Ћирилица Latinica
25.02.2018.
Колумне

Дашо Дурутовић о „миноловцима“ НАТО пакта у Бару: Непријатељски бродови неспокоја

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

Пише: Драгутин – Дашо Дурутовић

Од малих ногу сам у Бару. Иако нисам рођени Приморац, то сам постао, јер једном кад сам угазио у море никада нисам из њега изашао.

Ево ,након пуних 45 година још је со на мојој кожи. А, ко воли море воли и бродове . Брод је посебна категорија.  Бродови  се рађају и умиру.  Они имају душу . Некада са собом у дубине воде своје посаде, посебно капетане. Уз море сам и ја постао капетан и заволио бродове.

Чак у морнарици постоји обичај да се приђе када брод пристаје и прихвати ланцан, пандул, коноп... Да се брод лакше веже.

Ових дана су у мој Бар упловили бродови које никако не могу да волим. Ратни, непријатељски, са ознакама од којих ми се леди крв у жилама . Но, имам потребу да се вратим мало у прошлост.

Година  1988, вријеме СФРЈ, пред мој одлазак у војску.  Љето, ништа није наслућивало догађаје који су услиједили пар година касније .

Тада се играло било Европско првенство у фудбалу. По кафићима се тога љета гледао фудбал , мада Југославија није учествовала . Свако од нас је имао свог фаворита. Навијало се за стране репрезентације. Посебно је била популарна моћна Холандија са Ван Бастеном на челу. Овдје, ипак, не бих да свједочим о фудбалу, већ о нечему сасвим другом – духовном, менталном, и надасве идеолошком склопу људи.

О чему се ради:

У финалу такмичења састали су се СССР и Холандија . Холандија је била боља, а ми који смо пратили фудбал,  финале смо гледали у у кафе бару „ММ“ на барском корзоу. Јадна група момака је навијала за Холандију, друга за СССР, односно Русију . Тада није било подјела идеолошких и других које су данас присутне и које се преносе на спорт . Тада смо сви живјели у „Братству и јединству“ .

Па ипак, неко је и тада више волио Русију, неко Холандију. Чиме је то било условљено? Да ли фудбалским умијећем мајстора из Холандије ? Не бих рекао! То је био тест припадности духа!

Да, ја сам свим силама навијао за Русију, односно СССР, други неко за Холандију . Пар година касније сви они момци који су навијали за Русију су били на једној страни идеологије, политике, војске, мишљења, а они који су навијали за Холандију на другој. Тако је остало до данас.

Навијачи Холандије са те терасе из 1988. и данас навијају за НАТО пакт . Њима не сметају бродови у барској луци. Мени сметају!  Чак и да није било агресије на нашу земљу 1999. једнако бих о њима мислио .

Увијек се сјетим оног чувеног филма „Окупација у 26 слика“. И ту је дошло до разлаза старих другара. Свако је отишао на своју страну и обукао униформу којој је био склон. Тако и данас, гледам ове који себе називају војском МНЕ, како трче и падају пред НАТО бродовима.

Питам се да ли су, и коме дали заклетву? Да ли су дали заклетву ЈРМ па је погазили ? Памтим и Хрвате који су 1991. године одступили са војском и морнарицом из Хрватске, јер нису хтјели да погазе заклетву. Ови данас не мисле тако . Дошао им НАТО, савезник . Немам ријечи.

Сви знамо да су нас гурнули у НАТО противно вољи макар 85 посто православаног становништва. Неко ће рећи не живе у МНЕ и у Бару само Православни. Тачно је то. Али моји драги суграђани других вјера су доминантно за НАТО.  Знате ли зашто ? Тај исти НАТО убија припаднике њихове вјере по свијету, ископава им државе и домове због нафте и других разлога...

Али, небитно је то. Важно је да је НАТО против Русије. Било би депласирано причати о томе ко је НАТО пакт и шта представља. Свакако је непријатељ;  војни , духовни, морални, сваке врсте...

Ти бродови су пуцали на нашу земљу и дјецу, без разлога да подрже насилну сецесију дијела наше територије да помогну оружану побуну и тероризам. Не да помогну Албанцима , већ ради својих имеперијалистичких интереса . Због тога су и нас примили, да пркосе Русији.

Свеједно, како тада,  тако и данас ми волимо, односно ја волим Русију. Тако ми налаже дух, вјера, наслеђе, васпитање...

Са истока сунце сија,  тамо је Русија . То је природно макар мени и припадницима мога народа . За остале питам се да ли важи оно - „Под Румијом три су вјере , оне неће да се дијеле“ ?   Подсјетићу у исто вријеме, веома намјерно, на чувени афоризам легендарног Баранина Николе Шарановића - „Брат је мио које вјере био, само да није Србин“...

Ето, то је мјерило савременог Монтенегра.

(аутор је адвокат)

Коментари
Jasmin
Jasmin: Veoma racionalno objasnjenje gospodine advokate. Ovdje nema ko sto da se ljuti. Ne vidim nijedan razlog da bilo koji Musliman u Crnoj Gori ima simpatije prema Nato paktu koji je vise dusmanin Muslimanima nego Pravoslacima. Katolike razumijem, ali oni su u procentima nebitni za Crnu Goru. Podrzavam vase stavove isto kao i stavove gospodine Mirze Kurgasa istim povodom sto sam procitao ovdje na istom portalu. Treba nesrecnicima pokazati zube a pravda ce pobijediti prije ili poslije u to ne treba da se sumnja sigurno.
26.02.2018 00:11
Drago
Drago: Nista da se doda ni da se oduzme. Advokate, aferim za ovaj tekst !
26.02.2018 00:49
mirko,
mirko,: Gospodine DASO, vas tekst se nekome dopao, ali nekome ne, to je samo vase misljenje o Natou sa kojim mi mnogi ne slazemo., to da je 85 posto stanovnistva protiv Natoa nije tacno, jer referenduma nije bilo i neznam na osnovu cega temeljite takvu prepostavku, mnogo nas Crnogoraca podrzava Nato i to je gotova sttvar.
26.02.2018 14:02
za Jasmina mirko,
za Jasmina mirko, : postovani Jasmine, apsolutno nema veze jeli neko, musliman ili pravoslavac da bi imao mis;ljenje o Natou pozitivno ili negativno, neznam zasto bi tim '' nesrecnicima '' trebalo pokazati zube, za vasu obavijestenost NARTO su osnovale zemlje pobjednice nad fasizmom, a to sto je Nato bombardovao tadasnju SRJ bilo je zbog politike Slobodana Milosevica, u tom bombardovanju CG je ostala postedjena u odnosu na Srbiju, nazalost desilo se Murino i ona nesretna djeca i onaj vojnik u DG.
26.02.2018 15:04
Ratko
Ratko: Daso, nadamo se da ces stati na celo velike koalicije i povesti Bar naprijed. Basta ti, za DF ionako samo Srbi glasaju. Daso je favorit barskih Srba !!!
26.02.2018 21:55
mirko
mirko: Ali nema barskih tkz srba toliko , da bi ikad mogli pobijediti.
27.02.2018 12:17
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar