Ћирилица Latinica
05.09.2020.
Колумне

Злочиначки АНБ ургентно демонтирати

Аутор: Редакција 12 Оставите коментар

ПИШЕ: Протојереј Јован Пламенац
 

Црна Гора је секуларна, грађанска држава и она функционише на људским законима. Људски закони постоје да би друштво било уређена заједница, не хаотична. Да би они били што објективније примјењени, неопходно је да тужилаштво и судство буду независне, слободне институције. Црногорско правосуђе до сада је било сервис режима Мила Ђукановића, који је аболирао његов криминал и прогонио његове противнике.

Мило Ђукановић се свим силама које су му на располагању, тражећи и нове, труди да остане на власти. Полиција је и даље сервис његовог режима. Тајна полиција, Агенција за националну безбједност, у његовим је рукама. Ових дана, као дављеник који се бори за ваздух, АНБ даје све од себе да изазове нереде у Црној Гори и такву слику пошаље свијету, да створи утисак да опозициона коалиција која је побиједила на изборима није у стању да успостави стабилну власт. Ђукановићеви лобисти из америчке дубоке државе шаљу писма са том тезом медијима и на релевантне међународне адресе, а АНБ се својски труди да им произведе пропагандни материјал, као што је ономад организовала напад на џамију у Пљевљима.

Паралелно, АНБ интензивно ровари по опозиционој коалицији настојећи да је разбије. Уцјенама, пријетњама, подмићивањем траже слабу карику у њој. Милион, два евра… ситница је при ономе што су покрали и сада настоје да спасу. Четрдесет први посланик по сваку цијену мора бити уловљен.

Судбински је важно злочиначки АНБ што прије демонтирати и успоставити га на професионалним начелима, лишити га функције бескрупулозног чувара режима Мила Ђукановића и учинити га чуварем државе и безбједности народа.

Неопходно је покидати све пипке режима Мила Ђукановића, по дубини друштва. Иначе, имаћемо дубоку државу која ће и даље унижавати Црну Гору, подстицати подјеле и свађе у народу.

Коначно, неопходно је сваку “циглу” режима који је харао Црном Гором три деценије извести пред суд. Само се тако, пред слободним судом, може афирмисати одговорност за нечије дјелање од којег зависе судбине других људи, у овом случају и судбина државе.

Режим Мила Ђукановића је ојадио Црну Гору, уништио јој је привреду и народ учинио зависним од страног капитала. Притом је велики дио државних добара преточио у своје џепове. Џепове је припунио корупционим пословањем, водећи инвенстиционо пословање по доктрини “а ђе сам ту ја”. Натрпао их је и другим криминалним дјелатностима широког спектра.

Режим је енормно задужио Црну Гору иностраним новцем, који је такође користио првенствено за увећање свога капитала.

И по људском и по Божијем је да новац који су стекли на криминалан начин, преко грбаче народа и располажући државом као својом прћијом, људи режима врате држави.

На побједничкој коалицији је да што прије успостави своју власт и тако створи услове за ослобађање правосуђа, демонтирање тајне полиције, успостављање скупштинске већине која ће заступати интересе црногорског народа, како то налажу принципи демократије, а не као до сада бити машина за законску подршку режиму Мила Ђукановића, и формира владу која ће бити вриједни, професионални и честити домаћин који ће на крилима изборене слободе Црну Гору расцвјетати у рај на Земљи.

Дакле, пресудно важно је ослободити сва три стуба власти у Црној Гори, као и државне институције. Ослободити, а не подјармити новој власти.

Побједом на изборима опозиција је само остварила предуслов за живот у Црној Гори достојан човјека и успостављање Црне Горе као уистину независне државе. На остваривању овог циља на путу је и даље режим Мила Ђукановића, препрека коју је неопходно што прије уклонити. Режим се неће либити ни да пролије крв црногорског народа само да би опстао на власти и тако се заштити од правде која му се наднијела над главом као дамоклов мач.

То што крв Црном Гором није проливена у ноћи након избора заслуга је амбасадора великих држава Запада који, очити, више нијесу из истих структура као што су били они који су Ђукановићу аболирали свако непочинство зато што је он био пуки извршитељ њихових интереса, финансијских, политичких и идеолошких. Само зато његови кербери, обучени као космонаути и наоружани као Рамбо, нијесу јурнули на народ. И само зато су полицијски провокатори те ноћи остали без ангажмана.

Међутим, ни проливање крви више не може дух слободе који је преплавио Црну Гору вратити у кавез. То би само увелико увећало ионако велико бреме његове оптужнице, али и оптужнице извођача тих радова.

На новој власти је да Црну Гору врати црногорском народу. И њен рад мора бити видив, да не би подлегла изазовима друштвеног положаја и моћи која из њега проистиче.

Сада је на црногорском народу да, првенствено разумијевањем, подржи нову власт која преузима државу коју је претходна власт разбуцала као свиња масну врећу. Огромни дугови, уништена привреда, три деценије хушкања људи једних на друге и афирмација мржње међу њима, врједносни систем стицања подаништвом и подршком режиму а не радом… – то је насљеђе ове власти, на које се придодала и невоља пропале туристичке сезона због пандемије ковид-19.

Ипак, Депеесу се мора признати да је учинио и нешто добро за будућност Црне Горе: усисао је оно плашљиво, поткупљиво и лабилно у Црној Гори, оно што је ни вино ни вода, и као сунђер упио  црногорски људски шљам. Оно што је остало ван Депееса и оних који су подупирали његово владање, па и њему учествовали, је Црна Гора која није поклекла, честита и чојска. Међу тим људима су они који треба да воде Црну Гору, који љубе сваки њен камен, у које је уткан понос њене слободарске прошлости, којима су сви људи у Црној Гори браћа и сестре, па били они добри или слаби људи.

Црној Гори је потребна домаћинска власт, која ће да је његује као башту, која ће бити своја на своме и којој ће и Америка, и Њемачка, и Енглеска, и Русија, и Србија, и Албанија бити пријатељи, а не господари. Црној Гори, са њених само 650 хиљада житеља, на власти су потребни родољуби а не спроводитељи интереса било којег свјетског центра моћи.

На пребјегуље из Ђукановићевог режима, ако из неких политичких разлога буду у новој власти, потребно је обратити посебну пажњу. Показали су се учешћем у досадашњој власти, а сада и својим пребјегом. Ако наставе да намећу свој досадашњи економски, политички и идеолошки интерес, могу дестабилизовати власт.

Ако се у нову црногорску власт инфилтрирају они који су били против Мила само зато да би сами постали Мило, добићемо исто што смо имали тридесет година.

Што се мене тиче – у опозицији сам још од понедјељка ујутро. Не зато што је политичка опција којој сам дао глас поражена на изборима, напротив, него зато што је онима који врше власт потребно стално дисати за вратом.

Коментари
Dino
Dino: ,,nikad vise 1918,, da je vjecna 2020,, 😁😁😁 dje ste milogorci....
05.09.2020 09:49
Miko
Miko: Nek nam ke vjecna sloboda a barabe u zatvor nikad vise 1991-2020
05.09.2020 12:28
BANJO
BANJO: TAKO JE OČE JOVANE. ISTAKNUTIM AKTIVISTIMA DPS, SD..., NIKAKO DOZVOLITI VELIKU BLIZINU. SVI KOJI SU KRIVI DA ODGOVARAJU. DOSTA JE BILO. SAMO SPOKOJNO, DO IZBORA NOVE VLADE. ONDA ČIŠĆENJE REDOVA, OD KARCINOMA. NE BUDE LI TOGA, DŽABA SMO KREČILI. SAMO PRATIM, ZENKA, HUSOVIĆ, GENCI. KAO PRVO NEĆE, SAD NAMIGUJU. TO SE ZOVE K.......! DRAGINJA I SDP!ŠTO REĆI. DNO DNA. KOKETIRALI I TAMO I VAMO. ČEKALI 5 DANA, DA VIDE MOŽE LI DPS NEŠTO URADITI. KAD SU VIDJELI DA JE PROPALA RABOTA, SAD KAŽU, DA DVA MANDATA PRIPADAJU NJIMA, A NE MILU. BIJEDA. MANJINE U KOALICIJU, A SDP ĆUŠNUT. S NJIMA NIKAD VIŠE. NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE, NJIHOVA PAROLA. NAJGORA KAZNA U CG, KROZ ISTORIJU, JE BILA PREZIR. ZATO SU SE NEKA BRATSTVA I SELILA I MIJENJALA PREZIMENA. U PAMET SE BRAĆO. DA BUDEMO SVI RAVNO PRAVNI, A NE NEKO MALO VIŠE, A NEKO MALO MANJE. S NADOM U BOGA.
05.09.2020 18:21
Zaboravili
Zaboravili : Cudno neko vreme. Nekada davno, davno popovi su krstavali, vencavali, ispovedali i sve tako do onog casa kad Bog dodje po dusu, i tu su, ne bas uvek, ali mogli su se videti i tu. Ostale duznosti cu ovom prilikom preskociti jer cu pitati da li je to Bog imao neki novi skup na nebu, pa uz novi svetski poredak imamo i nova svestena lica u politici?U Srbiji, cije zastave se ovih dana cesto vide po Crnoj Gori Patrijarh srpski se slika sa Anom Brnabic. Pa sta, reci ce mnogi. Kod nas eto imamo i novo zamimanje Popopoliticar.A narod ?!!! On i dalje ne shvata nista.Kad bi svi radnici izasli iz trgovine, kad bi svi doktori i sestre posli kuci, i kad se sve skole zatvorile,i sva policija kad bi prestala sa radom drzava bi propala. A kad bi svi politicari nestali i sa sobom poveli kolege im popove, nista se ne bi desilo. Nista!!!! Ili se mase zbog Mila ili zbog Amfilohija. A kad vam je muka, ne daj Boze neka zalost, dodje li vam pomoc od Mila i Amfilohija, ili su nam tu uvek bile nase komsije??? Zaboravili ste, a nije to bilo toliko davno.
06.09.2020 11:50
Za. Zaboravili
Za. Zaboravili: Bravo odlican komentar. Ali kako to objasniti popovima da svako treba da radi ono zasto je ucio i za sta je placen. Ja mislim a mislim da ne grijesim vise je popova prodefilovalo kroz Crnu goru za ovih 8 mjeseci nego sto je vidjeno u citavu evropu. Evo nezadovoljni Bjelo rusi masovno po ulicama ali nema popova i one ikonografije kao po CG. Ako su popovi tolko vazni pa ih Vucic salje po CG zasto ne povede po kojeg popa kad ide na pregovore o Kosovu zato sto bi se Tramp posprdao. Evo ispunili ste zelju nema Mila aman popovi u crkve dosadili ste i bogu i narodu.
07.09.2020 00:53
Dino
Dino: Zy Zaboravili. Gle cuda, ti zaboravi na koverte,nije to bilo davno. Zaboravi na ove brodove sa ,,lijepim,, teretom..zaboravi na kriminal? Zastave se vijore i Albanske i Turske? Nije to bilo tako davno, nego si ti milov poltron pa pamtis samo sto ti on rece
07.09.2020 08:22
Za Dina
Za Dina: Ko moze da zaboravi toliko pobijenih mladica? Ko moze da ne vidi da nam se na svakom cosku prodaje droga? Ko sme i ko se Boga ne boji on pise kao TI. Zasto kazes sa finim teretom? To su bile tone kokaina!! Ja se za razliku od tebe ne bojim, ni tebe ni Mila. Ne vredjam nego pisem surovu istinu. A Milov poltron!!??? Bojim se da njega mozes naci samo na svojoj adresi. A zastave?? Ni Srpske, ni Turske, ni Albanske, samo nase najleose Crnogorske zastave. Jer ovo je, i zauvek bice Crna Gora!
08.09.2020 10:15
Suljo za dina
Suljo za dina: Ti si cetnik provalio sam te ja
08.09.2020 11:12
Suza za Crnu Goru
Suza za Crnu Goru: Sa odusevljenjem citam Vase tekstove.Pouka za sve nas da nam skine mrak sa vida.Jedva cekam novi tekst gdje ce Beba i slicni biti ISTORIJA Sramna.
10.09.2020 11:33
rolls royce
rolls royce: za Banja; Nema potreba da prizivate Boga kad vas ne čuje.Za vas je gluh!Ostaje sve isto samo nema Mila.Od sada će da slušate Dritana Abazia.
10.09.2020 16:57
TAPI
TAPI: DODJITE MUDONJE DA JE SKINETE AKOVI BASTA!!!
12.09.2020 08:29
XXL
XXL: Tapusko ne drmaj kavez.
14.09.2020 12:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar