Ћирилица Latinica
09.11.2018.
Колумне

Мртва трка: Ко ће јаче да пљуне по Црној Гори

Аутор: Редакција 10 Оставите коментар

Величанствени скуп поводом 100-годишњице ослобођења Боке Которске и приморја из канџи злогласне црно-жуте монархије и присаједињења браћи из других српских региона, донио је серију саопштења организација и политичких субјеката у Црној Гори који свој програм и буџет заснивају на сировом антисрпству и негирању свега црногорског.

******************************************************************

Пише: Горан ЋЕТКОВИЋ

Такмичење ко ће јаче и ефикасније да пљуне на прославу 100-годишњице братског уједињења и Подгоричке скупштине, већ неко вријеме представља мртву трку међу заговорницима новоцрногорског идентитета.

У току је још једно медијско легитимисање  у вулгарном антисрпству, што у Црној Гори представља позиционирање субјеката за буџетска средства, како она државна, тако и од богатих фондова великих фондација и страних амбасада.

Утакмица "ко је већи антисрбин" стога још неће добити свој поредак на скали "шовинистичког оргијања", јер ваља очекивати да до централне прославе великог јубилеја у Подгорици 1. децембра, падне још тешких ријечи предсједника, премијера, предсједника скупштине и хијерархијских чиновника хидре од чијег дејства се Црна Гора препознаје још само по изохипсама на географским картама, изузимајући Ловћен који је скраћен за 17 метара.

Нема православног Црногорца чији би се предак усудио да  пљуне на српску традицију Црне Горе, како се то данас ради у овој генерацији. Када би предачке сени јунака са Мојковца, Круса, Вучјег Дола, Скадра... и других стратишта гдје се стицала слава црногорског имена и оружја, могле данас да реагују на саопштења ДПС-а СДП-а, СД-а, па и неке Црногорске странке... за вјеровати је да би се одмах латили поjacа, макар се ту нашао и неки њихов директан потомак.

Мада ће текуће пљувачине бити још пуно у ових пар недјеља до централне прославе Подгоричке скупштине, већ сада се на табели издвајају прилози бешчашћа и пљувања према свему што јесмо, а у име свега што нисмо. А све то заједно под узурпираним именом Црне Горе и Црногораца.

Дан после импозантне прославе у Будви, на којој је народ Боке и Приморја показао шта мисли о великом историјском догађају, ослобођењу од канџи црно-жуте монархије и уједињењу са другим српским областима нашег великог народног ареала широм балканског полуострва, режимски медији, новоцрногорски политички субјекти, настављачи антинационалних и антицрквених идеја Комунистичке партије Црне Горе, "првоборци", другоцрногорци и трећеразредни интелектуалци..., обрушили су се на будванску прославу и позвали "државне органе" да зауставе одржавање даљих прослава великог народног уједињења, на 100-годишњицу његовог дешавања.

Исти принцип је водио државу да готово нечујно (не) обиљежи 100-годишњицу ослобођења Мојковца, Берана, Бијелог Поља, Пљеваља, али и Пећи, Скадра, Призрена, Ђаковице... и многих других мјеста и градова Црне Горе. Славно војевање црногорске војске и завјетно појављивање у ослобођеној Метохији, Пећи, Дечанима... потомцима је било срамотно да прославе, како им не би замјерили нови пријатељи и креатори државности коју данас има. Jер, не случајно, Црна Гора се прије сто година ослободила јарма исламске империје и албанске доминације у појединим српским областима, на које је епска и суштинска  Црна Гора полагала право. И то са правом! 

С обзиром да је ДПС данас и званично у коалицији са мањинским странкама, а да је свих ових година имала тајне дилове са албанским, хрватским и бошњачким народом и њиховим партијама, онда је јасно зашто се режим одриче успомене на славне епопеје у Метохији и под древном престоницом Скадром, за којим је највише жудио први и последњи црногорски краљ Никола Петровић, уосталом као и сви његови претходници. И нека им је просто ако морају, као што је очигледно да морају, али нека не гурају тамо сопствени народ као жртву приватних дилова.

"Крв се већ лије на Дунаву, Сави и Дрини; лије се на границама наше моћне заштитнице Русије и њене савезнице Француске, па сад – ко је јунак, на оружје, ко је јунак нек слиједи корацима два стара српска краља: да гинемо и крв проливамо за јединство и слободу златну. На нашој су страни бог и правда. Ми смо хтјели мир, наметнут нам је рат. Примите га као и увијек, примите га српски и јуначки, а благослов вашег старог краља пратиће ве у свим нашим подвизима", грмио је Краљ Никола у прогласу поводом избијања Првог свјетског рата. Оног истог чије побједоносни завршетак данас славе Срби у Црној Гори, као своји на своме.

Првоборци, другоцрногорци и трећеразредни интелектуалци се упињу из петних жила да краља Николу и све Петровиће супротставе српској свијести и српском идентитетском обиљежју Црне Горе у свим њеним етапама неспорног државног постојања. Нико више није поносан на црногорску државност од васколиког српског народа. Срби нису антидржавни елеменат. Срби јесу брана и одбрана Црне Горе и једини гарант њене државности у цијелом њеном државотворном бићу. То што на актуелним пословима нема Срба, осим вјештих појединаца, говори о исконској оданости држави Црној Гори.

Није случајно стога Ловћен био прва жртва намјерене конверзије Црногораца у антипод свега што јесу и није зарад тога постхумно Његош развјенчан православним Ловћеном и стављен у фараонски сандук Ивана Мештровића.

Режим се добро захуктао укидајући својим грађанима језик, писмо, историју, традицију, културу, демографију, цркву и шта све не.

Укидање одлука Подгоричке скупштине и називање "срамном", зато ће проћи незапажено чак и када то изговори велики ум Драган Иванчевић (Црногорска), или када томе додамо "сажаљење" Ивана Брајовића са мјеста предсједника скупштине, ДПС-ово "Бизарни вашар националиста и шовиниста", критике Ранка Кривокапића, медисјке наслове попут "Клеро-фашистичке оргије у Будви" (Дневне новине), или "Побједин" извјештај "Насрбовали се синоћ до миле воље".

Такмичење у пљувању се наставља. Мртва је трка.

 

(Аутор је предсједник Удружења новинара Црне Горе)

Коментари
Branislava
Branislava: ne procitah odavno nesto ljepse napisano i istinitije. Ipak ima nade za Crnu Goru kad predsjednik Udruženja novinara CG ovako smjelo i odvažno piše i misli, navodeći samo živu istinu koju svi u CG znaju. Gorane Ćetkoviću, svako poštovanje.
09.11.2018 11:31
Bodin
Bodin: Ovo su stavovi šefa crnogorskih novinara !!! ???
09.11.2018 11:57
SrbIN
SrbIN: Ovo je bila i bice opet ako Bog da Srpska zemlja!
09.11.2018 12:02
085
085: Bice kad na vrbu rodi grozdje.Pljuju vasi a pljuju i nasi a najgore je sto ste vi izgubili kompas pa nezte koji su vasi pa se vracate unazad ko rak umjesto da idete naprijed pustite mitove i legende 21 vijek je a od mora imate panonsko more ali i to nije bas sigurno a najadransko uvijek da ste dobro dosli kao turisti i kao svih ovih godina.Srbija Srbima Crnagora Crnogorcima.Da je vjecna Crnagora.
09.11.2018 13:32
Laki
Laki: Nasi i vasi !?E to nam oca ocinoga goni. Tra brata rodjena, iz Virpazara, od istog oca i majke, jedan Srbin, drugi Crnogorac koji postuje srpsko porijeklo, a treci Montenegrin koji negira oba brata i roditelje. Bez velike muke ovo se ne zavsrava. Da nas ima koliko Rusa pa ni po jada. Ovako, nestacemo kao sto i nestajemo, nemalo nas !!!
09.11.2018 14:16
Crmnicanin.
Crmnicanin.: LJUDI MOJI, nacija je drustveno istoriska kategorija, ne boloska, sve nacije su sacinjene od raznorodnih elemenata, Crnogorska nacija je stvarana vjekovima, ujedinjavanjem Crnogorskih plemena, borbom za svoju drzavu CRNU GORU, stvaranjem nezavisne Crne Gore, to sto su Petrovici uvezli to srpstvo u CG je druga stvar, koliko znamo kod Srba nema plemenske organizacije osim kod Crnogoraca i Albanaca, degutantno je nekome negirati osjecaj pripadnosti Crnogorskoj naciji i narodu kad za to ima uporiste u istoriskim dogadjanjima, DA su nasi preci bili toliki Srbi i sve srpsko u CG, pa zar ne bi oni svoju drzavu nazvali Srbija i pripojili je Srbiji, pa zar to nijesu vjekovne teznje mnogih naroda.
09.11.2018 15:14
Kapetan Leši
Kapetan Leši: Najgori ravnogorski portal!!
09.11.2018 21:02
Љењанин
Љењанин: Веома добар и истинит текст. Ево се ми који формирасмо и изградисмо ЦГ не можемо одбранити од црногораца из Пљеваља и гусиња
10.11.2018 14:45
Савле
Савле: Једино их србомржња окупља, одржава и сједињује. Србомржња ће им главе доћи.
10.11.2018 22:07
Misko /XV /4/1984-
Misko /XV /4/1984-: Klaso ,svaka cast ,Bog ti je podario potencijale koji se rijetko srecu.Budi stamen i istrajan , kao sto si uvijek bio ,bez licemijerstva ,sa punom smjijernoscu ,pobornik istine i pravde .Zelim ti svako dobro i napredak.
17.11.2018 18:12
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar