Ћирилица Latinica
11.04.2018.
Колумне

Да ли је Ђукановић донио благовијест ?

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар


Пише: Саша Стојановић

Некако тихо и помало стидљиво, у наш мали град стигло је прољеће 2018. Са њим, али много бучније и мање стидљиво, стижу и избори, односно, предизборне кампање, омиљени црногорски спорт.

Тако смо ових дана свједоци разних представа, великих ријечи и још већих обећања, опањкавања и теорија завјера, али и путева који воде у свијетлу и много љепшу, европску будућност.

На том фону, наш мали-велики град је у Велику суботу, на Благовијести, посјетио и предсједнички кандидат владајуће коалиције, М.Ђ. Иако се многи у њега куну као у Исуса, није Ђукановић на магарцу ушао у Бар.

Успорило би то саобраћај (и европске интеграције) и закрчило европски сређене саобраћајнице, нарочито оне које гравитирају улазу у град.

Учинио је то као и обично, у блиндираном аутомобилу мат боје, какав користе сви омиљени владари у демократским земљама.

Претпостављам да је Ђукановић стигао рано. Требало је времена да се обиђу сви гиганти барске привреде које је његова политика за ових 30 година избацила у орбиту економских висина.

Љубазни, добро расположени и нимало лијени домаћини, такозвана свита, свог омиљеног кандидата, с обзиром да је било рано јутро, одвела је прво до фабрике уља и сокова "Приморка" у Старом Бару.

У пекари која ради у склопу фабрике, и која својом производњом снабдијева јадрански дио Црне нам Горе, Ђукановић је са свитом доручковао разних ђаконија, какве једна врхунски опремљена пекара само може да понуди. После обилног доручка, обишао је погоне уљаре и сокаре гдје су му одушевљени радници клицали и посипали га цвијећем.

У знак захвалности што примају плате мало ниже од европског просјека, задовољни радници су му спремили пакет надалеко чувеног барског маслиновог уља и два пакета још чувенијег сока од нара "Приморке" из Бара.

Одатле је Ђукановић са свитом отишао видно задовољан и запутио се у "Румијутранс" гдје се дуго задржао са шефом возног парка, бројећи камионе који 24 сата дневно обављају превоз роба и врше услуге свакојаког транспорта.

Пошто је већ било подне, што у Црној Гори значи и вријеме за кафицу, љубазни домаћини су драгог госта одвели у један од многобројних објеката УТП "Избор" гдје се уз неизбјежни дојч и сок од шипка разговарало о будућим плановима развоја нашег града.

После лаганог подневног одмора пут је даље водио у просторије "Бар-биља", једног од најуспјешнијих извозних предузећа у ЦГ, гдје су Ђукановића частили разним чајевима и љековитим травама, за случај да му се деси промаја на неком од предизборних скупова које ових дана организује по Црној Гори.

Одатле је свита свратила до барског погона цетињске "Кошуте" гдје су Ђукановића дочекали раздрагани радници и поклонили му најновији модел ципела за сезону прољеће-љето 2018 са лагера чији је контигент спреман за извоз, на, толико хваљено, европско тржиште.

У новим ципелама пут је био лакши и водио је право у дирекцију поморског гиганта "Прекоокеанске пловидбе", гдје су Ђукановића дочекали са само једном дилемом.

Како дати име новом броду у флоти која већ броји 22 брода са именима свих црногорских општина? Ко ће однијети превагу: Зета, Тузи, Сутоморе или Петровац?

На слатке муке су га ставили домаћини, но и поред најбоље воље нисмо успјели да сазнамо име новог брода који из далеке Кине ускоро стиже на лучке гатове и на коме се очекује да запослење нађе неколико десетина помораца из окружења, јер су наши поморци одавно упослени по страним компанијама.

Видно задовољан оним што је видио, Ђукановић је пожурио до ХТП "Корали" не би ли себи и својим најближим сарадницима обезбиједио љетовање на домаћем мору а под повлаштеним условима, али га је дочекао "хладан туш".

Сви капацитети овог ХТП су распродати још крајем прошле године тако да је пред нашим туристичким радницима веома дуга и успјешна сезона, што је Ђукановић са задовољством констатовао.

На крају обиласка гиганата барске привреде намјерно је остављена јединствена "Лука Бар", фирма са преко 4000 радника.

Ђукановић буквално није могао да се креће кроз шпалир задовољних радника. Сви су хтјели да са њим промијене ријеч и захвале му што је тако зналачки водио привреду и економију у којој све цвјета, и по којој је Црна Гора препозната као лидер у региону.

Вјерујем да би и наши преци, који су тешким физичким радом и животом остављеним на овим гатовима, уградивши себе за сва времена у историју Луке, били поносни и задовољни начином на који је Ђукановић водио и сачувао барску привреду.

Ноћ се примакла и остала је само формалност. У спортску дворану "Тополица", на побједничку конвенцију кандидата владајуће коалиције, М.Ђ. похрлиле су ријеке задовољних људи, радника и сељака, студената и пензионера, Барана и досељеника с правом гласа.

Помало уморном али видно задовољном Ђукановићу међу толико срећних људи, остало је само да поентира.  Христос Воскресе -Ваистину Воскресе!

 Шалу на страну. Добро позната слика девастиране барске привреде и оних који су је својевремено чинили, говори више него све ријечи просуте те ноћи у барској дворани "Тополица", из уста Ђукановића или било којег његовог говорника.

Запаљива и ретро демагогија, и испразна реторика коју Ђукановић користи уназад 30 година уочи сваких избора, а која доживљава козметичке промјене и благе метаморфозе примјерене датом тренутку, показало се, његов је једини адут код већине једва писмених гласача који су његов главни ресурс и упориште свих ових година.

Без програма, без јасне идеје, држећи се, као папагај, приче о европском путу, Ђукановић као да не види сурову реалност коју живимо и која је за (већинску) Црну Гору далеко од европских постулата, вриједности и стандарда, којима реторички, толико стреми.

Политика коју је Ђукановић водио ових 30 година донијела нам је крваве улице и преживљавање од 2.09€ дневно, а ни то већини није доступно. Да ли Ђукановић уопште живи у земљи чији предсједник пледира да постане и да ли га је неко из његове свите обавијестио о де фацто стању ствари?

Непримјерено је иоле озбиљном политичару на власти бавити се другим политичким субјектима кроз ружне конотације а камоли пљувати по њима, што Ђукановић једино и чини на својим скуповима, не пристајући да буде мета критика за све што није радио добро, као најодговорнији у држави, већ се поводи за поштапалицом како је напад најбоља одбрана.

Прихватити одговорност је непознат појам за црногорску власт чија је М.Ђ. перјаница.

Ђукановић говори и о младим људима којима треба пружити шансу да "својим знањем оплемене јавну сцену" а годинама му исти људи обнашају власт, само се ротирајући из министарства у министарство, из кабинета у кабинет.

Једини млади људи из редова његове партије широј јавности су познати као плагијатори и идолопоклоници његовог лика и дјела и као такви сигурно нису нити могу бити примјер било коме.

С друге стране, Ђукановић намјерно заборавља да се већ 11 година кити туђим перјем тако што је туђу идеју својом политичком моћи, али и дискутабилним референдумом, спровео у дјело и на ловорикама тог политичког исхода још увијек некако преживљава, и прежвакава то обраћајући се својим симпатизерима и истомишљеницима али и цјелокупној јавности.

Ко год не мисли његовом главом а приори је против Црне Горе, што неће нити може бити, јер М.Ђ. није и никад неће бити Црна Гора.

Ђукановић стално потенцира флоскулу "да све што је засновано на мржњи не може водити ничему добром" а управо он сије мржњу међу својим грађанима непрекидно правећи подјеле и измишљајући непријатеље, што унутрашње што спољашње.

Наслушали смо се прича о четницима и партизанима, гледамо сапуницу "Државни удар" какву не би смислили ни аутори трећеразредних шпанских серија, увучени смо у НАТО пакт вољом мањине, задужени смо преко 65% БДП, имамо незапосленост која стално расте и исте људе који се годинама богате преко наше грбаче, мајке којима су отете доживотно додијељене накнаде, корумпирано судство, распало здравство, понижено школство, инструисане и немоћне синдикате.

Те ноћи у Бару, прозивајући један политички субјект М.Ђ. без имало стида рече како је данас неморално говорити о похари. М.Ђ. о моралу?!

QУО VADIS ЦРНА ГОРО?!

Да ли је Ђукановић те ноћи у Бар донио благовијест за већинску Црну Гору, знаћемо већ 15. априла око 22 сата. Хоће ли бити политичког земљотреса?!


 

 
 
 
 
 

Коментари
Barak
Barak: Au Sasa Stojanovicu, kako si ga sašio ! Bog ti pomoga' ! Milo, posto si danas ?
11.04.2018 11:50
Mirko
Mirko: E moj Stojanovicu, Barsku privredu je unistila politika Sloba Milosevica koju ste i vi veljesrbi podrzavali, Prekookeansku plovidbu takodje, sankcije koje su bile uvedene neprirodnom savezu zvanoj SRJ i mnogo toga, Milo nije kriv za nista a uvijek cemo ga postovati jer je spasio CG od bombardovanja i obnovio nasu vjekovnu drzavnost i nezavisnost, poslije 15 cete se vi mnogi ponovo umiriti i biti spokojni.
11.04.2018 11:59
kkk
kkk: A sto nam to obecavaju ovi koji bi da skinu DPS i Mila, nikako da nam konkretno objasne sta bi oni to ucinili i kako bi nas izvukli iz ove '' katastrofalne '' situacije kako vi pisete, ja ih jos ne cuh, vjerovatno je vracanje '' srpskim'' korjenima recept haaaaaaaa
11.04.2018 12:04
Špiritus
Špiritus: E moj Mirko ... Koliko neistina i gluposti izreče, svaka ti čast ! Ipak, pobjedu odnosi "neprirodni savez zvani SRJ". Kako su ti kući? Spavaš li popodne? Podji do dr. Masoničića, da te zamolim ...
11.04.2018 14:20
За kkk
За kkk: Коријенима се не може вратити. Коријени су ту. Коријени су у крви.. Коријени су у нама. Не твоји очигледно. Такви немају коријена. Па ни лишћа...
11.04.2018 15:05
Stingray
Stingray: Za Mirka i drdpesove sektase: Jeste u pravu si,vjerovatno je Milosevic ukrao pare Primorke i poslao ih Vlahovicu. Vi ste oslijepljeli od tolikog idolopoklonstva vasem svevisnjem ocu Djukanovicu,i mozak vam je ispran pa samo bulaznite o evropi a niste u stanju proizvesti litar ulja.
11.04.2018 15:18
SrbIN
SrbIN: Bravo!Vrhunski tekst,sve je apsolutna istina.Za njega lopova mogu samo glasati lopovi i poltroni ispranoga mozga.
11.04.2018 15:36
bijeli
bijeli: Bravo Saka!!!
11.04.2018 16:20
Aleks
Aleks: Saka svaka ti je Njegoseva
11.04.2018 16:59
Slobo
Slobo: BRAVO Stojanoviću!!!Za kkk .Opozicioni kandidati nemaju mašte kao Milo da toliko obećavaju,sjetimo se svih njegovih obećanja i uporedimo sa učinjenim.Mirku je Slobodan Milošević kriv za sve,šuška se da je i u ovo klizanje magistrale u zelenom pojasu upleo prste /kažu dobro obaviješteni u DPSu/.
11.04.2018 20:27
za Sloba
za Sloba: Jeste Slobodan Milosevic i njegova politika velikosrpstva je unistila i Crnogorsku privredu, na svu srecu izvukli smo se iz tog zagrljaja, i danas je Crna gora najprosperitetnija zemlja Jugoistocnog Balkana, sa najvisom prosjecnom platom BDP, koliko vidimo kolone radnika iz Srbije, BIH, Kosova i Makedonije dolaze u CRNU GORU da rade zimi i ljeti, a vama najvise smeta sto CRNA GORA nije po vasem veljesrpskom ukusu i 27 izborna jedinica Srbije, e na to zaboravite , i Milo ce vladati sve dokle postojite vi kojima je milija strana drzava od vase sopstvene otadzbine.
12.04.2018 11:07
malavita
malavita: Saka munjo, sašio si ga ka' Zdravka! Svaka ti dala nakon ovoga (ako ima još koja da nije).
14.04.2018 11:16
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar