Ћирилица Latinica
31.08.2018.
Колумне

Велесова књига (2)

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Код Срба Бог је представљен као једно и једино свемогуће биће, док су сви остали богови били другостепени и одражавали су природне силе.

Бог је носио име Троглав, што јасно указује на тројединство.

У једном од ранијих текстова на једном јесту сам написао да обратите пажњу, јер ће доћи вријеме да пишем о српском православљу, много прије појаве Исуса Христа.

Видите на што сам мислио са констатацијом о Троглаву, али, то је само почетак...

Још је много тога уткано у хришћанску науку. За разлику од других религија српска, готово да није, или врло мало персонификује богове и не представља их као надљуде, нити им даје људске особине. Ко је прочитао превод Велесове књиге може лако закључити да је религија предантичких и античких Срба представљена као религија радости, а обиљежавала се разним гозбама, такмичењима, пјесмом и игром.

Молили су се три пута на дан. Ујутро Богу Перуну, у подне Богу сунца Херосу и увече Дајбогу.

Такође у књизи налазимо и везе Скита са Србима. Скити су насељавали сјевер данашње Украјине и базен Црног Мора.

Књига и потврђује да су Срби насељавали цијело Хелмско ( Балканско) полуострво и већи дио Апенина! Протезали су се чак до ушћа Дунава и што је важно, све то много прије појаве римљана, а поготову прије појаве Христоса и то за више миленијума.

То јесте најбољи доказ о староставности српског народа. На трагу онога што сам написао као предхришћанско православље код Срба, навешћу још понешто из српске митологије.

Древна и прадавна српска митологија је толико богата, да су много тога посвојатали Грци, Римљани и други народи. Многа заборављена вјеровања код данашњих Срба проналазимо у савременим српским обичајима, али и у савременим религијама.

Наши древни преци су вјеровали у постојање Неба, Земље и Подземља. То су замишљали и у то вјеровали на следећи начин: прво небо је људско са гмљавинама и олујама, а изнад њега је друго небо по којем крстаре небеска тијела и мањи богови, или полубогови.

На најгорњем небу је био врховни Бог. Земља им је била, како су вјеровали, огромна плоча, а подземље је по њима био свјет у коме бораве душе мртвих.

Тамо се стизало кроз пећине и провалије, а пошто су вјеровали да је душа бесмртна, спаљивали су мртве! Небо, Земљу и Подземље, повезује свето дрво - храст! Вјеровање им је било да врхови грана допиру до самог Бога на горњем небу, а да у крошњама бораве сунце, мјесец и звијезде!

Коријење се шири на све четири стране свијета кроз подземно царство.

Све ово су објашњавали разним митовима, о којима ћу писати кад завршим са овом колумном.

Наши преци су вјеровали у постојање једног врховног Бога који је господар цијеле васионе и коме се приносе жртве на посебан олтар. Врло је важно да су жртве увјек биле неке од животињаи готово никад људи. Вјеровали су да један Бог запшовједа осталим боговима који су били заштитници шума, воде стоке, поља...

Разна су имена тог врховног Бога. Код балтичких Срба је био Световид, а код Руса Перун. У доба Нестора Часног Кијевског и у вријеме кнеза Владимира око 980 год. на једном узвишењу је био постављен на првом мјесту Перун, уоколо су била поређана остала божанства : Хорз, Дажбог, Стрибог, Мокош.

Код балканских Срба Перуново име се среће у народним пјесмама, али и у Македонији, Бугарској, Словенији, и даље чак -  у Пољској, нека мјеста се зову Перун. Световид је велики Бог Срба на острву Рујану, толико велики да по Хелмуду су сви остали богови поред њега ниже вриједности, или полубогови.

Занимљиво је да се врло мало помињу женска божанства. Зна се за богињу Сиву или Шиву, код Полапскх Срба, која је била заштитница људских живота и природе.

Руси из Новгорода помињу у истом контексту богињу Диву. Помиње се и Зазилеја, богиња дјетињства и још богиње Лада и Морана.

Руси још помињу домаће богове, поготову заштитника породице којег замнишљају као старца који се дању крије иза пећи, а по ноћи излази и једе храну коју му спреме.

Код балканских Срба нема спомена о домаћим боговима... 

И даље ћемо о спрским вјеровањима и обичајима....

 

(Аутор је професор историје и извршни директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
DJUKA
DJUKA: Kaze se u tekstu-Ko je pročitao prevod Velesove knjige može lako zaključiti da je religija predantičkih i antičkih Srba predstavljena kao religija radosti, a obilježavala se raznim gozbama, takmičenjima, pjesmom i igrom. DAKLE MOZEMO KONSTATOVATI DA NISU PUNO ODMAKLI OD TOG VREMENA JER NIDJE NEMA OVOLIKO PINKA RIJALITIJA GRANDA I SASA POPOVICA I SLAVLJA ZA SVE I SVASTA KAO KOD SRBA, PA CAK SLAVE I BITKE DJE SU PORAZENI I 500 GODINA SE NISU NISTA PITALI NA SVOJU ZEMLJU. PS: iMA NAS RAZNIH :)))
31.08.2018 09:25
Za Duku
Za Duku : Nemoj tako Duka brate pa srbi su nebeski narod Drasko sad istrazuje dali su i indijanci potomci srba svasta cemo mi ovde procitati
31.08.2018 19:50
HAHAHA
HAHAHA: zabrinuo sam se dje su banjo i list crne gore mnogo je monotono kad nema njihovih komentara
01.09.2018 00:04
Za HAHAHA
Za HAHAHA: Nema lista Crne Gore, od kad ga Simao neki isprosipa fino elegantno kulturno i sa argumentima na proslom tekstu Draškovom. A ovaj zapjenio bio kune proklinje ... vjerovatno je sad na aparate :)))) bolje da se ne javi List Crne Gore jer može onaj Simao vidjet pa ga opet isprosipat :))))
01.09.2018 22:36
1918.
1918.: Дукљанска пашчад, лајете ли лајете. Уринирате по себи и по гробовима својих очева и ђедова. Смрдите грђе но септичка јама. Е јадно ли је кад се на своје мртве тако уринирате. Отпадници и издајници изворне Црне Горе. Прихватисте да вам вјечни непријатељи, свих боја и раса скачу на ћерке, жене, мајке а ви аплаудирате. НАТО јаничари, куго кукавичка смрдљива!
02.09.2018 17:45
Za veliko srosku redakciju
Za veliko srosku redakciju: Kad ovaj smrad 1918 nas naziva dukljanska pascad vi to objavite a kad mi njemu odgovorite e to je problem e pa ako smo mi pascad onda ste vi to isto na kvadrat nemorate nista objaviti ko je bio na ovom portalu ukapirao je ko je ko ali uzalud vi krijete neke komentare za svoje miljenike smrad ostaje smrad
03.09.2018 13:50
List Crne Gore
List Crne Gore: Neko ( citaj: NIKO ili NISTA), kaze da mu je monotono bez navedenih dvoje " targetiranih". A sta sa nepismenim, neobrazovanim i utrnulim od mrznje prema svom ridu i narodu- prema SRBIMA I SRPSTVU, treba vise od naucnih tekstova. Vama za to treba prevodioc, a ja zaista nemam vremena. Trenutno istrazujem od kog naroda su nastali crnogorci. Trenutno sam na stranici : NATO i Montenegro.
05.09.2018 15:27
List Crne Gore
List Crne Gore: E, vala,bas me je taj neki , da ga ne castim, simao, uplasio. Aparati i tebi i njemu, meni lijep vazduh SA OBALE SRPSKOG MORA I IZNAD KRSTA SV.TROJICE.
05.09.2018 15:34
za lista
za lista: Liste, srpsko je more , taman i koliko je Pristina srpska, uzivaj moj Liste ako znas plivati u nasem Montenegrinskom moru koje nikad nije bilo srpsko , niti ce. mozda ce to more postati srpsko kad DF i ostali veljesrbi dodju na vlast, ali to je naucna fantastika.
05.09.2018 17:51
HAHAHA
HAHAHA: znaci dzaba aparati izgleda je pogresna dijagnoza LCG se vratio jos ludji kune pljuje niko nista ne valja samo srbi pa srbipodji u cacak pa da vidis da si za njih samo crnogorac ili dodjos ne trazi leba preko pogace .a istrazi malo i porijeklo srba ukucaj turci i indijanci a ti si poglavica indijanaca PRLJAVO DUPE
05.09.2018 22:36
Riki
Riki: Kaze covjek da je Crnogorac nacionalni jer zivi u Crnoj Gori. Kakva glupost. To je isto kad da oni sa Sar planine kazu da su sarplaninci po naciji. Crnogorac - Sarplaninac.....
05.09.2018 22:51
HAHAHA
HAHAHA: evo ga jos jedan pametnjakovic pa balezga i on je posrbica SRBIJANAC/ INDIJANAC jadna vam majka sasavima kad volite vise srbiju nego CG dje su vam grobovi bar deset koljena unazad ovde cete uvijek biti manjina pa neko ide u njemacku neko u ameriku neko u tursku italiju itd pa ti RIKI u srbiju da prodajes KIKIRIKI sretan vam put i boje vam se nevidjelo
06.09.2018 00:41
Crmnicanin
Crmnicanin: Riki, logika ti je ocito jaca strana haaaaaaa, mnogo je stara Crnogorska nacija i narod da bi ih ti uopste uzimao u usta.
06.09.2018 08:45
Odza Veilji
Odza Veilji: /// Kroz NEMANJIĆE mnogo saznajemo o našoj prošlosti... Ovo je tekst o istini IZ PROŠLOSTI, a ne o mojim ličnim osjećajima prema mnogim dragim Srbima, koji su svojom kulturom, naravi, razmišljanjima, obogatili moj život. A moji osjećaji se formiraju ili mijenjaju prema onima koji ovakve laži podržavaju i propagiraju. Šta sam ja, ali i vi, učili o Nemanjićima? Zar mi nismo Srbi jer su Nemanjići SRBi koji su sebe zvali Srbima. Zar mi nismo Srbi jer je u Podgorici Nemanjin grad? Zar nismo Srbi i kolijevka Nemanjića jer se Nemanja rodio ovdje? Zar ne postoji svetosavski kult u Cetinjskom manastiru? Kako li je to drsko da nešto govorimo protiv kada nam je i Crkvu osnovao sa sve kanonskim priznanjima i CPC je naravno U STVARI SPC? I kada nas je zvao svojim narodom, zar to nije dokaz? Kada je oduvijek u red srpskih zemalja smatrao našu. I zar onda nije prvi naš, srpski kralj Stevan Prvovjenčani – PRVI SE VJENČAO S KRUNOM – prvi priznati kralj? I koliko je bio on poštovan u Srbiji, zar to može ko sporiti? Pošto niko neće reći da je ovo selektivan pristup, onda je logično kada dokažem da je sve ovo gore laž, biti prihvaćeno da Istina koja je došla na mjesto Laži – ne može biti neselektivna. DAME I GOSPODO, da vas upoznam sa lažima zbog koje imaju za cilj da na izbrišu sve za šta su se naši preci borili i nama ostavili, da izbrišu to ko jesmo - Crna Gora nekom smeta, nekom sveta.. 1. Nemanjići nikada sebe nisu zvali SRBIMA – nikad se nigdje nisu ni izjašnjavali, niti smatrali da njihov narod ima neko posebno obilježje da bi ga nazvali nekim imenom, a Sloveni je bilo preopširno, odnosno ZVALI SU SEBE VLASIMA. (detaljnije u komentaru – NEMANJIĆI, KNEZ Lazar i potomci - VLASI) 2. U Podgorici nikad nije postojao Nemanjin grad, niti se IKAD tako zvao, već je to tursko utvrđenje i zvalo se DEPEDOGEN. Istraživanjem tvrđave se nije našalo nijedan stariji sloj ispod turskog sloja građevine, koji bi bio elementarni uslov da je u vrijeme Nemanjića takva građevina postojala. U turskom defteru iz 1485. stoji da je Podgorica varoš navedene tvrđave, a ne Nemanjinog grada (Đurđev, B. „Istorijski z apisi, I, 1962). Politički razlozi su ovog falsifikovanja jer je ova tvrđava zidana 1474-76, a Nemanja je više od dva vijeka prije živio i ipak nazvana Nemanjinim gradom??? 3. Otac Nemanjin je bio Bela Uroš (na mađarskom Uroš znači – gospodar) – MAĐAR, IZBJEGLICA, a sin mu se rodio u Spužu, a ne Ribnici, Podgorici i td. 4. Naravno da postoji svetosavski kult u Cetinjskom manastaru, a donio ga je Nikanor Ivanović u 1856. On je jedan od kasnijih atentatora na knjaza Danila (u smislu pomaganja u logistici), koji je protjeran iz Crne Gore od strane vojvode Mirka i knjaza Nikole, a koji je bio srpski agent i lažno se predstavljao da je Ivanović sa Njeguša, a zapravo je iz Drniša. (Popović, P., „Cetinjska škola 1834 – 1934“, 1934, str. 93-94) (Vidi komentar: Nikanorovo prognanstvo zbog atentata na Knjaza) 5. Školska slava Sveti Sava – je besmislena jer Sava nije nikada osnovao nijednu školu. 6. U svojoj tituli Nemanjići nisu imali napomenu da su gospodari SAMO„srpskijeh zemalja“, a s obzirom da su obuhvatali i našu tadašnju Zetu, ona bi bila takođe srpska, već su posebno odvajali srpske od drugih zemalja, a mi smo bili ili Pomorje ili Zeta – NISU NAS SMATRALI SVOJIM NARODOM. 7. Domentijan, poslednji Savin učenik, inače njegov biograf, reče: „Dioklitija od prva bješe kraljevstvo“. a titule Nemanjića su glasile: „gospodar srpskijeh zemalja i Pomorja“..ili „Zete“..Mi smo imali državu i prije Nemanjića. I sveti Petar Cetinjski je u svojoj istoriji bio svjestan kontinuiteta crnogorske države, navodeći banove i naše kraljeve. 8. I što je NAJAVAŽNIJE – 140 godina prije Stefana Prvovjenčanog, kome je vladarsku titulu potvrdio rimski Papa, našem je Mihailu Vojislavljeviću potvrdio vladarsku titulu, Papa Grgur VII. To su odvojene države, odvojeni narodi – Nemanjić je Prvovjenčani jer je prvi kralj. Kako bi mogao biti on prvi kralj, a mi ista država, ako je papa i Mihailu potvrdio vlast prije 140 godina. Zar nije onda Mihailo Prvovjenčani – Nego, ko će to tvrditi sem da ga proglase ludim. U Dukljana je bilo prije njega čak 10 kraljeva i jednog od njih (Bodina) čak cara (1072), prije prvog srpskog, velikog župana Nemanje (vidi, Popović Đ, „Istorija Crne Gore“, 1899, Fran Milobar). 9. Niti su pojedini geografski nazivi u Crnoj Gori sa osnovom „Sava“, jer su Nemanjići bili mnogo važni za našu istoriju, već su nastali kao posledica srpske propagande XIX vijeka, što dokazuje ČINJENICA DA U ŠKRIVANIĆEVOM „IMENIKU GEOGRAFSKIH NAZIVA SREDNJOVJEKOVNEZETE“ (1959), nema nijednog naziva iz osnove Sava. Npr. akademik Radojević D., navodi da je naziv Savin Kuk na Durmitoru novijeg postanja, jer se još ne smao pamti nego i upotrebljava stariji naziv Mali Durmitor (taj naziv nalazimo kod biologa Pantočeka J., koji je 1872. godine bio u CG i evidentirao isti naziv). 10. Ni u Srbiji nije bilo kulta sv. Save čak i nakoon što je postojala naredba Miloša Obrenovića od 5.2.1827, pa iako je predviđena novčana i tjelesna kazna za one koji na dan sv. Save ne zatvore dućan!!!! Pa je njegov naslednik Mihailo izdao drugu naredbu 26.1.1841. da se sv. Sava mora slaviti kao školski patron. (akademik prof. dr Rotković, R, „Velika zavjera protiv Crne Gore“, Podgorica, 2001, str. 18). 11. U doba Save Nemanjića Srpska crkva nema tomos o autokefalnosti. „Do sada nije štampana gramata ko je i kada je sv. Savu proizveo za srpskog arhiepiskopa i na kom osnovu, a takva gramata bi MORALA biti izdana i tako važan akt ne bi se mogao izgubiti..“ (Ruvarec, D, „O glavnim momentima u životu sv. Save“, str. 266). „Ako se može šta nazvati krupnom stvari“, pisao je Ruvarac, „to se može nazvati ustanovljenje nove arhiepiskopije u tuđoj državi i tuđoj ckvenoj oblasti i proizv0đenje tuđeg kaluđera – arhimandrita Save Nemanjića za arhiepiskopa bez ikakvog dokumenta od strane nadležnog crkvenog poglavice.. Osim toga, sv. Sava nije mogao biti posvećen za arhiepiskopa, pošto se titula arhiepiskopa zadobija ili imenovanjem ili proglašenjem-instalacijom“ (isti izvor). PITANJE – ako su mnogi narodi – Rusi, Srbi, Bugari, Rumuni, čak i Grci – bili , svakako u svoje vrijeme, za Carigradsku patrijaršiju raskolnic, da li su to bili Crnogorci? (Vidi komentar: RASKOLNICI) Ne zaboraviti da prva hrišćanska crkva u Crnoj Gori bila još u 5-om vijeku – riječ je o Dukljanskoj biskupiji koja je ustanovljena. Kao „jedina vjerska institucija u dukljanskoj državi, Dukljanska nadbiskupija je imala status državne crkve“ (Andrijašević, Ž., „Crnogorska crkva 1852-1918“, Nikšić, 2008, str. 29) 12. Njegoš, SVETI PETAR, Crnojevići – nigdje ne pominju Savu Nemanjića, niti se slavio kao naš SVETAC!!!!
06.09.2018 23:06
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar