Ћирилица Latinica
09.04.2020.
Колумне

Крешендо вербалног дивљања и мржња у доба короне

Аутор: Редакција 52 Оставите коментар

ПИШЕ: др Владимир Лепосавић

Глобална епидемија новираног обољења плућа је изазвала de facto увођење ванредног стања, па је обављање већине редовних послова и активности стало и у Црној Гори. Вишемјесечне званичне пријетње злогласним Законом о слободи вјероисповијести су заустављене кад се примакла колективна угроженост здравља и живота људи. Мржња, пак, према Српској православној цркви прокрчила је себи пут.

Она је своју прву следећу шансу дочекала већ оних дана када је у Црној Гори постојала само стрепња од појаве првих случајева епидемије. Тада је осванула лажна вијест да су свештеници манастира Српске православне цркве заражени смртоносним вирусом. Прошло је дана док су и заиста регистровани први случајеви обољевања, али је истоврсна лажна вијест још једном одапета – са малобројних али упорних медија је устврђено да су заражени повратници из иностранства учествовали на црквеним литијама, што је демантовано чак и од стране тако злоупотребљених грађана. Услиједио је масовнији повратак наших држављана у земљу и болести су узеле маха. Обје.

После краће драмске паузе очигледно лоших глумаца, представа са истих медија је настављена, па је убилачка брига за здравље државе исказана најпримитивнијим вријеђањем већине њених грађана који су, умјесто вјерницима Цркве, у глас названи „лизачима кашичице“. Ову и овакву синтагму сковали су београдски медији дискутабилне професионално-умјетничке вриједности али јасно уочљивих идеолошко-политичких циљева. Некажњивост њене јавне употребе, а тиме и пуни омаловажавачки капацитет, одмах је препознат у Црној Гори будући да је ријеч о јединој земљи чија власт је покушала да незапамћено насиље над грађанским и вјерским правима представи као правни и цивилизацијски стандард.

Ту чудима у Црној Гори није крај, јер је народ, и то не само православни, истовремено изненадио снагом побожности која управо у оданости Цркви налази свој, каткад једини, а без сумње аутентичан израз. Због тога се у улози извршиоца оваквог новоговора јавило свега неколико лица од којих већина не потиче из Црне Горе или у њој не живи. Суграђани који су жељели да дају свој допринос у овом јуришу на Српску православну цркву одлучили су да дјелују тајно, па је тако Eпархија будимљанско-никшићка била принуђена да пријави да је непознато лице поставило, на вратима парохијске цркве, лажно обавјештење којим, у име свештвенства, позива вјернике на кршење ванредних мјера заштите.

Било како било, у истим црногорским медијима је почело вишеструко, повратничко објављивање ауторских текстова чије централно мјесто остаје баратање позајмљеном кованицом мрзитељског значења. Покушај да се на интелектуалан начин помогне општем добру свео се на називање Свете тајне причешћа „редним лизањем“.

Крешендо овог вербалног дивљања у јавном простору наступа када је читаво једно вјероисповиједање окарактерисано као „пошаст“ и „непрекидно подстицање лудих и збуњених на интимне односе“, а цјелокупно свештенство названо „биотерористима у мантијама“. Егзалтирано јављање о смрти епископа ваљевског, господина Милутина, налик радовању, не треба посебно коментарисати. Тиме је нестала и последња илузија да се ово антицрквено боготражитељство икоме може приказати као хришћанско.

И док мантрашко понављање о „лизању кашичице“ није посвједочило нарочиту оргиналност извођача, оно је несумњиво потврдило њихову намјеру омаловажавања. Уважени професор права, који је руководио израдом системских закона који важе у земљама региона, укључујући и Црну Гору, дефинише омаловажање као „негирање или потцјењивање вриједности које чине част једног лица“.

Света тајна причешћа представља једну од најважнијих вриједности исповиједања вјере сваког хришћанина и свештеника његове Цркве. Према документу „Вјера Светих Катихизис Источне Православне Цркве“, који чини основне изворе аутономног црквеног права, Света тајна је „видљива свештена радња кроз коју Божја благодат преноси чудотворне дарове“, ако се ови „слободном вољом усвајају и изражавају кроз добра дјела“; даље, Причешће представља „Свету тајну у којој побожни хришћани под видом хлеба и вина примају истинито тијело и крв Господа нашег Исуса Христа“. Иако то није непознато ни лаицима, јасно је да чак и сам овај симболички чин није описан као обедовање, већ као „примање Господа Исуса Христа“ – који је и установио Свету тајну причешћа и од којег и према којем се и вријеме рачуна.

Умањивање важности вјерског обреда није се зауставило на његовом поистовијећивању са јелом и пићем, већ су појединци сишли у подземље непристојног понашања називајући, одатле, свештенство и вјерни народ „православним лизачима“. Радња лизања типично је својствена начину на који се хране четвороножне животиње, због чега, у друштвеном говору, етимологија није одвела ову ријеч даље од појмова изразито погрдног значења, као што су „улизица“, „улагивање“ и „лагање“.

Истинитост вриједносних судова у ангажованом јавном дискурсу се нужно не доказује, али њихова очигледна неистинитост представља отежавајућу околност када се таквим судовањем крши право другог.

Да овакво обрушавање на Цркву само себе разобличава, показује манијакално игнорисање чињенице да је цјелокупно свештенство Цркве, заједно за вјерницима, поступило у складу са свим новоусвојеним прописима и, без иједног изузетка, ограничило и прилагодило свој живот и актвности. Штавише, Црква је ставила властима на располагање своја средства и најодговорније се укључила у заједничку борбу против заразне болести – настављајући да помаже грађанима и здравственим и другим јавним установама. Влада Црне Горе је максимално ограничила право вршења вјерских обреда и Црква се томе није противила, управо из разлога потребе заштите јавног здравља. Напротив, исправна одлука Владе да не забрани богослужење, макар оно било и без присуства вјерника, схваћена је као добронамјерна и тако прихваћена. У условима општег утиска да се епидемиологија показује транседенталнијом од сваке религије, свештенство је исказало пуну подршку здравственим радницима и њиховим напорима.

Упркос свему овоме, Црква је засута увредама и то због обављања Свете тајне причешћа. Званично, разлог напада је то што су се епископи и протојереји усудили да посвједоче своју вјеру и колективно искуство непреношења заразе приликом узимања Причешћа у нашој Цркви.

Представници Института за јавно здравље и Националног координационог тијела за заразне болести оцијенили су да овај вјерски обред носи собом „одређени епидемиолошки ризик“. Иако је то стандард, очигледно нисмо у ситуацији да не оцијенимо позитивном чињеницу да су представници Владиних тијела употребили израз „симболично конзумирање хране коришћењем истог прибора“ – уважавајући, тако, макар елементарна вјерска осјећања својих грађана. Црква је, с друге стране, исказала потребу да се њено право на обављање Свете тајне причешћа не забрани у потпуности, с обзиром на то да је већ сведено на минимум. Она није најавила било какво противљење мјерама заштите. О појединостима, укључујући и начин употребе светих сасуда и других предмета такође се могло разговарати у јавности. Али нема с ким.

Вријеме пред нама ће брзо показати да ли је власт одлучила да се, у односу према Цркви, до краја поведе правилима учтивости и владавине права или ће вратити усамљеним гласовима давно превазиђених идеја што би лако могло довести, по слову Друге посланице Петрове, да „потоње буде горе од првог“. Јер, ако је „ругачима“ дозвољено да се понашају по сопственом нахођењу, онда су наступила „последња времена“.

У овом тренутку није од пресудне важности расправљати о обиму дозвољених ограничења слободе вјероисповијести и о томе да ли су одредбе из члана 25 и 46 Устава Црне Горе у међусобној колизији или нису. Ово тим прије што је Црква и сама ограничила своје активности доприносећи општем настојању да се друштво сачува од болести.

Важно је, међутим, подсјетити да право на достојанство и неповредивост личности не може бити ограничено ни за вријеме ванредног или ратног стања и да његово кршење не може да допринесе заштити, већ само да угрози здравствено и свако друго стање. Влада има уставну, међународну и законску обавезу да обезбиједи апсолутно поштовање овог права. Иако су увреда и клевета, како се то уобичајено каже, декриминализоване у Црној Гори, то не значи да су увреде и говор мржње некажњиви. То је потврђено бројним обавезујућим нормама, а нарочито одредбама Закона о облигационим односима, Закона о медијима и Кривичног законика – којима се, за различите случајеве, конкретизује уставна норма о ограничености слободе изражавања правом другог лица на „достојанство, углед и част“.

Слобода изражавања, наравно, подразумијева право да се саопшти и оно што се другима не свиђа, па и оно што може да шокира или узнемири. Према европском праву, Цркве и вјерске заједнице дужне су да толеришу негирање својих увјерења и учења. Барем је Православна црква позната по томе да не пледира на безгрешност. То јој је и име дало.

Оно што је забрањено јесте коришћење слободе говора на начин и ријечима које евидентно имају за циљ да увриједе и понизе. У „случају Лингес“ Европски суд за људска права је нагласио да се право на слободу говора мора вршити „у доброј вјери“, док је у „случају Ото-Премингер“ пресудио о „дужности избјегавања безразложног вријеђања других које не доприноси јавној расправи и напретку у људским односима“.  У истом случају, а који се тицао односа слободе говора и слободе вјероисповијести, судије су подвукле да „постоје негирања права других која сама себи одузимају право да буду толерисана“. Црногорски случај је управо такав.

Када се утрврђује о намјери омаловажавања, није одлучујуће мишљење појединца или неке међународне комуне, већ преовлађујуће схватање једног конкретног народа и друштва. Ово посебно долази до изражаја у друштвима у којима припадници конкретне Цркве или вјерске заједнице чине већину, као што је то био случај са католичким вјерницима у Тиролу, у спору из 1994. године.

У „случају Гомез да Силва“, Европски суд је истакао да је увредљив говор, у одређеној мјери, допуштен у ускополтичким дебатама и то онда када се јавља као реакција на претходно изречене провокације и исто тако увредљиве ставове.

Потврђујући праксу Европског суда, Савјет Европе је 2007. године усвојио Препоруку под називом „Светогрђе, вјерске увреде и говор мржње“, а у којој је државама-чланицама предочено да „критицизам не смије да се састоји у намјерним и малициозним увредама или говору мржње који подстиче на узмемирење, дискриминацију или насиље“. У истом документу се наводи да се слобода говора не може употребљавати у вјерским стварима на исти начин као и у политичким дебатама, због чега државе имају право да највећа ограничења слобде говора примјене баш у области заштите вјерских права и слобода.

Ово је сасвим разумљиво када се, поред осталог, зна да Црква забрањује употребу оног што у свом монополу има држава – а то је принуда. На овим просторима је, нажалост, више него познат манир да се кукавички однос према држави компензује неџентлменским понашањем према Цркви. У жељи да се то, у суштини неморално, понашање оправда, према Цркви се често исказује и једна помодно-сајентистичка гадљивост која себи приписује методолошку супериорност, ама њени промотери упорно покушавају да супу једу виљушком.

Наука и религија су различите врсте система знања који своје законе и истине не откривају на исти начин. Вјера није ствар такве материјалистичке извијесности која би себе потврђивала у једнаким временским размацима или ратама. То је посвједочио још Свети Аурелије Аугустин неколико вјекова прије тзв. шизме која је за многе, како се то показа у вријеме ове бриге за здравље, још увијек извор фрустрација. Он, у свом чувеном дјелу, De Civitate Dei, објашњава: „Ако би Бог удијелио свакоме ко тражи, сматрали бисмо да му треба служити искључиво ради таквих награда, те би нас тако схваћено богослужење радије учинило пожудним и похлепним него побожним.

Ово није прва епидемија у историји и свако ко наступа као да га  вјероисповиједање познато више од двије хиљаде година запањује, изиграва космичку необавијештеност. Право на слободу вјероисповијести је, по својој природи, колективно људско право које се остварује у заједници са другима. Мржња је, с друге стране, једино законита у своја четири зида и ту, ако боље није могуће, треба да остане.

 

Аутор је доктор правних наука и члан правног тима Митрополије црногорско-приморске

 www.vijesti.me 

Коментари
On1990
On1990: Zao mi je sto pravi Barani ne dobijaju prostora da se iskazu u Baru, a ne ovaj Lepo.....
09.04.2020 13:15
Evica
Evica: Vlado je car. Pravi Baranin. Porijeklom Vasojevic.
09.04.2020 13:38
Млаки
Млаки: Изузетан интелектуалац, правник, човјек, све што се само пожељети може. Диван осврт на жалосну црногорску збиљу
09.04.2020 13:56
Šapina
Šapina: Ovaj lepi valja gluposti.Nema blage veze o čemu piše.Koja je pozadina litija i za koga ? Ko je naručilac i za koga se sve te gluposti rade.
09.04.2020 14:27
Za SAPINU
Za SAPINU: Prestani da drmas taj KAVEZ ili mijenjaj Terapiju vidis da nisi dobro. Hitno se obrati IZABRANOM dok si na vrijeme.
09.04.2020 15:21
Za evicu "malogradjanku"
Za evicu "malogradjanku" : Uopste nije "vazno" iz kojega je "plemena"!!! Relevantno je ima li sto pametno da kaze 🙏🙏👌👌👋👋
09.04.2020 16:38
Dino
Dino: Sapina i Rolls toliko mrze sebe pa ostale. Samo da nesto kazu protiv, po mogucnosti opozicije.
09.04.2020 16:49
Đedo St.Bar
Đedo St.Bar: U potpunosti se slažem sa Šapinom.To je naš Starobaran koji ima ispravne stavove.Ove četnike mi Crnogorci nemožemo podržati.Stavovi tih srbočetnika su jako bolesni i u današnje vrijeme smiješni.Neka se ljudi zabavljaju ako im to nešto znači.Mi znamo da smo svoji na svome i živjela nam naša CG sa Prešjednikom na čelu.👋
09.04.2020 21:33
Dino
Dino: Đedo, jesam li ti ja cetnik p.ti materina...smetaju ti cetnici ? A koverte ,limenke , afere razne , to ti ne smeta, ?
09.04.2020 23:14
Za djeda
Za djeda: 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪✌️✌️✌️✌️✌️
09.04.2020 23:55
Đedo
Đedo: Dino,Bog ti pomogao.Kod tebe je bolest srbizma uznapredovala pa moraš hitno zatražiti pomoć doktora samo ne Šešelja jer i on ima iste simptome bolesti.Tebi su srbići nešto u kafu stavili zato mlataraš gluposti.Mani se četnika Alaha ti.
10.04.2020 06:49
Dino
Dino: Đedo, ti si ocito ustasa, al neka si zdrao, samo nas starobarane ostavite na miru i idi dje ti basta. Ti volis ove kovertase ocito.
10.04.2020 09:20
Enis
Enis: Bravo Dino, vidi se po lajkovima ko je u pravu. Kovertasi mars odavde.
10.04.2020 09:33
Ilhan
Ilhan: Dino i Enise, razvaljujete ovu boraniju režimsku. Ima nas mnogo više Bogu hvala. Lajk i podrška za vas.
10.04.2020 09:36
Enis
Enis: Hvala Ilhane....
10.04.2020 09:44
Dino
Dino: Ilhane, pozdrav za tebe, đedo,sapina u ostali neka su zdrao, samo neka nas ostave....ps fali nam Eskobar,on je stvarno najjaci ,pravi gospodin. Nadam se da je ok
10.04.2020 09:57
Za dina
Za dina: Ko o cemu "kurva" o postenju!!!Nonstop pricas o koverti, limenci!!!Nadji nesto "novo" inace "batali" 🙏🙏🙏🙏👋👋👋
10.04.2020 11:35
BANJO
BANJO: Za djeda I sapinu,KUKAVCI CRNI.NIKO VAM NE VALJA.MLADI,OBRAZOVANI,POSTENI ,CIVILIZOVANI,VLADO L.,MOZE SVIMA VAMA DA DRZI PREDAVANJE.VI SE NADJOSTE ,DA NALAZITE MANE!?ANONIMUSI!!!DA NEKO VRIJEDJA JEDAN NAROD ,NA OVAJ NACIN STO VI I SLICNI RADITE,JOS NIJE VIDJENO.UDRITE JOS JACE.MOZE VAM SE.IMATE MUNICIJE.OVO JE VASE VRIJEME .(NE)COVJEK MOZE STO HOCE,ALI NE I DO KAD HOCE.VI (TOBOS) BARANI OD TRI VJERE,KOJE NECE DA SE DIJELE!?SVE DOLAZI NA NAPLATU,NAJCESCE OD BOGA!!!
10.04.2020 14:00
🤣🤣🤣
🤣🤣🤣: Banjo stara "Tranjo" misleo sam da si u "Leskovac" 😉 😉 😉 😉 😆😆😆😆
10.04.2020 15:44
Строги центар
Строги центар: Комшије моје коверташи и остала прстолепљива дружино, овако изгледа човјек са високим образовањем стеченим не по Болоњи...Него онако како треба и како је било некад!Овако изгледа човјек који је са највишим оцјенама завршио високе школе не везом родбинским, племенском или вашом омиљеном партијском.Не!Него добро угријаном столицом и уложеним свим собом. Коверташи драги, овако говори образован човјек.За разлику од ваших вођа који мисле да је за било какво обраћање довољно обући одијело, привезат' кравату и то је то. Ааа, еее, хм, пааа, замуцкивања и остали дефекти говорног апарата и одсутност мозга овог пута ће изостати јер овај господин није ваш. Милина чути, оку виђети а души угодно.
10.04.2020 20:25
Aleksandar
Aleksandar: Ajde redakcijo pusti makar jedan komentar i ako ti se ne svidja.... Leposavića znam kao dijete dok je još trenirao fudbal,znam mu sestru koja je predavala hemiju u Meksiko,znam i svu ostalu familiju....tako da o "kvalitetu" nemojte aman,znamo se....poznajemo mi Barani dobro ove ....
11.04.2020 11:05
Za dina, enisa i ilhana 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳
Za dina, enisa i ilhana 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳: Vidim da "lajkujete" jedni druge!!! Vjerovatno se i"potezete "🤣🤣🤣😂😂🤩🤩
11.04.2020 13:12
Edin
Edin: Potegni ti mene malo, imas li ime majku ?
11.04.2020 13:33
Enis
Enis: Tikvane, dino ima preko 45 Lajkova, ljudi mu vjeruju, nije kovertas kao ti
11.04.2020 13:43
Za edina&enisa
Za edina&enisa: Hvala na ponudi ali cu "potegnem" koj se na mene "svidja" 😉 😉 😉.!!!! Kad vam je Dino 🦕tako "pametan" ubacite ga u "politiku" 🤔🤔🤔🤔😂😂😂😂😂😂😂👌👌👋👋👋
11.04.2020 15:55
Crni
Crni: Leposavicu samo tako nastavi... Veliki pozdrav i podrska iz Beograda
11.04.2020 18:16
Paprikaš
Paprikaš: Dino bravo, najvise lajkova, ovi zli mogu da ti.....fali nam Eskobar
11.04.2020 21:37
Paprikaš
Paprikaš: Dino rastura ovu bagru,nekoga đeda , šapinu, rollsa,xaxa....đedo u bpenziju mars,kupi prnje
11.04.2020 21:39
Šapina
Šapina: Lepi je pametan,obrazovan i krivo usmjeren.Velika šteta za takav potencijal.No otom potom,možda mu dođe iz guzice u glavu pa progleda.
12.04.2020 06:51
Dino
Dino: Šapina, kako da progleda,da predje na postenu stranu kovertasa ???? Xaxaxa
12.04.2020 09:21
General
General: Sapina,Djedo i ostale vucibatine njima slicne,
12.04.2020 12:52
Šapina
Šapina: Ti si Dino običan seronja, mlataraš gluposti neprestano. Alah će te kazniti ako se ne promjeniš tako da ti nijedna džamija neće pomoći
12.04.2020 13:03
Dino
Dino: Šapina, a sta ce se tebe desiti ? Tebe su gluposti koverte,limenke, klanovi,sveto, migo ? E sram te bilo. Stidi se,treba djeca na bijelo da ti se podizu. Branis vlast korumpiranu...a uostalom vidi se po lajkovima ko valja gluposti...i jos si vidim šovinista, a to ti ne valja
12.04.2020 14:34
Enis
Enis: Dino,svaka cast, u par recenica,sve receno
12.04.2020 16:05
Za 🦕🦕🦕🦕🦕
Za 🦕🦕🦕🦕🦕: Coban frulu "svira" pa je stavi za pas!!! Ti dosadi "bogu" i narodu!!! Bit ce kako ti "kazes" 😉 😉 samo nas "postedi" malo🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
12.04.2020 16:21
Enis
Enis: Ne moze sa Dinom niko izac na kraj, xaxa. Argumentima pravo u srce gadja,xixi...napred Dino
12.04.2020 20:12
Argumenti🤔🤔🤔🤔
Argumenti🤔🤔🤔🤔: Koverta, limenka????? Daj nesto "novo" 😉 😉???🦕🦕🦕
13.04.2020 08:57
Enis
Enis: Argumentu, imao bi dosta da pisem. Mamlaze zar ti nije i to dosta..
13.04.2020 09:53
za Dina,Ilhana,p-Eisa
za Dina,Ilhana,p-Eisa: Tri jalovke koje čuva Vlah.
13.04.2020 16:50
Za dina
Za dina : Zao mi te "prijatelju"!!! Ovi "tvoji" sto ti tobos daju lajkove i podrzavaju te, kad bi vidjeli gdje se "topis" kamen "bi ti dali!!! Ali svako Mora da ima 🏯" budalu"a u ovom slucaju si to "nazalost" ti 🤥🤥🤥🤥. Ako si musko a cisto "sujmam" udri 🤚u sto i kazi "necete vala vise". 💒 Ili alah??? Ti upomoc 🙏🙏🙏🙏
13.04.2020 19:42
Enis
Enis: Za zadnjega magaronija. Rece fino Paprikaš : vidi se po lajkovima ko je u pravu ,, govedo, sovinisto
13.04.2020 20:02
Paprikaš
Paprikaš: Debilu : vise imaju dino,enis i ilhan lajkova nego svi zajedno
13.04.2020 20:10
Za paprikasa
Za paprikasa: Vi ste "obicna" provincijska "otpad!!! 🤫 🤫 🤫 Uostalom" vracaj "se za Leskovac sos tvoji" opancici "👋👋👋👋👋
14.04.2020 09:32
Za dina, paprikasa, p-enisa, i ostale 🇷🇸 💋👄💋
Za dina, paprikasa, p-enisa, i ostale 🇷🇸 💋👄💋: Lagano se"🔥🔥🔥"a da vam dam moju" Kurblu " Oslo bi to jos" brze "🤣🤣🤣😂😂😂
14.04.2020 11:15
Enis
Enis : Smeta vi sto sam musliman sram vas bilo, a jos na dr.stranu. divo nas razbija..vidi koliko ga vole koliko ima lajkova,xaxa ..mars
14.04.2020 14:12
Za enisa
Za enisa : Vole ga ka 🐮mrtvo tele 😂😂😂😂😂😂😂
14.04.2020 14:42
Enis
Enis: Za zadnjeg brava, bezimenog. Vole tebe kao mrtvog brava...i opet...vidi se po lajkovima ko koga voli, xaxa
14.04.2020 15:29
Za enisa
Za enisa : Nemam nista "protiv" tvoje vjere, tako sam "vaspitan!!! ✌️✌️✌️🙏🙏🙏👋👋👋
14.04.2020 17:00
Enis
Enis : Vidim da nemas, sirite mrznu po netu..
14.04.2020 19:59
Za enisa
Za enisa : U kojem "komentaru" imam nesto protiv tvoje "vjere???? 🤔🤔🤔🤔
14.04.2020 20:16
Enis
Enis : Mars smradu bezimeni, nemate argumente, boli vas sto vas niko ne podzava. Zoves me p enis, a sta je to ? Sprdas se sa mojim imenom jel ?
14.04.2020 22:27
haaha
haaha: Idite vi muslimani sto ne znate ko ste ni sta ste postite i klanjajte,nece vas bog sa litanja nagraditi.Cetnici proizveli ustase ,a ostalo sami zakljucite ako imate cime.......
18.05.2020 22:02
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar