Ћирилица Latinica
07.05.2018.
Колумне

Календар

Аутор: Редакција 24 Оставите коментар
Piše:
Хаџи Драгиша Шоћ

На моје објаве у рубрици „Колумне“  на “Барском порталу“,  има неочекивано пуно коментара!

Наравно да нису сви позитивни, али заиста је тешко непрекидно одговарати и објашњавати! Ја увијек пишем чињенице, оно што знам кроз моју фамилију, или оно што лично знам!

Не бавим се флоскулама и предрасудама, или политичким флоскулама изреченим у правилу од партијских челника за сопствену промоцију, а од дисциплинованих чланова одлично запамћених!

Углавном је људима лакше да запамте неке такве популистичке пароле, него да се озбиљније позабаве читањем и разумијевањем конкретне теме!

 Али, не желећи да се надгорњавањем у стилу глувих и ћоравих, убјеђујем са било ким, ја једноставно пишем онима који то желе да читају.

 За данас желим да пишем о календару мог народа.

Најстарији календар на свијету за који се зна настао је тачно 5508 година прије Христа! Ако се зна са је потоп био око 6000 година прије нове ере, ова чињеница добија на тежини!

Прије тога људи су мјерили вријеме гледајући у сунце, мјесец или листање дрвећа, цвјетање цвијећа и слично, али појавом језика и писмене комуникације указала се потреба за мјерењем времена и прецизнијем биљежњу догађаја или радњи које су биле непходне да се оставе потомцима.

Осим нашег српског, и други народи су развијали своје календаре, и то Месопотамци прије 3200 година прије Христа, Египћани 3000 година прије нове ере, Грци од 776 године прије Христа и Римљани 749 год. прије Христа!

Древна српска година имала је 12 мјесеци са по 30 дана.

Свака седмица имала је по шест дана, а вишак дана је склапан у задњој седмици при крају године! Наравно да је овдје ријеч о српском народу у најширем смислу, о народу из кога су се формирале многе нације.

Заправо, ово је само сегмент приче о старини Срба коју ћу наставити причом о писму другом приликом...

Коментари
Mirko
Mirko: Ali gospodine Soc sigurno onda znate da se svi vasi bratstvenici Soci ne izjasnjavaju i ne osjecaju Srbima zar ne, ispravite me ako nijesam u pravu, ja ih znam puno koji su samo Crnogorci bez ikakvih '' srpskih'' osjecanja i svijesti, sto se tice velikog broja komentara na vase kolumne , tacno ima puno vasih istomisljenika koji vas podrzaju, ali i nas koji se apsolutno ne slazemo sa vasim stavovima, vasi stavovi o naciji , o Crnogorcima su vrlo problematicni i mnogi od nas se ne slazu sa njima, ne moze nama NJegos ni kralj Nikola biti uzori ni moralna vertikala da li smo Crnogorci ili ne, nijesu oni rodomnacelnici Crnogorske nacije koja je proizasla i stvorena vjekovnom borbom Crnogoraca za svoju naciju, drzavu, i kulturu, odlicno se zna kako nastaje nacija, vi kao istoicar bi trebalo da znate u kojem je kontekstu njihovo '' srpstvo''', ali tamo dje NJEGOS Kaze da je Crnogorac kao kod prodaje manastira Stanjevici dje se NJEGOS I GLAVARI POTPISUJU '' MI PRIPADNICI CRNOGORSKE NACIJE'' orginal dokument Istoriski muzej CT e onda to precutkujete, i volio bih da cujem od vas da li postoji ijedan zapis ili dokument, dje Petrovici kazu da su samo geografski i teritorijalno Crnogorci, koliko znamo oni su prvo isticali da su Crnogorci, , kao sto i Petar prvi u svojim poslanicama MOLI CRNOGORCE DA BUDU MORALNI I CESTITI, ne vidim da moli srbe.
07.05.2018 09:40
Vuk
Vuk: Mirko, ne morate toliko "duboko" da kopate da pokažete i najusijanijim glavama da Crnogorci nijesu Srbi, da su autohton, poseban narod. Dovoljno je da im predočite ono što su najumniji i najumješniji od Petrovića rekli: Njegoš je za najvećeg crnogorskog junaka u "Gorskom vijencu" Vuka Mićunovića kazao: "Srpkinja ga još rađala nije!", a kralj Nikola je kad je oslobodio Bar od Turaka uzviknuo: "More naše, more srpsko!"
07.05.2018 09:57
za Vuka
za Vuka: I Sto ste Vuce htjeli da kazete, da to sto je NJegos rekao i kralj Nikola da je to dokaz da su CRNOGORCI SRBI, o je toliko infantilno da ne treba ni komentarisati, pa mozda su oni i bili srbi, ali zar je to dokaz da smo i mi ostali, a to za srpsko more uopste nije tacnoi, to kralj Nikola uopste nije rekao, a nikako da cujen od vas ono o prodaji ManastiraStanjevici i potpisu NJEGOSA I GLAVARA, vrlo cudno da se oni potpisuju kao pripadnici Crnogorske nacije, ako su bili toliki srbi, sto mislite o tome Vuce, imate orginal dokumenat o tome na CT.
07.05.2018 10:45
za profesora
za profesora : Gospodine Soc, vrlo je diskutabilna i vasa tvrdnja da ste Srbin, u Kotoru je u 15 vijeku postojao poznati zlatar Andrija Benediktov Soc koji je doselio u Kotor iz Draca iz Albanije, mozete li dokazati da on nije neki vas daljni predak, jer na ovim prostorima su se u tom dobu ljui mjesali i malo ih moze reci da su cisti.
07.05.2018 10:48
za vuka
za vuka: Vuce, a dje molim te to procita o tome da je rekao '' more srpsko'' bas me nasmija, ma shvati jednom, Crnogorci su autohtona nacija i ti ni tebi slicni necete nista promijeniti, sa tim sto je rekao NJEGOS I NIKOLA, sve sto su rekli rekli su u svooje ime, moji preci su uvijek govorili da su Crnogorci i to smo bili i bicemo, a vi koji se osjecate srbima budite to ali ostavite nas na miru, uzivajte u nasem Montenegru, suverenom i budite srbi do mile volje.
07.05.2018 10:57
Vuk
Vuk: Za neznavene: gledao sam svojim očima "Glas Crnogorca" u kome piše "more naše, more srpsko", a tada skribomani, plagijatori, falsifikatori i ostali nijesu smjeli da pisnu, jer je knjaz Nikola bio živ i u punoj snazi. Moralo je da stoji kako je on rekao.
07.05.2018 11:11
Vuk
Vuk: I još nešto: vidite li kako gospodski diskutujemo na uslovno rečeno srpskom portalu. Kad bismo to mogli na nekom crnogorskom? Kad se promijeni vlast svi zajedno osjetićemo čari istinske demokratije, zar ne?
07.05.2018 11:25
Slobo
Slobo: U prispjelim komentarima se analiziraju nacionalna osjećanja profesora Šoća,koja nisu tema ovog teksta.Odličan tekst Hadžijo.
07.05.2018 12:18
za vuka
za vuka: Vuce, ja se slazem da bi bilo divno da osjetimo cari prave istinske demokratije, ali nijesam siguran da bi nam to donio DF , a slazem se da i ovo sa DPS je daleko od demokratije, ja kao Crnogorac koji nemam srpskih osjecanja sumnjam u namjere DF i njihovu demokratiju, a ovakvo misljenje kao ja imaju mnogi ljudi.
07.05.2018 13:52
Vuk
Vuk: Ko je pominjao DF?
07.05.2018 15:04
za vuka
za vuka: Vuce , nikako da odgovoris zasto se NJEGOS I GLAVARI POtpisuju kao mi pripadnici '' CRNOGORSKE NACIJE'', zasto NJegos nikad nije boravio u Srbiji, i sto nasi preci nijesu nazvali i pripojili Srbiji CRNU GORU, kad kazete da su svi bili srbi i sve srpsko, pa to bi bilo nesto najnormalnije zar ne., ali nikad im to nije padalo napamet, pa i vi danas kazete da treba spojiti sve '' srpske drzave'' da budemo jaci, volio bih cuti tvoj komentar na ovo., redakcijo nije mi jasno zasto nijeste objavili jedan moj komentar vuku vrlo bitan .
07.05.2018 15:06
za Vuka
za Vuka: Vuce, nije valjda da ces sad ucutati, e to je vasa ista prica, otvorite temu i onda na argumentacije zacutite,.
07.05.2018 17:21
Vuk
Vuk: Falsifikatori istorije koji su u stanju i da prepjevaju Njegoša mogu da nam poture bilo šta. Moral je za njih nepostojeća kategorija. Ako je po popisu iz 1905. u Crnoj Gori bilo više od 90 posto Srba, kako su se tako brzo ovdje nakalemile druge nacije. Jasno - genetskim inženjeringom. Ali, neka vam je prosto, svako ima pravo na svoj izbor, pa i kad je nacija u pitanju. Samo, vrijeme je da utihne antisrpska histerija u Crnoj Gori. Slažeš se, zar ne? "More naše, more srpsko."
07.05.2018 18:03
Vuk
Vuk: Izvinjavam se, ali polemiku bih isključivo nastavio sa onim čitaocem koji piše v veliko ("za Vuka"). Ništa lično, ali ovaj drugi mi liči na nekog nepismenog kabadahiju iz DPS-a i sa njim je svaka rasprava iluzorna.
07.05.2018 18:16
za Vuka velikim slovom
za Vuka velikim slovom: NE VUCE, nego neznas odgovor pa zato ne zelis polemiku, a to sto se desi greska prilikom pisanja to je najmanje bitno, poenta je da vi samo upotrebljavate one izjave NJegoseve koje vama odgovaraju , ali tamo dje on eksplicitno kaze da je Crnogorac e to vam ne odgovara, Prilikom posjete Rimu kad su mu ponudili da poljubi lance u kojima je bio svezan sv Petar on kaze, Crnogorci ne ljube lance i odbio da to ucini, pa sto ne rece Srbi ne ljube lance, Vuce moj dragi, vidis kako prekidas polemiku kad neznas kako da objasnis NJegosev potpis i glavara kod prodaje Stanjevica, a inace to srpstvo NJegosevo i pojedinih Petrovica je bilo u kontekstu tadasnjih pokreta, Panslavenizma, Ilirizma i ostalog, Vladika Vasilije u svojoj Istoriji CRNE GORE u 18 vijeku jasno odvaja i spominje, Crnogorce, srbe Bugare, Grke, vrlo cudno, ako su po njemu Crnogorci - srbi, tako dragi moj sva ova polemika je uzaludna i bespredmetna, CRNA GORA JE obnovila svoju visevjekovnu drzavnost i suverenost, ima svoj jezik, svoju azbuku sa 32 slova koja se uci u skolama, a jedine godie kad smo bili sa srbima je okupacija 1185 od Nemanjica sto kaze i NJegos u G. V. i okupacija 1918, da nam zivi vjecno nas Montenegro.
07.05.2018 18:50
do Vucine
do Vucine: A toliko si se Vuce bio raspisao, pa ti bi trebao odgovoriti bez obzira na '' kabadahiju nepismenog'', u pitanju je NJEGOS, pa vi posrbice sve znate, nije da vas je ovo dovelo u pat poziciju i matiralo , kad ste toliki poznavaoci NJegosa trebali bi znati zasto se on i glavari potpisuju kao '' mi pripadnici Crnogorske nacije, kad podjes na CT imas orginal dokument u Istoriskom muzeju.
07.05.2018 19:08
ZA VUKA
ZA VUKA: Vuce, jos jedna tvoja neistina, na tom popisu ljudi su se izjasnjavali o vjerskoj pripadnosti a ne nacionalnoj, tako da je bilo najvise Pravoslavaca, zatim muhamedanaca i katolika, izjasnjavanja o nacionalnoj pripadnosti nije bilo, i ne pisi neistine i nesto sto nije tacno.
07.05.2018 19:20
za redakciju
za redakciju: Postovana redakcijo, polemiku sa Aleksom ste zakljucili na njemu i prestali da objavljujete komentare na njegov komentar, mislim da je vrlo nekorektno i da trebate objaviti sve komentare.
07.05.2018 20:00
za redakciju
za redakciju: Hvala na komentarima, ipak sam bio u zabludi da ih necete objabviti.
07.05.2018 21:44
Vuk
Vuk: Navikao sam od Dukljana na svakakve budalaštine, ali ove ne mogu da svarim, povraća mi se. Popis je bio i nacionalni i vjerski. Nevolja je za Dukljane što više među crnogorskim Srbima nema plahih i lakomih, ostalo je 30 posto onih koji znaju ko su, koji ni za šta ne bi prodali vjeru za večeru i na koje Crna Gora kao njihova jedina domovina, ako bude stani-pani, tvrdo može da računa. Još jednom ti se izvinjavam, ali sa onim koji ne zna da su "ne znaš" dvije riječi i da se "Srbi" piše velikim slovom, dakle sa potpuno nepismenim sagovornikom ne mogu dalje da komuniciram. Nepismenom čovjeku i najutemeljenija argumentacija pada u vodu, a kamoli ova paušalna. Izvini, ali moram ti reći pa-pa.
07.05.2018 22:05
Vuk
Vuk: A ako znaš da se "Srbi" piše velikim slovom, a namjerno pišeš malim, onda si psiho-patološki slučaj i, u tom slučaju, mili moj, neka ti je Bog u pomoći. Laku noć.
07.05.2018 22:13
za Vuka
za Vuka: Ali ti opet ne odgovori na pitanje, sto se tice popisa ljudi su se izjasnjavali o vjerskoj pripadnosti sto je opste poznato i postoje dokumenti.
08.05.2018 09:30
za Vuka
za Vuka: Vuce i jos da ti kazem da smo mi Dukljani odnosno Crnogorci apsolutno zadovoljni nasom drzavom za razliku od vas tkz srba, jer ste i vi Crnogorci ali '' indoktrinirani'', mi smo sve ostvarili protiv cega ste vi bili, i obnovu drzavnosti, i Crnogorski jezik i azbuka sa 32 slova koja se uci u svim skolama, usli smo u NATO, znaci sve smo zaokruzili, i zato Vuce uzivaj ti u nasem najljepsem Montenegru.
08.05.2018 09:40
List Crne Gore
List Crne Gore: VERITAS SEMPITERNA EST! Bravo Dragisa. Lijep uvod, za shvatajuce, a jos ljepsi i poucniji dokumentovan prilog, za saznanje nama i za zlonamjerne duse, a neznalice. Ovakvih jadnika jos nisam prinasla: djeca od iste majke i oca isto ne misle, a ne da raspravljate o misljenjima i nacionu u jednom plemenu. ZAPAMTITE mogu se SOCI predstavljati odnosno osjecati prema svom uvjerennu kako god ko misli, ali su SVI SOCI JEDNO BRATSTVO! PO KOJIM GOD KRITERIJUMIMA, I DOBRI I LISI I STO VALJAMO I AKO IMA KO DA BAS I NEKOME NE VALJA, UCINJENI, NEUCINJENI, SKOLOVANI, NESKOLOVANI, CRNOGORCI, SRBI, HRVATI, RUMUNI, AUSTRALIJANCI...SVI SU SOCI. Tako, da je mirko, tvoja strijela pitpuno promasila cilj. Nego fino, pazljivo citajte, da vam barem nesto ostane u mozgu da potomcima ne pricate lazi. Reciye istinu, a oni zahvali ovakvoj zemljici bice Nigerijci, Sudanci, Kinezi. No, korov iz kamena tesko se izvlaci, ako se kamen ne skloni.
11.05.2018 01:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar