Ћирилица Latinica
27.01.2021.
Колумне

Комити или комунисти

Аутор: Редакција 16 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

Више пута сам писао на ту тему, али овај пут из протеста и то према обје стране које су подјељене у Црној Гори, према Црној Гори и оним који баштине праве историјске вриједности и наслеђе Црне Горе и онима који баштине неки нови Монтенегро који је супростављен традиционалној Црној Гори. Дакле, пишем ово и једнима и другима.

Првима, јер ова друге незаслужено називају комитима, а друге, јер блате и узимају узалуд име комита и комитског покрета, те тако брукају часне људе и борце за слободу за разлику од садашњих који бране позиције и нелегално стечено богатство претходне власти.

Неколико ријечи о комитама, борцима, хајдуцима који се јављају на крају 19-ог и почетком 20 вијека прије свега на простору данашње Јужне Србије (Косова и Метохије) и Македоније као борци против Османског царства које је било пред поразом; Што се тиче Краљевине Црне Горе, након капитулације од 25 јануара 1916. године, коју су по овалшћењу Лазара Мијушковића, тадашњег предсједника владе и воље суверена краља Николе првог Петровића потписали Петар Ломпар и бригадир Јово Бећир у владиниом дому на Цетињу. Капитулацојом Краљевине Црне Горе иста је окупирана од стране Аустроугарске монархије, губи статус земље савезничке коалиције и практично нестаје као држава. Зато је прикладније говорити никад више 1916., када је управо тадашња влада прихватила „срамотнога ропства ланце“, супротно данашњим строфама химне Секуле Дрљевића.

Познато је, након капитулације Црне Горе, настају стравичне репресалије над становништвом и наступа велика криза и глад у Црној Гори, гдје народни пјесник описује да је коприва многога спасила и зато се она огласила.

Међу најокрутнијим официрима нове окупаторске власти јавља се Фрањо Ферјанчић, по злу чувени аустроугарски официр. Као одговор на окупациону репресију, поједини војници и официри војске Краљевине Црне Горе се одмећу у Комите и дјелују у малим групма, највише величине вода или чете и стварају комитски покрет у Црној Гори.

У књизи чији су аутори Кордић и Ашанин „Комитски покрет у Црној Гори 1916-1918“, коју сам након средње школе прочитао , добивши је на поклон од своје мајке чија је породица са обје стране припадала комитском покрету, пописани су сви комити у Црној Гори. Дакле из сваког среза племена, породице. Вољан сам ако је неко заинтересован да му посудим књигу ради увида у истинитост мојих навода.

Комити су били искључиво ранији припадници војске или жандармерије, омладинци, али и старији који су се одметнули и борили часно и јуначки за ослобођење Црне Горе од окупације. Комити су сви били до једнога православне вјероисповјести, без намјере да било кога искључујем, али се ради о православном становништву тадашње Црне Горе, о чему свједочи попис комита. Комити су иказали велико јунаштво и дали велику жртву, а они коју су били ухваћени од аустроугарских власти су били мучени и убијани на најсвирепији начин.

Након Првог свјетског рата и ослобођења, те уједињена и стварања нове Краљевине СХС, једна група официра и војника бивше Краљевине Црне Горе потпомогнута утицајем и лобијем из Италије је на Божић 1919. подигла буну и тада настаје Божићна побуна, која се није много проширила изван Цетиња и Никшића и дошло је до оружабног сукоба између Зеленаша и Бјелаша те жртава на обје стране.

Са становишта нове државе те акције су биле акт напада на државу и тероризам, а са становишта побуњеника је био патриотски чин васпостављања старе краљевине и повратка краља Николе на престо. Тај сценарио није био могућ због међународних околности, унутрашњих прилика у Црној Гори, гдје је већинско становништво жељело нову државу, али овај покрет иако је брзо угушен трајао је дуги низ година. Било је злочина на  обје стране, додуше побуњеници су се одметнули и дјеловали у илегали као хајдуци и комити па су себе опет прозвали комитама,потпуно неоправдано, јер су дјеловали тако да су нападали угледне људе, домаћине, убијали народне прваке, пљачкали пуцали на војску и жандармерију те изазивали жесток отпор истих.

Поменућу само убиство инжењера Милована Мијушковића , који је био присталица уједињена ,али са дуге старене и убиство мајора Шћепана Мијушковића и његовог брата Стевана у селу Повија у Пјешивцима од стране жандара које је предводио Милан Калабић, који је касније одговарао за овај злочин пред судом Краљевине Југославије.У кући мајора Мијушковића се нашао и мој прађед по мајци Шоро Јелић, перјаник-зеленаш, који је пуким случајем спасио главу, јер га је један жандар препознао и пустио. Дакле побуњеници су злоупоребили касније свој покрет, многи су се предали, неки изгинули, али су сви до једнога касније помиловани, међу њима и Крсто Поповић.

Тема је доста захтјевна и мало је моје перо да опише комите, али је довољно да изразим протест и према дијелу групације којој и сам припадам, која баштини традиционалну Црну Гору , која почива на Црнојевићима и Петровићима и њиховом завјету који неосновано своје идеолошке противнике данас зову комитам, а посебно према групацији коју предводи ДПС као наследник комунистичке партије и идеологије и која представља неку нову Монтенегро, супростављену традиционалној Црној Гори који себе називају комитама и брукају часно комитско име.

Ово прије свега јер они и њихова идеологија, покрет национални и вјерски састав немају никакве везе са комитама и комитским покретно у току рата , а посебно не иза рата са побуњеницима - Зеленашима коју су како сам навео се залагали за останак династије Петровић као самосталне и независне Црне Горе или пак да династија Петровић буде на челу нове краљевине Југославије .

Било би поштено да себе називају правим именом, јер је њихов идеолошки отац комунизам и аустроугарски каплар Јосип Амброз Мајер, који се лажно предтављао као Јосип Броз из Загорја , чији јеидентитет узео 1913. године у Печују.

Са надом да ће и једни и други оставити комите историји, не узимати њихово име узалуд , а и сам увријеђен због тога, јер ми је много предака припадало комитском покрет све вас братски поздрављам . 

Коментари
Gagi
Gagi: Bravo covjece. Nepismene avetinje sad bar imaju iz cega da nauce, mada nepismeni i polupismeni ne mogu to da nauce. Gori su polupismeni od nepismenih.
27.01.2021 09:42
Kad bi ...
Kad bi ... : Ja bih ako moze ljudi! Cini mi se da svega danas ima na pretek, ali ljudi sve manje. Pa budimo ljudi!
27.01.2021 09:58
Pero s pumpe
Pero s pumpe: Interensantan lik ovaj Durutovic svuda je imao neke rodjake i u komite i u cetnike zna sve od kulina bana na ovamo a od perioda 1941 do 1990 bjezi ko djavo od krsta a to su bili partizani dje je bilo svih vjera i nacija koji su se borili i protiv njemaca italijana i njegovih cetnika. Posleratni period do 90tih je najbolji period za citavu bivsu jugoslaviju bilo je rad red i diciplina mi danas uzivamo u svemu onome sto je tada napravljeno skole bolnice autputevi mostovi fabrike i ostalo radnici su imali svoja prava sve ono sto danas nemaju ajde neka neko nabroji sta je to znacajno uradjeno od 90tih na ovamo osim sto je sve unisteno opljackano pokradeno. A sto se tice okupacije 1916 za crnogorski narod je isto sto i 1918 sjahao murta uzjahao kurta i po onoj narodnoj ko ti najdublje izvadi oci ada zna se brat. Tako Durutovicu mani se corava posla i nemoj otvarati stare rane i baviti se teorijom sto je starije jaje ili kokoska.
27.01.2021 12:18
DJOKICA MADE IN TOPOLICA
DJOKICA MADE IN TOPOLICA: Gagi ti si ortodoksna budala nemoj da te to vredja majka priroda.
27.01.2021 12:21
Šestan
Šestan: Na koliko je godina zatvora osudjen M. Kalabić za to monstruoznon djelo? A koliko je proveo u zatvoru? (pola godine) Napisao za jednog da je pristalica ujedinjenja a za ubijenog ne napisa za čem je bio? Zašto Je ubijen? Šta je ta “uniforma”radila uopste u Crnoj Gori? Daj Prosvijetli nas malo detaljnije. Sve si rekao nešto a ništa konkrektno.
27.01.2021 13:58
STOJAN
STOJAN: Svaka cast svaka ti je na mjesto.
27.01.2021 14:21
Crmnicanin
Crmnicanin: DASO ti si pravi gospodin mnogo si ovo lijepo objasnijo i istina je ziva. Ali kako da objasnis ovim zaslijepljenim avetinjama koje ne vide dalje od nosa nazovi danasnjim " KOMITAMA" . Mnogo su jadni bijedni kao i njihov vodja koliki su junaci sve bi ih kakva baba mogla METLOM pospremit. Samo ih treba zaliti .
27.01.2021 14:25
DJOKA
DJOKA: Crmnicaninu ajde budi iskren pa reci ono sto ti neznas pa pitaj starije jeli bilo bolje za zivljenje kad nas je srbija okupirala ili kad su nas partizani oslobodili pa sve do 90tih godina dok nas opet neokupira Dps vlast a sad nas jos gore ceka pod ovim apostolima pacemo plakati za partizanima. Jesi li se nacutucio kakve brlje kod badanja pa si dobio snagu a muci mrco avetni ne avetaj.
27.01.2021 16:25
Pero
Pero : A dobri Daso sto nepomenu porodicu Zvicer ili opravdavas taj zlocin? Ne kazem za ovo da nisi u pravu, al moras nekad I malo sire pogledat a ne samo ja sam u pravu I ja znam sve, nije sve crno bijelo, I nije samo jedna strana pravedna, imamo dovoljno gresnika na obje....
27.01.2021 16:46
Правда
Правда: Све лијепо објашњено!
27.01.2021 18:19
Šapina
Šapina: Sve je dobro samo srbende što dalje od nas. Neka braća žive svoj život bez nas
28.01.2021 08:51
Za Djoka od crmnicanina
Za Djoka od crmnicanina: Posto smo OKUPIRANI 30 god. Od zloglasnog DPSa. A za takve kao ti sto si valjalo bi da traje jos zato ne mlati . Sad ce ova konacno normalna vlada da nas spasi od takvih indijanaca slicnih tebi . Moraces slusati takva ti je sudbina.
28.01.2021 13:25
Branko Vukic
Branko Vukic: Svaka cast Daso
28.01.2021 22:18
Šestam
Šestam: Crnogorci u ovom slucaju su Indijanci - a srbijanci su Amerikanci
28.01.2021 23:34
Nepismenom Crmnicaninu
Nepismenom Crmnicaninu: Kakva je ovo neopjevana budala ima zavrsena 3 razreda osnovne i knjige za cetvrti i on nesto kao pise a mici se mrco jad te nasa avetnog da se ne sprda narod stobom.
29.01.2021 01:14
Tusinja hladna voda...
Tusinja hladna voda...: G.Durutovicu...Geografski polozaj...Hahahahahahahaha...Gospodo a daleko ste od toga da vam nesto napisem iz dokumenata koje provjerite na Biljardu!!!Bratstvo Petrovica dodje iz Stare Hercegovine!Petrovici,Erakovici i Cerovici slave Svetog Djordja!!!Znaci nijesu iz Stare Crne Gore nego iz Stare Hercegovine!A sto se tice knjaza Nikole odnosno Kralja Nikole za Bar rece onu,,Ovci i Cojku u Bar mjesta nemah,, a Jos nesto iz njegovih ustah bi Vjencavam te Srpsko more sa Slobodom Crne Gore...Demantujte me ako zborim ne Istinu!!! Inace ovo vam pise potomak Novice Milutinovog Cerovica koji donese nezavisnost Crne Gore ali ne poltronske I mjerene lopovlukom I evrima no MUDIMA I OBRAZOM!!!Prosto vam bilo!
29.01.2021 16:26
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar