Ћирилица Latinica
28.04.2018.
Колумне

Друштвене девијације угрозиле "листу приоритета"

Аутор: Редакција 3 Оставите коментар

Тотално обесхрабрен оним што се ових дана провлачи у јавности, а што је свакако, на овај или онај начин, у овој земљи неизбјежно везано за политику и што боље позиционирање код бирачког тијела пред долазеће изборе у пола црногорских градова, не могах да се не осврнем, елементарно на недостатак емпатије (код) бирачког тијела, а затим и на затварање очију доброг дијела те исте јавности, пред јако битним проблемом, да не кажем, и једним од акутних проблема црногорског друштва.

 Као неко ко тежи правној и грађанској држави, самим тим, и држави у којој ће сви бити једнаки, како пред законом тако и у остваривању права и обавеза, питам се, гдје се загубила "листа приоритета" владајуће номенклатуре и њених следбеника, подржавалаца и гласача.

Зар право на живот није основно људско право? Зар право на лијечење није основно људско право? Зар (у) једној Држави (са великим Д) нешто може бити прече од њеног примарног чиниоца - грађанина? И то оног најмањег и најмлађег, оног који ће сјутра бити научник, љекар, писац, професор, пилот, спортиста, новинар, судија, односно, стуб те исте Државе. Или постоје и грађани другог реда?!

Свједоци смо стравичних друштвених девијација, замјене теза када су приоритети у питању, што не рећи, и општих друштвених и људских вриједности.
Да будем конкретан.

Последице пласмана црногорског кошаркашког првака у Евролигу сносиће сви грађани Црне Горе, неки мање, неки више, а неки највише.

Наиме, Управа подгоричког клуба, и сама затечена епилогом овогодишњег финала АБА лиге нашла се у небраном (финансијском) грожђу које би грађане Црне Горе могло да кошта најмање 4 милиона €.

Дакле, дотична Управа је тражила подршку и помоћ, дакако финансијску, најширих црногорских структура, превасходно, Владе Црне Горе.

Одмах се огласио и прајм министар Владе ЦГ са изјавом како Влада неће жалити да одријеши кесу (свих црногорских грађана, тј. пореских обвезника) да тој намјери Управе црногорског кошаркашког првака помогне да се оствари. Логично се поставља питање: ко је овдје луд?!

У којој озбиљној правној држави (не на папиру правној, као ни еколошкој) Влада земље која је задужена преко 65% БДП помаже финансирање приватног спортског колектива док јој се дјеца лијече путем СМС порука?

То је само једна од "милион" ствари које на листи приоритета не види онај коме је посао да то види. Задржаћу се на томе.

Већ дуго смо свједоци разних апела за помоћ дјеци из Црне Горе који нису имали среће да живе нормално и безбрижно дјетињство и њиховим родитељима који немају могућности (читај новца!) да их лијече у иностранству.

Већ добрано осиромашени грађани Црне Горе и кад успију да одвоје еуро, два, за неку од те дјеце, наше дјеце, већ се појави неколико нових и то постаје борба с ветрењачама. Држава то гледа и ћути, и не предузима ништа, па се агонија несретних родитеља, али и друштва у цјелини, наставља унедоглед.

Питање је само: ко је следећи? А болест је свачија. Не зна за партијску припадност. Може се десити било коме. Зато, ако не вратимо државу грађанима, ако систем не буде једнако доступан свима, црно нам се пише.

Све ово важи и за улагање у младе спортисте који колико сјутра треба да буду носиоци славе и успјеха саме државе, да буду примјер онима који ће тек доћи.

Само искрена брига државе и улагање у нашу дјецу гарантују дугорочни успјех, све друго је заблуда.

Размислите о томе грађани јер баш ви сјутра можете осванути са истим проблемом. Држава мора бити држава свим својим грађанима а не само привилегованим структурама на власти.

Треба ли личним иницијативама појединаца и хуманитараца препустити здравље наше дјеце или се окренути прављењу једнаких услова за све?

Коментари
Bobana Pančic
Bobana Pančic: Odlična analiza !! Veliki pozdrav .
28.04.2018 10:16
3 -B
3 -B: Nije problem u analizi nego nema rešenja za ove lopove i poslušnike novog svetskog poretka
28.04.2018 18:18
Laki
Laki: Bravo Saša!
29.04.2018 13:48
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar