Ћирилица Latinica
26.01.2019.
Колумне

Бој за рођење

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

У једној "критици" неког шифром заштићеног сасвим неважног читаоца на неку од мојих објава, прочитао сам : "Замислите, Шоћ је дјеци предавао да су Срби добили Косовску битку, ето, пишите му памет". !

То ме је дуго голицало, па сам се одлучио да читам и читам све до чега сам могао доћи везано за тај екстремно важан догађај у нашој историји, покушавајући да сазнам највише могуће и у свијетлу најновијих истраживања, па се одлучих да напишем текст у неколико наставака.

Наравно, истине ради, морам рећи да је истина да се нисам усуђивао да дјеци јавно опонирам историју, тако ни Косовски бој, или Други свјетски рат код нас и слично, али стварно сам увијек говорио да је у најмању руку Косовски бој у најмању руку некако неодређен и нејасан по резултату, али јасно веома поразан по последицама за српску државу. Но, о томе ћу много више и јасније у даљим текстовима.

На почетку желим да се изјасним: Срби јесу побиједили у Косовској бици! И још да парафразирам ону Наплеонову, изгубили смо битку, али не и рат!

Ми Срби, смо добили битку, али изгубили рат! Сада бих почео са конкретним набрајањем чињеница. Прво ћу изнијети тврдњу, а потом је поткрјепити доказима.

Дакле, Мурата нико није убио на превару. Мада много турских извора директно или идиректно указује на то. Јасно је и то да једна толико моћна империја на све начине покушава да неутралише бруку да јој страда цар од једне бројчано неупоредиво мање и слабије војске. Ово је јасно и због догађаја који су услиједили након погибије Муратове.

Наиме, Турци су крили вијест о томе и чак и убили Јакуба, који је већ био у бјекству са дијелом војске, а који је био његов први наследник, да би на мјесто цара довели способнијег Бајазита. Да је убијен у боју имамо и писмени доказ.

Фирентинска општина је упутила краљу Твртку честитку на "његовој" побједи на Косову у којој потврђује наведено. У писму посебно се наводи честитка групи од дванаест витезова на челу са Милошем Обилићем који су се усред битке оружјем пробили до Муратовог шатора и ту га убили.

Буквално пише:" који пробивши непријатељске чете и камиле наоколо везане, мачем отворише себи пут, до Муратова шатора допреше. Срећан над осталима и онај, који вођу толике силе, јурнувши му мач под грло и скут, јуначки умори".

Рећи ћу и још неколико доказа да нико није могао на превару доћи близу, или убити султана. Из тога времена је и она стара, противнику стати ногом под грло!

То значи убити неког, или уништити га, а то је обећање које је дао Милош Обилић и које је он испунио, јер је послије убиства Муратова, вратио се пар корака назад и стао ногом под грло крвнику.

Да ли неко ко ово зна, може и помислити да је Милош ово могао урадити, ако је у шатору било још много људи и царска стража? То правдање убиства преваром је турска или верзија блиска Турцима, а вјероватно је настала из ранијих преварних убистава турских великаша.

Али и то се може спорити, јер су преварне убице увијек били дервиши. Тако о убиству Мехмед -Паше Соколовића, предједника владе Турске, француз Жизе који се затекао на дивану поред Мехмеда свједочи да се један понизни дервиш привукао пред њим и понизно заискао милостињу, а паша почео да вади и пребира кесу да му је пружи и баш у томе овај трже нож и заљдаде му ударац у груди који изазва смртну рану.

Даље, ако је Милош на превару убио Мурата, како онда Јакуб прогута удицу и ипак дође на ноге Бајазиту који га уби. Напомињем да је међу турским првацима Јакуб био виђени наследник цара и уживаше подршку првих људи у империји, понајвише Алим - бега који је био војни командант и шеф државне администрације, нека врста великог везира, док таква функција још није била успостављена на начин канцелара.

Исто тако је уживао и подршку Шахин-бега, беглербега Румелије. Забуну је унијела и прича о једном ослијепљеном сину Муратовом, али то није Јакуб, јер је он морао бити убијен, а ослијепљен је био Савџија, који је раније дигао побуну заједно са Андрониковим сином Јованом против својих очева Андроника и Мурата, због чега би заробљен и ослијепљен у селу Диметоци.

Да ли је уопште вјероватно да неко ко је скоро пуних 30 година водио своју војску из побједе у побједу, неко ко је зато вријеме изградио комплетну мрежу шпијуна, неко ко је имао разрађен систем управе са многим тајним договорима, суочен са разним врстама издаја, или уцјена, у бици окружен цијелом свитом великаша и њихових патњи, а надсве својом пратњом, може завршити тако необазриво, поготову ако се зна да су и природне смрти султана имале несагледиве последице на државу, а некмоли смрт у једној бици.

Увијек је било крвавих побуна јањичара, војске и народа, али никада и нико није успио да сакрије смрт усред једне битке! То су успјели заиста маестрално урадити и на тај начин спријечити опште расуло у војси и панику, бјекство и напуштање бојишта. Познати су случајеви у турској историји да се скривала смрт султана.

Зна се да је Мехмед -паша Соколовић успјешно скривао смрт Сулејмана другог величанственог. Исто тако се скривала и смрт сина Мехмеда другог освајача, Мустафе. Заиста је тешко замислити освајачке и пљачкашке походе турске војске која осим оваквих друге походе и ратове није имала, који јесу вођени са искључивом жељом за пљачком и пленом, а који је дијелио сам султан да би послије обезглављивања, кад им нико није могао ништа гарантовати наставили да се боре и гину низашто.

Много је вјероватнија теза о опшем расулу и бјекству већег дијела војске и Јакуба. Исто тако звучи и разумно теза да је осокољен убиством Мурата и вјером у потпуно протјеривање Турака погинуо и сам кнез Лазар.И никако не треба сметнути са ума да су команданти оба крила српске војске преживјели сукоб и повукли се са главнином своје војске.

Наставиће се...

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Zoki
Zoki: Nedostajali ste profesore. Sa zadovoljstvom čitam Vaše kolumne. Tema vam veoma dobra, jer izgleda će se morati u novi Boj, možda mnogo krvaviji, s tim što će tata Putin ovoga puta ako veli Bog da da preuzme svjetski tron, jer samo je Bog veći od ruskog Cara - predsjednika.
26.01.2019 11:36
Za Zokija
Za Zokija: Izvini moram ti reci da si ti ortodoksna budala cim u 21 vijek opet prizivas nekakve ratove i bojeve i to jos krvavije ti si zreo ili za Spuz ili za Kotor. Jesi li cuo Blavoru za onu izreku kuku tome koga Rusija brani a Srbija hrani zato krepo use i u svoje kljuse.
26.01.2019 14:50
Alberto TOMBA
Alberto TOMBA: Drasko bas mi je drago da si poceo da pises jeste da ovo nikog normalnog neinteresuje ali je znak da si ti zaista dobro pa mi je milo zbog tebe i tvoje porodice. Nedaj se generacijo.
26.01.2019 14:56
alija
alija: milo mi je da vidim tvoja piskaranja jer me jos vise utvrdjue u veri u jednog i milostivog Alaha i da su hriscani samo lazovi i ratnohuskasi
26.01.2019 15:58
Bojan Križaj
Bojan Križaj: Alberto Tomba, u glavi ti bomba. Ti si krelac Alberto, zadrzi svoje bolesne impresije za sebe. Draško je legenda grada Bara. Omiljen čovjek u gradu, znalac, intelektualac, profesor na koga su ponosne generacije i generacije, kao i na njegovog oca Peka velikog. Aj Tomba, u svoj torić srbomrzački, nijesi za bolje.
27.01.2019 11:46
Za Bojana
Za Bojana: Ajde avetinjo glupa ti ces da branisDraska mog skolskog druga od mene i da mi pricas o porodici Soc. Pa Buzdovane jedan mi smo porasli zajedno kad ti nisi znao ni dje su popovic i ni bar nego si se spustio iz ti cuka i ti branis lik i delo Draska Soca. Pa dje ti to Blavoru zaključci da sam ja nesto uvrijedio Draska pa procitali ti moj tekst Balego jedna avetna KUS Bre Sotono.
27.01.2019 15:02
Radmila
Radmila: Imajuci u vidu da Srbi kao narod vole ili im je to fetis da ubijaju, svoje careve, kraljeve, predsjednike, onda mozemo konstatovati da su i ovjde ubili svojega, u smislu vladaoca. Istina je samo ona koju je neko vidio ocima ali nema zivih vise iz tog doba. Ljepo je znati svoju istoriju. Ovakva vrsta tekstova i promocije da je mala i nejaka Srbiija brojcano ubila Murata kao vladaoca jedne mocne imperije je pokusaj fingiranja. Dakle Srbi su najbolji bez greske jer ubijaju samo glavare. Ili je nesto drugo poenta volio bih da cujem, jer se radi o profesoru koji treba da nas edukuje.
30.01.2019 14:00
LOLA CG
LOLA CG: Vas,koji se sluzitet nasom STAROBARSKOM "...pisite mu pamet..." , ovako izvorno ili montenertinski oblozenom neka vas Bog pomiluje vama sacuva pamet. Na vrijeme niste naucili ( pojedini nisu mogli, zabranjeno je bilo i da se Pravoslavac krsti- sem tajno, pojedini su mudzahedinsli poduceni ili "pacovskim kanalima" su provuceni) i ukazala vam se prilika prije nego nastavite sa pljuvanjem ( prvo po sebi samima) i neznanja sopstvene religije, a o istoriji da ne govorim- ucite, mucenici. Uciye, barem sada u delirijumu kada ce se itekako moci bez vas. Ostacete kao mnogi sto su u davnini ostali ... PUSTENI NIZ VODU. Profesore, citate se, citate, a sve nesto kao bijeze i pametuJu u komentarima. Moja malenkost, po mnogo cemu ne moze se ravnati sa vasim, posebno istirijskim znanjem, ali cu bezkicmenjacima dodati: " I EVE"- BICE KOJE JESTE, KOJE JE BILO I KOJE CE BITI!" iliti IC. XC. NI. KA !!! Pozd.
31.01.2019 11:36
List Crne Gore
List Crne Gore: Taman stigoh na vrijeme. Tek slijede nastavci. Bravo, profesore. Dobrim vam se vracalo. Jos puno mozemo da naucimo. I treba, zbog nas samih, a i zbog ovih, zarobljenih u ljubavi prema svakoj vrsti, samo da nisu SRBI I SRPSKOG RODA! Bez argumenata i u svojoj nemoci potrazise spas u naslovnim stranama svih citanki jednog vremena ( znamo ono:" Tito se voli vise od tate, vise od mame..." i upotrijebise prepoznatljivu ( kao sto je vec u komentarima konstatovano -st.barsku "... pisite mu pamet". Kompleksasi, hvala Bogu sto i niste naucili da pisete i sto pameti odavno nemate: ne pisemo mi koji ucimo, vec pisu oni koji znaju, izmedju ostalih tu se ubraja i gospodine Soc. Ovi sto citaju i oni sto ne zele, a citaju bez naredbe, dobrovoljno, vjerujem da su propusteni na svim godinama SUP- u, Upravne i...skole u St. Baru-skole, gdje nisu samo ucili da zarade hleb vec i da budu ljudi.i nekada su bili ljudi, a sada u svojoj zaboravnosti necijeg dobra, postali su nesoji. Starobarska rijec, koja mnoge boli. E, boli bogami. Covjek je tesko biti. Posebno tesko je suprostaviti se nekome ko dobro zna gdje je djavolu kuca? U ocekivanju daljih tekstova, pozd gospodinu Socu!
31.01.2019 15:29
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar