Ћирилица Latinica
22.05.2018.
Колумне

Од Чојства и Јунаштва до ДПС-а

Аутор: Редакција 4 Оставите коментар

Пише:Саша Стојановић

"...турска је војска дошла у Зету, код кућа Беговића. Везир скадарски сједио је на прозор од куле, а војска напоље, око куле. Међу војском била су два Ораовца неиздајника, Ђуља Јованов, Подграђанин, и Ивеза Вуков, Куђанин.
Везир ће с прозора:
> Ђуља, ево ти барјак царски да ми носиш пред војском, на Дрекаловиће. < - и спусти барјак с прозора низа зид.
Ђуља ће везиру:
> Честити пашо, не допушта ми част да дижем твој барјак на моју браћу! <
Везир спушти конопац покрај барјака, говорећи:
> узми Ђуља, барјак пред војском али конопац на грло! <
Ђуља му одговори:
> помози боже, хоћу конопац на грло а не барјак на Куче! <
Пење се на штицу која је за вјешала начињена. Висећи, барјак окрене иза себе, а конопац на грло намаче.
Везир:
> још једном, Ђуља, вељу: узми барјак царски да ти не мичу штицу испод ногу. <
Ђуља:
> сам ћу ја пашо маћ' штицу, да се не муче твоји Турци. <
Око тога Ђуља изговори ово:
> остављам на аманет мога свакога Дрекаловићима, а ја умирем за њих весело! <
Рече му издајник, Пунан Дедин, Ораовац, подругљиво: на чију кућу врана прди, Ђуља?
Ђуља одговори: > данас на моју а сјутра ће на твоју, Пунане < - па тресну ногама у штицу, те се преврну.
Послије овога везир окрену очи у Ивезу, говорећи му: Ивеза, али ти барјак али коноп?
Ивеза: и ја ћу што и Ђуља, а не барјак! - па крену ка вјешалима.
Но, Сулејман Кут, потурчењак, Ивезин рођак, рече Али-паши Османагићу из Подгорице: не дај да се Ивеза објеси ако си Турчин!
Али-паша уфати Ивезу ђе је кренуо на вјешала и гледајући оздо у прозор ђе је сједио везир, говори му: честити пашо, може ли га благо откупит' да се не објеси?
Везир: Не, пашо.
- А може ли мој син да се за њега објеси?
Везир: Не, пашо.
- А да могу ли га ја замијенит' да се објесим за њега?
Везир: Не, пашо.
- Аман, све ћу дати за њега, паре и сина и себе, а њега не дам!
Везир, замишљен неколико тренутака, стаде, па рече: ето, поклањам ти га Османагићу!
Сва војска честита ово великодушно поштење."

(из књиге "Примјери чојства и јунаштва" Марка Миљанова)

Кад сам био мали отац ми је често причао причу о Ђуљи и Ивези. О људском достојанству и части, образу и храбрости, о томе како је најтеже у животу бити човјек и да је то једина националност, вјероисповјест и конфесија коју треба да уважим, ма ко да је у питању. Признајем, тада га баш нисам разумио најбоље али како су године пролазиле ствари су ми постајале кудикамо јасније. Оно што је најважније је да је мој отац успио да ми честим причама из значајних књига али и примјерима из личног живота усади љубав према људима и презир према оним другима. Успио је, нимало лако, да ми остави прави метар за мјерење и на томе сам му бескрајно захвалан.

Зашто ову колумну почињем причом о Ђуљи и Ивези? Зато што су некадашњи примјери чојства и јунаштва, код већине, данас предмет изругивања и спрдања. Зато што је прађедовска Црна Гора преко ноћи нестала из наших живота, наших књига, наших прича, наших сјећања, наших моралних норми и начела. Гдје су нестали потомци ових силних људи, људских громада, и ко то данас живи на овим просторима?
Покушавам да се сјетим како се све брзо одиграло, као да нас је неко замијенио у породилишту, па смо сад они који нисмо, и који по природи ствари никако не можемо бити. Да ли нам се часни и славни преци окрећу у гробу? Да ли су животе положили на браник отаџбине да бисмо ми разбаштинили све што су они животом бранили? Очекујемо одговор од оних који су одговорни за овакав политички амбијент и последице дјеловања у њему. То је најмање што могу да ураде за нараштаје који долазе.

********

Свједоци смо једне необично монотоне, досадне, "преписивачке" и већ виђене кампање. У мору блиједих, идентичних идеја ипак се често појављује једна фраза која баш упадљиво боде очи, а коју углавном користе два политичка субјекта, оба из владајуће гарнитуре, који је уско повезан са првом причом и који ме као грађанина јако иритира, јер фокус са важних, животних питања, скреће у слијепу улицу и мутне воде, у којима су дотични, мајстори манипулације и замјене теза.

Појам МУЛТИ.

Више је него очигледно да је (и колико) црногорско друштво поларизовано. У прављењу подјела истиче се највећа политичка партија у земљи и посебно њен лидер, новоизабрани предсједник државе, који би, макар по функцији, требао бити предсједник свих њених грађана. Нажалост, у пракси није тако, баш као и у многим другим сегментима друштва, ситуација је сложена и забрињавајућа.

Пошто ДПС нема капацитет да сам може вршити власт, прави додатне подјеле, чак у најбуквалнијем смислу, и производи нове странчице које ће му бити лојалне и служити за очување апсолутне власти. Логично је да под утицајем Мастер оф пуппетса, а зарад сопственог положаја, користе и исту реторику. Политички трговци вјерским и националним осјећањима.

Тужно је што та прича још понегдје "пије воду", но евидентно је да су циљна група ниско образовани људи, углавном из руралних подручја. Зато се емисари владајуће коалиције разлете пред сваке изборе да посјете своју циљну групу и осигурају и последњи глас у руралном подручју општинског атара, са причом о инфраструктурним пројектима "од огромног значаја" за баш тај дио општине.

Зар није питање елементарне културе (да не кажем потребе) имати пут, воду, струју, интернет, у двадесет првом вијеку? Зар то неко треба да нам обећава посебно? О чему се овдје ради, господо која владате градом већ читаву вјечност? Нисте до сада имали времена? Или државних пара из буџета? Нонсенс пар екселанс! Дакле, потенцирање мултикултуралности, мултиконфесионалности, мултинационалности и осталих мултија од стране дијела владајуће коалиције, у овој кампањи је толико дегутантно да вријеђа разум здравог човјека који је икада био даље од Сутомора.

Поменуте партије се понашају као да полажу ексклузивно право на часну оставштину наших предака. Баштинимо ли и ми остали исте вриједности и доприносимо ли мирном и пристојном животу нашег града и суграђана мање или више од поменутих политичких манипулатора? Не могу а да не примијетим како ми се чини да увијек најдебљи крај у игрици МУЛТИПРАКТИК извуче српски живаљ, ма колико то апсурдно изгледало некоме са стране, рачунајући број грађана ове популације.

Традиција резултата локалних избора каже да владајућа коалиција никада није успјела да добије изборе у урбаном градском језгру гдје је састав становништва измјешан по свим параметрима. Због чега је онда нови предсједник Црне Горе на недавно уприличеном коктелу ОО ДПС назван модерним промотером мултиетничког склада, познато је само аутору. На истом скупу смо чули да ће мјерило њиховог успјеха бити квалитет живота свих грађана Бара. Ту исту причу и сувопарну реторику слушамо годинама, само се смјењују говорници и носиоци листе.

Господо из ДПС-а, већина ваших суграђана живи испод границе достојанства. Нарочито онај дио који није пристао да достојанство прода за ваше "данајске дарове", јер је то једино што им је остало, уз неизбјежну наду да ћете једном, са свим вашим политичким привесцима, отићи у историју. Господо из ДПС-а са све предсједником партије и државе, вама је до славља!? Правите коктел за више од 1000 људи док вам/нам се дјеца лијече путем добровољних прилога, донација и смс-а. Док вам суграђани који не мисле као ви копају по контејнерима не би ли пронашли комад старог хлеба да преживе до сјутра.

Не чини се да се ваш рад односи на интересе свих грађана. Изађите из удобних фотеља и ван предизборних активности. Не дијелите људе по партијској припадности. Не волите ви Црну Гору више од нас, будите сигурни. Ми је, за разлику од вас, волимо без икаквог интереса, било да смо Црногорци, Бошњаци, Албанци, Хрвати, Срби, Роми, Египћани, Ашкалије, Јевреји, православни, католици, муслимани, протестанти, атеисти, агностици, или било који други.

Не дијелите нас, не производите нове сукобе него градите фабрике и стварајте послове, да људи могу да живе од свог рада. Онда неће имати времена да се пребројавају и да размишљају шта ће дати дјеци сјутра да поједу, обуку или обују. Смањите цијене горива, цијене прехрамбених производа, станарине. Подигните ниво животног стандарда. Не злоупотребљавајте друштвене ресурсе и службени положај. Онда ћемо почети да вам вјерујемо, господо, јер одавно нас варате. Ово је само на папиру држава социјалне правде. Исто као што је само на папиру и грађанска и еколошка. Ову земљу и овај град раздире дубока неправда!

Знате ви то одлично, баш као што знају и они са којима правите политичку трговину и који захваљујући вама запошљавају своје жене и мужеве, синове и кћери, браћу и сестре, тетке, стрине, стричеве, зетове, снахе, свастике и шурњаје. Зато и јесмо баш овдје гдје смо, што су многи узалуд учили школе па сад обећавате људима пут и канализацију, умјесто да свако домаћинство има пар хиљада еура мјесечних прихода од туризма или пољопривреде или мале привреде. То је микро слика лидера у региону након дванаестогодишње независности.

*******

Лице и наличје једног града су култура и спорт. Његова будућност млади нараштаји. Његова перспектива њихово образовање. Да ли је наш град посвећен својој будућности на прави начин? Чини се да није. Потенцијал којим наш град располаже мислим да је непознат онима који су одговорни за креирање политике и буџета за ту политику. Општина, односно будућа власт мора стати иза пројеката сопствене дјеце јер је Бар извориште талената у спортско-културном смислу.

Дјеца морају добити финансијску подршку и то конкретну, буџетску а никако добровољну. Сва талентована дјеца. Они су најбољи промотери нашег града. Они проносе и славу наше земље. Они су будућност у правом смислу. Чини се да никад више спортиста и бивших спортиста (мање или више успјешних) није било на изборним листама а никад се мање није причало о спорту и о значају бављења спортом са више аспеката.

У самом зениту кампање неке изборне листе ипак препознају значај ова два важна сегмента друштва. И драго ми је да се окрећу томе једнако као и свим другим животним питањима у кампањи. И сигуран сам да ће имати подршку великог броја бирача. Бар једноставно мора имати садржаје који ће Баране задржати у свом граду, самим тим и њихов новац и енергију. А много посла је пред новом градском влашћу. Ревитализовати Дом културе и Љетњу башту.

Наћи мјесто гдје би се окупљали млади писци, пјесници, музичари, сликари, вајари, и кроз креативне радионице које би водили старије и искусније колеге стицали потребна знања и вјештине. Није све у путној и водоводној инфраструктури, господо одборнички кандидати, иако морам да признам да има неколико изузетно занимљивих, чак похвалних решења везаних за наставак Булевара револуције у правцу према пружном прелазу у Бјелишима.

На младима свијет остаје. Зато им оставимо здраво наслеђе и свијетле примјере. Зар морамо увијек имати по једног Пунана у првом плану? Врана ће брзо и пред нашу кућу ако се не тргнемо, а крајње је вријеме грађани Бара.
Уз мали напор и заједничким снагама, можемо ми то.

Читамо се.

Коментари
Kajak
Kajak: Majstore !
22.05.2018 19:03
1918.
1918.: Бриљантни господин Стојановић. Искусни голгетер !!!! У рашље, легендо, скидаш паучину !
22.05.2018 19:05
snp-ovac
snp-ovac: Bravo Sasa...U ovom ludom vremenu,kad smo se odrekli tradicionalnih vrijednosti Njegoseve Crne Gore,tvoje kolumne daju nadu da nismo ,bas svi ponavljaci iz istorije...Skupljaj kolumne i stampaj knjigu...
23.05.2018 00:11
Бранка
Бранка : Данас жеже што јучер њиваше !
25.05.2018 21:49
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar