Ћирилица Latinica
09.08.2018.
Колумне

Веде - српске химне

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Веде су химне у којима су сублимирана сва дотадашња знања, искуства, обичаји, мудрости, пословице изреке и све остало што је било дио свакодневног живота, са циљем да подучи и помогне тадашњим људима.

Настале су у периоду од 5 до 3 хиљаде година прије нове ере. Значајне су за историју, јер се по њима може пратити порјекло народа у цијелом тада познатом свијету.  Јединствене су и дивне, јер се све у њима заснива на светости брачног и породичног јединства, а све је окружено вјером и традицијом.

Најкраће речено, Веде су србска мудрост, србска техника, и србски језик. У њима се први пут помињу летилице и амфибије. Зар је онда чудно што Др. Деретић проналази доказ да је прва летилица направљена у средњем вијеку у Херцеговини?

Њемачки Швајцарац Адолф Питке дословно тврди да је један народ надарен мудрошћу успио својим радом да побиједи сурове услове свог опстанака.

Тај народ је развио и свој језик и због своје бројности населио све просторе између Индије и Атлантика. а све то много, много прије Христа.

Посебно истиче да су из овог народа настали многи народи, а да је језик овог народа био основ за настанак многих језика. По Пиктеу то је језик - Мајке.

Истовремено тврди да је то језик Веда, истичући да је гласовни систем тог језика веома складан: У њему су три рода и седам падежа, те се једино са њим могу разликовати нијансе времена и начина.

По свему изнијетом код Пиктеа, тај језик је најближи савременом српском језику, јер таква складност се не налази ни у једном другом нама познатом језику.

Олга Луковић - Пјановић доказује да су из српског настали грчки и латински језик. Француз Левек истиче да је српски језик дао прве и најстарије основне елементе латинском језику.

Данковски децидно тврди да су грчки и латински језик настали из српског језика.Много пута цитирани Страбон наводи да је латински најприје био средишња група дијалеката сабинског језика, а Сабини су били древни Срби, први становници Апенинског полуострва.

Сократ, несумњива античка величина истиче да су Грци били потчињени Варварима и да су говорили њихов језик.

Пишући о Ведама М.В. Неве наглашава: " Веде су отмене, снажне, једноставне, али истовремено нису лишене умјетничке вриједности".

Даље наводи:" овај језик је музикалан, звучан, хармоничан, и чудесан и пристаје и мушком и женском роду, а добар је за пјевање љубавних пјесама, као великих и крвавих подвига. Зато је овај језик звучан и отмен, Србин говори полагано, јер душу српску загријава јужно сунце.

Конструкције реченица у српском језику су једноставне, имају изузетан смисао за прецизност и маштовитост. Ако су икада један народ и један језик створени за владавину јавним расправама - то је сигурно српски језик и српски народ".

Француз Ами Буке истиче: " ... да Срби посједују тако лијепу поезију и само то би требало да обавеже све остале народе да уче њихов језик".

Павел Шафарик као несумњиво, говори да је народ који је написао Веде - српски народ.

Овим, али мноштвом других доказа несумњиво је утврђено да су Веде нераздвојиво везане за српски језик и српским пјесништвом. Веде на српском језику имају значење Вида и Знања.

Сипријан Робер доказује да су сви словенски језици настали из српског језика - језика "прамајке".

Само и једино у српском језику коријен Вид задржава ведско-србско значење Светог, Унутрашњег, 

Веде су најстарији индоевропски писани споменик који чини поетски зборник од око хиљду химни. Химне су све посвећене божанствима, митским бићима, вјеровањима, обичајима. У науци за Веде кажу да је опште признато врхунско дјело људског ума. Из Веда сазнајемо да је народ који их је створио био миран и спокојан, самопоуздан у своје знање и енергију, али и да је био у непрестаној борби за опстанак са својим сусједима.

Веде чувају поетска поимања законитости људског живота и живљења у једној прадавној епохи, а све засновано на светости куће, породице и земље.

Није тешко закључити да и данас то исто представаља идеал и највећу вриједност међу свим Србима. Веде су се код нас појавиле послије похода Нина Беловог око 2000 прије нове ере, мада су настајале много раније и у дугом временском периоду.

На западу се каже да су Веде написане на санскриту, а то је само због тога да се сакрије српски језик, мада у великом оксфордском сансритско - енглеском речнику има јако много ријечи које су и данас у модерном српском рјечнику готово идентичне.

Слично је и са осталим "словенским језицима", јер истина се не може сакрити.

Наравно да сам спреман да набројим више стотина таквих ријечи, које су историчари умјетности, лингвистичари, историчари језика, али и многи други интелектуални ауторитети открили, али за то ми треба још један оволики текст. 

Наравно, ако би се неко стручно и одговорно према науци нашао да тражи, радо ћу се одазвати.

Код Срба се ријеч Веда тумачи коријеном српског појма : Вид, Видовитост и значи Знање, Светост.

У коријену ријечи Вид је поимање мудрости и светости. Бог је код древних Срба Световид и њему је данас посвећен Видовдан.

У Ведама су многи називи мјеста, ријека, планина , језера, који се могу тумачити само уз знање српског језика.

Шафарик свечано изјављује : "У Европи ни за један други народ осим за Србе не може се рећи да је био у Индији".

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)
 

Коментари
Dule
Dule: Misija uvazenog profesora za svako postovanje. Istina se mora saopstiti. Kroz fakte i citate najvecih. Duboki naklon profo.
09.08.2018 15:33
realno
realno: reko a ne poreko: prvo soc pa tesla... postoje dokazi da su i angeli srbskog porekla (imaju stara srbska imena) ali o tome se nesmije pisat
09.08.2018 16:05
Зоран Давидовић
Зоран Давидовић: Професоре ови људи нису хтјели да слушају кад си им говорио да се подржи млади кадар дф у бр а камоли да тумаче античку историју, многи још вјерују у авнојску историју . А свака вам је на мјесту!
09.08.2018 16:53
Slobo
Slobo: Profesor se poziva na autoritete istorije i lingvistike.Cim objavi neki tekst dezurni kriticari odma ospu paljbu ,ne navodeci izvore svojih stavova. Nije neznanje neprijatelj saznanju ,nego iluzija o znanju.Svako dobro Hadzijo.
09.08.2018 22:43
Црна рука
Црна рука: Како објаснити да античку историју токмацима којо вјерују и даље у сутјеску ,неретву, ужичку републуку итд... а што је грђе, таквих "срба" има доста , за ове остале Несретнике неђу ни да ком.
09.08.2018 23:45
List Crne Gore
List Crne Gore: Za realno: vjeruj da si u pravu u vezi ova pomenuta dva prezimena. Prvo koje si naveo datira iz vremena koje mnogi zele da preskoce, drugo je iz vijeka blizeg ovom. Sto se tice pameti uporediti jednog genijalnog naucnika mozete samo sa ravnim njemu. Medjutim, prvo prezime koje vas muci imalo je i ima puno umnih glava, a i junackih, cak i zenskih! Vjerujem da ste shvatili da je neko ranije ostavio pisani trag o svemu sto je uvazeni profesor postavio kao dokaz o onome sto mnoge u MNE " zulja, o SRBIMA! Anticko doba izgleda da je izmisljeno, jer sadasnje ponasanje prema Srbima u CG je otvorena Pandorina kutija. Ucite, jos!
10.08.2018 16:35
Dragon
Dragon: Autor je pseudo znalac, i uzalud sav hadziluk. Bruka. Opijum za budale....
08.01.2020 01:38
Душан
Душан: У питању су славјано-аријевске веде, на Мидгард земљи ( тако се назива наша планета Мидгард или Мирград ), Санскрт јесте језик из којег су настали сви свјетски језици, а ми и браћа Руси као славјано-аријевци једини можемо правилно га тумачити. Кога интересује више ова тема, може да пронађе књиге Николаја и Светлане Левашов уз превод Душана Митровића. Или на фејсбуку пронаћи групу Мидгард.
23.01.2020 11:12
Aleksandar Čikala
Aleksandar Čikala: Vede su sve opisano i rastumačeno, ali one ovakve kakve su i leče tj. vidaju!
21.01.2021 14:52
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar