Ћирилица Latinica
25.05.2018.
Колумне

Естрада

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

"Јовица Шутанов из Пјешиваца био је добар чоек. Сваки се мога на његову ријеч ослонит но му се једном догоди слабо. Мирко Токов Бјелопавлић преко његове ријечи уби Турчина из никшићкога града. Јовица, ненаучен да му се част и ријеч газе, уби Мирка и све своје разури. И својта утече у Никшић. Послије га је суд црногорски вратио, признајући му да је право има што је Мирка убио. Само су љуђи нашли што је себе разурио и мâл штетовао, али Јовици је теже било штетоват ријеч поштену но све друго што је има!

(из књиге "Примјери чојства и јунаштва" Марка Миљанова)

Политика је још од времена Античке Грчке (776. - 323. г. пне) па преко Римског царства и хришћанског доба сматрана часном професијом. Наравно, у то вријеме политиком су се бавили изузетно писмени и образовани људи, чије мудрости, по потреби, користимо и данас.

Каква ће бити оставштина људи који се данас баве политиком, намјерно нећу написати политачара!, није тешко наслутити. Вјерујем да су и моје претпоставке основане, и да се не косе са мишљењем већине како је комплетна данашња политичка сцена претворена у естраду. Чак и у најбуквалнијем смислу. Нажалост, није само политичка.

Свједоци смо да нам се читав живот претворио у естраду.

Како је локална кампања ушла у финиш тако је пред нашим суграђанима све више дилема а све мање одговора.

Да ли је разлог томе кратак временски период за озбиљније састављање изборних листи или је у питању мањак квалитета на политичком тржишту, тек, да се примијетити да вјештачко подмлађивање политичких понуда готово на свакој од понуђених листи, није донијело пријеко потребни квалитет.

Напротив. Као неко са извјесним политичким искуством знам да се политичар ствара, а никако рађа, стога кажем да су неке листе само мало студиозније пришле том проблему од других конкурената у изборној трци, а подмлађивање политичке сцене је заиста пријеко потребно јер доноси нове идеје, дух и енергију.
Кроз све што смо у овој кампањи били у прилици да видимо најупечатљивије су старе бољке.

Неслога и међусобно оптуживање опозиције (умјесто да се оштрица кампање усмјери на власт која није добро радила свој посао), и владајућа коалиција која злоупотребљава полуге власти и службени положај, и то чини наочиглед државних органа који се праве и слијепи и глуви.

Несумњиво је да је сујета највећи проблем код већине опозиционих субјеката и да им успјех годинама измиче управо због нарушених међуљудских односа између најважнијих људи у странкама, односно, партијама, и ако желе да дођу на власт, тај проблем морају да ријеше под хитно, јер с друге стране имају никад слабију власт.

Оно што је очигледно је да владајућа коалиција обилато користи полуге власти, и са тих позиција лакше дјелује према бирачком тијелу употребљавајући сва средства којима располаже.

У томе предњачи највећа политичка партија, и њен локални, али и републички савезник, који довођењем и укључивањем у кампању неколико ресорних министара покушавају да додатно ослабе дјеловање и рад опозиције на терену. Наравно, није то нимало случајно.

Одлично су пропагандисти владајуће коалиције проучили менталну структуру просјечног гласача.

Савршено они знају колико наши људи воле да се сликају са министрима и да после те слике каче по друштвеним мрежама, или стављају у скупе оквире па каче по зидовима соба у којима проводе највећи дио дана.

Такав је наш просјечни гласач. "Купиш" га за селфи или министарско руковање, или обећање, које обично не буде испуњено.

И тако наш народ заборави на све похаре друштвене имовине почињене у његово име, али не и у његову корист.

Заборави да некадашњи поморски гигант са флотом од 27 бродова данас нема ни свој путнички брод, обичан ферибот, како би могао да задржи макар ту једну линију на коју полаже још каква-таква права, него рентира брод у окружењу и неком другом пуни џепове новцем који би требао бити замајац за стабилност компаније и куповину нових бродова.

Тај исти народ заборавља да се његова дјеца "топе" по далеким морима на туђим бродовима и то под условом да имају срећу да буду позвани на пловидбу далеким морима.

Заборављају добри моји Барани да се неко сјетио да им отме умјетнички фестивал, прекаљени и надалеко чувени Барски љетопис, бренд који су мукотрпно стварали 30 година, углавном помоћу "штапа и канапа", или пјеснички речено, са пуно ентузијазма и одрицања појединаца, од којих су неки своје животе уткали у сваку годину његовог постојања.

Сад, кад је Барски љетопис одлично позициониран у домену свог дјеловања, Барани више нису довољно квалитетни да управљају Барским љетописом.

Сад нам доводе "паметније и успјешније" да скину кајмак, као што су урадили са свим познатим и успјешним барским брендовима, који, нажалост, одавно не постоје.
А одавно не постоји ни ЛСЦГ, ни некад часни либерали.

Увијек у сумрак Дана независности падну ми на памет чланови некадашњег ЛСЦГ и питам се гдје су и шта раде.

За кога они данас гласају ако увијек побјеђује ДПС?

Да ли је ово држава за коју су гласали? И како то да су од највећих политичких непријатеља постали највјернији савезници овој власти, упркос томе што им је брутално покрадена идеја, циљ, програм и чланство.

За дванаест година независности, власт као своје заслуге приписује чланство земље у НАТО савезу и напредак у ЕУ интеграцијама, који само они виде. Флоскула за унутрашњу употребу док из Брисела стижу дипломатске пацке.

Висок спољни дуг, сумњиви инвеститори и нетранспарентне и неуспјешне приватизације су много реалнији учинци ове власти, и јасно је да без националног дијалога и примицања два пола црногорског друштва у коме би био постигнут консензус нема ни говора о било каквом напретку.

Наше друштво једноставно мора изградити институције система у које ћемо сви вјеровати.

То мора бити прва степеница ка друштву једнаких шанси коме сви тежимо, неки мање неки више искрено.

Поштовани суграђани, вјерујем да ћете све ово имати на уму и да ћете друштвени интерес ставити испред личног, да нећете балансирати, ни дозволити да било ко утиче на вас и ваше мишљење.

Добро сагледајте суштину свачије политике, поштујте себе и искористите своје грађанско право да бирате и будете бирани.

Вратите се на почетак ове приче и сјетите се шта је ријеч у Црној Гори и ко од понуђених кандидата има људски и морални квалитет и капацитет да је одржи.

Учините то по својој савјести, због себе, због своје дјеце, због бољег и квалитетнијег живота свих нас.

Ми то можемо заједно...

Читамо се.

Коментари
Бранка
Бранка : ..... ко од понуђених кандидата има људски и морални квалитет и капацитет да је одржи ???
25.05.2018 21:33
Milos
Milos: Odlican tekst.U potpunosti se slazem.
25.05.2018 22:18
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar