Ћирилица Latinica
16.12.2020.
Колумне

Мировић: Кривокапић да спријечи даљу дискриминацију православаца у Улцињу

Аутор: Редакција 6 Оставите коментар

ПИШЕ: Дејан Мировић

У Улцињу је 12. децембра 2020. одржан скуп о људским правима уз учешће представника бивших и садашњих власти у Црној Гори (министарстава надлежних за људска права). Законско регулисање у овој области је оцијењено као добро. РТЦГ је у Дневнику 2 пренијела да су учесници скупа посјетили улцињски Стари град. Тамо их је о људским правима подучавао представник локалне власти, лидер партије Форца и бивши потпредсједник Скупштине Генци Ниманбегу. Он је за РТЦГ објашњавао везу између историје Улциња и људских права, док је представник Бошњачке странке говорио о „златном добу” туризма у Улцињу 80-их. Новинар РТЦГ је, у том идиличном контексту, сугерисао да власт ДПС-локалне партије може бити узета као примјер у смислу поштовања људских права.

С друге стране, млади и агилни улцињски парох Синиша Смиљић је у ауторском тексту под насловом „Међувјерски склад или груба дискриминација“, објављеном на сајту Митрополије 10. децембра, подсјетио да је ДПС власт, уз ћутање њених коалиционих партнера у Улцињу, срушила конак Манастира Светог Василија на Бриској гори у јуну 2020: „Од преко 5.000 нелегалних објеката (од којих 26 вјерских), појединим политичарима бивше државне и актуелне општинске власти засметао је само и искључиво православни Манастир Светог Василија Острошког. Да би понизили Православну цркву и народ у Улцињу, послали су антитерористичку јединицу и багерима срушили темеље конака“.

Ријечима пароха треба додати и да се међу 5.000 нелегалних објеката у Улцињу истиче хотел Насера Кељмендија, човјека који се налази на Интерполовој потјерници због шверца наркотика. Смиљић наводи и друге чињенице: „Група изгредника је уочи Божића јајима гађала наш храм, а након тога је неко намјерно испред црквене капије истресао грађевински шут. Градска фирма за комуналне дјелатности је поставила депонију са контејнерима за одлагање смећа 10 метара испред главне капије православног храма. Несносан смрад се шири љети на овом мјесту, пси луталице и вјетар разносе смеће које се гомила и ријетко одвози.“ Ова депонија се налази пет метара од капије школе коју, према његовим ријечима, похађају већином дјеца православне вјероисповијести. „Од свих улица у Улцињу, једино улица поред православног храма, која води на Метеризе, готово увијек је у мраку и неосвијетљена.“

Смиљић, због скромности, није написао да је ДПС власт донијела и одлуку о његовом протјеривању из Црне Горе и да је само пораз србофобне и богоборачке Ђукановићеве партије на изборима то спријечио.

Парох подсјећа и да су 2018. „мјештани, на до тада невиђен начин” стали на пут митрополиту Амфилохију и православним вјерницима и да им нису дозволили приступ Свачу у околини Улциња иако се три деценије врши богослужење на том мјесту: „До данас нико није показао ни минимум одговорности или на било који начин изразио неслагање са овим чином“, закључује парох.

Дугогодишње уништавање плаже и хотелских објеката на Ади Бојани показује и какво је реално стање у улцињском туризму. Десетог децембра су објављене фотографије које показују да је буквално нестало око 150 метара најљепше плаже у Црној Гори и да су таласи уништили хотелске објекте. Надлежност над Адом Бојаном имају државно предузеће „Улицињска ривијера“, којом је до 2020. управљао Радомир – Микан Зец, иначе близак пријатељ Мила Ђукановића, и ЈП Морско добро, чији је директор (још увијек) кадар ДПС-а Предраг Јелушић, а предсједник управног одбора Џевдет Цакули – кадар Ниманбегуове Форце.

Нова влада Кривокапић–Абазовић треба да ријеши све ове проблеме у Улцињу. Млади и агилни Дритан Абазовић је смјењивањем директора полиције Вељовића већ показао намјеру да се бори против криминала и корупције. Он је рођени Улцињанин и више пута је указивао на лоше вођење „Улцињске ривијере“ од стране Микана Зеца и на девастирање Аде Бојане.

С друге стране, Здравко Кривокапић је у предизборној кампањи инсистирао на томе да је Србин и вјерник Митрополије. Зато је он најпозванији да нађе рјешење за стање о којем пише парох Смиљић. У правном смислу, оно би се могло тражити у испуњавању захтјева за пропорционално представљање на републичком нивоу, који је изнио управо Ниманбегу у предизборној кампањи. С друге стране, исти принцип би се примјењивао и за православну мањину када се ради о локалној власти у Улцињу. Такво рјешење би било у складу са начелом универзалне важности људских права и истинском традицијом толеранције у Улцињу.

www.dan.co.me 

Коментари
Aljuši
Aljuši: Habazi će sve srediti kada kupi nove opanke.
16.12.2020 14:11
mijo
mijo: Obrati se Abazovicu ciji je predak bio na kosovski boj sa Carevicem ahahahahahaahahah a sto se cini SIZOFRENIJA hahahahahahaha bjezite djeco odavde napolje da zivite sa normalnim ljudima a ne medj ove SIZOFRENICARE sa svih strana.
16.12.2020 14:26
Pristan Mustafa
Pristan Mustafa: Ajde Miroviću kreni put Beograda i nijesi treba ništa pričat da mutiš ovaj narod.Mi smo u Ulcinju uvijek živjeli složno, no si se ti promijenio od kad te je Biograd uzeo pod okrilje.
16.12.2020 15:05
Za Mustafu -
Za Mustafu -: a ti poturice pokako put Carigrada jer si i ti manjina i trebao bi da drzis jezik za zubima
16.12.2020 17:26
Маријана
Маријана: Браво професоре Мировићу. Свака на мјесту. Ви као Улцињанин најбоље знате ситуацију а и најобразованији сте наш суграђанин.
16.12.2020 23:35
Burim
Burim: Efendija Dritko će sve dovesti u red u cijeloj državi. On je rođen kao ratnik. Iako je manji od Napoleona eksplozivan je. Imamo političara kao nikada do sad. Bit će nešto od njega kad naraste
18.12.2020 06:31
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar