Ћирилица Latinica
21.08.2020.
Колумне

Вакцина против СПЦ

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

ПИШЕ: Ранко Бабић

Испрва нико није обратио посебну пажњу на информацију која се појавила на званичном сајту, да је Влада МНЕ упутила допис Влади Руске Федерације. Засигурно још једна од оптужби или протеста за мешање Русије у унутрашње ствари МНЕ, или учешће РФ у неком новом државном удару на "демократску" власт у МНЕ, можда објава одлуке о проширењу или продужењу санкција Русији . . . 

Међутим, као и све бомбе са одложеним дејством, и ова је, на други поглед, снажно одјекнула и многе јако потресла, и унутра и споља.

Да читаоцима не бисмо препричавали ту невероватну вест, преносимо текст дописа у целини.

****

Влади Руске Федерације

Председнику Владе Михаилу Владимировичу Мишустину

Уважени господине Предсједниче,

Поводом вијести да је Руска Федерације прва у свијету регистровала и покренула масовну производњу вакцине против ковид-19, што је велики успјех руске науке и медицине, упућујемо вам најискреније честитке (а када ми кажемо "најискреније" то је стварно искрено) и од срца (а када ми кажемо "од срца" то је стварно од срца) вам желимо још много успјеха у том правцу.

Односи Русије и Црне Горе имају тровјековну традицију и увијек су били срдачни и братски. Русија је непрекидно и несебично помагала Црну Гору. Истина је да су посљедњих пар година наши односи добили једну нову димензију кроз санкције, али смо убијеђени да ће нас наша вјековна браћа Руси потпуно разумјети да то није усмјерено против Русије (јер гдје да мала и економски слаба Црна Гора може Русији да увођењем санкција нанесе било какву штету, то је као маларични комарац на медвједа), али смо били приморани да то урадимо због ефекта према ЕУ и САД и нашег бржег уласка у ЕУ, јер су нам ти фондови преко потребни, зато што су ресурси у самој ЦГ, које бисмо још могли да експлоатишемо, нестали, а и туризам због короне нам је скроз пропао.

Искреност наше позиције према Русији потврђује и чињеница да је наш предсједник тражио да буде позван у Москву на прославу јубилеја побједе у Другом свјетско рату, те да гарда Војске Црне Горе учествује у дефилеу на Црвеном тргу (а толико су вјежбали за прославу "Олује", права штета што је толики труд пропао) али ето, позив је изостао.

С обзиром да ви нама нисте увели санкције, овом приликом бисмо вам затражили да и Црну Гору предвидите у планираним квотама за вакцину, јер ће то и за РФ имати позитиван економски ефекат, јер када се вакцинише читав народ у ЦГ онда ће ваши туристи моћи масовно да долазе на наше море без бојазни од заразе и пратећих медицинских процедура тестирања и карантина. Средства за вакцину обезбиједићемо тако што ћемо на цијену за лежаљке на плажи вашим туристима дати попуст са 10 на 8 евра.

Да се наш допис не би свео само на честитку за постигнути успјех, већ послужио и као подстицај за ваше још веће успјехе, слободни смо да вам предложимо да развијете нову вакцину за једну врло специфичну болест која већ неко вријеме хара Црном Гором и уноси нестабилност у функционисање њене демократске власти (тј. нас).

Она се манифестује тако што заражени тим вирусом добију критичку свијест која им онда одређује укупно понашање, што су склони вјерском заносу, дакле није респираторни већ системски вирус, што имају потребу да се окупљају па се тиме зараза јаче шири, а то доприноси и ширењу короне, што им се развија физичка хиперактивност која се манифестује дугачким групним шетњама, манијачном тробојном фарбању зидова итд. Посебно дјелује на црквена лица, због чега смо приморани да многа ставимо у изолацију како бисмо спријечили ширење заразе. Као наш допринос истраживачком раду слободни смо да предложимо име за дотични вирус - литија-19.

Уколико успијете да синтетишете и испоручите нам ову вакцину, спремни смо да размотримо олакшавање санкција, што ће довести до даљег унапређења наших међудржавних односа и повећања робне размјене.

***

У кабинет министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова улази шеф кабинета.

Добро јутро, шта имамо данас? дочекује га Лавров.

Имамо два дописа. Један је директно из Стејт дипартмента, који је лично потписао државни секретар Мајк Помпео у којем се наводи да ће због нашег става према догађајима у Белорусији балистичке ракете на стратешким нуклеарним подморницама морнарице САД бити стављене у бојеву готовост. . .

Прекинувши га у пола реченице Лавров му издиктира:

Пренесите им да су наше нуклеарне нападне подморнице стално у репу њиховим и да ће их уништити и на саму помисао да лансирају своје ракете. Који је други допис?

Шеф кабинета му пружи допис Владе Црне Горе.

Лавров га је дуго читао, па опет, па брисао орошено чело, да би потом постао као воштана фигура која гледа кроз папир у рукама. То потраја.

Шеф кабинета, видно забринут, јер први пут види свог министра, сивог вука дипломатије, да је остао без речи, усуди се да полако запита

Сергеј Викторович, да ли Вам је добро? Да позовем лекара?

И даље непомичан, у неко доба Лавров резигнираним гласом рече

Како се зове онај српски песника који је рекао оно о храбрости и стиду?

Мислим да је Јован Дучић, одговори шеф кабинета.

***

Тако се Црна Гора још једном винула међу велике силе, као у турско доба. Само, тада се уздизала јунаштвом, успесима на бојном пољу, чашћу, а данас . . . ? Уосталом, питајте Дучића.

 

 

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar