Ћирилица Latinica
18.12.2020.
Колумне

Милица Бакрач: Ћирилица је гарант културног и образовног идентитета Црне Горе

Аутор: Редакција 9 Оставите коментар

ПИШЕ: Милица Бакрач

 

Друга радна седмица нове, како је неки наши пријатељи називају, „апостолске Владе“, ипак доноси и похвале и осуде. То је добро. Народ, као на трибинама, навија за своје министре, фаворите. Надамо се преко ноћи привредном и економском опоравку земље. Сви ћемо, без изузетка плаћати порез. У најави је и исплата дјечјег додатка. Ипак, ову седмицу је значајно обиљежила „ћирилица Весне Братић“ и Богословија „оца Гојка Перовића“, која ће, ето, напокон пронаћи „уточиште“ у црногорском школском систему.

Па ево, пар реченица о доприносима нових министара који се тичу мог, књижевног и надасве, хришћанског бића.

Весни Братић и оцу Гојку Перовићу, као и свим професорима на Богословији Свети Петар Цетињски као и драгим полазницима, ђацима, богословима, најискреније честитам на овом просвјетном подвигу.

Даље, министарка Весна Вратић, у једном скоријем обраћању наводи да су „овакви потези оправдани“, јер у Црној Гори живи око 80% Срба, тј. Црногораца, мислећи при том на православни живаљ. Мишљења сам, да Весна Братић заиста нема намјеру да било коме наметне ћирилицу, која има уставну равноправност као и латиница.

Ћирилица се не намеће. Она се воли или не воли. Она се поштује или се потисне. Зар ћирилица није била потиснута, бар деценију и по, од стране оних који су „преферирали“ латинично писмо. Да се разумијемо. Немам ја ништа против латинице, а камо ли против култура мањинских народа. Од формирања Владе, и они се, нажалост, осјећају запостављеним. Тврдим да се министарка Братић заиста залаже за равноправност свих народа у Црној Гори. За равноправност култура, писама, културних споменика, насљеђа.

Зар исто не чини и министар правде Владимир Лепосавић, када је ријеч о вјерским заједницама? Зашто извјесни погрешно тумаче најновије измјене Закона о слободи вјероисповијести. Ако су вјерски поглавари задовољни, чему наше гложење...

Деценијама смо се позивали на демократију, на поштовање људских права. И сада, када је коначно на видику наше национално међусобно поштовање, заштита свог и „туђег“ добра по неким теоријама, јесте повратак у средњи вијек и то путањом коју, наводно трасира сам премијер и „његова апостолска Влада“.

Па хајде да се позовемо на прецизне податке МОНСТАТ-а, а они гласе: Становништво Црне Горе према вјероисповијести чини: 72% првославаца, 15, 97% припадника муслиманске вјероисповијести, 3,43% католика и 1,14% атеиста.

Ћирилица је конститувно писмо културе на простору данашње Црне Горе старо више од једанаест вјекова. Она је гарант културног и образовног идентитета и континуитета како год гледамо, или у сазвјежђу и сазвучју са другим писмима, латинским и оријенталним или сама за себе и по себи – конституент, база. На њој је настало генетичко културно памћење не само православних већ и свих других који су напајали своју писменост на њеним изворима, а често и једино на њеним исходиштима, када није било других.

Православни манастири, који су одржали ћирилицу, били су једини наши „универзитети“ и једине школе. Они у чувари угрожене писмености током читаве предвуковске епохе, више вјекова, и нити се ново школство од деветнаестог вијека наовамо рађа само од себе (већ се наслања на неку своју традицију), нити се њихове образовне народне тековине могу вјештачки изоловати из овог нашег данашњег односно будућег школства и просвјете Црне Горе.

Зар сви немамо право на свој језик? Опет да се послужимo бројкама из пописа из не тако давне 2011. г.: црногорски језик 36,97%, српски језик 42,88%, босански 5,33%, албански 5,27% и хрватски 0,45%.

До новог пописа, поштујмо бројке из овог, старог. Пустимо Владу да ради бар тих, условно речено 200 дана, и не слутимо немогуће. Ипак је све ствар љубави, поштовања и личног избора: језик, црква, писмо. Поштујмо сви своје, па ће и министрима, омиљеним или мање драгим, у својим пословима бити много лакше.

www.in4s.net 

Коментари
Радмила
Радмила: Дивна Милица. Десанка Максимовић новог времена. Сваки њен стих је мелем за душу, залог за вјечност. Благо Црној Гори и васколиком Српству за њу!!!
18.12.2020 21:37
Lud, zbunjen, nenormalan
Lud, zbunjen, nenormalan: Citam i nemogu da vjerujem gospodja prica o cirilici a tekst na latinici je li to neka greska ili se neko sprda pitanje je sad.
18.12.2020 23:52
Родољуб, Црмничка нахија
Родољуб, Црмничка нахија: Види се да си луд, а и збуњен и ненормалан. Ваљда видиш да овај портал има и ћириличну и латиничну верзију. Него теби, мрачњаче, ништа то не значи, тебе мора да су у фамилији малтретирали као малог и да су ти остале посљедице па сад блејиш како би показао да си "бистрина". А мичи се смрдибубо...
19.12.2020 00:19
L. Z. N. Tudjemilski
L. Z. N. Tudjemilski: Cus rodoljub crmnicka nahija a mici se blavoru jedan ne prdnjavi jesi li to bio kod Badanja pa se nacutucio kakve brlje pa kefces ko pasce na zvijezde anu muci da ne dobijes coteka po artanici glibo glibavi.
19.12.2020 01:14
Лабуд
Лабуд: Браво Милице!
19.12.2020 08:51
Родољуб, Црмничка нахија
Родољуб, Црмничка нахија: Јесам код Бадња сам се натутучио, овђе вас глибоче не примају, познају вас по лоју
19.12.2020 10:30
L. Z. N.
L. Z. N. : Nas po loju vas po 🐖🐷🐖i serdare kakva je razlika. No prding
20.12.2020 11:39
Баровић
Баровић: Професорице Бакрач, ударили сте мајмуне гдје их највише боли. Ево хајка по друштвеним мрежама гдје предњаче усташе због вашег текста
20.12.2020 11:41
KRSTO. CT
KRSTO. CT: 🐒🐵🐒 Si sam prdonja jedan ti 70% gradjana nazivas ustasama sram i stid te bilo guzice kad obraza nemas. Po cemu mi mozemo biti ustase ako se dobro zna ko su bili i odakle dolaze ustase ali za to ste vi cetnici bili i ostali nemamo mi sto mnogo diskutovati istorija je rekla svoje dzaba vam sto pokusavate da ulepsate svoju istoriju ali samo tonete sve dublje i dublje bili ste cetnici a u zadnjem ratu i cetnici i genocidni u Hag ste bili popunili sve kapacitete Evropa i Svijet su rekli svoje a ti itebi slicni samo lajte ko pascad na zvijezde niko vas za ozbiljno ne uzima.
21.12.2020 01:46
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar