Ћирилица Latinica
29.06.2020.
Колумне

Величанствени дух литија

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

ПИШЕ: Проф. др Владимир Божовић

Прије неколико година, на једној трибини која се бавила оним општим темама демократизације и оздрављења друштва кроз тражење мостова између идеолошки супростављених полова Црне Горе, рекао сам да је потпуно погрешна претпоставка да ће једна страна, под било којим околностима искоријенити другу. У метафоричном смислу, те двије стране, јесу јужни и сјеверни пол Црне Горе, промјенљивог магнетизма, зависно од историјских околности. То промјенљива магнетичност је константа историјског усуда, једно од кључних обиљежја физике и духа Црне Горе.

У овом времену, кад ”цветају апсурди”, није лако одредити географски, а камоли идеолошки сјевер и југ. То хаотично стање је прије свега последица вулгарног идентитетског маскенбала клијентелистичке режимске задруге.

Поред режима, који је у својој (идеолошки) камуфлажној, а у стварности све чешће у ратној униформи, на том полу је и одређена формално нережимска друштвена структура, веома дуго у неком полувегетативном стању. Иако са озбиљним политичким амбицијама, та структура годинама ишчекује ”повољан” расплет ситуације. А шта они заправо чекају? Наводно посвећени демократским стандардима и конвенционалним правима, надају да ће управо овај режим, дозлабога окрвављених руку, већ једном завршити ”прљав посао” сатирања српског идентитета у Црној Гори.

 Дакле, публика уштирканих и умирисаних неокон бирократа, вјечито загледана у будућност ”државе” прије демократије, будистички мирно прати крвожедне режимске егзекуције ”српског питања”.

Блазирано жмиркају над патњом људи са којима су породично, некад пријатељски везани, са којима су одрастали, школовали се… Надају се да ће њихова формална ”невиност” бити довољан мираз за неку нову политчку реалност. Свакако, тај улицкани фашизам ”само да не прљамо руке” више заудара од овог кога свакодневно упражњавају непосредни режимски извршиоци. Неупоредиво.

Међутим, након деценија систематског гушења српског идентитета и сужавања животног простора (медији, образовање, политика запошљавања…), десило се нешто што се земаљским мјерама не да измјерити. Никао је величанствени ”литијски дух”, наизглед ниоткуд, али са пуноћом и снагом за коју постоји само једна ријеч српског језика – чудо! Та ријека се појавила ниоткуд, али се зна куда тече. Вишедеценијски пројекат који је сирово и агресивно калупио стварност кроз обрасце идентитетског инжињеринга је доживио потпуни слом.

Главни идеолози, а и оперативци тог ”новог идентитета” су избезумљени, поражени. Без свјежине и талента, у трансу понављају отрцане кумровачке мантре, у којима су мјесто накадашњег апсолутног идеолошког непријатеља заузеле ”литије”. А литије, тај дух новозавјетне љубави, објединивши вјерујуће и обесправљене, су свенародни отпор љубављу. Они са више епског сентимента кажу – Горски Вијенац 21. вијека – уживо.

Може ова вулгарна, али уплашена сила прекњижити сву имовину Цркве, може увести редаре и полицију у олтаре, али Цркву, наравно, не може уништити. Они који у себи имају и зрно вјере, знају зашто и због Кога.
Веома далеко од постојаног вјерника, тек са трунчицом вјере у себи, чини ми се да добро разумијем и ”невјерујућу” страну. Они који немају, или мисле да немају ни то зрнце вјере, у погледу историјске виталности Цркве могу да ”консултују” дијалектички материјализам у временском распону од 2000 година.

Црква ће опстати упркос сваком политичком, бирократском притиску, па и ове незапамћене тираније хибридног, балканско-сицилијанског типа. Дакле, Црква неће нестати. Једино што се очигледно круни и нестаје, и то страховитом брзином, је материјална, економска суспстанца, темељи правног уређења, оне основне претпоставке за цивилизован живот. Кроз све дубље тунеле режимске корупције и крађе чили, заправо нестаје Црна Гора. Са друге стране, опстаће и Црква и овај новостворени дух свенародног отпора.

Стотине хиљада људи су мирно и саборно, али врло чврсто исказали став да им је питање елементарне слободе, а посебно слободе вјере важно макар колико и хљеб насушни. Стога, поставља се питање, да ли је оном супротном полу Црне Горе важније ишчекивање нашег нестајања или сопствено постојање? Односно постојање Црне Горе, без имало патетичног призвука? Или, ако не тражим превише, и наше заједничко постојање? Ако има имало разума, уз зрно вјере или без њега, састаћемо се и урадити нешто за опште добро. Против ове старозавјетне, библијске пошасти можемо, чини ми се и морамо само заједно – већ виђеним и успостављеним новозавјетним духом.

 

(Аутор је професор на Универзитезу Црне Горе и предсједник ИО Матице српске - друштва чланова у ЦГ)

www.in4s.net 

Коментари
Petrovačka magistrala
Petrovačka magistrala: Perfektna analiza ili bolje da se kaže - konstatacije o stanju duha i kukavičluku onih koji stoje sa strane i time pomažu ovoj bagri satanističkoj na čelu sa Milom. Takvi se spremaju da kažu da su im "čiste ruke" čekajući da umjesto njih, čije familije jednako stradaju ovim zločinačkim akcijama režima, neko drugi "ubije" zmiju otrovnicu. Sreća pa Crkva pokreće sve iz pepela. E nijesu vam čiste ruke, poltronska bagro, kukavička. Gori ste vi formalno neutralni i oni kafanski "opozicionari" nego fašisti iz DPS-a i policije zajedno
29.06.2020 02:33
Analitičar iz Pinčića
Analitičar iz Pinčića: "....Иако са озбиљним политичким амбицијама, та структура годинама ишчекује ”повољан” расплет ситуације". Može li se u ovoj rečenici profesora Božovića pronaći "naš" brat Cakan ? Pitam radi birača iz Pinčića i Sutormana ;)
29.06.2020 02:48
Mit
Mit: 100 hiljda ljudi haha. Iskazali ste protest ok, pokazali ste lice nastavak cetniclih ideologija. Izbori su 30.8. dobice te zajedno svi 25-30% df, demokrate, snp. Sto ce te tada!? Kako to da vecinski pravoslavan narod odobrao prije Mila ( Miraša) nego četničku idologiju? Ne zanosite se. Ima dps ponizi kao nikad do sad. Kad Dps ima da brutalno sprovode ovaj zakon do kraja. Budvu ne mozete odbraniti, ulcinj vam srusise.. Dje vam je taj narod!? Ne moze ništa 20-25% naroda ništa, nego da prihvati i ponizi se vecinom.
29.06.2020 08:47
Ана
Ана: Професор је највеће интелектуално благо које има Црна Гора. И изван ЦГ, наравно! Генијално добар, бриљантан текст.
29.06.2020 10:18
Dzoni za mit
Dzoni za mit : Drps je pojedinacno naj slabija partija da im nije siptara i muslimana i podguz partija s d sdp nebi cenzus presli mozda ce kilo opet da placa karte siptarima iz amerike da dodju da glasaju za njega ko i za lazni referendum da je vjecna crna gora ali bez kila smrada duska dugouska i ostalih balegara
29.06.2020 12:57
Rijecanin
Rijecanin: Ovi izbori zaista jesu sudbonosni.Svi koji su su do sada glasali za DPS,a krsteni su,vjernici,djeca im se vjencavaju u nasoj Crkvi,ovoga puta biraju izmedju Mila i Boga...Zaista nevjerovatan "duel", ali eto,dotle smo dogurali....
29.06.2020 15:26
Osman
Osman: Za Anu, ako je profesor dobar odvedi ga kući pa ćeš vidjeti o kakvoj dobrotu se radi.
29.06.2020 16:09
Kamena Rovca
Kamena Rovca : Dasmo pametni ko sto nijesmo pa da ovaj čoek bude naš presjednik države ili vlade.
29.06.2020 16:42
Realno
Realno: Da nema prodatih poturica nikad lopovska drps sekta ne bi vladala ovdje!
29.06.2020 18:47
🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦🇭🇷🇭🇷🇦🇱🇦🇱
🇲🇪🇲🇪🇧🇦🇧🇦🇭🇷🇭🇷🇦🇱🇦🇱: Mnogo smo jaki za vas saku jada Crnogorci, Bosnjaci, Muslimani, Albanci, SD, SDP i ostali gradjani koji nisu partijski angazovani ali ❤️❤️🇲🇪🇲🇪 to vam je70-75% tako da dzaba potpisi litije molebani crkve i navijaci iz 🇷🇸🇷🇸 i one genocidne tvorevine poraz je neminovan u prevodu dzaba ste krecili i litijali i arlaukali. 😭😪
29.06.2020 23:39
Drndoje
Drndoje: Ovaj tekst treba procitati vise puta, kukavice i izdajnice da se prepoznaju. Bravo profesore Bozovicu!! Pero ti se zlatilo
30.06.2020 09:47
za drndoja
za drndoja: Vazda se drndo i nikad ne prestao,neuki tikvane.Eto citaj ,da ako se edukujes.
06.07.2020 14:35
Ja
Ja: Mozete lajat koliko hocete! Vama su kost u grlu muslimani i albanci uvijek bili! Mislite da ih procerate ka po Bosni i pokoljete! Sad bi i Crnogorce! Kad ne bude drugih , vi cete medjusobno se poklat!! Vi bez toga ne mozete!! Svakih 30 godina !!!
06.07.2020 21:47
Ja
Ja: Sto se tice prodanih poturica” pa to ste se vi prodavali!! Vazda za guzicom i interesom isli!! Nijesu dosli Indijancida se prodaju turcima no vi!! Sto ih toliko sada mrzite!! Valjda vidite svoj odraz u ogledalu
06.07.2020 21:50
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar