Ћирилица Latinica
07.09.2021.
Колумне

Како владати у условима окупације - примјер Стефана Лазаревића (4)

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгиша Шоћ, хаџија

На почетку овог наставка, прво једна дигресија, а све због неких коментара. Потпуно заборављате, а ја сам написао још у првом наставку, да је Угарска војска одмах после косовског боја онако напаћену изгинулу и израњављену Србију, уз то потпуно деморалисану великим губицима. напала и опустошила побивши све малобројне отпораше који су неорганизовано и спорадично покушавали да се бране. Притом је продрла све до Космета, где је малолетни Стефан успио да прикупи нешто мало шаролике војске и да им пружи некакав отпор, при чему Срби нису успели ништа озбиљније да ураде.

Бедна, чак и за ондашње критерије, била је та кулминација вековне похлепе Угара да се домогну пљачке и уништења Србије.

Треба схватити да је та мука са Угарима донела више штете Србији од саме Косовске битке!

Него, да наставим....

Рекох на крају прошлог наставка да се Србија тих неколико година мира почела оправљати и уздизати не слутећи колика невоља долази са Истока. Екстремно моћно "Татарско царство" спремало се да као некада монголско прегази све и дође у освајање и пљачку целог Балкана.

Несумњиво да је Стефан знао колико су моћни Татари. Притом је био поучен ужасним искуствима од прије мање од два века, а вероватно су и до њега дошле приче о чувеном, али злогласном кану Тамерлану. Знајући да од хришћанске западне Европе не може очекивати помоћ, као ни кад што није добила Србија од ниједне хришћанске државе, одлично је проценио да им је Турска и њена војска једина заштита која може да их одбије, или бар толико ослаби да одустану од пљачке Србије.

Одлучује да по сваку цену помогне Бајазиту и том правцу почиње окупљати српске оклопнике и постиже број од 6000 релативно обучених коњаника.

Осећајући неизбежност судара са полудивљим, али лудо храбрим и лако науружаним татарским војницима Бајазит позива све своје вазале да седо јуна те 1402. године прикупе и да се види са чим располаже. Са српске стране одазивају се Стефан са оба сестрића Ђурађем у Гргуром Бранковићем. Стефану је чак поверено заповедништво са десним крилом целе војске, коју осим српских коњаника чине још и коњаници из Анадолије. Код Срба је постојала одлучност јер су знали да их вазалство са турцима држи у доброј позицији. Осим заустављања освајача (татара) држи га сигурним и од Угара, патолошки жељних продора и пљачки ка југу, односно Србији и њиховим домовима. Битка је започета 28 јула у близини Ангоре.

У самом почетку битке Стефанова војска је брзо разбила лево крило Татара и натерала их на повлачење, али су вешти татарски команданти брзо преживели и рањене преусмерили ка центру, да би тако ојачан центар био јачи од Бајазита који је лично командовао центром своје војске.

Тако да је почетна пометеност Татара полако почела да се исправља и битку воде ка победи. У преломном тренутку битке, кад Бајазит бива опкољен и стешњен и прети му смрт сваког момента, Стефан наређује јуриш на Татаре, али остаје сам са Србским оклоницима, јер престрављени анадолци од призора заробљавања Бајазита окрећу леђа и панично беже. То бекство прихвата и највећи део турске војске који за то има прилику.

Невероватну храброст Стефанову између осталих команданата прати и сам Тамерлан. Стефа је три пута покушавао да у јуришу ослободи Бајазита и његове и та чудесна храброст његова и његових оклопника не промиче оку и суду валиког кана. Никако не успевши да ослободи Бајазита који бива уваћен, утамничен, а ксније и умро, Стефан се са остаком својих оклопника повлачи.

Ценећи ту нечувену храброст Тамерлан дозвољава Стефану, брату му Вуку и сестрићима да се повуку на слободу са војском и не жели да их окује и баци у ропство. Уз све то и заробљену сестру Оливеру ослобађају и дозвољавају јој да се са браћом врати у Србију. Велики и зли кан је знао и ценио само храброст и храбре ратнике и јунаке.....

Овај страшан пораз Бајазита и незабиљежена пљачка целе Мале Азије од стране Тамерлана и његове војске доводе до тешке детабилизације Турске, а уводи је и десетогодишњи грађански рат. Сви ти догађаји користиће народима Балкана да се мало оправе, и даваће им наду да се могу отргнути из тог, како је изгледало, челичног заграљаја Турске.

Коментари
rolls royce
rolls royce: Trebali ste i sada biti pod Turcima kad je bilo TAKO dobro srbinu u krilu turskom.Ugri su vas branili od turaka, dok ste im vi zabili nož u leđa.Kako to kod Angore, Bajazit pade u ropstvo, a srbi se svi spasiše?Da nisu pobjegli od bitke i središnjicu sa Bajazitom prepustili Mongolima.
14.09.2021 12:05
Страхор
Страхор: rolls royce Глуп си за медаљу ако је за тебе заштита нападање које су Мађари вршили на Србију. Мађари нису хтјели да пошаљу војску у помоћ Србима на Косову и ко је ту коме забио нож у леђа? Да си икада у животу прочитао ишта о битци код Ангоре знао би како је Бајазит завршио у ропству, а овако само лајеш у празно.
02.01.2022 21:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar