Ћирилица Latinica
10.03.2020.
Колумне

Пупин - истински Христов војник (1)

Аутор: Редакција 2 Оставите коментар

ПИШЕ: Драгиша Шоћ - хаџија

Редове који слиједе посвећујем Михајлу Пупину. Наравно да нећу писати о његовом ненадмашном научном раду и научним дјелима које нам је оставио, али ми је намјера да покажем његово истинско вјеровање у Христа и Светосавље.

Дакле, о његовој љубави према Творцу неба и земље, која је за њега била необорива и сигурна лука, пристаниште, заштита и радост, дубоко укоријењена и непоколебљива вјера са којом је и за коју је живио и заједно са надом у спасење прешао један од најдужих путева којим је један Србин икада прешао.

Увијек је говорио : „Бог је моја највећа релност и најближа стварност“.

Убијеђен да је комплетан човјек само онај који са Богом ходи Царству небеском! А пред крај живота је рекао : „Нисам ја дошао у Америку да као печалбар зарадим паре, ја сам дошао са знањем, а оно ми је донијело имање“.

Мислим да се његова величина као човјека и научника никако не може сагледати у свој његовој слави и величини, ако се на њега не гледа као на Богоносног човјека и Богослужитеља. Он је у потпуности схватио да само „вјечни Бог“ може дати смисао пролазном човјеку! Овај духовни, научни и физички витез родио се 9. октобра у мирном и питомом банатском селу Идвору од побожних оца Константина и мајке Олимпијаде. Нажалост, од десеторо дјеце колико су их имали само су Михајло и три му сестре - Христина, Персида и Љубица преживјели дјечје болести.

Као што је природно, управо су родитељи учинили највише да се Михајло формира по лику Христовом, одрасте и живи пун вјере, наде, љубави, кроткости, праведности, доброте, смирености, милосрђа и других хришћанских врлина, које све скупа свједоче о његовој нераскидивој вези са Богом.

За све што је у науци открио, а тога је било јако много, био је захвалан Богу и мајци која га је Њему привела! Увијек је за своју мајку говорио да је била веома побожна и да је као ријетко ко познавала и Стари и Нови Завјет. Од најранијег дјетињства је пуно читао и писао.

То привођење Богу и Светом Сави било је кроз крштење и миропомазање у идворској цркви, коју ће као најдржу успомену и најважнији догађај у цијелом животу, непрекидно носити са собом.

Наравно да би сада требало причати о његовом мукотрпном животном путу којим је ходио на начин што је презирао све удобно и материјално важно у корист науке, све до мјеста редовног професора на Колумбија Унивезиту у Њујорку и предсједника Свјетске асоцијације научника на пољу електротехнике, али ја нисам његов биограф и задржаћу се само на темама које ће се у наставку тицати Црне Горе и на крају нашег града - Бара.

„Када би неко могао доказати да је Христ ван истине и кад би заиста истина искључивала Христоса, ја бих претпоставио да останем са Христом а не са истином“ - написао је својевремено Пупин.

Његова утврђеност у вјери огледа се кроз још једну реченицу коју је записао: - „ Ја не верујем да постоји Бог, ја знам да постоји Бог и то моје знање је једино које има трајну вредност за мене.“

(Наставља се)

Коментари
Dino
Dino: A moze li clan Drpsa bit dobar covek ? A jos su ga fino ispratili iz Luke...
10.03.2020 13:10
LOLA CG
LOLA CG: Odlican izbor licnosti. Svi xnaju i svi su culi za velikog, a nadasve skromnog Mihaila Pupina. Malo ko da je u njemu i sa njim SVETOSAVLJE bilo ispred svega. Svaka cast, Drasko. Ne das zaboravu mnoge i mnogo!!!
11.03.2020 21:18
Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar