што је брзо постала деспотовина и сљедећих 70 година била слободна и почела се нагло развијати.

Ипак је то друга тема....

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Ljuljim
Ljuljim: Karta Albania 2037!!Faljemderit shum!!!:)
27.02.2019 12:29
Za. Draska
Za. Draska: Moj ti je predlog da prestanes sa ovim glupostima sto prije koga to vise interesuje evo predzadnji tekst nije imao ni jedan komentar ovo je vrijeme fejsbuka ista grama I ostali dostignuca a ne da citamo o caru Lazaru I Muratu I Marky Kraljevicu. Zato Drasko pocni da pises epske pjesme I gusle u ruke I guslaj dok ne padnes u nesvijest ili dok ti nedosadi. Prijatelj ski savjest. Pozdrav Hadzija.
28.02.2019 09:44
Pogled unapred
Pogled unapred: E moj Hadzija, moj doooobri Hadzija. Jesi li potvrdjivač ili razbijač mitova?
09.03.2019 06:54
Hajdana Maras
Hajdana Maras: Istina boli!!!!
29.03.2019 03:27
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar