Ћирилица Latinica
10.05.2018.
Колумне

Кад прелетачи обећавају и "имају идеје"...

Аутор: Редакција 14 Оставите коментар

Пише: Саша Стојановић

"...захваљујући освајањима и пљачкањима покореног народа, Цезар је својим војницима омогућио богаћење јер је сваки добијао одређени постотак плијена. Све су то били разлози Цезарове велике популарности међу војницима који су му били изнимно одани, јер је у оно вријеме оданост (војско)вођи била важнија него оданост држави."
(из биографије Гај Јулија Цезара)

Био сам одлучан у намјери да све вријеме останем у локалном атару али ме је Мастер оф пуппетс (Господар лутака) у цезаровском маниру PANEM ET CIRCENSES (Хлеба и игара), навео на сасвим другу страну, дајући ми шлагворт за другачији угао својом громогласном објавом: Нека игре почну!

Именовањем извјесне човјеколике масе, у народу (пре)познатом као Д.П., за амбасадора Црне нам Горе у далеком ПРЦ-у, Master od puppets (у даљем тексту Моп) је својим кло(в)новима послао више него јасну поруку; да ће свако ко буде играо за Вођу бити награђен и да он услуге не заборавља.

И није несретни и опскурни Д.П. овдје уопште битан. Штавише, потпуно је небитан, баш као што је био небитан и све вријеме свог политичког ангажмана.

Битне су хиљаде поштених а преварених људи који су својим гласом, дјеловањем и средствима, вјеровали у опозициону идеју коју је декларативно заступала та политичка групација, а најбитнија порука којом Моп јавно врши притисак на самом почетку изборне кампање.

Исто је и са још једном актуелном групицом политичких превараната и трговаца којом ћу се позабавити нешто касније.

А наш Milius, опсједнут матрицама правог Цезара, Juliusa, на фону чувене DIVIDE ET IMPERA  (подијели/завади па владај) произведе нове подјеле и са њима нове странчице, што му од свега, за ових 30 година, изгледа, најбоље иде.

Несумњиво је да, кад год се нађе "у конопцима", за вријеме док му се одбројава, Моп пронађе начин да дође до кисеоника, стане на ноге и узврати ударац, иако је тај ударац обично испод појаса.

После јасне поруке Мопа политичка берза је експлодирала. Емисари минорних странчица, са својим лидерчићима, разлетјели су се на све стране не би ли себи и својима обезбиједили мјесто на Луткаревој сцени, или бар у његовом позоришту.

У барском парламенту двије године (од четири) је држала власт коалиција која није била изборна воља грађана већ производ најприземније политичке трговине.

Не можемо, дакле, говорити о интересу грађана Бара већ искључиво о интересу одређеног броја грађана. Данас нам ти исти, политички трговци, који су не тако давно проневјерили изборну вољу бирача, обећавају просперитет и бољитак за све.

Е па, неће моћи. Нисмо баш толико кратког памћења господо још увијек актуелни одборници. Нећемо бити заточеници ваших личних интереса.

Колико год, чини се с правом, спочитавали некадашњем јединственом СДП-у предугачко саучесништво и жмурење на похаре једине наше Црне Горе, толико се мора похвалити политичка трезвеност да се у једном тренутку из тог лудила изађе, ма колико по њих било болно напуштање угодних фотеља и позиција.

Онај други дио, који зарад ИСКЉУЧИВО сопствене користи није желио да се повинује новом курсу партије, а са заједничке листе је ушао у локални парламент, себе , без имало скрупула и самоувјерено морално, назива јединим баштиницима социјалдемократске идеје на овим просторима и чиниоцима будуће власти.

О tempora, о моres!

Зар политички прелетачи да говоре о идејама?!

Зар они који су своје позиције стекли политичком трговином науштрб већине грађана Црне Горе имају образа да неком нешто обећавају, нуде? Каква су ово дошла времена?

Они који се позивају на мултиконфесионалност најконкретније дијеле грађане Бара и Црне Горе.

Етикетирани трошењем државног новца у партијске сврхе, обиљежени непотизмом ништа мање од највеће политичке партије у држави.

Питам се какви то родитељи своју тек пунољетну дјецу шаљу у редове оваквих људи. Који је њихов лајт мотив? Бржим и лакшим путем до успјеха?

До радног мјеста или повољнијег кредита? Несумњиво је да имају примјер у носиоцу листе који је свог наследника високо позиционирао, опет политичком трговином а никако квалификацијом, док стотине других, са завршеним валидним школама, труну на Бироу рада годинама, не желећи да тргују својим знањем и достојанством.

Неспособни или неподобни?!

Исто важи и за мањинске народе и њихове представнике у локалном парламенту. Огорчена је већина њихових сународника јер јасно виде да их води искључиво лични интерес. Брига о заједници је само лијепа прича и декор уочи сваких избора.

Оно што сви покушавају да изгурају у први план током ове кампање је подмлађивање својих редова. И декларативно и декоративно лијепо то изгледа. Међутим, у пракси то изгледа мало другачије и не иде нимало глатко.

Но, и у томе, као и у много чему, предњачи Master of puppets вјешто покушавајући да "сакрије" одлазећег градоначелника и његове сараднике, од којих су неки дугогодишње сиве еминенције, иза леђа младог и обећавајућег, реално школованог човјека, са другачијом визијом развоја града али и другачијим контактима у политици.

Да ли је у питању политички гаф или стварна жеља за промјенама, како кадровским тако и стварним, знаћемо за непуних 20 дана, но, несумњиво је да се користе сви политички трикови, дозвољени и недозвољени, јавни и они други, да се дође до политичких поена.

Тако смо свједоци и политичких нонсенса гдје актуелни министар просвете баш ових дана иде у обилазак барских школа и вртића.

Колико има смисла дјецу користити у дневнополитичке сврхе процијените сами, но, игре су почеле па ћемо их пратити до последњег звиждука.

О циркусу са избором вд директора Туристичке организације Бара и осталим авантуристичким играма и игрицама из Туристичке комуне у Бару, неком другом приликом.

Коментари
Rejhan
Rejhan: Cakan se prepoznao, naljutice se, razotkrivas ga, mada to svi u Baru vide. Puko je. Provaljen. Los posao Agencije za nacionalnu bezbjednost - zloglasnu ANB!
10.05.2018 09:32
Blazo
Blazo: Sasa, unistavas Cakana, a sudeci po komentarima on je stvarno najomrazeniji lik u Baru i dozivljavaju ga kao atrakciju i predmet sprdnje. Neki oko njega mu se uvukli u zadnji trap radi sitnih interesa i napojnica povremenih, a i oni "intimo" svasta zbore za njega po Baru. Sad mi ga je i zao, zaista, Sluzba ga je zloupotrijbila skroz i ostavili ga na cjedilu , a uzeli mu pojedinci para i para.
10.05.2018 09:40
1918.
1918.: Рејхане и Блажо, то се зове НУС продукт УДБЕ !!!
10.05.2018 10:08
Perocevic
Perocevic: Maric: "Bar je stara srpska prestonica!" Cakan: "Tako je, to je tacno, ali mi gledamo u buducnost". I čije glasove hoce Cakan Nišlija !?
10.05.2018 10:10
malavita
malavita: Nije ovo toliko protiv Cakana uopste, ovdje je unistavanje Mica Orlandica. On je najomrazenija, makar meni, politicka licnost ovog grada. Uz nezaobilaznog Dragana Simovica, naravno. Orlandic je najveci preletac svih vremena naseg grada. Zarad fotelje i bolje pozicije, samim tim i punijih dzepova, mislim da bi i rodjenom familijom trgovao na vagi sa DPS-om oko dobrog mjesta. Taj je odavno prodao sve sto je mogao djavolu samo da bi sto duze ostao u fotelji. A fotelja mu, ironije li, ne znaci nista sve dok mora da viri iz prkna Gospodarovog. Kad Gospodar prdne, Mico mora da progovori. Ako Gospodar ima "zatvor", i Mico je bez glasa. Eto ti fotelja Orlandicu, nek te seru iz DPS-a radi nje. Kad dodjes kod Svetog Petra, onamo gore, ponesi je da se pohvalis...
10.05.2018 11:35
comfortable_numb
comfortable_numb: Malavita, ti si pobjednik dana. Pravo u centar, majstore. Bravo!
10.05.2018 12:13
malavita
malavita : Za Comfortable numb : Poznajemo se svi Floydovac, ovo je mali grad. Ako se ovdje ne prepoznaju u tekstu, onda nisu dobro u glavu.
10.05.2018 12:27
Gnusoba
Gnusoba: Malavita, care, bolje i Cakan nego Mićo i 40 razbojnika!
10.05.2018 14:38
malavita
malavita: Hahaha, nema Mićo 40 razbojnika, ne znam ni ove potrebne potpise ko mu je dao. A onih pet miliona eura za nova radna mjesta i te prdi priče, to je tek budalaština. Bolje da je narodu dao kredit po 200 eura u Laković da kupi nešto, možda bi mu i dali koji glas.
10.05.2018 14:48
Hapyy
Hapyy: Hocete li prenijeti film o Cakanu kad ga bude emitovao jedan medij ovih dana ? Ima tu svasta...
10.05.2018 14:59
malavita
malavita : Mićo od danas da promijeni prezime u Preletačević. Bar će narodu, ovom dijelu koji je zbunjen, odmah sve biti jasno. Ovako lijepo i kulturno ubijanje neke javne ličnosti u Baru odavno nisam pročitao. Jel sjutra treće jutro, organizuje li se što? Ili samo za 40 dana? Portal da se oglasi i obavijesti javnost o detaljima sahrane.
10.05.2018 15:52
Dobrica
Dobrica : Niko ne pominje Jukija -Jusufa Kalamperovića ,koji sve urnisa i pod čizmu stavi .
10.05.2018 17:00
List Crne Gore
List Crne Gore: Sasa, vidim da je dubok trag ostavio stari prof. Andrija Miranovic: pazljivo sam citala, pomoci cu ti...Ubi iudicat qui accusat, non lex valet, sed violentia et ubi peccat aetas maior, male discit minor. (Gdje sudi onaj koji i tuzi, vlada nasilje, ne zakon i kad grijesi stariji narastaj, mladji se uci zlu. Quae fuerant vitia, mores sunt- To sto su nekad bili poroci, sada su obicaji!. Grabissimum est imperium consuetudinis.- NAJTEZA JE VLAST NAVIKE. Bila su nekada davno u jednoj zemlji na brdu i krsu sasvim neki drugi ljudi. Potomci- bruka i sramota.
11.05.2018 01:19
malavita
malavita: Nemam neke naročite simpatije prema Aleksandri Šofranac, kao uostalom ni prema jednoj listi, ali svaka joj čast za ono na debati sinoć. Prvo pitanje u krugu replike za onog nesrećnika što ga je Mićo Orlandić poslao bilo je "čijih su to pet miliona eura koje nudite za radna mjesta, i koga ćete to da zaposlite i gdje". Hahhah.
11.05.2018 14:24
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar