Ћирилица Latinica
19.10.2019.
Колумне

Тестамент Александра Македонског Србима

Аутор: Редакција 7 Оставите коментар

Пише: Драгиша Шоћ - хаџија

 

А сада нешто о таестаменту Александра (Лесандра) Македонског Србима (и Мезагетима)...

 

Оригинални тестамент се налази уклесан на каменој плочи у цркви Светог Јеронима у Прагу и није доступан јавности.

Примијетили сте да сам додао и име Лесандро, јер је тако написано и у тестаменту, али и у многим историјским изворима!

Сада, логично је питање како писати о нечему што је забрањено за јавност... Друго питање је зашто је забрањено за научну и ширу јавност. И одмах одговарам на друго питање: могу само да нагађам и шпекулишем, јер рационалног објашњења нема. Дакле, не знам! Али на прво питање постоји добар и рационалан и научни одговор.

Наш истраживач Миленко Николић уложио је огроман вишегодишњи труд да сазна о чему се говори у тестаменту овог прослављеног ратника. Селектирајући информације и сужавајући круг добијених резултата, коначно је дошао до четири древне књиге у којима се добро и прецизно објашњава шта је написано у тестаменту.

Овај свој рад који је прворазредни куриозитет, сабрао је и објавио у дјелу "Тестамент Александра Великог". Једна од тих књига је Црквена историја Горњолужичких Срба, у којој је садражан један невелик текст који је потпуни препис тестамента. Наравно да не могу овдје написати све, али почетак иде овако:" Ми, Александар, Краљ Филипа у Македонији, кнежевинама првенствено, оснивач царства у Грчкој, син великог Јована, опуновлаштен кроз Ректанаб, Брамане и дрвећа, такођер сунца и мјесеца поштовалац, уништитељ персијског и медиског царства, срца највећег свјетског од почетка до пропасти, од подна до поноћи. Поштованој српској историји језика......"

У даљем тексту преовладавају похвале Србима и намјењују им се они који ће им служити. Неканонски списи Светог Писма започињу делима Лесандра великог, чак их и Куран признаје, јер говоре о униврзалним дјелима хуманости, слободе, братсва и једнакости међу људима.

За разлику од свих великих владара прије и послије њега, Лесандар је први планетарни владар који је силу подредио човјековом праву на егзистенцију!

Најбољи свједок за ову тврдњу је толеранција вјера и култура, као ни обичај многих војнички поражених народа којима ове вриједности нико није наметао у складу са побједником, како је иначе обичај сваког окупатора. 

За њега је људска величина била у врлини, која је опет по његовом схватању била људска дужност. Говорио је да врлина уздиже човјека изнад телесности.

Ове његове тврдње и његов образац понашања и живота налазимо у једном писму свом врлом учитељу Аристотелу, гдје дословце каже :" Волио бих више да сазнам духовни закон Васељене, него да васцијели свијет војнички покорим"!

Био је сигурно најобразованији војсковођа и освајач у историји. Изузетно толерантан према свим народним вјеровањима и обичајима које је све уважавао полазећи од општих људских вриједности! Дао је да се на једној плочи близу Ниниве уклеше  "Закона Људских", у историји препознато као "Смарагдна плоча". 

Посебно је стотине пута читао Илијаду, а одлично је свирао лиру као и Ахил прије њега или Скендербег послије њега на пример. У опхођењу је био вазда ведра духа и лаконске мисли.

Омиљен од свих, чак и од побијеђених! На њега нико никад није покушао никакав атентат. То је истински куриозитет! Једном му је Аристотел приговорио да ће се изгубити без мапе у далекој Азији, а овај му је одговорио: "Морнари су се одувијек орјентисали по птицама".

Једном му је чувени Парменид рекао да узме понуђено огромно злато персијског цара Дарија, јер би и он то исто урадио да је цар, Велики му је одговорио не, али и ја бих то урадио да сам Парменид.

Прије одласка на исток, све своје небројено богатсво је раздијелио другима, а са собом је понио једино "Наду". Мало је познато да је извршио и реформу дотадашњег календара који су касније Птоломеји Лагићи пренијели у Египат, а Клеопатра наложила Созигену да изради за Цезара, нама данас познати Јулијански.

Први је формирао унивезални културни центар у Александрији и први отворио упоредно поље проучавања људских култура.

Ово је био осврт на мање познате детаље из живота овог ненадмашног освајача, који је јесте био непоновљив ратник али и освајач људских душа...

 

(Аутор је учитељ историје у пензији и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
Mijat
Mijat: Ljekoviti osvrti profesora Šoća. Zadovoljstvo mi je što istrajava na istini kao dok mi je predavao u školi istoriju. Nije se prodao kao neki koji su svojevremeno bili najgrlatiji Srbi, a onda zvog debelog crijeva otišli u DPS i druge sekte, i sad su veliki Montenegrini, koji se stide što su im očevi i đedovi bili. Profesor je vrlo analitičan, tačan i ne piše iz glave već iz sasvim kredibilnih izvora, gdje se poziva na najjače moguće stručne i istorijske autoritete. Aleksandar Veliki jeste bio Srbin,i to je opšte poznato.
19.10.2019 10:22
Lukšić
Lukšić: Sreća te si u penziju da ne truješ đake više dosta si pola Bara zatrovao zato je Sratko Mladić na svakom zidu po gradu i kličete velikoj Srbiji a sve ste manji i jasniji, boranijo pretužna nesrećna
19.10.2019 10:33
Цана Фонтана
Цана Фонтана: Лукшићу, превјерена кишна глисто, не знаш ти какву је питу од јабука мијесила баба Александра Великог. Јели су твоји курајбери којих си се одрекао😂😂😂😂😂😂
19.10.2019 10:36
ohi bre
ohi bre: Ne prisvajajteAlexandra ece vi se Grci naljutiti.:-D:-D:-D:-D:-D
19.10.2019 20:20
Šole
Šole: Bravo genijalni profesore Šoć. Istina boli ove pounijaćene Srbe što su sad veći katolici od pape
19.10.2019 21:50
Za. Mijata
Za. Mijata: Cim ti je Drasko bio profesor znam koji si kapacitet. Da nije mozda i Dzingis kan po babe srbin. A kakvi ste avetni djavoli ve pozobali.
19.10.2019 23:57
Vijenac za...
Vijenac za...: Sa zakasnjenjem procitah(Duga odsutnost iz voljenog grada). SVAKA VAM CAST! U ovim vremenima totalne otudjenisti od covjeka, porodice, vjere i uvazavanja da procitamo i naucimo nesto poucno, istinsko i mudro. Hvala.
11.12.2019 16:55
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar