Ћирилица Latinica
19.06.2018.
Колумне

О "протестима" у Црној Гори

Аутор: Редакција 0 Оставите коментар

Пише: Мирсад - Мирза Кургаш

Медији, поготово електронски и друштвене мреже, представљају изузетну моћ у креирању јавног мњења.

Слободним грађанима у затвореним, корумпираним и репресивним режимима, то је и једини начин да испоље свој став и отпор по одређеним питањима.

Недавно, ко зна које по реду поскупљење горива, уз све остале намете, погодило је огромну већину становништва у Црној Гори, као и региону, што је изазвало и низ протеста, најчешће у виду блокада саобраћајница.

Протести црногорских грађана, ако изузмемо јад и чемер и све могуће врсте погрдних (углавном анонимних) порука упућених путем интернета, били су минорни.

Иначе, позив на протест је упућен путем Фејсбук групе под именом “Протест против превелике цијене горива”, тако да њима и припада заслуга за и оно мало револта које су исказали грађани у неколико црногорских градова.

У старту су “боле очи” незграпно срочене објаве, као и неажурност администратора странице, што се могло одбити на претпостављено неискуство истих.

Многи су коментарисали и несрећно изабран термин протеста (недјеља поподне). Али, дефинитивно, то је био и једини, јавно упућени позив на отпор даљем иживљавању над већ осиромашеним грађанима.

Интересантно је, међутим, да се на овој Фб страници нијесу могле наћи информације о најављеним окупљањима у вези протеста, док је било, с друге стране, сијасет информација о дешавањима у сусједним државама (Србија, БиХ, Хрватска).

Иако су им те информације просљеђиване ( “Барски портал: Најава протеста...”)... Нијесу одговарали ни на контрадикторности у својим објавама (“протест у трајању од сат времена” - “протест од 17,00 -17,30”...).

У поруци која нам је, најзад, стигла са те странице, као одговор на предлог да се представе у интерној комуникацији, лаконски је наведено: “има нас више који водимо ову страницу, имена нису важна...”

С једне стране, данас и “врапци на грани” знају да режимске службе помно прате све што се дешава на друштвеним мрежама, као и да им је најмањи проблем идентификација анонимних и псеудонимних профила на Фб-у. С друге стране, исте те службе, за своје циљеве такође користе интернет, “ботове” и формирају намјенске, лажне профиле.

С тим у вези, није нелогична ни претпоставка да овако организовање “протеста” највише иде у прилог управо режиму. Како би се у старту обесмислио сваки евентуални вид отпора и да се грађанима покаже колико су, у ствари, јадни и немоћни.

Као што након првог, неуспјелог протеста, много је теже организовати неки наредни...

Нови позив на протест “18.06.” (понедјељак!) на страници “Протест против превелике цијене горива”, као и објаве с тим у вези (приједлози за лоцирање обустава саобраћаја у градовима, контактирање путем “инбокса” уз инсистирање на својој анонимности...), уколико нијесу плод неке искрене, али неискусне групе младих људи, управо говори у прилог претпостављене “теорије завјере”...

С тим у вези, дужност нам је да реагујемо, јер се у оба случаја наноси немјерљива штета борби против ратно-злочиначког, криминалног режима...!

 

(Аутор је истакнути мировни активиста и извршни директор НВО "Број 19")

Оставите коментар
Име / надимак:
Коментар:
Издвајамо
Latinična verzija
Пишите нам
Редакција:
redakcija@barskiportal.com

Уредник:
urednik@barskiportal.com
Подијелите садржај на:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar