Ћирилица Latinica
24.10.2018.
Колумне

За античке писце Илири су Срби

Аутор: Редакција 5 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

Прастаро српско друштво је сталешко!

Први сталеж су ратници, други земљорадници, а трећи је најамнички. Срби никада нису имали робове, а никада и нису живјели у робовласничком друштву.

Ратни заробљеници су код Срба након завршених ратова постајали слободни људи. То су знали и њихови противници те су често своје заробљеничке дане претварали у савезништво са Србима, знајући да их послије војне чека слобода, ако остану живи.

Смрти се нису бојали, јер је за њих она биола боља, него повратак у матичне земље у статусу роба! Ратнички сталеж називали су Гетима. То је владајући слој ратника код Срба.

Према античким писцима Илири су народ сербски, а Келти су њихов владајући слој. Касније су их Грци називали Хети, чак и Кети, а Римљани су их замјењивали општим именом Гали.

И Халдеци су Келте звали Хети, а касније и Хелти. Најкраће речено Келти су дио српског народа, а Херодот каже да су Грци тако називали све бијеле људе који су његовали дугу косу и настањивали средњу Европу.

Цезар Келтима назива сва племена на простору између Белгије и Аквитаније. Умбри у Италији, као и Хомерови Ахајци су Келти. Овај владајући и ратнички дио српског народа, прокрстарио је огромна пространства и оставио трагове по цијелој Европи!

Имали су богат фолклор, митологију и пјесничку тредицију, као и сва српска племена.

Келтско друштво имало је касте. Највиши слој су племићи и ратници,а они су били и владари. Нижи од њих су друиди, који су свештеници, љекари, али и из њихових редова могли су постати и владари.

Најнижа каста су сељаци. Данас око три и по милиона људи говори келтски језик!

У Бретањи, неким дјеловима Енглеске, Велса, Шкотске и Ирске. Упоређујући велшанске и српске народне пјесме откривамо много сличности.

Од Келта су до данас остали многи непотпуни митови, и предања, али и бројни топоними, плуг са гвозденим ралом, бачве. У Средњем вијеку васкрсао је у Европи витешки дух. Примјер је легенда о краљу Артуру и витезовима округлог стола, која је изворно Келтског порјекла.

Из келтских митова и легенди настала је и стара ирска књижевност. Највеће келтско сунчано божанство је Луг, што је српска ријеч. Остали келтски богови су Теут, Бак, Белбог, а то смо већ видјели - све српски богови.

Келти су на Балкану боравили вјековима и склопили мир са Александром Великим, али су послије његове смрти опустошили Македонију, Дарданију и средњу Грчку. На крају су ипак заустављени код Делфа.

Морали су се повући до Дунава гдје су се наметнули Трибалима и заједно су направили моћан савез назван Скрдици.

Страбон каже да су "Грци све народе на сјеверу за које су знали називали Келтима и Иберима".

Диодор, и Апиан су Гале, Илире и Келте сматрали Србима! Још у седмом вијеку прије нове ере Келти прелазе Рајну и заузимају Роданију, а потом нападају Шпанију.

Крајем V. и почетком IV. вијека прије нове ере продиру у Италију и протејерују Етрурце и ратују са Италицима. Римски историчари их описују као веома високе и мишићаве људе са дугом косом и бронзаним кацигама са роговима на главама.

Додају да су неки међу њима носили и оклопе. Тада су освојили и Рим. На Балканско полуострву основали су Сингидунум и Капендунум, Београд и Ужице.

На Балкану су мијешањем са сусједима потпуно асимиловани. Антички писци помињу велики и славни савез Келта у другом миленијуму прије нове ере на простору између Дунава, Рајне и Лаба.

А од деветог до петог вијека прије Христа населили су британска острва.

Тек у четвртом или трећем вијеку прије Христа долазе на Балкан.

Др. Ранка Кујић - Велшанка, академик Келтистике, у Великој Британији, открила је наше ријеке које у себи садрже имена келтских богиња воде и ријека као и називе многих градова у Панонији.

Тако је Кладово, Јухор, Баргдан Бојана, Дунав, Тара, Неретва, Сава Сутла, Врбас, Вардар, Ибар, Колубара, Јадар, Сана, Ђетиња, Требишњица, Уна, Босна , Усора, Струмица и много других, а сви су изворно српски...

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
BURA
BURA: E super, ovo treba forsirati. Popnite sad profesora na Rumiju da okadi citav Bar. Ima ona stara poslovica. Das covjeku moc da vidis koliki je covjek, Das Drasku prostor da vidis dokle mu doseze glupost, a glupost nema granica. Da li bi profesor mogao da napise jednu novelu poput one Vojvoda Drasko u Mlecima a da se zove Vojvoda Drasko na ratistu
24.10.2018 14:16
Bura
Bura: Profesore jeli i ovad David Geta Srbin, posto pominjete ove Gete pa nema sanse da nije
24.10.2018 14:17
Недјељко
Недјељко: Сви сте Срби, мрчо! Овдје другог народа и нема. И Арнаути су били Срби, посебно ови овдје. Све се зна
24.10.2018 14:43
Bura
Bura: Lako je bit Srbin i Musliman i ALbanac i Crnogorac, ali je tesko biti covjek a jos teye biti vjerujuci covjek. Duhovnost je covjeku omca oko vrata, koja se steze ukoliko je los i izda Stvoritelja. Reci Nedjeljko jesi li covjek ili Srbin? Sto bi vise volio da si dobar covjek i mio Bogu ili da si Srbin?
24.10.2018 14:52
Boris
Boris: Drasko, Ilir na Albanskom znaci slobodan i cesto je ime medju Albancima, kao i Agron, Teuta... (Ilirski vladari). Ovo o Keltima je već interesantno...
29.10.2018 20:12
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar