Ћирилица Latinica
09.09.2021.
Колумне

Како се небо умешало у устоличење

Аутор: Редакција 17 Оставите коментар

ПИШЕ: Ранко Бабић

Можда би „небо“ у наслову требало кориговати у „Небо“ јер се ради о устоличењу, гледано кроз хијерархију, епископа у митрополита, у више звање, али заправо приближавање Небу истинског монаха. Монах својом посвећеношћу, отвореношћу и преданошћу душе своје, развијеним унутрашњим чулима, најбоље може да осети трептаје Неба, и оне које долазе непосредно и оне који долазе кроз људе.

Зато је можда и сувишно стављати реч Небо поред речи монах, јер се зна да је он осматрач и понекад тумач Неба, човек и душа сва окренута ка Небу, у мери која је нама осталима недоступна.

Ипак се небо, или Небо, на необичан начин умешало у церемонију устоличења његовог преосвештенства Јоаникија.

Пар десетина изгредника, комита, ЦПЦ фундаменталиста, проусташа итд. (према епитетима у делу медија) учинило је све да спречи устоличење, или, у најмањој мери, да га измести са Цетиња, из самог Цетињског манастира. Да ли су то намеравали или не, свеједно, тиме би изместили и све претходне, стотинама година уназад. 

Не бих сада о деструктивној улози председника, Црне Горе, главом и брадом, Мила Ђукановића, или г. Вељовића, јадног покушаја државног удара, са тих пар десетина јуришника, што показује колики је њихов очај и погубљеност у реалности.

(о томе боље послушајте прецизну политичко-правну анализу Часлава Копривице на   https://youtu.be/DWlfHXg7FPU

Ја не бих био тако оштар у епитетима упућеним противницима устоличења.

Напротив, сматрам да су они само споља такви, и да их је понела атмосфера, а да су у дубуни душе велики православци и поштоваоци митрополитови. Како и не би када се зна ко је Јоаникије.

(о томе ће вам боље од мене рећи чланак  https://standard.rs/2021/08/30/kome-i-zbog-cega-smeta-mitropolit-joanikije/ )

Овде такође нећемо о неким снајперским пушкама, које се помињу (и то нико други до српски патријарх), вероватно су дотични, са сузама у очима, толико су емотивно доживели овај догађај, хтели са даљине да боље виде вољеног епископа и церемонију па су користили приручне оптичке инструменте. А познато је да је лакше носити снајпер него обичан двоглед.

Тако су ови несвесни поштоваоци епископа својом блокадом, медијском припремом, на челу са својим поглавником и доглавником, Ђукановићем и Вељовићем, учинили да епископ Јоаникије и патријарх Порфирије не дођу аутима или пешице до манастира на Цетињу већ, чиме би друго, хеликоптером.

Тако су читавој церемонији устоличења дали небески карактер, простом технологијом постигли да сви присутни, што непосредно, што преко медија, доживе како су се и епископ и патријарх спустили с неба, или с Неба, и после церемоније опет отишли ка небу. Већу почаст нису могли да им пруже. Нити да остваре истински библијску симболику.

Шта год они покушавали и радили, из њих, хтели то они или не, на крају проговори православље.

А ми, обични православци, можемо само да жалимо и завидимо им што се тога нисмо досетили и што такву и толику почаст нисмо баш ми указали нашим пастирима.

 

 

Коментари
Дане
Дане: Зна Бог како треба кад се испрече демони попут цетињске духовне фукаре
09.09.2021 13:44
Cemu vakat tome i vreme
Cemu vakat tome i vreme: Mi obicnu pravoslavci mislimo da je vreme da se pise o nekim drugim temama, jer niko od ustoličenja nije nista i nigde dobio dzabe no je sve morao da zaradi. Za razliku od voznog parka popova, nasa su kola odavno prestala da se proizvode i tek smo onog dana videli da postoji pancir cebe, da nije bilo te svecanosti, ne bi ni znali. O helikopteru da ne pricam.
09.09.2021 15:49
Bastro
Bastro: Kad srpski nacionalisti požele tuđu zemlju prvo dolaze popovi,zatim topovi i na kraju lopovi
09.09.2021 16:59
Dino
Dino: Bastro, lopovi su bili 30 god. Dje zivis hajvanu jedan
09.09.2021 18:07
Bastro
Bastro: Dino ovi su gori od svih lopova na kugli zemaljskoj.Bog te ubio dosta kad pogledaš ove kretene
09.09.2021 20:30
Srna
Srna: Одличан текст. Искушења из човека извуку максимум. Из некога најбоље, из некога најгоре, ко шта има... Није свети чин Устоличења фудбалска утакмица, где је уобичајено да се виче, навија, псује и бије... Небо (ни)је граница.
09.09.2021 22:47
rolls royce
rolls royce: Da nema Moskve, kasno bi vam nebo pomoglo.
10.09.2021 10:45
Gost sa Gostilja
Gost sa Gostilja: Ovo je vrhunska ironija. Koliko mitropolita i patrijarha okiva u zvijezde toliko ovu paščad davi u blato, A potonuli su ne može biti dublje. A najgora im je uvreda da im rečeš Srbin i Pravoslavac. Ono kako su ih štitili pancirnim pokrivačima od snajpera, to je pokazalo koliko su patrijarh i mitropolit tvrdi u vjeri pravoslavnoj, koliko su hrabri. To nema niđe usvijet. Tade su uzlećeli na nebo, dok su jo odili po zemlji, prije no što su uzlećeli helikopterom. A ona pogan Mila laje o helikopterskom desantu. A koliko je on desanta učinio sa drogom i duvanom. E usro se nasred Cetinja. A jes mu vojska brate, samo im jatagani fale, i oni se usrali čim su im bačili pokoji suzavac.
10.09.2021 10:51
za bastra
za bastra : šta imas zavrseno od stručne spreme?
10.09.2021 22:42
Za.za Bastra
Za.za Bastra: Sigurno vise od tebe bravusane.Recenica se pocinje velikim slovom.
11.09.2021 13:51
XXYY
XXYY: Znaci kako vidim kod vas ne vazi ni lijepa rijec ni molba vi uporno radite po svome e pa ,,braco ,, cetnici ili pocetnici do sad je bilo ovako a sad cemo malo promijeniti stil pa cete vi raditi kako se radi ili necete ni raditi bice povuci i malo mi ga potegni samo polako dovescu ja vas na fabricko podesavanje
11.09.2021 13:58
Bastro St Bar
Bastro St Bar: Starobarsku osnovnu školu sam završio
11.09.2021 23:18
Nadbiskup barski i primas Srpski
Nadbiskup barski i primas Srpski: Bastro St Bar, kako noge ? Može li se ? Drži se muzike, pjevuckaj po malo uz zurle i tarabuke, vodi računa o razdeljku, nemoj se sunčati i ordiniraj tuda po Baru starom. Pušti se politike i društvenih dešavanja đavo ih ponio ! Za takve stvari treba biti upućen i stručan, a ti to svakako nijesi dobri moj Bastro. I još si na vrijeme srednju da završiš. Onda bi možda mogao po ozbiljnim portalima da piskaraš. Pozdrav :)
15.09.2021 00:22
Bastro
Bastro: Zahvaljujem uvaženom biskupu koji ipak u cijelosti razumio moje pisanje.Dao je komentar na njemu svojstven način a ja shvatio šta je pjesnik htio reći ali se nisam nadao da crkveni velikodostojnici imaju takvu retoriku.Preuzvišeni primite na znanje da sam ja ono što jesam i toga se ne stidim nego sam ponosan
16.09.2021 01:56
rolls royce
rolls royce: za našeg nadbiskupa:Ukoliko časova je ispovijed.....VELEČASNI?
16.09.2021 15:52
za rolls
za rolls: šta imaš od škole ?
17.09.2021 15:09
rolls royce
rolls royce: Tko pita?
17.09.2021 20:11
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
barskiportal@gmail.com

Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar