Ћирилица Latinica
08.02.2021.
Колумне

Крстоломци

Аутор: Редакција 20 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгутин Дашо Дурутовић, адвокат

 

Што се грбо роди вријеме не исправи, или како би на латинском језику рекли: Ab intio nullum , sempre nullum, тако да кад је нешто зачето наопако тако траје и тако се завршава.

Често се чудимо када у овоземаљском животу наиђемо на примјер страдања некога, обично млађе особе па се колективно питамо, шта је овај згријешио? Можда ништа, али је згријешио неко његов, можда је пунио јаме или оштрио каме, па је стигло унука или праунука.

У Светом писму се лијепо каже : „Ђедови једоше кисјело грожђе, а унуцима трнуше зуби“.

У таквим околностима ми данас плаћамо пропусте или радње наших ђедова или оних још раније. Наши ђедови нису завршили или су траљаво завршили своје националне послове и данас ми плаћамо данак томе.

Ломљење крста на Цетињу је управо последица посрнућа наших блиских предака, очева и дјелом ђедова, који су изашли из другог свјетског рата унакажени по свим основама. У чувеном филму „Подземље“ у једној од сцена се каже како Њемци славе , зар они нису поражени. Поражени смо ми сви до једнога било којој страни да су наши родитељи или ђедови припадали.

Ломљење крста је само кап у мору наших пропасти и несреће која је наступила. 1945 године и трајала, те траје до данас. Једном сам чуо од једног великог духовника, који је обишао читав свијет да  гдје год је крочио наишао је на храм .

Сваки храм и његова обиљежја су за поштовање. Ја не бих огребао ни онај индијански тотем да на њега којом случајем наиђем, нити бих оскрнавио било чије обиљежје коме се људи клањају и у које вјерују.

Цетиње, круна нашег пада, посрнућа и несреће , посебно од 1945.  године. Ударено је ту у центар у срце, јер ту највише боли. Не улазећи у далеку прошлост, али многе војске су туда прошле и оставиле свој траг. Насељавано је од сваке стране чак и Влаха, о томе свједочи Влашка црква, одмах на улазу преко пута војног стана. Ограђена је цијевима од турских пушака са Граховца.

Изгледа да смо узалуд извојевали побједу на Граховцу или Вучјем долу, све је поништило друго засједање АВНОЈ-а, нелегалне скупштине комуниста и масона у Јајцу, већина нападнута од вашака и тифуса.

То засиједање је поништило и Вучји до и Граховац и од Црногораца направило Титогорце у правом смислу ријечи. Негдје почетком деведесетих сам као студент боравио на Цетињу као анкетар, те сам улазио у низ кућа и станова. Људи чазбени, лијепо нас приме, дочекају, али у свакој кући без изузетка је била Брозова фотографија, таписерија, негдје у природној величини.

Нисам видио ниђе слику краља Николе, Петра Првог или Петра Другог, или слику неког црногорског јунака. На моју опасаке што ће им Тито, љутили су се и бранили га свим својим бићем.

Идолопоклонство је својствено у нашем народу.  Није то од јуче. Тако су се клањали и краљу Николи, након њега Александру, па Титу,  данас Милу, али је овдје важно нешто друго; Цетиње је након другога рата обезглављено. То мало интелектуалне елите, свештенства, школованих људи или национално свјесних је побијено или затворено, а упоредо са тим почело је испирање мозга и свјесно и намјерно убијање истине и историје.

Населило се ту свега и свачега са свих крајева Црне Горе, Брда, Херцеговине, дошло за послом... Нису много хајали за науку и историју, ту се брзо поставио нови идол, а то је међу радничком и сељакком класом популарно. Спорт наравно, посебно фудбал, а касније се афирмисла туча, освета, мало је ко марио за школу, историју, традицију...

Гусле су замјењене аутомобилским тркама, Тито је замијенио Његоша, све се изврнуло, што би житељи Цетиња рекли побркало и онда смо дошли до нове генерације која није прочитала ништа и која се екалила на комунизму , а касније на митинзима ЛСЦГ - СДП, гдје су слушали нову историју, која нема везе са традиционалном Црном Гором и Црногорцима какви су били вјековима.

Створила се нова генерација Цетињана који то у ствари нису, али они мисле да јесу и који би да буду оно што нису или оно што би жељели да буду. Крађа је замијенила војевање и борбу па су се поједини обрели у том циљу по европским градовима и губиле главе због похаре златара од италијснаких јувелира .

Многи од њих су у свом граду, популарно названом „Долина Богова“ пљували свештеника, ругали се посту и омрсу, псовали Југовића мајку, гађали владику и манстир јер им је чоче неко рекао да манастир више није црногорски. А чији је ? Шпански можда?

Људи без образовања, васпитања, без једног наученог слова од оних Вукових 30 су научили нека нова три које нико никада до доласка ДПС-а  није користио - су се одлучили да  сломе крст. Ноћу, кад их нико не види, кукавички и подло, а види их Бог, као што је видио и оне који су на Петровдан 1991. гађали камењем манастир и владику и у име Броза и комунизма узвикивали најпогрдније ријечи и пароле.

Исти њихови родитељи су пљували Блаженопочившег владику Данила 70-тих година када се противио рушењу капеле на Ловћену. Вељи Црногорци, нема што, више воле Тита но Његоша, Мештровића но Светог Петра и Мила од свога владике црногорског и приморског.

Чудан неки свијет!!! Ето сада је по угледу раван тај крстоломац оном несретнику на Косову и Метохији који је ломио кртст, а након тога завршио свој млади живот на великим мукама. Бог је велики. Сви ти који су тако поступали су трагично завршили, да ли у саобраћајним несрећама, били убијени на улици од братске и комшијске руке, било од јувелира по западним земљама који бране своје дућане, било од тешких болести.

Бог нека суди сваком по дјелима његовим, ја памтим неко друго Цетиње и неке добре људе, многе моје рођаке и пријатеље из тога некада славнога града, а овим крстоломцима желим да се саберу, да се покају, да се крсте , да дођу до ћивота Светога Петра и да клекну и моле у сузама за опроштај. У нади да ће се моја Црна Гора окренути себи и Светом Петру Цетињском и да ће се коначно ослободити брозоморе, да једном престане ова братомржња, братски и људски вас поздрављам.

Крст је сила и занмење, крст је спасење!

Коментари
Savo
Savo: Cast rijetkim pojedincima, ali Cetinje jadno i siromasno je iznjedrilo toliko kopiladi italijanske da nije cudo sto imaju ovakav odnos prema svojoj istoriji i sto pisaju po precima i svojoj vjeri. To je sve isprdak do isprdka fasisticko/komunisticki. Birolijeva i Titova gamad.
08.02.2021 08:33
XYS
XYS: Crni Savo,šta je u tvojoj glavi kada poistovjećuješ fašizam i komunizam?
08.02.2021 08:54
Sasa
Sasa: Sramota je pricati o jednom gradu ovakvim pezorativnim rijecima ,a ni o drugom covjeku ,Bog ce ih kazniti ,ciji Bog ,Bog svih nas..On je jedan ,ni vas, ni nas..
08.02.2021 09:34
Kiza
Kiza: Svaka čast! Odlično napisano
08.02.2021 09:56
Zeljko
Zeljko: Covjek kaznjava sebe samoga svojim postupcima. Daso je to lijepo objasnio u tekstu.
08.02.2021 10:16
OPA DJURDJO
OPA DJURDJO: Savo mnogo si ti velika budala naucio te Djedo da lajes o Crnogorcima Cetinjanima talijanskim kopiladima a sta cemo za Tursku kopilad po zemlji srbiji dug je period od 500 godina ko zna ko je ciju babu prislanjao uz tarabu jesi li vadio DNK Sata da vidis od kojija si. Zato muci bruko ne otvaraj stare rane ne laj ko pasce ako neces da napises nesto normalno onda je bolje ne pisati nista i ne brukati se razumjeli sto Sata
08.02.2021 10:20
Brando
Brando: BOG JE VELIKI..STIGNE KAZNA ALI BRZE NEGO PRE.PRE SE CEKALO DUGO A SADA BRZO DODJE SUD.SAMO DA VIDIM I OVE KAMATASE.MISLE LI I ONI DA CE IM DJECA NAJESTI SECERA
08.02.2021 10:50
Stojan
Stojan : Ko ga je slomiojo zavrsio kao onaj nesoj na Kosovo , bas mu je bila prava sudbina traga od njega ne ostalo.
08.02.2021 11:51
KUMARA
KUMARA: Opa Djurdjo, dobro li uze da kritikuješ Sava, a zaboravio si da se zarezi u tekst stavljaju, ako znaš za šta služe. Baš o takvima je tekst, o Vama polupismenima, koji ne znate ni da se ponašati, ni da razgovarate, u stvari greška, znate da razgovarate. A o čemu? Pa o kolima, kako bi koga mogli prevariti, jer nikad časno u svim životu uradili niste. Zaboravili ste što je i čast i poštenje, a pitanje je veliko je li Vas imao ko naučiti i u kući i u školi. Ono što ne znaš nesrećo, je da Srbija pod Turcima nije bila 500 godina ali kako to da znaš, kad se to u školi uči. U onoj školi koju nisi išao. Znaš li nesrećo, da se Turska nije oporavila od Kosovskog boja preko 100 godina. Znaš li ko se borio na Kosovu polju? Znaš li bruko pod čime su se borili? Znaš li bruko da su se pod krstom borili, u slavu Boga živote dali i Evropu čitavu spasili da ne bude muslimanska sad. Kako ne pokuša da saznaš, da ti nije čukun Lukin djed, sa ponosom išao Srpstvo da brani, jer je to tada čast bila. Znaš li da bi tada ko bi krst pogrdno takao. . .glavu bi mu u taj čas odsjekli. . . . .o tome je tekst NESREĆO. A ako koristiš istorijske činjenice, mada ne znam odakle ti ideja, jer istoriju ne znaš, nikad je znao nisi ali ako već to činiš, uzmi PROČITAJ MALO. . .JEDNO 10.000 STRANA, skraćenu verziju, pročitaj jer ti je djed Srbin bio, a prije njega nećemo ni pominjati. . .BRUKO!!!!
08.02.2021 12:27
Macola
Macola: Svaka cast, sve dobro i na mjestu izreceno...uklapa se konststacija da narod u vecini nije obrazovan, ne poznaje Istoriski fakat..Titoizam sve osakatio...ovi novokomponovani nasli mateicu da vladaju na podjelama...koje su dostigle kulminaciju..sve bidjeno. Nadamo se da ce doci do realnosti i prevazici se podjele i tenzije.
08.02.2021 12:29
Majstor Zivota'
Majstor Zivota': Bilo sto reci na ovaj tekst je suvisno Daune!A od mene BOG DA MU OPROSTI i koliko god godina imao ili imali Pokajte se Gresnici jer SVE SE PLAÇA,SVE SE VRACA!!!!!
08.02.2021 14:09
Za advokata
Za advokata: Bolje i ocemo se "klanjati" MILU 💓, nego vaseme 🐕!!! Puno njih je zube"slomilo" krecuci na CRNU GORU, a on ce izgleda i "zube i glavu😶😶😶. ZAUVJEK 🇲🇪🇲🇪💓💓🇲🇪🇲🇪💓💓
08.02.2021 14:12
ZA. KUMARU
ZA. KUMARU: Kako se fukare nalaze i brane se znaci ti fukaro od covjeka ako si uopste covjek nisi nista sporno vidio u Savovom komentaru po tebi je normalno sto on cetinjane naziva italinskim kopiladima i tebi je to ok ali vristis kad vam se kaze da ste vi to isto ali turska jesi li balego cuo pravilo prve bracne noci ako nisi posto vidim mnogo si pismen i nacitan procitaj malo bolje pa ce ti i to biti jasno. Sto se tice tacaka i zareza ne polazem pismeni pa da me ti ocijenjujes hajvanu jedan smrdlnivko nije vazno sto ti rece nego ko ti rece a ti si niko i nista obicna splacina.
08.02.2021 14:45
Za kumaru
Za kumaru: Kad "EVROPLJANI" procitaju tvoj "text" odmah ce vas srbe kao zahvalnost pozvati u EU!!! Vi ste ih "spasili" od MUSLIMANA??? Pa kumara njih je najmanje 30.000000 miliona u Evropi!!! A bas puno njih idé preko zemlje Srbije i Balkan u EU!! Zato ste i ubijali i klali narod po Bosni itd da bude manje MUSLIMANA u EVROPU!!!??? 😠😠😠😠
08.02.2021 14:48
Za.,, ADVOKATA "
Za.,, ADVOKATA ": E moj advokatu prvo ispljuva cetinjane ulicarskim recnikom i zavrsavas bratski i ljudski vas pozdravljam a mici se rdjo ti i tvoji pozdravi pozdravljaj ti ove tvoje ravnogorce a pusti crnogorce.
08.02.2021 14:59
Пећанац
Пећанац: Дашо пише како 80 % Црне Горе мисли. Драго ми је да познајем овог дивног човјека и интелектуалца, који заслужује да води не само Бар већ ову несрећну бесудну земљу, која има овакве комплексаше. Мада Дашо и пише да би им дупе помјерао. Сваки "дислајк2 на позитивне коментаре је уствари донатни "лајк" њему. Дашо, легендо!!!
08.02.2021 15:02
Plastikmaan
Plastikmaan: Sjajno napisano. Moje postovanje.
08.02.2021 18:00
rolls royce
rolls royce: Za Kumara:Pet vjekova u Srbiji vlast držali Osmanlije, dok ustanak uz topove Karađorđe digo nije!!!!Da nije to petsto godina???Dovoljno da se izmjeni genetička slika jednog naroda i dobije se altajsko-anatolski haplotip.Nego, objasni zbog čega su Srbi sa Turcima išli na Beč, kad su spašavali Europu od islama?Srbi su nakon kosovske bitke postali turski vazali.Turci su oslabljeni u bitkama sa uzbečko-mongolskim hordama, u kojima i veliki Bajazit pade u ropstvo.Mislio sam da su mitovi prošlost kod nekih naroda, međutim, netko i dalje tjera po svome?
08.02.2021 20:52
B.B.B.
B.B.B.: Titoizam sa nastvkom DPS-ovaca je uništio ovu zemlju moralno, mafijaši i narko dileri su idoli političari i njihova rodbina se snašli a budale se raspravljaju o patriotizmu
10.02.2021 18:34
Zvezda
Zvezda: Daso, moze li od Severine - Grad bez ljudi ?
10.02.2021 23:10
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
17.09.2021.
23
Црногорци
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar