Ћирилица Latinica
23.11.2020.
Колумне

Дритан је битан - за одржавање Милове државне грађевине!

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

ПИШЕ: Емило Лабудовић

Што човјек гази све дубље у ријеку живота, свјесно и несвјесно све више има потребу да сјећањима на прошлост, на дјетињство и младост, држи главу изнад воде и да се, као топац за сламку, држи за најдраже успомене. Ослушкујући ехо тих времена, све чешће чујем глас покојне мајке и њених прича којима ми је, док су напољу бјешњели вихори снијега, призивала сан на очи. Међу бројним бајкама и причама које су њеним казивањем попримале снагу коју написане никад нијесу имале, посебно се сјећам оне о „Тамном вилајету“. Прича говори о пустињском каравану који је на свом путу забасао у „тамни вилајет“, газећи по неком камењу.

Док су се батргали путем, зачули су глас из мрака: „то камење које газите ко понесе – кајаће се, ко не понесе – кајаће се“!. Неки су размишљали да је, кад ће се већ кајати, залудно носити каменчуге, док су други, вођени знатижељом, одлучили да понесу макар по један, чисто да виде чиме је то камење вриједно кајања у обје варијанте. Кад су изашли на свјетло дана, открили су да је ријеч о драгом камењу. Они који нијесу понијели, кајали су се што не узеше макар један, они који су понијели, кајали су се што не узеше макар још један.

Сјећајући се те приче, све чешће ми се намеће поређење са актуелном политичком ситуацијом након изборне „побједе“ и заврзлама око формирања нове владе. Једноставније речено: ко не узме Дритана – кајаће се, ко га не узме – кајаће се! Да је Дритан битан, знало се чим су се збројили резултати, али да су његова четири мандата важнија од осталих 37 до мјере која значи уцјену типа „узми или остави“ измицало је не само политичкој већ и елементарној здраворазумској логици. Али, политичка пракса и у много срећнијим државама зна и за такве примјере „вредновања“ изборног резултата када је језичак на ваги скупљи и од саме ваге. Оно што чуди је слијепа вјера оних који у хору понављају „или Дритан или кам бек Мила и фамилије“ не виде да исту уцјењивачку снагу има било који посланик са већинске листе „кота 41″, и да је сваки од њих, у било којој ситуацији, за избор и опстанак Владе битан ништа мање од Дритана и Јелушићке му. Та неумољива изборна и политичка математика, међутим, губи се у какофонији која прати игроказ око избора нове Владе и своди се искључиво на Дритана и његову битност.

Али, и од те саме „битности“ која је неспорна (таман колико и било чија са побједничке листе) битнија је унапријед дефинисана и „неупитна“ (што би рекао Мило) позиција за коју је Дритан битнији од свих других. Сектор безбједности или ништа, којевитеза Дритан и „дританчићи“ јер је он и само он богомдан за ту намјену и само он је довољно пријатељ Црне Горе који ће је спасити од заклетих душмана из лијевог скупштинског крила које дијели са њима. Само је Дритан довољно прозападан, пронатован, проевропски, да обезбиједи сигурност Милове државне грађевине, да јој ни цигла не зафали. У противном, ето Мила опет.

Као неко чији су прађедови и ђедови ову исту Црну Гору отимали и гробовима бранили од његових прађедова и ђедова (није по сриједи никаква националистичка пизма већ пука историјска истина коју чак ни Шербо не може да порекне) питам се како смо као народ и као држава опстали без Дритана? Како је Црна Гора, која траје ево вјековима, статус „вјечне“ стекла тек са Милом и Ранком, а дефинитивно потврђена Дританом? Како је уопште опстала поред оволико непријатеља које је сама „родила“ и који су јој и сада толика опасност да је само Дритан може сачувати?

Дритан је, на први поглед, симпатичан момак. Дрчан, окретан, елоквентан, образован, насмијан, рођен за шоу на политичком „стејџу“, али чак и да га замислим на бијелом коњу не могу да га доживим као витеза који спасава и буди „трнову ружицу“ из стогодишњег сна. Чак и када, онако скрушено и скромно, призна како је способан и спреман „да нам се нађе и да нам учини“ прихватајући се бремена одговорности које само он може да изнесе. У ту његову способност ме није убиједио ни мандатар који се, мимо свих хришћанских канона, баци каменом на оне који га носише на раменима и одрече их се. Јер, да је Дритан доказани „експерт“ за безбједносни сектор знао би још понеко осим мандатара. Чуло би се у Скупштини, писало би у новинама, причало би се по граду; „мала“ је толико мала да се у њој зна колико ко кварних зуба има а камоли ко је за шта „експерт“. Али, ево, дозволићу себи да сам незнавен и необавијештен и да ми је можда промакла чињеница да је Дритан битан и по томе а не само по чињеници да може да уцјењује.

Како год, ко узме Дритана – кајаће се, ко га не узме – кајаће се такође. А кад се вратим причи са почетка овог текста, још као мали схватио сам да су се, ипак, мање кајали они што понијеше макар један камен. И тако, између Мила који је, наводно, отишао и Дритана који је за то да се на Милово ни сјенком не баци, бирам Дритана, шта год то значило и шта год то донијело. А кајаћу се, знам поуздано.

(ИН4С)

Коментари
Brailovic
Brailovic: Nikad vjere u takve sa danajskim poklonima kao sto je Dritan. Ipak je on šiptar, to nikad ne gubite iz vida.
23.11.2020 09:33
Alkatraz
Alkatraz: Bravo Emilo. Drugim rijecima - Dritan je nuzno zlo u ovoj situaciji. Gori od DPS-a, pokazace vrijeme.
23.11.2020 09:35
Ciko Babaroga
Ciko Babaroga: Citam ovaj tekst i vidjeh sliku i ja se vratih u djetinjstvo moje gospodine Labudovicu. I sjetih se da ste mi vi gopsodine Labudovicu kvarili to djetinstvo i toliko ste mi urezani u pamcenje da vas ja a vjerujem i dostina moje generacije ne moze zaboraviti taj vas glas i te malene ruke za tv govornicom u studiju. Uvjek sam se pitao kako tako mali covjek rastom cita ovakve ratnicke junacke tekstove pune mrznje prema nekim ljudima samo zato sto se drugacije zovu, i bodri neke ljude preko tv ekrana koji idu da ubijaju druge ljude. Svaku emisiju laku noc djeco koja je isla prije dnevnika u 19;30 ste mi vi pokvarili svaki san tih godina. Ili mozda moji mama i tata koji su me pustali na moju 100 puta ponovljenu molbu da ostanem jos malo posle laku noc djeco. mama i tata ili vi??? Vi definitivno. Mislio sam da vas nema od stida da ste se povukli ali avaj zlo nikad ne spava uvjek je tu i neprestano radi nadji necin da zamuti. Isti ste vi kao ovaj protiv koga se sad borite vec 25 godina od kad ste se podjelili iz iste partije. Ja sam se zareko necu moju djecu ostaviti ovdje vama takvima da je neki naredni Emilo Labudovic plasi sa tv dnevnika ili djecu moje djece. Da neko ne shvati pogresno ovo zarekao sam se, da zarekao sam se moja djeca idu vani ako bog dragi da srece i oni a ni njihova djeca nece docekivati neke nove utvare poput vas i ljudi iz toga mracnog doba. Ipak ste vi samo jedan mali covjek sa tv ekrana bas mali, Babaroga djetinstava djece rodjene s kraja 70 i 80 godina prosloga vijeka koja su vas slusala 90 godina sa tv dnevnika posle djecije emisije laku noc djeco.
23.11.2020 09:54
Bagi1234
Bagi1234: Dritan je politicar neopterecen bilo cim i borac za opste dobro.Mislim da je srecna Crna Gora sto ga ima!Vi koji ovo citate zdravi i veseli bili ..cuvajte se koliko mozete jer niko ne zna dokle je korona spremna da ide testirajuci nasu izdrzljivost..imali 9 ili 99 godina.
23.11.2020 10:43
Бодин Србски
Бодин Србски: Да је вјечна наша права Србија, приморско-загорска Србија, као и сва Србија од мора сињега, до Суботице, Саве и Дунава!!!!!!!!!!!!!
23.11.2020 13:38
Bodin Srbski
Bodin Srbski: Dzabe rasrbice i pocrnogorice, pocrnogorčeni Srbi koji ste, po svojoj suštini, najobičniji Milovi janjičari, kljucate i lajkujete ove minuse kada bolno patite od kompleska da ste samo najobičniji naši Srbi iz prave Srbije, primorsko-zagorske Srbije!!!!!!!!!! Ha, ha, janjičari imaginarno-fantazmagorične Crne Gore koja je samo noćno-četinarski pojam srpske katunske nahije!!!!!!! I srpska Katunska nahija je dio prave Srbije, odnosno primorsko-zagorske Srbije!!!!!!!! Prava Srbija neće dozvoliti nikakav crnogorski separatizam jedinoj postojećoj Crnoj Gori, Katunskoj nahiji!!!!!! I ona je naša prava Srbija, ha, ha, ha......!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23.11.2020 14:11
rolls royce
rolls royce: Pobogu, Dritane šta se zamaraš sa ovim odnarođenim Crnogorcima, okreni pilu naopako.Onaj trampavac iz Washingtona za kog su skupljali dolare u nadi da će im biti od pomoći odlazi iz "bele kuće"Velesilu vodi katolik bitno drugačiji od Franje iz Rima sa kojim mogu manipulirati.
23.11.2020 15:14
KONDOROV LET
KONDOROV LET: Jos je ziva emilija pa laje isto ko 90tih sto je huskao ljude da idu u rat za mir on milijana baletic i perica djakovic su najveci krivci sto je CG omladina ginula na Dubrovackom ratistu jer su oni svako vece na dnevnik plasirali lazi da na granici ima nekolko hiljada Zengi naoruzanih do zuba i samo sto nisu krenuli u napad na H. Novi da bi se ispostavilo da nije bilo ni Z od Zengi. To je najveca bruka i sramota za CG i crnogorski narod i tu ljagu je tesko sprati i sad ovaj ima obraza da pise nekakve kolumne i ponovo huska narod ovog puta na Musimane i Albance. E pa emilija bas mi te zao sto je DRITAN I TE KAKO BITAN a ti nisi nikad bio i neces.
23.11.2020 15:24
Šestan
Šestan: Čika Babaroga ——- Bravooo za komentar!!! Svaka na mjesto!
24.11.2020 00:11
Banjora
Banjora: Emilo , znamo prognoze tebe i tvojih saradnika...znamo ko su vam bili favoriti ranijih godina ... Bolje ucuti bar do Nove godine...jer ce svako pomislite da navijate da se nista ne promijeni... Ipak si ti ponikao u DPS -u....
24.11.2020 00:16
Ivan
Ivan: Poruka za čika Babarogu. Čitajući vaš tekst suze su mi krenule na oči, sjećajući se svega onoga što nam je 30 godišnja vladavina DPS ostavila. Od ratova za MIr, šverca da preživimo, kriminalizovanih i korumpiranih ustanova i države dovedene na rub propasti. Živjeli smo u jednom poremećenom svijetu i taj sijet je nažalost izrodio poremećene umove. Čudimo se kakav je narod, nije ni čudo šta jeproživio svih ovih godina. Treba nam jedno kolektivno liječenje... Hvala još jednom na komentaru kojim ste me vratili u prošlost. ps da završim KO O ČEMU K...A O POŠTENJU.
24.11.2020 08:50
Božidar...
Božidar...: Sjećaš li se Emilio delijo momaka i ko zna kakav ljudski kvalitetu kad si iza Čejovića pred nejveću svetu teritoriju prelijepog dijela planete Zemlje koja se Crna Gora zove a čiji je naziv Narodna Skupština....i govorio zajedno sa njim OVO FAŠISTI NE BI RADILI... pozivajući tako mene koji sam bio u blizini i ti si me prepoznao...i poštenog pokojnog Božidara Tadića kada onaj junačina uputi jeje da gađa imenovanog...a onda posla ekipu iz Nikšića u Rožaj i plav da ruše lokalnu vlast...pa pošto ne uspe pr i dan drugi dan uze pravoslavni djecu ispred Podgoričana i Nikšićana....a ostalo znaš..a posle u toj Svetoj teritoriji si nam solio pamet...e pa je te javno izaziva na TV duel....pa da se jedan proleter...i skromni sa iskustvom političkim bogat penzioner sa tobom priča...jer ovo mi liči na priču iza leđa za što nijesam vaspitan...naravno ima još..jer.....znam a neću ovako iza leđa...nego direktno...nadam se da ćeš mi kulturno izaći u susret i prihvatiti rijetki izazov..za sada toliko...
24.11.2020 16:37
Nickname
Nickname: Emilo em imaš kretensko ime, em si etiketirani ratni huškač, sjedi dje si umna sirotinjo jer za ništa nisi patuljku isfrustirani i moralna nakazo.
24.11.2020 17:28
Радомир
Радомир: Како овим полуписменим мајмунима Емило набија комплексе. Што се препознаје ова стока антисрпска која лајкује све српске коментаре? Стоко! Мајмуни монтенегрински! Ако има Србина да му је ближи шиптарчина Дритан од Србина Емила тако му у дом пјевало мајмуну!!! Мајмунскоме!!!
24.11.2020 17:34
Viki za Radomira
Viki za Radomira: Gospodine Srpkinka sam, ali mi je blizi svaki dobri covjek ovoga svijeta koji ne misli zlo nikome i ne poziva na zlo bez obzira na boju i naciju i vjeru.Miliji svaki takav od ovoga Labudovica i svih kao on pa da Je 100 puta Srbin. Zbog ljudi kao sto ste vi se i desavaju ratovi zlocini i sva stradanja. Nije sve sto je tvoga i moga roda dobro i posteno i casno to je pogresan nacin shvatanja. Niti su drugi svi dobri i posteni.Dobro je dobro a zlo je zlo. E sad sto je vama zlo dobro to je vas duhovni sunovrat i ne citanje Biblije od pocetka do kraja. A slusate samo CG popove koji nisu bas dobri administratori rijeci gospodnje. Docim su i oni podrzavali i pozivali na rat prije 30 godina. Ja sam rat iskusila i ko ga zeli u kucu mu dosao eto.
24.11.2020 20:48
Seka
Seka: Iz ovoga teksta, zakljucih da je Dritan dragi kamen.😍
25.11.2020 01:14
Jovetic
Jovetic: labudovicu ratni huskacu I zlocincu...dace bog I na tebe da pane koja granata kao na dubrovnik...
25.11.2020 08:45
Бодин Србски
Бодин Србски : Да је вјечна наша права Србија, приморско-загорска Србија, као и сва Србија од мора сињега, до Суботице, Саве и Дунава!!!!!!!!!!!!
25.11.2020 16:01
DVA PAPAGAJA ~BiD
DVA PAPAGAJA ~BiD: Bodine crni sine da ti ides malo preko Drine pitao je Dodik za tebe ko da vas je jedna majka rodila pa srbujte ali necete jos dugo. Zivjeli Drasko i Dritan Bodin vise nije bitan.
25.11.2020 19:52
Vasilije
Vasilije: Gospodin Labudovic uzima previse slobode da,po mom misljenju nepristojno vrijedja druge,posebno one koji nisu Srbi.Iako se da zakljuciti da je imao i licnih tragedija porodicnih to ga ne opravdava za ovakve uvrede a previse umnih i postenih ljudi stoji iza Dritana tako da smatram da Vam ni ovaj portal ne bi smio dozvoliti da svoj nesporni talenat pokazujete na ovaj nacin!
27.11.2020 09:54
Dzoni
Dzoni: Trebalo je u to vrijeme odvratiti hiljade ustasa i hrvatskih koljaca da ne udju i naprave zulum nasoj Crnoj Gori da su htjeli Dubrovnik bi bio sravnjen legitimna odbrambena akcija nase vojske
10.12.2020 12:37
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar