Ћирилица Latinica
08.09.2020.
Колумне

Комите(тлије)

Аутор: Редакција 21 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин - Дашо Дурутовић, адвокат

Стара римска пословица каже:“Temporamutantur et nosmutamur in illis“. Дакле, времена се мјењају и ми се мјењамо у њима, што је потпуно јасно и оправдано, тако се мјењају људи и обично стаставају са новим временима и околностима  у материјалном свијету.

Јасно је да се некада водила једна политика, данас друга, да се мјењају интереси на геополитичком плану, али не може човјек упркос свему томе да насилно мјења свој идентитет.

Можемо се опредјелити за неки спорт, тим, аутомобил, избор гардеробе, стил живота, али не можеш да се опредјељујеш да си оно што ниси. У дивљини када се ождреби зебра има пруге налик тигру, али зна и види да је зебра, види своју мајку и нема дилему.

Код нас на Балкану на вјетрометини свјетских путева и раскрсници истих чуда се дешавају.Човјек се роди у једној земљи, осване у другој, живи у трећој, а упокоји се у четвртој. Није то ништа страшно дешавају се промјене граница свуда у свијету и није вјечна ниједна граница нити земља нити ниједну земљу не би требало третирати као идола, јер је човјек онај који ствара државу, а не она њега. Човјек дакле одређене нације је чинилац који ствара државу, а не држава нацију.

Бан Новица Церовић је рођен у Дробњаку, селу Тушина, 1805. године у Херцеговини, а упкојио се у истом селу 1895 у Црној Гори, јер је Дробњак припојен Црној Гори 1858 године. Није Новица био Херцеговац до 1858., а онда постао Црногорац, већ је био и остао оно што јесте. Прије Црне Горе постојала је Зета, раније Дукља, а нису становници били национално ни Дукљани ни Зећани, као ни Рашани , Захумци, Травуњани...

Но,није тема национално одређење , већ мој протест који траје дуже , али без резултата да се комитско име не узима узалуд, посебно не приписује недостојним лицима који га злоуоптребљавају и који о томе нису прочитали или чули ниједну једину ријеч.

Данас се комитским „перјем“ ките недостојне масе неписменог и неупућеног народа, чак и оних нација чији припадници нису ни били комити и чији су преци били на страни турских и аустроугарских окупатора наше земље. Није битно да ли је некоме неко био комита, нећемо се по томе пребројавати,  нити је бољи или гори онај који није имао комите у кући. Тема је сасвим друга, ко су били Комити и какава су обиљежја имали и за шта су се борили.

Давне 1987.као средњошколац сам од родитеља добио двије књиге „Комитски покрет у Црној Гори 1916-1918 и „Црногорска буна 1919“ од аутора Кордић -Ашанин. Како су у мојој породици баштињене традиционалне вриједности Црне Горе, а како сам у породици моје мајке имао претке који су били у комитском покрету та тема је мене занимала више него друге, додуше занимала ме је историја и то је моја велика љубав поред права и морнарице. Те књиге  имам и данас и неко ко је заинтересован може да их посуди за читање. Не само из књига него из личног предања, породичног сазнао сам поприлично о комитима.

Комити су постојали за вријеме и на концу турске окупације наших крајева, у Старој Србији, простору данашње Македоније, Црне Горе и Херцеговине, као одметници - хајдуци против окупатора. Након пада Краљевине Црне Горе, потписивања капитулације и одласка суверена Краља Николе првог, Црна Гора је пала под Аустроугарску власт и почели су стравични злочини, глад и страдање народа у Црној Гори.

Као отпор томе устали су Комити, као герила и борци против те окупације. Тај покрет је био славан и трајао је до ослобођења и сви су пописани и има јасан и тачан списак свих Комита из свих племена у Црној Гори.

Комити су били јунаци и показали су велику храброст у борби и у страдању. Након проглашења Краљевине СХС група официра и присталица Краља Николе, перјаника и људи блиских старом режиму је по налогу из Италије устала на Божић 1919. и подигла буну против нове власти. Настао је сукоб између Бјелаша и Зеленаша, нове и старе власти, било је погибија на свакој страни, нажалост између најближих рођака и браће и након неуспјеха побуне многи су се одметнули и годинама комитовали против нове власти.

Касније су сви помиловани и враћена им грађанска прва и чинови. У правној терминологији су били побуњеници и носиоци оружане побуне, без обзира да ли су њихове идеје биле оправдане или не.

Шта сам хтио да кажем: Комити и једни и други идеолошки су били ројалисти, националисти и присталице краља, били су једне вјере православне, постоји списак свих Комита до једнога. Нису носили никакву зелену заставу, то је измишљотина, носили су заставу Краљевине Црне Горе, црвено, плеветно бијелу, са двоглавим орлом бијеле бије на њој . Подјела не зелене и бјеле вуче се из хартије за изјашњавање - јесте ли за присаједињење Црне Горе или останак као самосталне краљевине. Касније су неки Комити из Божићне побуне након 1941. основали Ферералистички покрет и приступили фашистима-Италијанима. Данашњи Монтенегрини немају никакве додирне тачке са комитским покретом.То су обично људи заведени, без образовања, који су нешто негдје чули у кафани или кладионици, а да нису прочитали ниједни једину ријеч о комитима или чули усмено предање о њима.

Изражавам протест да се часно комитско име узима од стране масе на улици, кафани или на непримјереним скуповима који историјски и истином нису утемељени. Црна Гора је старија од комитетлија из Јајца, ево је под њима била 75 година у ропству. Ови који неосновано узимају комитско име и који бране Црно Гору од саме себе су комитетлије, наследници оне гериле из Јајца КПЈ која је направила њихов идеолошки и национални идентитет. Дакле то су припадници комитета КПЈ , а не никакви комити или наследници идеологије комитског покрета. Боље би било да се зову Титогорци.

Ово је био вапај и молба да се комитско име не ружи и не срамоти од стране недостојних појединаца и група, немам више права на комистки покрет него други, али макар свједочим истину, јер сам је добио не преко серија и фалсификата, већ предањем од људи који су били учесници тих догађаја. На крају нека живи наша отаџбина Црна Гора , доста је било Монтенегра и духовне окупације !

Коментари
Vanja
Vanja: Daso nemoj da diras crnogorske ustase. Prave ustase ne mogu doci do izrazaja od njih. Dakle crnogorske ustase sebe zovu komitama da bi narodu ogadili komite. Nista nije slucajno. jesu neobrazovani, ali te neobrazovane je ubijedio da su komite neko obrazovan i zlonamjeran.
08.09.2020 15:53
Мајор
Мајор: Ђе ће сад ови Милогорци. У Албанију ће морат, мада их тамо не воле. Ми Црну Гору не однесосмо за Србију,а не можемо заједно више. То су они рекли, ја само подсјећам. Неће да боли боца.....
08.09.2020 15:55
Миле
Миле: Поздрав за брата Даша из Сутомора!!!
08.09.2020 17:07
DUPILO
DUPILO: BRAVO DAŠO SVE TI JE ISTINA ŠTO SI NAPISAO I TO NE IZ SVOJE GLAVE VEC IZ ISTORISKE CINJENICE JER OVI NOVI "komiti" CIJI SU OCEVI UBIJALI BRACU PRAVE KOMITE OD BARA DO ZIDANOG MOSTA KAO PEKO MARKO PETAR I DRUGI KOJIMA DA NE POMINJEM PREZIME JER SE ZNA KOSU. DANAS NJIHOVI POTOMCI KOMITUJU PO ULICAMA CETINJA PODGORCE ANAJAVLJUJU 20og U NIKŠICU DA POKUŠAJU DA ODBRANE LOPOVLUK KOJI SU ZAPOCELI NJIHOVI PRECI OD 1945god. A ONI NASTAVILI DO DANAS. NADAM SE DA CE SE ODKRITI SVE NJIHOVE PLJACKE I DA SE SVE VRATI NARODU U SARADNJI NOVE VLASTI POŠTENIM DIJELOM NARODA A UZ POMOC TEBE DAŠO I DRUGIH ŠTO SU KAO TI.
08.09.2020 17:36
Biops.
Biops.: Svaka cast za tekst.Napisi za zidani most kako su Feralisti partizani i ustase pobili toliki narod.To su ovi danasnji velikocrnogirci kreatiri zidanig mosta.
08.09.2020 20:11
Za. Durutovica
Za. Durutovica: Opet durutovic pokusava da nam drzi predavanje o istoriji izvini ali vise vjerujem Slavku Perovicu, Serbu Rastoderu i ostalim Crnogorcima nego tebi koji imas u familiji komite, cetnike, bjelase samo nemas partizane i prave komite koji su se borili protiv okupatorske srpske vojske koja je silovala, paljila ubijala po Crnoj gori. Napisi nam durutovicu malo o tome posto si mnogo obavijesten.
08.09.2020 20:43
CG nikad mne
CG nikad mne: Sta zna zgadija dudukljansko-ustaska,to su bravi bez mozga i velika sramota za Njegosevsku CG!
08.09.2020 21:55
CT RO
CT RO : Danasnje Cetinje je centar dusevnih bolesnika,kukavica,poltrona,lopova,spijuna i izroda.Ta bagra bolesna nije vrjedna pomena,no prezrenja!
08.09.2020 21:58
NETKO
NETKO: Bravo DASO VELKI POZDRAV OD NETKA IZ SUTMORA
08.09.2020 22:52
NETKO
NETKO: Bravo DASO NEKA IDU KOD SIPTARA
08.09.2020 22:54
Realista
Realista: Veoma dobar tekst. Istorijski tačan. A onda dolazi do izražaja kompleks poraženih i revizija istorije. Dašić,pa isti ti si ove "komitetlije" 89-90tih doveo ba vlast rušeći SFRJ iz razne patike kao dolje bando crvena itd. Koliko god se trudili jedno je činjenica,četnici su bili fašisti,saradnici okupatora isto kao i ustaše,domobrani,crnokošuljašiaši itd. Dalje milo je obično govno koje mijenja uniformu u skladu sa svojim interesima. Nemaš pojmove ili ti je mozak prokuvati živeći tolike godine pod vrelim Barskim suncem. Pusti komplekse nasleđene iz drugog sv. rata. Jedino tako možemo da gradimo i čuvamo naš srpski identitet i svetinje. Nemožep da pričaš nama koji smo išli da branimo Srbe od Slovenije do kosova bsjkekoji smo na radnim akcijama gradili sve ovo što ovi danas pokradope. Lako je biti "veliki Srbin" da olovkom to ste većina koji danas revizitate istoriju trebali dokazati 90tih. Zato pusti tu četničku mržnjom natopljenu retoriku,pruži bratu ruku kao što je mi takvima pružamo 75 godina i gždaj da sad čuvamo ovu zajedničku pobjedu i gradimo novu,ljeppu,pravedniju i srećniju Crnu Goru. Jer ovakvom retorikom ja ponekad pomislim da si milov čovjek koji i dalje želi da podeli i posvađa narod kako bi na sledećim izborima ponovo pobedio i stavio nam opet jaram na vrat. Živ mi bio,srečna pobeda brate i mirno more...
09.09.2020 13:00
Za. Brava bez mozga
Za. Brava bez mozga: CG- MNE nikad nece biti pokrajina Srbije. Cetnici na Ravnu goru ne mislite na Crnu goru. Nikad vise 1918 a ni 1990.da je vjecna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪.
09.09.2020 15:06
rolls royce
rolls royce: Za Netka:Nitko neće kod šiptara, jedino bi netko mogao za Srbiju.Evo, vidiš mamlaze da i ovi za koje si glasao priznaju Kosovo, nastavljaju đe je Milo stao prema EU, dok im je Srbija i Rusija sporedna stvar.Uzalud vam trud oko litija.Sad možete samo da sanjate Srbiju i Rusiju.Ovi vladajući, čvrsto su za NATO i EU integracije.Mogao bi vam Dritan doći glave.
09.09.2020 16:55
Šestan
Šestan: Prosvijetli nas autore , upravo kao gore navedeno (o zlocinima Srba nad Crnogorcima) datumom imenima Mjestima i razlozima i naravno ako nadjes dje i o crnogorcima koji su pravili zlocine na srpskoj teritoriji srbima. Napiši nam malo o tome da ne po-mislimo da si Jednostran jer kuća ti ga Ne daje iz priloženog teksta.
09.09.2020 17:39
Tusinja
Tusinja: Znas Daso onu kad sjede pod Brijestom na Ct pa knjaz Nikola ,,vidje orla,,...e krv nije voda.Neki vide ,,nesto,,a malo koji vidi da od toga NEMA NISTA...E sad ko zna istoriju zna sta hocu reci, a ban Novica Cerovic je doceko i ispratio 4 gospodara Petrovica(Danila,Mirka,Njegosa i Nikolu)pa mu je Orden Kraljice Ruske Ekatarine ulubljen od Cetinjske kaldrme jer je znao reci NIJE TAKO GOSPODARE.Pametnome dosta.
09.09.2020 21:34
Kralj
Kralj: Dragi CT RO ,boli li te skup u Pg.Kako se skupiše Milogotci vidje li.Mislio si da nas nema .Haha ha e da znas kolko nas još im ,tri puta više no što nas je bilo te noći .Probaj da podigneš crkvu na Cetinju pa da vidiš što će ti Cetinjani reči.Nijeste od njih smjeli.ni prpsttat lirtijasi a kamoli što drugo.E VIVa
10.09.2020 17:34
rolls royce
rolls royce: Ne razmišlaj puno Dragutine, reci jedno da te cenim?
11.09.2020 17:10
.......
.......: https://www.antenam.net/istorija/112428-o-autenticnom-suverenizmu-crnogorskih-zelenasa-komita-i-emigranata-1918-1927
13.09.2020 00:32
Dukljani
Dukljani: Komite nisu ustase vec ljudi koji su hteli izmedju ostalog da se oslobode cetnicko - zandarskog jarma,kralja parazita i svih drugih neprijatelja.Da se sacuva nezavisna Crna Gora.ZIVJELA VJECNA NEZAVISNA PROEVROPSKA CRNA GORA U KOJOJ NEMA MJESTA ZA KRETENSKE SOVINISTE...
18.09.2020 00:42
Morski
Morski: A moj Dragutine, čovjek si u godinama , iskusan i stručan a dozvoljavaš da sebi samome u jednom tekstu od 45 redova protivriječiš čak 4 puta . Ne valja ti rabota ništa. Nekada je pametnije mučati.
23.09.2020 18:21
Sale
Sale: Treba reći istinu, da tada nije bilo nijednog Crnogorca koji se nacionalno iznjašnjavao kao Crnogorac, nego kao Srbi.Po popisu stanovništva od 1909. je bilo 94,38% Srba i 5,62% Albanaca.(0,00 % Crnogoraca).Zemljopis Kraljevine Crne Gore, Državna štamparija Cetinje 1911. "U Crnoj Gori žive sve sami pravi i čisti Srbi, koji govore spskijem jezikom, a ima ih oko 300.000 stanovnika". ...
06.12.2020 09:59
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar