Ћирилица Latinica
08.09.2020.
Колумне

Душко, е сад "врати" Милу "његову" плаву торбу

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар

ПИШЕ: Др Момчило Д. Пејовић


Ових „побједничких и празничих дана“, док исчитавам своје бројне биљешке, по вас цијели дан и ноћ слушам музику на неком старом радију са касетофоном. Појачах тон, јер на трен ми се учиње да чујем мени веома омиљену пјесму „Твоја кошуља плава“, од некада добро нам познате југословенске музичке поп-рок групе „Нови Фосили“.

Стихови из те пјесме остали су ми заувијек меморисани: „Твоја кошуља плава нек’ ме сјети неК мирише, кошуља плава неК умјесто тебе дише (...) чувам (...) твоју најдражу кошуљу плаву“!

А само пар сати прије те пјесме бијах се „занимао“ изводима из Душкових емисија из Лондона: „Заједно до слободе - питања и одговори“ и(ли) „разговор“ са гостима! Асоцијација више него (до)вољно инспиративна да од бројних наслова, које уредно биљежим, „укомпонујем“ и нешто о актуелној Миловој „најдржаој торби(ци) плавој“!

Неким случајем се потрефило да побједа удружене опозиције буде извојевана, како рече Душко, и без „снимка плаве торбе“!

Није баш тако лако нити једноставно било несмјењивом лидеру Д(Р)ПС-оваца и уједно „предсједнику свих грађана“ да повјерује у свој пораз, када је имао „институционалну предност“ уз све знане и „незнане“ спонзоре, сигурне гласове, марифетлуке, подвале, лоповлуке, куповину гласова и личних карата и тако даље и томе слично!

Предсједнику свих грађана“ за озбиљну бригу је и посебно му (нед)остаје, иако то не
признаје, „његова“ плава торб(иц)а, јер како нам рече: „не зна о којој торб(иц)и је ријеч“, а ње „нема и није је добио“ и „нијесте је ни ви видјели“ односно нико ни од грађана је није видио!?

Колико га разумјех учиње ми се да је „сугерисао“ или се хтио „похвалити“ да има
више „плавих“ торби(ца) за које само он зна! Такође, учиње ми се и да тада не бијаше ни много „заинтерсован“ за Душкову велику „спортску плаву торбу (...)“, као да са њеном садржином не би ни био много задовољан!?

Да не познајем његову способност манипулисања са чињеницама и политичку глуму коју исказује мимиком лица или „махањем“ руку, када је доказима притијешњен да брани и неодбрањиво, скоро па да бих му повјеровао, макар дјелимично!

Не само што не вјерује него не може „предсједник свих грађана“ да призна свој пораз и то онима које је до сада „стално побјеђивао“ имајући „сигурне гласаче“, коверте и бројне
„плаве торб(иц)е“!

А сада је једна велика „спортска плава торб(иц)а (...)“ постала њему „најдржа кошуља плава“, од бројних које је добијао, као „његова“ (за)остала код не тако давно његовог „златног спонзора“ и чува се, на сигурном је мјесту у далеком Лондону!

Могао би се „предсједник свих грађана“ и некако помирити са судбином па признати „изборни пораз“, али како оставити своју „плаву торбу (...)“ тамо у „далеком Лондону“ и то код свога „непризнатог пријатеља“? Црв сумња му је прорадио па се запитао: ко ту може  знати шта све може учинити „златни спонзор“ и „непризнати пријатељ“ у далеком Лондону и то са „његовом“ најдражом „плавом торб(иц)ом“? Како је могуће да он са још преосталом другом половином од мандата за „предсједника свих грађана“, који је пуне три деценије благовремено обезбјеђиван „плавим торбама“ које су биле „храна“ њему и његовим „изборним побједама“, сада остане без велике и маркиране „спортске плаве торбе (...)“, а за коју све су мањи изгледи да се може ње дочепати!

Веома би лако „предсједник свих грађана“ преболио тешки политички изборни пораз, али изгубити велику и маркирану „спортску плаву торбу (...)“, а са њом ко зна још колико таквих или њој сличних, е то он не може никако пребољети! Из тих, а не било којих других, разлога он зановијета и не признаје да је политички и лично поражен. Сада се довија на разноразне начине, већ одавно научене у политичким „игр(иц)ама“ и добро опробане у намјерно изазваним инцидентима на бројним мјестима и(ли) трговима са великим бројем „патриота“ упркос забранама НКТ-еа, да продужи своју власт и агонију само због губитка „његове“ плаве торбе!

Гле чуда, сада „предсједник свих грађана“ чак „дозива“ у помоћ Славка Перовића да
помогне својим „говорима“, сликом и ријечју, дозвољавајући пуштање снимака, њему и његовим члановима Либералног савеза, да на видео биму уз веома бучну музику кличу да је „угрожена држава и црногорска независност“ односно његово лично енормно богатство, које је опљачка(н)о својом тродеценијском владавином од њених грађана!

Наравно „предсједнику свих грађана“ није тешко и није му први пут, већ одвише лагано и небројено, заборавити на своју политичку прошлост и све оно што је чинио том истом лидеру Либерлног савеза на бројне забране и пребијања његових чланова!

Оставку на највишу државну функцију у његовом „много вољеном Монтенегру“ неће поднијети све дотле док не добије велику „његову“ спортску „плаву торб(иц)у“! А кад нико поред њега не буде, већ се сасвим осами, нека само она „уз њега спава“, за њега нека дише и мирише „његова торб(иц)а плава“!

Сви су изгледи да су Душко и његов стручни и адвокатски тим добро (пр)оцијенили укупну политичку, парламентарну изборну ситуацију и предвидјели побједу удружене опозиције када су својим савјетима одложили објаву снимка „плаве торбе (...)“, и то баш за оно што ће доћи послије изборне побједе односно великог политичког пораза, који је доживио несмјењиви седмоструку премијер и двоструки „предсједник свих грађана“!

Зна добро „предсједник свих грађана“ да „његова“ плава торб(иц)а, (за)остала код његовог „непризнатог пријатеља“ у далеком Лондону, може и хоће да га кошта много више од губитка новца који је у њој и(ли) државничке фотеље у коју је по други пут сјео!

Гдје је и код кога је „његова најдржа торб(иц)а плава“ пита се ових и питаће се још наредних дана, недеља и мјесеци „предсједник свих грађана“? Само да „његова плава торба (...)“ не угледа свјетлост дана што би га, сасвим је сигурно, потпуно дотукло!

Душко, е држао си „плаву торбу“ и сви су изгледи чувао ка` „своју“ и то преко мјере, скоро ће двије године! Е богме си „прекардашио“! Ма није „брате - непризнати пријатељу“ ако ћемо право рећи од тебе ни „пријатељски“, а ни „поштено“ што си је толико држао - чувао и то у сред Лондона! Зар се нијеси (у)плашио од толикога грднога новца и још понечега, а што се у њој нашло и што ти се (из)дешевало?

Много добро знаш, мада и ја од тога по нешто знам, да је могла и(ли) бити употријебљена још „само“ за ове парламентарне изборе од 30. августа 2020. године, које Д(Р)ПС-овци изгубише, а што (није)су мислили да ни у сну уснити неће да тако могу бити политички „потучени, пребијени и прегажени“ односно поражени и изгубљени!

А била им је дошла (по)моћ из дијаспоре и то повелика, мада не као она на покраденом референдуму и касније! И сада, као и тада, личних карата је (на)штанцовано толико да су их
издавали на хиљаде, све до самих избора. Неки, који „тобоже“ знају, кажу (из)давали су их и
на сам дан, „демократских“ избора! Само да таквих избора „демократских“ више никад не буде барем што се тиче разноразних подвала, махинација, продаје личних карата и тако даљеод стране Д(Р)ПС-оваца. Трговало се, веле, са личним картама ка’ за неку фудбалскуутакмицу финала лиге европских шампиона!

Као њихов „златни спонзор“, а он(и) ти и то признад(ош)е и још рекоше да нијеси једини и да је све почивало на „интересној добровољности“, Душко, ти најбоље знаш колико је „плавих торби“ требало за њихове „вјерне“ и одане еуро - новцу гласаче, макар за путне трошкове и смјештај! Тачно је, да није било као за референдум „неовисног Монтенегра“, на којему су се врећама - џаковима (из)носиле „паре“ и дијелиле, највише нашим гастарбајтерима у Њемачкој и земљама Бенелукса!?

Многи су од тих небројених џакова са „парама“ добро просперирали или „дијељењем“ наплатили што се и „подразумијевало“, јер „мед за уста и хладна пријења“, а камо ли живоме човјеку да руке не полете и „покупе“ по који штек -паковање које „испада из нагрижених“ џакова!

Треба признати и рећи да овога пута Д(Р)ПС-овци и њихов страначки лидер и „предсједник свих грађана“ нијесу тако немилице „давали“ новце нити их дијелили, јер су извјесно је дотоци од „сите - финог бијелога брашна“ пресушили, а знамо и да су неки који су се усудилу да склоне који „штек“ добили шаку у нос!

Шта се све не прича и шта се све чути неће?! И много строжије чуване државне тајне већ почињу да буду проваљене и отворене за јавност! А тек што ће, мало касније, услиједити када се отворе сви приватни и „држа(в)ни“ уговори, тендери, анекси уговора, кастоди рачуни?

Сигуран сам да ће се, поред осталог, и (до)знати ко је власник Сплендида, луксузног хотела са пет звјездица, иако нам његов извршни-главни директор у једном „интервјуу“ давно поручи и рече: „то никада нећете (са)знати“!

Томе сличан одговор добио је и некадашњи лидер Народне странке Н. Килибарда када је подавно у црногорском парламенту, са својим „експертима“ П. Дрецуном и Д. Шоћем, као „десном и лијевом руком“, галамио тражећи да му кажу „гдје су паре, господо (...) вратите паре“! Како тада тако и дан данас остало је званично, иако се мимо тога подоста зна незванично!

Биће хуке и б(р)уке, иако већ неки појединци унапријед себе протежирају, кандидују и стају у ред не само за „нобела или папу“ већ идуће године хоће и 13-то јулску награду, коју су „рекоше заслужили“ резултатима на „суђењу вијека за државни удар“, а која се првенствено дијели само „писцима“, присталицама или симпатизерима режима „предсједника свих грађана“! Зашто да поднесу оставке, кад су ту сви њихови резултати?

„Савјетују“ ме да се баталим писања! А ја докле год могу да „пишем“ и дишем ни на
који начин то им задовољство не могу приуштити , јер су ме ови поражени и одлазећи за три деценије њихове владавине много „задужили“, па сам им принуђен „кредите“ у редовним и једнаким ратама вр(а)ћати!

Ух, видим да одужих и мало се удаљих од теме, а то није добро макар због „уређивачке политике“ штампаних и електонски медија и портала, који ме благовремено (изд)вајају, па се ја „понекад“ на њих „мало“ наљутим али опет почнем да пишем и шаљем, па ко објави!

Готово да се све скоцкало, и изборни пораз Д(Р)ПС-оваца, плава торб(иц)а и омиљена„најдража кошуља плава“ са не тако ријетком плавом краватом као модним детаљем на одјећи „предсједника свих грађана“. Барем сам ја тако видио те његове омиљене одјевне  предмете, не рачунајући његова многа тамно плава или свијетло плава одијела у по неколико нијаси.

Душко, ако размишљаш на који начин се отрсити „предсједника свих грађана“ или му „помоћи“ онда му (п)одај „његову плаву торбу“! Можда она буде личне слободе „(с)пāс“ или може да му затреба за неке даље „изборе“, са којима би у „ладовини“ и нечујно „лијечио“ велику по(с)ловну и(ли) државничку главобољу!? А ко зна, можда ће и брзих дана морати да (до)казује да је своје енромно богатство, које како кажу прелази само једну, мада за њега тричаву, милијарду евра!? Биће да (до)казује да је све то стекао штедећи од премијерске или предсједничке плате, заједно са супругом као „штедљивом“ домаћицом и још сином као „(не)запосленим бизнисменом“, и по мало од „поштеног посла“ и бизниса којим се „бавио“ током краћих прекида током државничке каријере и то како рече „успјешно“ у фирмама, за које се не сјећа или накнадно се (при)сјети да их има или које нијесу његове нити се воде на његово име!

А у онима које су на његово име, колико га „сјећање служи“, није „обрну(т)о ни цента“!

Душко, имај разумијевања за свога „непризнатог пријатеља“, макар због вашег дугогодишњег дружења по свјетским реномираним, а за нас обичне грађане недостижним, дестинацијама!

Послије политичког пада на изборима, твој „непризнати пријатељ“ сада се нашао у веома тешкој односно безизлазној политичкој неприлици и личној невољи па је спреман да (за)моли за „враћање његове плаве торбе (...)“, како би спасио своју личну и политичку тродеценијску „репутацију“ и бројне афере приказао као „лични успјех и напредак“ у његовом „неовисном Монтенегру“! А та „плава торба (...)“, коју си чувао као „своју“ њему нека (при)пада, а и онако теби није више потребита, барем не онолико колико је сада њему од животне важности, посебно послије формирања нове власти!

Душко, е сад лијепо да „вратиш“ Милу „његову плаву торбу“, ако за Бога зна(де)ш, а„предсједник свих грађана“, вјерујем а и логично је, биће ти захвалан као и до сада!

Мислим да није ни добро имати тако велику „спортску плаву торбу (...)“ и у њој оно што је „његово“ и чувати је тако далеко у престижној финансијској дестинацији као што је Лондон!

Такође, мислим да би требао бити сагласан са овим предлогом мојим, мада изгледа ми и интуитивно осјећам да те нијесам „убиједио“, а јесам истински покушао, признајем!
Душко, имај у виду и још нешто, за „државника“ његовога кова, поставља се много озбиљно и важно питање, а оно гласи: Да ли има „право на (заслужену) енормну отпремнину“, а коју је сваки предсједник „привредног“ предузећа (у)грабио и узео па и „предсједник свих грађана“ ваљда има(ју) право? „Отпремнина“ му је, овим „по први пут“ политичким поразом на изборима, доведена у питање, па би сада са „његовом“ плавом торбом она могла бити макар „мало“ компензована! „Помогни“ другу и (не)пријатељу своме, јер „на муци се познају јунаци“!

Збогом и здраво да си! Не тражим твој писмени или усмени одговор, јер свакако да ћу га директно или индиректно „чути“ и разумјети у нека од твојих „ливе“ јављања из Лондона, а
можда убрзо, како најављујеш, и из Подгорице!

Коментари
Arso
Arso: I duska i mila u spuz
09.09.2020 20:57
za pisca
za pisca: Izvinite,nikad cula za vas,cega ste vi doktorant,jer od vas se ocekuje nivo,a vi ga ocito i nemate.Kakva mrznja i primitivizam sa kilometarskim clancima koji smaraju,da biste vi mogli olaksati sebi i likovati,pa makar uzdizali lopova Duska.
14.09.2020 14:49
Dr Momcilo D. Pejovic
Dr Momcilo D. Pejovic: "Za pisca"! Zao mi je ako nijeste razumjeli tekst. Pokusajte ga prociti jos jednom. Ako ga ne budete razumjeli onda nesto nije u redu sa vasim "dozivljajem"! Za mene nijeste culi! Ni prvi ni posljednji koji na taj nacin zele nesto spocitati autoru navedenog teksta. Naravno, nijesam doktorant i vi to sigurno znate, jer vrijeme interneta daje svima, koji po nesto znaju na racunaru, mogucnost pretrazivanja o autoru, piscu, doktorantu i tako dalje. Potrudite se i pretrazite, pa ako ne bude rezultata rado cu vam pomoci. Vase mi izvinjenje ni najmanje ne opravdava namjere sa kojima tako "naivno" zelite na sebe skrenuti paznju! Po malo ste, ipak, zlobni i mnogo vas ne zanima navedeni tekst. Dr Momcilo D. Pejovic, visi naucni saradnik u penziji
14.09.2020 16:54
Za doktora Momcila.
Za doktora Momcila.: Ni ja nikad nijesam cula za Vas. Provjeravala sam I kod nekih Akademskih gradjana da li vas znaju, Niko nikad cuo. Izgleda doktore da samo na ovakvim portalima vi mozete poslati. I pokusavati pridobiti na znacaju pisuci gluposti. Tesko narodu sa ovakvim samozvanim diktorima.
14.09.2020 21:01
Dr Momcilo D. Pejovic
Dr Momcilo D. Pejovic: Ne cuti za nekoga pa on to bio i doktor istorijskih nauka ne govori nista o onome koga vi i vas prethodnik "ne poznaju"! Nijesam zabrinut vasim ne znanjem niti poznavanjem samo onih koje vi birate i za koje mislite da su mnogo poznate licnosti ili su sa titulom doktora nauka i odredjujete njihovu naucnu referencu...! Ocigledno je da se nijeste htjeli potruditi da procitate pazljivo moje uputstvo ili savjet gdje se mozete informisati o DR MOMCILU D. PEJOVICU. Ne zelim takve osobe poput vas ni konstatovati u daljim komentarima sve dok se ne potpisete svojim licnim imenom i prezimenom ako se njega ne stidite! Nijesam vam dao ni najmanji povod da me vrijedjate nazivajuci me "samozvanim doktorom" sto bi moglo imati po vas veoma velike posljedice u redovnom sudskom postupku gdje biste dobili zadovoljstinu...! Ipak cu vas razocarati dajuci link na koji mozete ako hocete provjeriti moje naucne reference: academia.edu dr momcilo d. pejovic Shvatite ovo kao dobronamjeran savjet i u daljoj komunikaciji oprez da ne vrijedjate onoga koga ne poznajete samo zbog toga sto vam njegovi tekstovi nijesu po volji! Za ubuduce vam skrecem paznju da se ponasate kako to i pravila za komentare propisuju i kako dolikuje jednom akademskom gradjaninu! Ne bi dobro bilo da me primorate da preduzimam radnje kako bih vam skrenuo paznju da se prema meni tako ne mozete odnositi i vrijedjati bez ikakvog povoda. Dr Momcilo D. Pejovic, visi naucni saradnik u penziji
14.09.2020 22:01
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar