Ћирилица Latinica
07.08.2018.
Колумне

И Херодот, отац историје, био је Србин

Аутор: Редакција 44 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

До данас се зна да први писани трагови о Србима постоје још у вријеме од 5 до шест хиљада година прије нове ере!

Рус Мороскин тврди да су Срби тада били на највишем степену просвећености и образовања међу свим народима или људским племенима и заједницама.

И древни Кинези чак, пишу о Србима и њиховом образовању, као и то да су много тога од њих научили, али и у смислу неке државне, или унутрашње организованост истичу и српског цара Танчу, напомињући да је он први проглашавао законе и подизао градове.

У том времену су остали живјели у природним склоништима и није било ни назнака о неким градовима, а поготову не о законима и елементима унутрашње организованости, што су Србима омогућавали управо закони.

Страбон, највећи антички географ пише о Каспијским Србима са којима су трговали Египћани, а касније Грци и Римљани и при том истиче да су на одјећи носили злато.

То је јасан знак неког елитизма и препознавања у односу на све друге.

Александар Гиљфердинг истиче , пишући о Балтичкој Србији, да су они подизали велике градове. Такође истиче да су имали развијену умјетност и занатство и бавили се трговином. Још тада су изграђивали стакло и ћилибар и са тим највише трговали.

Обрађивали су сребро, злато, гвожђе, бакар и олово, а уз све ово су имали "похвалне" законе и Поротни суд! Иако звучи чудно, али код Срба никада није заживјело робовласничко друштво и никада нису имали робове.

Имали су хуман и толерантан однос према побијеђенима и слабијима.

Јохан Шпанут истиче да су Срби на Синају још 4 хиљаде година прије нове ере имали рудник бакра "Тимна" на површини од око 60 квадратних километара са преко пет хиљада подземних тунела и ходника на којима су пронађени натписи на Србици.

Јован Деретић истиче да је у Меки, још прије Мухамеда био српски Партенон са 365 богова, који су идентични онима из српске религије.

Забиљежено је, иако звучи готово невјероватно да је античка Алесандрија, још прије 2500 година била освијетљена електричном струјом, а њен легендарни светионик је био освијетљен електричном струјом и био водиља за тадашње морепловце.

Фрањо Рачки пише о Србима који имају развијену пољопривреду и трговину житом, напердном занатсву са производњом неизбјежног стакла, о вјештини њихових рудара и бродоградитеља и још много тога.

Јулије Цезар истиче Србе Неретљане који имају најјачу флоту, чак бољу и од Млечана. Њихове тканине продаване су као најскупоцјеније платно по Малој Азији.

Деретић истиче да се Срби помињу још у Библији, а то је много раније него што их данашња историја препознаје.

У граду Сарду у Малој Азији Срби су први на свјету основали школе за математичаре, историчаре, музичаре и астрономе.

Надаље, не треба заборавити да данашња историја тврди да је европска цивилизација рођена у Малој Азији. Сви који су завршили ове школе одлазили би у друге крајеве и тамо држали предавања.

Познат је случај када је један од њих дошао у Атину, да га слушаоци нијесу успјевали разумјети, јер је све стручне изразе говорио на српском језику, што се подразумјева, јер локални говор није био толико богат и није имао адекватне ријечи за замјену ових на Србици.

Стара српска вјера је базирана на астрономији. Римљани веле да су Срби знали за 400 звијезда и да су знали за седам планета. Још тада су знали за Кумову сламу, за сазвјежђа велики и мали медвед. У вријме кад су изградили Вавилон са звјездарницом, подигли су град Аркаим на Уралу, такође са звјездарницом.

Из сличног времена је и град Србидунум ( Србоград) у данашњој Енглеској који је исто имао звјездарницу. Аркаим је град тврђава, град радионица за израду свега тада познатог, али и град опсерваторија. Тамо су се изводила, за то вријеме, веома компликована астрономска истраживања и посматрања.

Град је стар више од 4 хиљаде година, а његово откриће је довело до тога да се измјени све до тад познато о бронзаном добу, јер је од заната тамо била најразвијенија ливница за израду бронзе.

Готово савршен град, који се развијао у висину са комплетни садржајем које имају и модерни градови и то на површини од 20000 квадратних метара.

Изненађење, ако је уопште изненађење је поклапање Аркаима са параметрима Србограда. Оба се налазе на готово истој географској ширини, сличног микро рељефа и оба су у облику пехара са рељефним обзорјем! При овоме их, наглашавам, дијели читава Европа и 4 хиљаде километара. Стари Срби су познавали опсерваторије какве се данас не граде.

То су психозонтне опсерваторије Сунца и пуног мјесеца. Нису имали сложене технолошке справе којих тада није ни постојало, али су ипак са њихових звјездарница вршена врло тачна посматрања.

Александар Карановић ( Велики) је у Александрији отворио библиотеку која је била културни и образовни центар његовог царства.

Ранка Куић или "Ранка Велшанка" у свом чувеном дјелу " Србско-Келтске" паралеле потврђује генетску сродност данашњих Велшана, Ираца и Шкота са Србима.

Мексканац Робер Салинас твди да је Троја била у долини ријеке Неретве, а да је она заправо, античка ријека Скаламандер! Такође тврди да је планина Ртањ српски Олимп!

Он твди да је Балкан пупак свијета и колијевка европске цивилизације. Каже и то упорно и доказује да су Илијада и Одисеја написане Србицом, што и није нешто посебно ново, али додаје и да су сви митови, легенде и богови у њима српски.

Француз Левек истиче да су и грчки и латински настали од Србице и доказује то на примјеру њихове граматике која је иста као и у Србици, јер је из ње потекла!

Сократ каже да су варвари старији од Грка, а Платон поручује да су варвари Антички Срби који говоре Српски.  Даље каже да читаву Европу зову Србија и да је дијеле на Илирију, Тракију, Скитију...

Херодот каже да су Крит насељавали варвари, а Страбон додаје да су тамо живјеле Пелазге, док Хекатеј из Милета тврди да је цијела Грчка била насељена варварима прије Јелина.

Филолог Грињевић је изричит " Пелазге су Срби и то зато што језик то доказује".

Британац Гордан Латман потврђује: " Пелазге и Трачани су Срби".

За Хомера је сасвим сигурно да је био Србин, јер такав генијални пјесник је могао настати само из српске културне средине. Могуће је да му је име било Омар или Омир, а Грци из његовог времена нису имали ни писмо, ни културу ни цивилизацију.

Иначе, познато је да потиче са територија гдје су живјеле Пелазге. Талес са Милета је извјесно Србин и презивао се Телић.

И сам Херодот је Србин, јер његови биографи кажу да му је отац Кар, а сам Херодот пише да су Кари или Вари, Срби! Исто можемо рећи и за Тацита, јер његови биографи истичу да је био келтског поријекла...

 

(Аутор је професор историје и директор Издавачке куће "Јерусалим" из Бара)

Коментари
tomo
tomo: Tjerovatno je i PAPA srbin
07.08.2018 14:32
Omer
Omer: I Muhamed je iz starog srb plemena
07.08.2018 20:41
Simao
Simao: Straobarani vele ovako. Nije od doktora kod Odze ga vodite da mu piše hahahahahah. Evo sad krajnje ozbiljno zelio bi da mi pisac ovog teksta odgovori na sledece pitanje. Postoje li neki tragovi da su Amebe Meduze Bičari i Metilji vezani svojim nastankom za Srbe, ako ne ono genetika itd onda makar teritorijalno neka veza sigurno postoji sa Srbijom, ne sumnjam da ce vaša mašta izmaštati vezu ahahahahahah o bože bože. Nekad je maštao da isceruje Katolike Muslimane i sve ostale ne Srbe iz Bara. Pa sad kad vidi da od te rabote nema leba sad ovaj trip sto bi mladi rekli. Reci ko ti diler da i mi uzmemo dobro te radi hahahahahahahha
07.08.2018 23:03
sularadov
sularadov: profesor istorije koji se koristi literaturom Jovana Deretica. Sacuvaj Boze pamet.
08.08.2018 17:00
marsovac
marsovac: O PORKA O MADONA EVO GA OPET PROFO PA CE POP I SVE TAKO U KRUG POP RASPIRUJE POMALO MRZNJU A PROFO OCE DA DOKAZE DA SVE STO POSTOJI NA ZEMLJINOJ KUGLI IMA VEZE SA SRBIMA NETREBA MU YAJERITI COVJEK NEMA DRUGE RABOTE NEKO IDE U KLADIONICE NEKO SE KUPA NEKO IGRA SAH I TD NJEMU IE TO ZADOVOLJSTVO SAMO NARIJED PROFO SAD MOZDA MALO VASIONA TO JE OGROMAN A NEISTRAZEN PROSTOR CEKAMO NOVA OTKRICA
08.08.2018 17:38
Mileva
Mileva: Hahahhahahahahhahahahaha! Dokoni pop i jariće krsti!
09.08.2018 09:40
realno
realno: prvo Soc pa Tesla
09.08.2018 13:09
Хаџи Драгиша Шоћ
Хаџи Драгиша Шоћ: За све оне који у коментарима тврде да сам луд, полудио, да измишљам, сам правим конструкције, поручујем да ја само много читам и учим, а то ставрно прави разлику. Ништа не пишем на основу мојих истраживања, нити се тиме бавим, само говорим оно што пишу озбиљни истраживачи историје и о чему они пишу! А, то да сам правио спискове и планирао да отјерам муслимане и католике и сличне глупости, заиста не коментаришем! Знам само за један списак Срба предвиђених за одстрел на којему сам био на трећем мјесту. Ово је и званично јер су ме позвали у полицију и то ми саопштили! Ово је умјесто мојих одговора на коментаре, које из неког разлога не могу да пишем због тога што не стижу уредно до редакције, иако не знам зашто. У сваком случају, посебно ми је драго што моји опоненти све што напишем читају и то остаје запамћено негдје у њима, па ко зна....... Ја са колумном настављам даље, а кад се мало примакнем времену о којем ви причате, вјерујем да ће те тек онда имати разлога за коментаре и нервозу! Велику нервозу !!!
09.08.2018 13:24
Ponikije
Ponikije: Profesor tvori i zbori, a vi pucajte nesoji !!! Podrska profesoru Socu. Hvala sto prosvecujete Bar, Barane i sire mase.
09.08.2018 13:26
Simao za Hadzi Dragiša Šoć
Simao za Hadzi Dragiša Šoć: Nema nervoze moj Šoć no znamo mi Barani starosjedioci koja si fela i što si planirao 90 godina. Podgrad, Stari Bar itd itd sve da se očisti....izraz korišten ubiti zmiju u torinu. Sve se zna a ti i jos nekolicina slicnih tebi to nikad nece priznati, i ja ne bih to priznao na vasem mjestu tu sramotu koju Barani nikad zaboravit nece. Svi to znaju javljaju vam se uredno nazovu dobar dan al znaju ko ste, niste jedini ima jos par slicnih a vi znate koji su. Mutna vremena pokazu ko je kakav covjek i kojeg je soja. Mi ostasmo vjerni Crnoj Gori i multikulturalnosti i suzivotu i dalje idemo jedni kod drugih i kumujemo jedni drugima, istina manje nego prije rata al jos to postoji u narodu i dok to postoji vi i vama slicni ste porazeni. A moj stav je da dobri ljudi drze ovaj svijet da ne propadne na svu srecu ima ih vise. A sto se tice vaseg istrazivanja, samo istrazujete citajte pisite to je dobro smiruje fustracije cini da se zelje ne ostvarene zaborave i zivce smiruje dakle samo napred ;) PS: SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU....MOJ DJEDOVI SU DOBILI 1945 toliko...
09.08.2018 13:49
1918.
1918.: Драшко, превише си био толерантан, могао са ову марву што те напада да у два сата оћераш ђе им је љепше. Који ће рацку они у Српски Бар, који је Србин краљ Никола ослободио и вјеначо Црну Гору са Српским морем, како је рекао и записао.
09.08.2018 14:06
Simao za 1918
Simao za 1918: Brale gledaj sto ti Vučić radi pali vas Srbe okolo Srbije vas u CG i one neuke u Republiku Srpsku a ovamo sprema priznanje Kosova druze moj. Ako mema Kosova Srpskoga nema ni Srbije kakve svijet i istorija pamti i to je istina i tuga kako vam ga uzese. S tim se pozabavi a ne Srbovanjem ovdje dje je po ustavu gradjanska drzava i multietnicka. Sto prije to shvatis ljepsi laksi ce ti zivot biti u CG tako se zivi po razvijenoj Evropi i SAD mi tome tezimo. A ti ako ti se mitomani i osvajaju nove teritorije vraca Dusanovo carstvo koje je trajalo 8 godina :) smjesno sa aspekta svakoga. Fino druze u Srbiju zaduzi pusku pa ajde na Kosovo jer vam centar drzave nestaje druze jesi li svjestan toga ? To je kao da u CG uzmes Cetinje Niksic Podgoricu....Kosovo se ne brani odje no na Kosovo. A ovdje nista dobiti necete to je gotovo ovo je drzava svih gradjana koji u nju zive po ustavu CG tako da ne maltite odje no aj na Kosovo dok jos ima Srba tamo. Mi idemo u svijet u NATO smo vec i polako sa razvijenim svijetom. Spor je i ovaj nas put mogao bi mnogo brze al glavno da je pravi mirni i na fonu ANTIFAŠIZMA na kojem je i oslobodjena CG od okupatora i raznih Djurisića i ostalih četničkih vojvoda koji su saradjivali sa okupatorom.
09.08.2018 14:54
1918. за Simaoa
1918. за Simaoa : Прво, нисмо ја ти браћа, па ме не ословљавај са брале, јер ће бити љепше и мени и теби. Друго ти мене ниђе нећеш ћерати из мојега Бара, а ти можеш пут твојега Загреба. Очигледно је да си ти уљез и да са Црном Гором имаш везе колико Марица са кривим.... Почкам ти се у НАТО и у Montenegro усташки. Ти се позиваш на антифажизам, а промовишеш га из све снаге.Ти и твоје газде црвени хрвати.
09.08.2018 15:04
Simao za 1918
Simao za 1918: Ja sam 4 koljeno Baranin...i toliko, necemo se ja i ti raspravljati ostrasćen si i nema fajde nikakve. Ti si mi brat i svi ljudi ovoga svijeta koji su kosmopolite....ako znas sta to znaci...kraj sto se mene tice pozdrav.
09.08.2018 15:29
za 1918
za 1918: pockate ovaj simao sah mat
09.08.2018 20:29
Jovan Popovic
Jovan Popovic: Cini mi se da su sa ovog portala Soc Drzgisa i Dasho Durutovic pozivali srbe i srpski bar da glasaju za Deja i Vasilija. I kao rezultat ispadoste kukavice najvece. Niste smjeli da izadjete da glasate. Eto neka vas Drasko i Dasho i dalje okupljaju idete u fobtom smjeru. A vi mozete slobodno portal da nazovete srpski, ne stidite se.
09.08.2018 21:55
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Simao- koliko mrznje i pakosti? Ako toliko dobro poznajes profesora Soca, onda trebas da poznajes i muslimane i katolike koji su zahvaljujuci njemu dovedeni u skute svojih roditelja STAROBARANA, da ih za vrijeme nesrecnog rata niko ne maltretira. A oni da su lnudi, kao sto su dokazali ponasanjem da nisu, sami bi ovo napisali. Sticajem okolnisti za ovu suvu istinu imam argumente; zive ljude i tada je taj profesor koga mucki, neljudski i bijedno vrijedjas zrtvivao ne svoj polozaj, vec svoju glavu. A isti taj profesor nikada nije krio da je Srbin. Srbin nacionalusta, za razliku od tebe, pa i iz 1945- pod firmom pobjednika sada dizivjeste rehabilitaciju " gubitnika". Koliko su majki, dovijeka u crno zavili ti tboji iz 1949- i neke, kukavce? Koliko se komunistickih kopiladi rodilo?... Najnecovjecnijevod tebe, koji tako dobro poznajes profesora Sica je ono sto nikada nikom pozeljeti necu, ali cu se Bigu obratiti da te kazni do zatrtosti. Pa, ako ti je potrebno otreznjenje ti trazi odzu, a i dilera da te dobro uradi. Znas li sta znaci ljudsko dno i ljudska bijeda. E, ja ti punih usta kazem umisljeni patrioto i barski filosife sa pobjednicima- ubicama iz 1945 da si dno dna! Sta ti uopste radis na ovom portalu sa komentarima - insinuacijama, koje ni najveca olis ne bi napisala. Cekaj u svom domu, Boziji sud i napisi to tvoje dicno ime da znamo koji si nesoj.
10.08.2018 17:13
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Simao- kojoj Crnulji si ti ostao vjeran? Tebe jis u usima odzvanja Duce i Pircio Biroli. Ti si vjeran NATO- vskom Montenegru ( citaj: fasistickom), zato se ne istici sa 1945., a mi imamo Crnu Goru. Njegis nije bio fasista, ni Nikola I. Vi slavite Drljevica i reinkarnisete ga sa Takvim sto si ti i ostalim Masulovicima ( ek oproste pravi iz bratstva). I eto vam takva MNE. Zasluzili ste je. Borite se za nju. Zivite u slozi i postenju i licemerju, kukavice. Id jednog Srbina prici ja vam se puk cetnika. Imase li jos kakvih " bratskih" imenica za vojsku koja je tutnjala ovim krajevima. Imase. Znam. Najprljavije je kao tvoje- spijuncina i gnjida.
10.08.2018 17:25
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Simao-a: znas li kako se zvao Prvi fudbalski klub u Baru? To ti je kao iz kuce pobjednika 1945 veoma koristan podatak. Nema varanja. I ovo je istorija, Simao, istorija ne picinje od vremena komunizma, a tek Anticko doba i sve dublje di klina i sjekire. Sta ces. Orudja homo sapiensa.
10.08.2018 17:42
Simao za List Crne Gore
Simao za List Crne Gore: I ti si ostrašćen žao mi te. Ja pricam o jednakosti i suživotu i civilizaciskim vrijednoatima u kojima živi razvijen svijet. Te mitomanije itd me uopšte ne zanimaju. A što se tiče tvoih kletvi, samo napred junače to o tebi govori a to je sve što ti je ostalo tebii sličnima tebi :). A pred bogom ko je pravedniji dal onaj sto zeli jednakost svih ljudi? ili onaj koji djeli na crne bijele srbe ne srbe itd procitaj bibliju pa ceš vidjeti. Toliko od mene i još jednom ja sam kosmopolita sve ljude volim cio svijet ne pravim razlike moj brat je svaki covjek.... a naci ceš to i kod Isusa i Kod Muhameda i Kod Bude ako budes tumacio bez strasti i mrznje koja tebe nosi pa ti zivot kvari druze, jer kakve su ti misli takav ti je zivot kaze Tadej jel tako. Manje mrzi vise voli ljude svi su od krvi i mesa bez obzira na boju vjeru i naciju....ciaooo ;)
10.08.2018 20:01
za bukov list
za bukov list : auuu taman smo bili odmorili od tebe i tvoih glupih komentara kad evo ga izasao iz jazbinne i to dobro napunio baterije i sad po obicaju budalasa i siri mrznju da je neprijatno i citati zbog sebe i nas opet u rupu velike su vrucine pa ceti naskoditi
11.08.2018 02:19
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Simao- malo si spustio loptu, kada si se " kosmopolito" sabrao sta si fobio kao odgovor na tboju demagogiju. Los si covjek pa mozes citati ne Bibliju vec i Ku' ran i Talmud. Ti treba napamet da naucis Sveto Pismo ili barem Psaltir, mozda onda stisas svoju bijednu mrznju, laz i nemoc i napises nesto sto ce umanjiti podlost tvog " tumacenja" karaktera, umnosti i postenja odredjene porodice. Posebno si kosmopolitski reagovao pisuci bodljikavom zicom kao uz logora, najblizeg, onog sto nekada bjese kod "Agave" , a sada se kao spomenik sjecanja na taj lohor uzdizu zdanja nivih vladara Crne Gore. Simsa, pogresno tumacis, ja ne kunem, ja ti uzvracam samo misli na one koje si ti smisljeno postavio na portal. Ja sam kosmopolita, ali prvo SRPSKI NACIONALISTA. ima li sta tu ruznog? Ne diram nikoga, slavim Slavu, moj pravislavni Bozic, moj pravoslavni Vaskrs uz posyovanje svih drugih oraznika ostalih vjera i njihovih vjerskih objekata. Za tebe je to cetnik. Pa eto, onda sam i ja cetnik. Ponosan. Toliko si ruznog i podmuklog napisao da mi se gafis pa i da se pored mog dvorista. Ne zamjeram, nije nas sve ista majka rofila, ali svaka radja s vjerom da cemo biti ljudi, a ne fukare. Zivi dugo i srecno, a icekuj Boziji sud kako si kao kukavica ( u prvom komentaru) podmecao jaje. Mucak!
11.08.2018 15:26
Miloš
Miloš: E počeh da čitam ovaj tekst i boga mi ne izdržah do kraja. A sve mislim neka Draškova zaje......a. Hadži Draško Andersen
11.08.2018 23:45
Simao za List Crne Gore
Simao za List Crne Gore: Sve sto sam napisao je tačno znam ja i moje komsije koje su gledale zastave crne sa lobanjama. I zvanja na fiksni prijetnje necete zanociti itd itd koliko situacija iz devedesetih takvih mogu da nabrojim. Dobijanja otkaza sa posla jer si Katolik Musliman jer si u reforumske snage Anta Markovic bacanje bombi na Dzamiju u Mikulice bacanje bombi na Muslimanske radnje po Baru ihaaa moj ti.50 godina imam sve znam. Tvoji ti ovo nikad nisu spomenuli da se desavalo po Baru devedesetih godina vjerovatno. Kao i sto ljudi u Srbiji nisu znali za Srebrnicu a neko je to činio u njihovo ime a gradjani Srbije nisu krivi nista nego pojedinci iz tog naroda usijanih glava punih mrznje.Šešelj...iseljavanje Hrvata iz Hrtkovaca to i sam on priznaje po tv-u. Ko je bio njegov glasnogovornik i borac za njegove ideje u Baru? Ti nisi ? ja isto ne,al jeste dotični Hadzi Šoć...tako da mani se polemike samnom. Dalje to kad kazes ja sam kosmopolita al prvo SRPSKI NACIONALISTA odma si pokazao da ne znas sta znaci sama riječ kosmopolita koju tezinu i sirinu u sebi nosi. Sledece nikad opsovao nisam nikoga u komentarima niti nazvao fukarom i nista sl, a ti mozes li to reci za sebe? Tako da nisi moj nivo prosto je tako i da citaj malo i stiva van svoje kaste da rasiris vidike. Ako znas sta znaci riječ kasta ;) a sad zaista ciaooo.
11.08.2018 23:46
Zooran
Zooran: Što me nasmija ovaj mali Pekov.
11.08.2018 23:51
ST.,BAR
ST.,BAR: simao bravo ruka ti se pozlatila kojom pises e jesi brate ko britka sablja jesi ih kulturno ponizio da imaju obraze nebi se javljali zaboravili su kad su bjelezili po podgradu koja se kuca kome svidja pa rat za mir pa bukovicu srebrenicu mogao bih mnogo toga da nabroim ali kome njihovo pamcenje je samo godina unazad sve ostalo su zaboravili ali ima nas dosta koji nismo pozdrav za tebe i samo ostro kao do sad neka samo pjenuse jer obraza da se stide nemaju
12.08.2018 03:11
List Crne Gore
List Crne Gore: Za simao i ST. BAR, o kojem nivou i godinama pricas. Pa, i ja ti orofesor mogu biti, mada sam intelektualac starog kova i druge branse. Posto imas 50 gid nadji ove malcice starije da z as o kome pises i kome se obracas. Koju dtugu rijec da se upotrebi za necovjeka bez fukara. CISTO STAROBARSKI- FUKARA. Neka ti neko isprica posto si zapamtio ono sto tebi odhovara, da li ima koje dibro koje je to prezime Baru jos tacnije Starom Bar, najtacnije omladini i uopste ljudima iz ovog drada, uradila? Sram da te bude. I tebe i ovog navodnog Starobaranina. Treba vam jos mnogo da se dohvatite znanja i ucinjenog dobra od djedovine do danasnjih dana. Cuvaj ti sebe u bicu id 1945 i budi kosmopolita, jer znas znacenje rijeci, a ja nesto brkam. O kasti stvarno mozemo govoriti kada se dotaknemo Rima a sada samo o plemenima.za razliku od tebe meni strasno prija biti SRPSKI NACIONALISTA, A SEM TEBE I TAKVIH TUTUSA NEMAM RUZNIH RIJECI I NEPRIJATELJSKOG STAVA I OCJENU NECOVJEKA NI OD MUSLIMANA NI OD KATOLIKA. TACNIJE, OD POBRATIMA I KUMOVA TE PRIJATELJA KOJI VUKU CIJELU LOZU S OBJE STRANE. Zato, ostavljam te da zdravog mizga budes i da se jos trudis da nabrojis ono sto istice Srpstvo i Srbina! Tako ti Boga, je li to dzamije, radnje, auta, tel orijetnje- i sta si jos nabrojao uradio i izvodio ovaj covjek koga s ljubavlju pominjes- Dragisa Soc? Ako je tako, budi musko pa objavi svoje puno ime i prezime i idemo na sud. Pribavi tvoje vidjene Barane da budu u sudnicama sa argumentima i dokazima, znas li ti uopste sta si napisao? Znas li sta si rekao. Zastava sa mrtvackim glavom postoji odvajkada i simbol je moji ja nosim, ali rusenje dzamija , napadi na muslimane i katike id strane porodice Soc - ti nisi ni za Dobrotu, ni za Padinsku Skelu ti si za NASA- nu laboratoriju naucnofantasticnih mozgova ili za Spuz --ZA KLEVETU! Ali ne vredi, mnogo godina imam, ja sam svjedok, nea ko sta da mi prica. U Baru se nekada, kada je Bar bio Bar, St. Bar- Stari Bar, znalo ko je ko i od koga je?! Jis ce puno vode proteci Virosovicom i da se sa Londze napijes da budes nivo koji nikada, jos pet puta da napunis 50 god neces biti, zapravo ne mozes biti. Na tim mjestima sa tim i takvim snazno ostavljenim pozitivnim tragovima, za ovaj jadni Bar- Stari Bar, bili su samo ljudi o kojima se jos uvijek s postovanjem govori. ZATO, VODIVRACUNA TI SA KIM SI SE U RASPRAVU DOHVATIO. Vidim ti obrazovanje, za divljenje, znas i za Srebrenicu?! E, da znas i na mapi gdjevje znao bi par veoma bitnih podataka i to humanih, dobrih i upisanih u ljetopise za ...o tome drugi put, kada ne budes fukara. Ne oprastaj, simao!
12.08.2018 18:25
List Crne Gore
List Crne Gore: Za Simao i St. Bar- tako ti Biga imas li u kuci Sveto Pismo- ibliju, Kur'an, Talmud? Srpsku zastavu, Tursku, Albansku... Dodji kod SRPSKOG NACIONALISTE SA CRNOM ZASTAVOM I MRTVACKOM GLAVOM. DODJI KOD OVIH SA OBRAZOM. DODJI KID OVIH STO NE PRODAJU VJERU ZA VECERU I MAJKU ZA DINAR. BEZIMENA " JUNACINO". A TI STAROBARANINU POKLONI SE KADA SPOMENES PREZIME KOJE TE MUCI. TUDA NE BI PROLAZIO NITI BI TI SE ZA IME ZNALO. RASPISI REFERENDUM MEDJU STAROBARANIMA, ha, ha. Koji su to junaci u Podgradu da ih se treba bojati. Cinu tamo glavu ko trazi. Tu skolu i ja zavrsih. Ko se nije napio vode sa Bas c....sa KAJNAKA... vazda ste bili takvi: "CIJI JE BAR, JA (IDNISI SE NA VAS) NJEGOV TOVAR". TO JE ISTINA., samizvane kosmopolite i patrioti i za Bar spremni. Izgleda da ste vi sami pid Rumijom prodisali. Vi ste mrzitelji i nosioci ljsta za odstrel svih koji su Srbi. E, pa u Baru ima i Srba! Zamislite i biskup Nikola Dobrecic je bio Srbin. Postavio ga je Vatikan a ne hadzija. Sramite se porijekla. Bijedno. Vi niste Starobarani, vi niste pid Spile prenocili, koze cuvali, na Orljage lopte igrali. Vi ste MNE - NATO poniznici!
12.08.2018 18:49
List Crne Gore
List Crne Gore: Jeste, vala,da se tuge nacitas. Ni pop, ni biskup, ni rabin, ni odza vam ne mogu pomoci. Sve sto je bez korijena slabo napreduje. Valja mu se pomuciti da stigne do necega. O kojem obrazu govorite? Koga ste vi ponizili? Izgleda da se vasa kosmopolitnost ogleda u mrznji prema Srbima. Da slucajno ne pomanjka koji musliman ili katolik, u Baru od zla da mu je nanio Srbin? Okrenite se, bez obraza i bez cojstva, oko sebe. Recite mi samo strukturu zaposlenih. Recite ove hacijende ko ogradi? Ko je na kljucnim mjestima u CG i u ovom mrcnom Baru? Zna se, braca Srbi samo druge vjere! Aferim. A ovaj sto se busa sa 50 ljeta, dabogda napunio jos toliko, da ne velis da te kunem, ali se osvrni na svoje pisanje pa ces vidjeti da tako ne pise ni obicna fukara, nego fukara na kvadrat. Ti u sebi nosis zlo, podmuklost i smisljenu metu. Zato ti i rekoh da cekas Biziji sud. Da znas, malo povise godina od tebe imam, tako da su meni odavno puno prica ispricanih, a i puno svakog djavola kroz ovaj Bar sretoh. Ti stani ispod bedema Starog Grada, mozda ti neko nesto pametno kaze o tome sto te interesuje. Do tada, revnosno citaj naucno dokazane procese o razvitku, kretanju i bitisanju Srba. I da mi budez ziv i zdrav, zastave ti druge ne smetaju, pa i ova neka te ne dodiruje- nije tvoja. Preko ovog portala mi javi jesu li "taj" profesor sa svojom porodicom dizali u vazduh dzamije i radnje. Stize na vrh ovaj tvoj, pa da ga hapsimo. Sram te bilo.
13.08.2018 11:58
ST. BAR
ST. BAR: redakcijo ja sam napisao jedan komentar dje sam podrzao i pohvalio ovog gospodina koji se potpisuje kao simao dabi posli toga ovaj bukov list to jest ofa fukara napisao roman 4 komentara koji vrijedja sve i svakoga i vi to ladno objavite a kad ja napisah komentar za FUKARU e to vi necete da objavite po onoj narodnoj skim si takav si vama na obraz kako hocete ali to nije pravi novinarski kodeks
16.08.2018 19:14
List Crne Gore
List Crne Gore: Za fukaru druga rijec ne postoji. Crna Gora jeste sa takvima bukva. Za sada se " dopisujes" sa Listom Crne Gore i to bas iz Starog Bara- koji si prisvojio. Roman tek pisem, nije za nepismene, pa se ne sekiraj da ces se umoriti. Imas pravi SRPSKI POZDRAV, SRBINE IZ KORIJENA!
16.08.2018 20:33
ST.BAR
ST.BAR: imam jedno pitanje za redakciju kako vi odlucujete koji komentae cete pustiti a koji necete dali vi procitate komentar ili je vama vazno dali pise neki vas dzoker i vi to objavite molim vas ako vas ne mrzi procitajte sta je ofa fukara napisao ikoga sve nije izvrijedjao a kad ja njemu odgovorim njegovim recnikom e onda vi to neobjavite da vam se ljubimac ne potrese a nebojte se tu fukaru nemoze nista potresti jer nema ni mozga a ni obraza bravo za redakciju
16.08.2018 23:20
ZA LAZNOG CRNOGORCA
ZA LAZNOG CRNOGORCA: STA DA KAZES MALIM LJUDIMA SA VELIKIM KOMPLEKSIMA.NJIHOVO JE DA PLJUJU A TVOJE DA IH POSMATRAS SA DISTANCE I ZAPAMTIS KAKAV NESMIJES POSTATI .POZDRAV ZA SVE DOBRO NAMJERNE STAROBARANE
18.08.2018 01:44
List Crne Gore
List Crne Gore: Uh, sto vas nervira ovaj List Crne Gore. Takvi mi odgovarate. Treba zvijer trag da ostavi. Upravo to cinite. Bas se zabavljam. Portal je zvek. Ima fukara, ima nikogovica, ima bezmozgovica, ima cujes PRAVIH STAROBARANA ( da umres, ipak me ne poznajes), ima velite i Dzokera jer Joker je Novak Djokovic- ni on vam nije po volji i na svu srecu ima pametnih koji i dovode na ovaj portal. NE SUPRA CREPIDAM SUTOR INDICARET!
19.08.2018 17:17
S.O.S
S.O.S: ISTA STE VI SORTA VAS DVA\ TRI JADVA KOJI KEFCETE PO OVOM PORTALU I OVI STO VAS PLACAJU IZ OVOG SRPSKOG PORTALA JER KAD SE MALO VRATIS UNAZAD A TO JE LAKO VIDIJECETE KOLKO JE TU VUGARNOSTI VRIJEDJANJA CRNOGORACA ALI PRAVIH PA MUSLIMA ALBANACA DA PAS MASLOM NEBI PROGUTAO PROMIJENITE NASLOV STO SE STIDITE RECITE SRBI I POSRBICE NAPRIJED OSTALI STOJ ISTA STE VI FELA VI CETE OVO PROCITATI A SUMNJAM OBJAVITI ALI MOZDA CETE SE MALO ZAPITATI JELI POSTENO OVO STO RADIMO OPRPSTI IM BOZE NEZNAJU STA RADE
19.08.2018 20:55
Odza Veilji
Odza Veilji: Pravoslavci koji tih godina ne okaljase obraz, danas su Vam : " Milogorci" , a to malo pripadnika islamske i katolicke vjeroispovjesti koji Vam se javljaju i dolaze na saucesca , Vam danas sluze da ispirate proslost i kazete TO SU NASI KUMOVI ! Javljaju se i javljace Vam se , no se bojim da ce Vi i u san dolaziti te kako rekoste .... ?
20.08.2018 00:38
Odza Veilji
Odza Veilji: Da, umalo zaboravih ! Gospodine Soc, hadziluk je sveta stvar, medjutim odlaskom na hadz ne znaci da postajete hadzija !!! Mozete otici kako da ne, ali ne znaci i da ce vam se " hadz primiti" !!! Jedan od uslova je i to : da prije odlaska na hadziluk , to namjenite, a onda i da odete i da se pomirite sa svima onima skojim ste u nezbor !!!! Isto tako da i od svih , zatrazite OPROST !!!! Imali bi ste dosta vrata da otucete !!!! Ovako: "dzabe ste krecili" ! PS Ovaj komentar bi dosao nakon onih koje portal filtrira i ne pusta !!! ST BAR , u pravu ste !
20.08.2018 11:48
Windobona
Windobona : Slučajno pročitah gore objavljeni tekst prof Šoća i ostadoh zapanjen komentarima pojedinaca. Pravo svakog čovjeka da napiše i objavi naučni članak stim da je spreman da to dokazima opravda. Većina komentara su poražavajući u kojima se primećuju skrivene poruke, ni malo odobravajuće. Niko se u komentarima nije držao napisanog članka, niti pokušao da bilo šta demantuje,već kao da se jedva čekao momenat za napad. Gospodo ne valja vam to, iz vaših komentara koliko god pokušavali da sakrijete izvire mržnja i ne tolerancija . Lično sam neutralan i ne živim na vašim prostorima. Po mome mišljenju prof Šoć njegovim člankom nikoga nije uvrijedio na nacionalnoj osnovi. Pravo čitaoca je da prihvati ili odbije, traži relevantne dokaze, upusti se u diskusiju i vlada argumentima. Mnogi su ovdje žučno reagovali radi pomena imena Srbin u navedenom tekstu o kojem naučno može da se raspravlja .
01.04.2019 09:06
flamantes
flamantes: Ja mislim da se ova Šoć zafrkava. Uzgred Herodot niđe ne pominje nikakve Srbe, valja pročitatgi knjigu, kad se o njoj priča
01.04.2019 11:53
Banjo
Banjo: Kreteni
01.04.2019 13:29
Ivan
Ivan: Bravo! Ovoliko gluposti besmislica na par strana nisam odavno procitao!
28.11.2019 21:36
Protosrbin musliman
Protosrbin musliman: Pogledajte odnosno ispitajte svoju genetiku (kosta 30-40 Euro u jednom od desetak instituta u svijetu) pa cete vidjeti svoju Haplo grupu - kojem narodu pripadate. Moj praotac je vincanski covjek, a vecina vas koji ovde pisete ste moja braca. Okanite se lazne istorije koju smo ucili o dolasku slovena na balkan i mrznje koju su medju nama posijali nasi neprijatelji da bi nama vladali, jer slovenima nasilno vladanje nikada nije bio cilj. Istrazite svoje korijene da bi ste shvatili.
26.01.2020 17:12
Protosrbin musliman
Protosrbin musliman: Pogledajte odnosno ispitajte svoju genetiku (kosta 30-40 Euro u jednom od desetak instituta u svijetu) pa cete vidjeti svoju Haplo grupu - kojem narodu pripadate. Ja sam
26.01.2020 17:41
Vladimir Vlada Celt
Vladimir Vlada Celt: Ono sto je ovde napisano ne sadrzi nikakve lazi jer ovo Serbi danasnji nisu pisali Osim Pr Deretica koji je samo citirao ono sti su drugi u davnoj proslosti o nama pisali i koji su bili svedoci vremena u kojem su se dogadjaji odigravali G Soc je takodje samo prepisao ono sto su davnoj proslosti neki pisali o nama Serbima A ti neki su bili Serabi koji su belezili tragove o svom narodu Oni koji ovo pisanje kritikuju su nazalost neimformisani i njihovo znanje dolazi iz udzbenika osnovnih i srednjih skola i nekoliko procitanih savremenijih knjiga o nama
25.06.2020 08:23
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar