Ћирилица Latinica
23.10.2020.
Колумне

"Мисли" Пура "да је почела окупација Црне Горе"!

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

ПИШЕ: Др Момчило Д. Пејовић

Ма не да ми се проћи поред телевизора а да нешто не чујем што ми послије не да мира, па ме „тјера“ да се текстом „огласим“! Наравно, ако га неко хтио буде објавити!

И не само што чух него зађавола видјех посланика који помену „да је почела окупација Црне Горе“! И на томе се све заврши, као и моје даље „гледање“ и очекивање! Зграбих оловку те записах да је посланик Пура (Андрија Поповић), предсједник Либералне партије, прослављени спортиста и ватерполиста, рекао: „(...) да је почела окупација Црне Горе“!

Не знам, нити ухватих од када и од кога, али га добро чух, иако не разумјех! Виђех да ми нема одмора, а још мање наставка на започетој теми, макар два дана. И би тако!
Сва би срећа у цијелој тој „несрећи“ што постоји интернет, па потражих ту његову (уз)немирујућу изјаву, тврдњу и огромну „опасност“ по „опстанак државе Црне Горе“ или како он воли рећи „независног Монтенегра“!

Чуш, Пура да „мисли“! Ма не „мисли“ Пура већ он на(р)учено изговара „да је почела окупација Црне Горе (...)“, иако би она могла бити дата у 30 слика великога формата, за сваку годину по један огроман мозаик од слика само са аферама „предсједника свих грађана“ у његовом демократско-дикататорском режиму!

Не браним га, ни најмање. Далеко од тога. Увјерен и потпуно сам убијеђен да он није ни „мислио“ својом главом, а која је лијепа, згодна и по величини, ипак, изнад просијека што се мора признати, кад је онако зборио у црногорскоме парламенту. А нити је хтио и да је могао „мислити“, због тешког политичког пораза на не тако давним одржаним парламентарним изборима, који су њега и његове политичке налогодавце дубоко покопали, те се многи од њих ни дан данашњи не могу авизати - освијестити!

А „најјача странка“ у Црној Гори, како они за себе воле да кажу, са својим политичким кунета привјесцима, толико је била убијеђена у „побједнички дух предсједника свих грађана“ и уз „сигуран глас или један човјек а четири гласа“ била је више него сигурна у своју (по)бједу, јер су све њихове анкете, анализе, прогнозе и калкулације „видјеле“ сигуран фикс и себе опет, по ко зна који пут, на политичком трону у њиховој „много вољеној“ држави тако од „милоште“ (на)званој Монтенегро!

Са невјерицом и уз огромно разочарење они и дан данашњи не могу никако прежалити „сигурну побједу“ којом су хтјели „предсједника свих грађана“ ловоровим вијенцем још једном овјенчати, а све славећи и испијајући брендирани шампањац из петолитарских ботиља! На њихову жалост то весеље је изостало макар „привремено“ до сљедећих избора! Од тешкога политичког пораза многи из „најјаче странке“ још болују, све лежећи у политичке постеље, користећи дупле дозе терапије, са (са)знањем да је без неке фајде за скорашње оздрављење.

Па јасно је као дан, да је Пурин „говор“ у парламенту црногорском био више него увјерљив, а понашање и изговор ријечи одавале су снагу наиве и убјеђења да је оно „жива истина“ што је на једвите јаде „испричао“ да не кажем промуцао односно оно што му је (о)стало у памет(и) од напамет наученога текста, који је добио као политички задатак да га пред посланицима (о)тужно али без и једне искрице суз(н)е саопшти!

Разлог што је онако био ментално згужван, снужден и смућен лежи у чињеници да је текст који је добио за напамет научити имао само двије или три сложене реченице, па их је он морао „прерадити“ у просте реченице, које се лако памте како би одјекнуо „болни јаук“ и стекао се (у)тисак да је ријеч о његовој много „умној памети“ и великом ауторском „(д)јелу“!

Имајући политички налог, а као коалициони привјесак од избушене политичке „канте“ и обавезу да на тему „оправданих“ упозорења и припрема, због „угрожености или нестанка државе Црне Горе“, мора нешто рећи о почетку „окупације Црне Горе“, јер је његов политички идол и спонзор „предсједник свих грађана“ већ унапријед гостујући и на сав глас, у сарајевском Централном ТВ Дневнику, извршио све медијске (пред)припреме најављујући и „одлазак у шуму, ако то затреба (...)“, Пура је са искуством прекаљеног ватерполисте и прослављеног спортисте, искусног дугогодишњег народног посланика, политички веома храбро (пре)узео велико бреме стављајући га на своја од старости већ погрбљена и нагризјућа широка плећа!

(На)јавивши се за ријеч у Скупштини Црне Горе и почевши свој „монолог“ покушао је да мирним тоном, веома (у)спор(ен)им и чак од шумског лењивца који се вере по дрвећу, изговором ријечи уз наизглед „спонтано“ замуцкивање, правећи „краће“ паузе између накарадно поређаних ријечи, а које су изговаране без нагласка, одржа покајнички „говор“ са којим је имао политичку намјеру да укаже на „опасност“ која слиједи или је већ „почела“ и запали „на хиљаде црногорских патриота и не тако бројно чланство у тек основаним комитским одборима самониклим по Црној Гори“, како би на глас политичког лидера и „комитскога вође“ сви једанак кренули у шуме и одатле почели да дјелују у циљу спречавања „окупације Срне Горе“ која је тек „(од)почела“, како он као предсједник ЛП (Либералне партије) и њени чланови „мисле“! А имадосмо и прилику у претходну деценију и нешто обашка година видјети их на дјелу колико и како „мисле прави либерали“ кад се самоугасише и разбјежаше или боље рећи кад „замрзнуше“ своје политичко дјеловање!

Ради лакшег памћења он се морао довијати на (разно)разне начине па је успореним говором, гестикулацијом рукама и мимиком лица „објаснио и убиједио“ присутне у парламенту да је, поред осталог, и он почео са „озбиљним“ исчитавањем џепне историјске литературе, попут његовога политичког идола и уједно „предсједника свих грађана“!
Покушао је редуцирати добијени текст или усмену едукацију ради њему лакшег памћења и онда је испало како се чуло и већ виђело, па је „напамет“ научени текст испао мање (не)јасан али до бола (пре)смијешан!

Међутим, Пура се (о)држао и у још једва стојећем ставу успио на једвите јаде и тешком муком да изговори ријечи по „сјећању“ и, ипак, саопштио, колегама посланицима, онако „(ре)конструисан текст“ са својим „мислећим“ изводима, а све у намјери да ће тако бити упечатљивије и много паметније!

Ама баш ништа лично немах када су у питању прослављени ватерполисти и спортисти, а садашњи политичари у Скупштини Црне Горе, ако ћете ми вјеровати на ријеч! Они су се прославили на државном и међународном плану играјући ватерполо и окитили се сребрним и златним медаљама. Заслужено, јер су знали (за)пливати и (за)играти као ријетко који међу изабранима! Били су велики спортисти и као такви су остали и доживотну „спортску пензију“ од државе као награду заслужено добили!

Међутим, она друга страна њихове медаље - личности, то јест политика којом се баве као посланици, у великој боље рећи у огромној је супротности са оним што су у базену били па играјући се и надмећући своју вјештину и знање показивали! Били су много добри пливачи и са лоптом у руци вјешти играчи. Нема мане. Да су тако остали за њих би много боље било, а политика и црногорски политичари не би ништа изгубили! Али, као да им ђаво није дао да мирују већ су се хтјели опробати и на „сувом“! Иако под чврстим и сигурним кровом „политичко тло“ је за њих било посебно „клизав“ терен и не баш тако „повољан и добродошао“! Наравно, као и за велики број оних који нијесу спортисти, а баве се политиком! Превиђели су да је „водена средина“ - базен, макар био и без воде, неспојив са „политичком средином“ за говорницом у скупштинској сали или изјавом датој у медијима!

Биљежим и правим извод Пурина говора: „(...) Либерална партија неће подржати ово (...) принципијелно и досљедно (...) ми мислимо да је од 23. септембра и конституисања ове Скупштине, да је почела окупација Црне Горе (...) да је то реприза Подгоричке скупштине из 1918. године, да је тај дан реприза оног дана 24. новембра 1918., кад је Црна Гора изгубила све атрибуте државе (...) у том смислу ће се ЛП и понашати (...) значи држава је у опасности (...)“!!! Наравно, у Скупштини се чује смијех неких посланика!

Шта рећи на Пурину изјаву да је „почела окупација Црне Горе и чак да је то реприза свега онога што се дешавало на Подгоричкој скупштини уназад 102. године! Неће бити ваљда да се од превеликог политичког пораза и губитка власти посланику Либералне партије помутила памет или замутио очињи вид, те тако збори оно што му се снијева или привиђа!?

На дату изјаву се не бих ни на трен осврнуо, јер за озбиљног историчара таква констатација изречена од политичар и посланика, па макар он био и прослављени ватерполиста спортиста Пура (Андрија Поповић), не заслужује ни словце, а камо ли неко реаговање и детаљније образложење. Само ћу рећи да његово познавање историје и догађаја као и тумачење истих, који су се дашавали уназад мјесец, деценију или цијели вијек прије, тешко да излази из оквира једнога ученика са завршених девет разреда основне школе.

Наравно, не могу се начудити чуду да је још увијек Пура посланик Либералне партије коју шлепа ДПС! Чиме ли је то заслужио народни посланик, калибра Пуре, када га чланови Либералне партије не мијењају, а сматрам да их је мнозина бољих од њега, макар по елоквенцији, ако не по љепоти, стасу и спортскоме гласу!

Међутим, свакако да треба реаговати на начин његовога излагања и дужих „доживљаја“ са којим он поодавно улази у сам „процес догађаја“ који се „почињу“ збивати или су се збивали током једнога вијека, и гле чуда Црну Гору нико није однио нити је нестала упркос Пурином „упозорењу“ на озбиљну и нарастајућу „опасност“ од већ одпочете „окупације“, а која је како нам он то (про)тумачи у стварности саму себе окупирала, што се коси се појмом „окупација“!

А можда Пура има неку нову и своју дефиницију окупације?
Није проблем код Пуре (прослављеног ватерполисте и спортисте који ужива заслужену „спортску пензију) толико велики, јер је у њему усађен „либерални страх“ од окупације њиховога „Монтенегра“, колико је уплашен до личне животне угрожености и „нестанка државе Црне Горе“ у којој је он још увијек посланик и који је досљедни гласноговорник и тумач свега онога што изјављује његов политички идол и „предсједник свих грађана“ у циљу одбране тродеценијске пљачкашке приватизације, економског суноврата, огромног броја осиромашених грађана, бројних афера и нерасвијетљених убистава, политичког дилетантизма најјаче партије Д(Р)ПС-а, заробљених односно подређених институција, посебно судства и полиције и тако даље!

Пурин „посланички“ говор тијела не изазива ни најмању пажњу оних који га гледају и(ли) слушају како у Скупштини тако и оних поред малих екрана, а још и мање изазива узнемирење и страх од онога што нам саопштава да се „почело дешавати“ у Црној Гори само од себе, не споља већ изнутра и у њеним државним границама и то од оних „патриота и комита који се формирају по Црној Гори по бројном чланству 7, 9 и 11, одржавајући националистичке скупове са којих поручују да су им угрожени новчани интереси, ухлебљења, апанаже, синекуре и остале бенефиције и да их више нема и неће их бити на државним јаслама код њиховога „предсједника свих грађана“, па ће заједно са њим под његовим „ослободилачким“ барјаком бити приморани да иду у шуме само да би сачували опљачкано народно благо, које је највећим дијелом код њиховога идола, несмјењивог партијског лидера, а уједно и „предсједника свих грађана“!

Пура, дугогодишњи народни посланик, прослављени ватерполиста и много пута награђивани спортиста, у свом кратком, али слабо наученом и накардно написаном говору са дужим замуцкивањима током говора, споро мислећи али још спорије изговарајући поједине ријечи, ипак је успио „објаснити“ опасност која пријети држави Црној Гори, раздвајајући ријеч по ријеч, како би његове колеге као посланици боље схавтили шта им жели саопштити!

Наравно да није успио у свом науму сем што је изазвао громогласан смијех, јер је био преспор у изговору ријечи којих се са тешким умним напором присјећао током говора, да би много брже изговорио „да је почела окупација Црне Горе“! Послије великог напора да изговори тешком муком научени текст сјео је одахнувши као да је имао физичке припреме за неку ватерполо утакмицу! Изговоривши за њега тешко историјско штиво он у крајњем није успио сем што је својим „говором“ изазвао громогласан смијех код неких посланика! Његово извођење на(р)ученог политичког говора било је спорији и од кретања лењивца који се вере по дрвећу па је заслужено добио надимак „политичара који говори попут кретања лењивца“!

Само нека Пура „мисли“ о окупацији Црне Горе и на томе нека остане! Докле он то све сам буде мислио, смислио и на крају схватио проћи ће године и године. А тек колике ће године протећи док све што је „осмислио“ изговори то је за посебну причу, па је тешко (по)вјеровати да може поживјети толике године док започету причу исприча! Нека он све само запише и напише, по у случају да „заборави“ док буде причао или говорио нека прочита, макар то било и у шуми, својим присталицама и своме идолу „предсједнику свих грађана“, ако га буду хтјели чути!

 

Коментари
Ilhan
Ilhan: Puro zvanu "Muuuuu"
23.10.2020 11:18
Sasa
Sasa: Nije cudo sto nece niko da objavljuje ovakve tekstove. Samo se ovdje moze objaviti sve i svasta. Vi ste doktore pametan I cijenjen covjek I zato me iznenadjujete sa ovakvim tekstovima zabavljate narodu I bavite se zutom stampom.
23.10.2020 16:12
Limun
Limun: Ovaj za 2 godine bice veci srbin od Knezevica
23.10.2020 18:28
Oliver
Oliver: Moze li neko da objasni u par recenica sta je ovaj htio da kaze sa ovolikim tekstom bezposlen ko Ivan Zankovic pa onda ubija dosadu a ovi iz portala im daju dosta prostora vjerovatno po nekoj zasluzi. A o ovoj velicini od Pura sve se moze reci u par recenica.
23.10.2020 23:17
Dzoni
Dzoni: A liberali su uvijek supci bili najgori ljudi na svijet piiii fukare
24.10.2020 01:40
Stari Liberal
Stari Liberal: Dzoni ti si fukara i splacina ili si mlad pa ne znas neke stvari iz 90tih ili si i ti bio sa ovima iz DPSa i Fronta (a gle cuda oni su tada bili u jednu partiju) u pohod na Dubrovnik u rat za mir kako rece vas ideolog Sveto Marovic kada ste Hrvate oslobodili od pokretnih i nepokretnih stvari i procerali 5000 ~ 6000 hiljada zengi koje niko nije vidio osim onih ratno huskackih novinara Perice Djakovica i Milijane Baletic. Zato Dzoni bolje nista ne pricaj mnovo si pametniji. No prding.
24.10.2020 10:12
Dzoni za starog liberala
Dzoni za starog liberala: Znam ja sve sta se desavalo 90 svetih i tada sam govorio da su liberali fukare to su jedni smradovi izdajnicki izjela ih kUrona dabogda🤪
24.10.2020 10:39
Vasilije
Vasilije: Ovakvim tekstom,posvecenom jednom beznacajnom politicaru vise je cijenjeni doktor doktor oblatio sebe nego "Pur(ana)!Nas nilas mora imati nekoga pa i bio to Pura!!!Cudi i mudri urednik da ovoliko gluposti dopusti!!!
24.10.2020 12:29
Momoj
Momoj: Pa imate li vi doktore ikakvoga posla osim ovih nebulaza. Ja dozivljavam ljude sa doktoratima kao ozbiljne, otmene... A ovo samo nelici na to.
24.10.2020 22:23
Justin Time
Justin Time: Nesuvisli tekst, bez kraja... Opasnost za sve čitaoce...
29.10.2020 17:58
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar